Osteoporoza dhe Burrat

Published On: January 1st, 2023Categories: Kockat dhe Nyjet0 Comments on Osteoporoza dhe Burrat

Osteoporoza dhe Burrat; Barnat farmaceutike mund të rrisin rrezikun e frakturave të eshtrave

 

Osteoporoza prek një në çdo pesë burra. Është thelbësore të mësoni për faktorët e rrezikut që e bëjnë sëmundjen më të lehtë, si dhe mënyrat për të parandaluar humbjen e eshtrave dhe frakturat e mundshme vdekjeprurëse.

  • Së pari, një frakturë kockore e lidhur me osteoporozën shpesh rezulton nga një ngjarje e harruar me ndikim të ulët. Edhe lëvizjet e vogla mund të shkaktojnë plasje të kockave.

Fraktura të tilla nuk janë automatikisht gjymtuese. Një burrë me një ijë të fraktuar mund të arