Si të forconi Sistemin Imunitar të fëmijës suaj

Si të forconi Sistemin Imunitar të fëmijës suaj

Cilat janë mineralet më të rëndësishme dhe ushqyesve që ju duhet të jeni të kujdesshëm  që fëmijët t’i marrin në mënyrë të përditshme, në mënyrë që të kenë një imunitet të fortë për t’u përballuar me mikrobet dhe sëmundjet?

Vëmendje e përshtatshme e të ushqyerit për sistemin imun për të rriturit dhe fëmijët do të thotë shtim i fuqisë, parandalim i shumë sëmundjeve, ndihmesë  për të rritur numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe për të rritur efektivitetin e tyre. Ushqimi i duhur gjithashtu ndihmon për të rritur aftësinë e trupit për të luftuar radikalet e lira dhe për t’i asgjësiuar ato.

Në vijim gjeni disa nga elementet më të rëndësishme të ushqimit që janë të rëndësishme për të rritur imunitetin e fëmijës suaj:

– Omega 3: Shumë hulumtime kanë treguar  se omega-3 rrit sistemin imunitar dhe e forcon atë, rrit aktivitetin e qelizave , dhe nxit punën e qelizave të bardha. Studimet kanë treguar se fëmijët që hanë  gjysmë luge të çajit nga farat e lirit në ditë, kanë më pak gjasa se të tjerët ndaj sëmundjeve dhe infeksioneve të frymëmarrjes.
Burimet më të rëndësishme natyrore të Omega-3 janë: farat e lirit, vajrat vegjetale, vaj ulliri, arrat, peshku (si salmoni dhe skumbria).

– Seleniumi: Seleniumi është i njohur si një  antioksidant i fortë, siç kanë konstatuar disa studime në përfundimin se disa njerëz të cilët nuk marrin mjaftueshëm selen, janë më shumë se të tjerët të prirur për lloje të ndryshme kancerit, si kanceri i fshikëzës, kanceri i zorrës së trashë, i gjirit apo i prostatës.
Seleniumi ka rol në rritjen e numrit të qelizave natyrore vrasëse në sistemin imunitar.

Burime të mira të seleniumit  janë peshku,  algat e detit, drithërat e plota, vezët, mishi organik i pulës, djathi,  hudhra, etj.

Zinku: Zinku është i famshëm dhe i njohur për rëndësinë e tij për rritjen e fëmijëve dhe të imunitetit të tyre. Zinku është një  komponent thelbësor për formimin e qelizave të sistemit imunitar, pasi ai rrit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut që lufton infeksionet. Ai gjithashtu rrit numrin e qelizave  vrasëse dhe antitrupat që luftojnë qelizat e kancerit.
Mangësia është gjetur se ndikon në aftësinë e qelizave T dhe qelizat imunitare, dhe punë të tjera që zvogëlojnë efikasitetin e tyre, sidomos në të moshuarit.

Konsumoni ushqime të pasura me zink si: drithërat e plota, spinaqi, farat e kungullit, mishi organik i pulës, bishtajoret, etj.

Filafinoadat: Filafinoadat dhe bioflavenoidet janë një grup i ushqyesve të bimëve, të cilat luajnë një rol të madh në forcimin e sistemit imunitar, duke mbrojtur qelizat e trupit dhe membranat e tyre kundër ndotësve të jashtëm dhe toksinave. Ato  gjithashtu kanë një rol në mbrojtjen e zemrës dhe sistemit  kardiovaskular , përmes anti-depozitimit të kolesterolit në gjak dhe mpiksjeve. Ato mund të merren duke konsumuar  perime dhe fruta të pasura me flavonoids.

Carotenoidet: Vitamina A është një nga karotenoidet, e cila ka qenë gjithmonë e njohur për rolin e saj të rëndësishëm në ruajtjen e lëkurës dhe sipërfaqet mukozale, anti-plakje dhe shenjat e plakjes. Gjithashtu ka një  rol të madh në forcimin dhe rritjen e imunitetit; është konstatuar se beta-carotene në veçanti, rrit numrin e qelizave të kontrollit të infeksionit, dhe punon për të forcuar punën e qelizave T dhe B dhe citokineve. Mangësia e Vitaminës A është e lidhur me një sistem të dobët imunitar dhe rrit rrezikun e sëmundjeve infektive. Përveç kësaj, vitamina A, është një antioksidant i fuqishëm që lufton radikalet e lira, dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe arterieve, goditjen në tru, si dhe luan  rol të rëndësishëm në mbrojtjen nga kanceret.
Por megjithatë, studimet kontradiktore mbi këtë temë , thonë që nuk duhet të hahen  sasi të larta të vitaminës A, toksiciteti i saj ka efekte të dëmshme në trup, mjaftohuni me ushqime organike dhe pa shtojca të saj.

Vitamina C: Vitamina C është një antioksidant i fuqishëm që luan një rol të madh në rritjen e përgjigjes imune dhe në luftimin e radikaleve të lira në trup. Ajo ndihmon në rritjen e prodhimit të qelizave të bardha të gjakut dhe antitrupave për të luftuar infeksionin, për të rritur nivelin e interferonit, dhe për të parandaluar hyrjen e viruseve.
Doza adekuate e përditshme të vitaminës C nuk është e vështirë të merret, pasi shumë prej burimeve të frutave dhe perimeve përmbajnë vitamin C; Limoni, portokalli, speca jeshile, kivi, patatja e ëmbël, etj.

Vitamina E: Disa studime tregojnë se marrja e sasisë së duhur e vitaminës E, bën përgjigjen e sistemit imunitar ndaj sëmundjeve më të lartë. Kjo është për shkak të faktit se vitamina E stimulon prodhimin e qelizave natyrore vrasëse dhe qelizat B, qelizat që luftojnë mikrobet dhe qelizat e kancerit. Është e njohur mirë se marrja në sasi të mjaftueshme, promovon shëndetin e zemrës dhe kardiovaskular. Burimet më të rëndësishme natyrore: vajrat vegjetale, farat, kokrrat, perimet me gjethe.

Vitaminat B: Studime të ndryshme theksojnë  se vitamina B2 promovon rezistencën ndaj infeksioneve bakteriale. Shumë studime kanë treguar gjithashtu se mungesa e vitaminës B6 mund të ketë një efekt negativ në përgjigjen imune të tilla si qelizat Allimphouih. Vitamina B ka një ndikim pozitiv në punën e qelizave të sistemit imunitar.

Pra, sigurohuni që t’i jepni  fëmijëve tuaj burime të ndryshme të vitaminës B, si: Drithërat e plota, perimet me gjethe jeshile, mish organik, produktet e qumështit.

Vitamina D: Sipas studimeve, vitamina D prodhohet  nga lëkura gjatë ekspozimit ndaj diellit, dhe ajo aktivizon sistemin imunitar kundër disa lloje të mikrobeve, veçanërisht bakteret përgjegjëse për tuberkulozin. Nuk ka asnjë dyshim se vitamina D është e rëndësishme për një trup të shëndetshëm dhe për ta mbrojtur atë nga sëmundjet.

Sigurohuni që fëmijët tuaj të marrin sasi të mjaftueshme, ose nëpërmjet ekspozimit  ndaj diellit, ose duke ngrënë burimet e saj, si: qumështi, drithërat e plota, peshku salmon, kërpudhat, vezët.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook