Mbajtja e trupit drejt

Published On: January 1st, 2023Categories: Kockat dhe Nyjet, Stili Jetesës0 Comments on Mbajtja e trupit drejt

Pse mbajtja e trupit drejt është thelbësore për largimin e dhimbjeve të shpinës dhe qafës

 

Shumë prej nesh na është thënë kur ishim fëmijë «Mos rri shtrëmbër!» dhe «Ulu drejt!». Këto rezultojnë si  këshilla shumë të mira! Qëndrimi drejtë është për qëllim pozicionimi i trupit kur jeni ulur, në këmbë ose shtrirë. Ky artikull do të diskutojë pse qëndrimi i mirë është i rëndësishëm, pasojat shëndetësore të qëndrimit të gabuar dhe hapat që mund të ndërmerrni për të përmirësuar qëndrimin.

Të gjithë ne dëshirojmë të kemi një qëndrim të mirë. Fatkeqësisht, shumë pak njerëz janë të angazhuar të praktikojnë rituale të përditshme për të përmirësuar qëndimin e tyre. Kjo pakujdesi e të qëndruarit mund të ketë pasoja të rënda në shëndetin tonë të përgjithshëm.

Pse është i rëndësishëm qëndrimi drejtë?

Qëndrimi është dritarja e shpinës. Shpina ka një marrëdhënie të fuqishme me trurin, palcën kurrizore dhe funksionin e përgjithshëm të organeve.

Trupi është ndërtuar me një kurbë në shpinë për të siguruar mbështetje dhe ekuilibër në sistemin muskulor. Kjo kurbë natyrore është thelbësore për të parandaluar deformimin në kocka, nyje, muskuj dhe tendona.

Kurba natyrale e shtyllës kurrizore përforcohet nga qëndrimi i saktë. Qëndrimi jo vetëm që ndikon në mënyrën se si dukemi, por na ndihmon të marrim frymë, përmirëson përqendrimin, mbështet funksionin jetësor të organeve dhe stimulon mirëqenien tonë të përgjithshme.

Qëndrimi i saktë mbron nga degjenerimi i diskut që mund të çojë në kushte inflamatore dhe sëmundje. Është gjithashtu kritik për mbrojtjen e sistemit nervor qendror.

Çfarë është subluksacioni?

Jemi në një epokë moderne të karakterizuar nga aktivitete të përsëritura që krijojnë stres në shtyllën kurrizore mbështetëse. Pjerrësia, kryqëzimi këmbëve, përdorimi i telefonit dhe praktikat e gabuara ergonomike në shtëpi, shkollë dhe punë shkaktojnë qëndrim të dobët.

Këto aktivitete të përditshme çojnë në lakim anormal të shtyllës kurrizore dhe stres jonormal në sistemin nervor, i cili njihet si subluxation. Subluksacioni interferon me impulse nervore dhe mund të shfaqet në simptoma të shumta fizike.

Shembuj të simptomave fizike nga subluxationi përfshijnë:

 1. Neuropatia
 2. Dhimbje në shpinë ose dhimbje në qafë
 3. Dhimbje kronike e zakonshme në ijet, nyjet, shpinën e poshtme, legenin dhe gjunjët.
 4. Irritimi i një zone specifike siç është dhimbja në krah
 5. Sistemi imunitar i dobësuar
 6. Mosfunksionimi i organeve
 7. Pamundësia për të lëvizur ose ushtruar normalisht
 8. Marramendje dhe humbje e ekuilibrit
 9. Humbja e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve
 10. Kushtet autoimune
 11. Dhimbje koke dhe migrene
 12. Lodhja

Shpina është e ndjeshme ndaj traumave të shumta, përfshirë lindjen, aktivitete të rregullta fizike nga stërvitja dhe sportet, si dhe dëmtimet aksidentale nga aksidentet e automjeteve dhe rëniet. Në varësi të llojit të dëmtimit dhe cilat rrugë nervore të shtyllës kurrizore preken, subluksimet e shtyllës kurrizore mund të rrisin rrezikun për imunitet të dobësuar dhe cilësi të ulët të jetës.

Humbja e kurbës natyrore të shtyllës kurrizore pengon funksionet normale fiziologjike dhe të sistemit nervor. Aftësia për të mbrojtur rrënjën e trurit dhe për të mbështetur komunikimin e impulseve nervore në të gjithë trupin shtypet.

Përveç kësaj, kufizimet fizike të trupit të shënuara nga sjellje e dobët përshpejtojnë procesin e plakjes dhe rrisin inflamacionin. Kjo është si rezultat i paaftësisë së trupit për të menaxhuar në mënyrë të duhur stresin dhe traumat e indeve.

Harku i jetës dhe qëndrimi përpara i kokës

Kurba natyrale e qafës quhet “harku i jetës” nga kiropraktorët dhe neurokirurgët. Ky hark duhet të ketë një kurbë 40 deri 45 gradë. Kjo kurbë ndihmon në mbrojtjen e trurit dhe palcës së kanalit kurrizor. Kanali kurrizor përmban palcën kurrizore dhe nervat që udhëtojnë në çdo rajon të trupit.

Ndërsa harku i jetës zvogëlohet, bëhet i paqëndrueshëm dhe rezulton në një qëndrim përpara të kokës.

Shkaqet e qëndrimit të kokës përpara përfshijnë:

 1. Të shikuarit vazhdimisht poshtë ndërsa shtypni ose lexoni (e cila është bërë e tepruar me përdorimin e telefonave inteligjentë).
 2. Ulja në mënyrë të pahijshme me supet e rrumbullakosura dhe mbrapa.
 3. Mbajtja e një çante shpine ose një çante të rëndë mbi një shpatull.

Qëndrimi i kokës përpara shkakton stres të madh në sistemin muskulor. Mund të çojë në shumë çështje shëndetësore.

Rreziqet e mbajtjes së kokës përpara

Ka shumë probleme shëndetësore që lidhen me mbajtjen e kokës përpara. Për çdo centimetër që koka shtrihet përpara, qafa duhet të mbështesë një peshë shtesë prej 10 kg. Në varësi të ashpërsisë së ndërrimit të kokës së përparme, mund të shtojë deri në 30 të peshës shtesë në disqet kurrizore, ligamentet dhe tendinat.

Ndërsa koka zhvendoset përpara, shpina e kraharorit lëviz. Dobësimi i teheve të shpatullave shkakton përplasje dhe shfaqjen e harkut. Kur zhyteni, kjo shkakton zbritjen poshtë organeve vitale në gjoks.

Mushkëritë kanë nevojë për hapësirë ​​për tu zgjeruar në gjoks për të punuar me efikasitet. Kur jeni duke qëndruar shtrëmbër, ka më pak hapësirë ​​që mushkëritë të hapen. Kjo rezulton në një ulje të aftësisë së mushkërive dhe një rrjedhje të zvogëluar të oksigjenit në diafragmë. Mbajtja e kokës përpara e mban trupin larg nga qelizat oksigjenuese në mënyrë efektive.

Një ulje në oksigjenin qarkullues në trup paraqet kërcënime serioze për shëndetin. Oksigjeni është thelbësor për mbijetesën sepse mban funksionet homeostatike duke përfshirë balancimin e hormoneve, mbështetjen e rrjedhjes së gjakut, mbrojtjen e trupit nga sëmundjet kronike dhe kancerin, nxitjen e thithjes së lëndëve ushqyese dhe mbrojtjen e shëndetit dhe shërimin e qelizave, indeve dhe organeve.

Dëshmi të tjera mbështesin se korrigjimi i qëndrimit të kokës përpara:

 1. Lehtëson simptomat e komplikimeve të frymëmarrjes siç është astma.
 2. Rrit frymëmarrjen dhe oksigjenimin e mushkërive thelbësore për aktivitetin fizik.
 3. Forcon muskujt e barkut.
 4. Rivendos bajamet e zmadhuara.
 5. Përmirëson funksionimin e gjëndrave në kokë dhe qafë.

Mënyra për të përmirësuar qëndrimin duke korrigjuar dhe parandaluar sublaksimin dhe qëndrimin përpara të kokës

– Praktikat e jetesës

Hapi i parë për të arritur qëndrim të mirë është të qenët i vetëdijshëm për zakonet personale të qëndrimit. Pasi të jeni të vetëdijshëm për zakonet tuaja të dobëta të qëndrimit, mund t’i zëvendësoni këto zakone me zakone të reja të shëndetshme.

– Katër praktikat e sugjeruara të jetesës për të forcuar qëndrimin e mirë përfshijnë:

a – Sigurohuni që pjesa e sipërme e ekranit të kompjuterit tuaj të jetë në nivelin e syve tuaj, rreth 60 cm larg fytyrës.

b – Mbani një shpinëz në mënyrë katrore mbi të dy supet për të balancuar shpërndarjen e peshës.

c – Kur mbani një çantë, mbajeni atë diagonalisht në të gjithë torzën.

d – Mbani mbështetje të bollshme në pjesën e poshtme të shpinës ndërsa jeni ulur ose shtrirë për periudha të zgjatura.

– Ushtrimet

Praktika e përditshme e ushtrimeve të mëposhtme do të ndihmojë në krijimin e zakoneve të reja të qëndrimit. Kryeni secilën nga ushtrimet e mëposhtme dy herë në ditë për një minutë. Në 30 deri 90 ditë do të vëreni qëndrim të përmirësuar dhe të gjitha përfitimet e tij.

a – Shqiponja: Për ta bërë këtë ushtrim, imagjinoni të hapni krahët ashtu si një shqiponjë që hap krahët e saj. Shtrirja e krahëve lart do të hap mushkëritë dhe do të rrisë marrjen e oksigjenit. Rritja e oksigjenit stimulon rigjenerimin e indeve dhe rrit qarkullimin e gjakut.

Udhëzime për Ushtrimin:

 1. Qëndroni në këmbët me gjerësi shpatullash të veçuara
 2. Filloni me krahët të ulur dhe ngjitur me anët
 3. Njëkohësisht ngrini të dy krahët mbi kokën tuaj
 4. Pusho për një moment
 5. Krahët e ulët mbrapa në anë me një lëvizje të ngadaltë dhe të kontrolluar
 6. Përsëriteni për 1 minutë

b- Hummingbird (kolibër): Ky është një ushtrim i shkëlqyeshëm për të hequr pjerrësinë nga qëndrimi i dobët dhe për të rregulluar kokën me shpinën. Kolibri forcon muskujt midis fshikave të shpatullave, përmirëson fibrat e muskujve rreth kolonës kurrizore të kraharorit, hap muskujt pektural dhe hap kafazin e brinjëve.

Udhëzime për Ushtrimin:

 1. Ngrini krahët në mënyrë që ato të jenë paralele me dyshemenë.
 2. Përkulni bërrylat dhe pëllëmbët e duarve përpara për të formuar një kënd prej 90 gradësh midis bicepit dhe parakrahut.
 3. Rrotulloni krahët prapa në një lëvizje rrethore ndërsa shtrydhni briskat e shpatullave së bashku.
 4. Përsëriteni për 1 minutë.

c- Kafazi i hapur: Muskujt e trapezit stabilizojnë brinjët e shpatullave duke siguruar mbështetje për lëvizjen e kokës dhe qafës. Qëndrimi zakonor i kokës së përparme tërheq dhe dobëson tehët e shpatullave, i cili rrjedhimisht zhvendoset edhe në kyçin e këmbës. Ky ushtrim do të çlirojë stresin nga muskujt e trapezit dhe do të disponojë të ashtuquajturin “majmun” në shpinë.

Udhëzime për Ushtrimin:

 1. Relaksoni shpatullat.
 2. Vendoseni mjekrën drejt gjoksit.
 3. Rrotulloni kokën pak në anën e djathtë.
 4. Përdorni dorën e djathtë për të masazhuar muskujt e trapezit në anën e sipërme të majtë të shpinës.
 5. Përsëriteni ushtrimin për anën e kundërt.
 6. Kryeni për 1 minutë.

d- Flutura: Flutura është një ushtrim i shkëlqyeshëm për të korrigjuar qëndrimin e kokës përpara. Kryerja e këtij ushtrimi synon rregullisht muskujt në qafë dhe supe që shkaktojnë dhimbje kronike në qafë.

Udhëzime për Ushtrimin:

 1. Përqendrohuni në ngritjen e gjoksit drejt tavanit.
 2. Sillni duart mbrapa kundër kokës tuaj në mënyrë që gishtërinjtë të tregohen poshtë. Nëse fleksibiliteti i zvogëluar pengon aftësinë për të ngritur krahët dhe duart pas kokës, kryeni ushtrimin në këmbë duke qëndruar para një muri.
 3. Përdorni rreth 10% të forcës për të shtyrë kokën prapa, ndërsa e mbani kokën drejt.
 4. Mbajeni përafërsisht 10 sekonda.
 5. Relaksohuni dhe përsëriteni për 1 minutë.

Përmbledhje

Qëndrimi i mirë është thelbësor për shëndet të mirë. Si dukeni dhe ndjeheni lidhet drejtpërdrejt me qëndrimin tuaj.

Zakonet e dobëta të qëndrimit çojnë në sëmundje, rrisin rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve në trup dhe shkaktojnë dhimbje dhe siklet.

Përdorni sugjerimet dhe ushtrimet e mësipërme për të përmirësuar qëndrimin tuaj. Me përmirësimin e qëndrimit, do të shihni përfitime dramatike për shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook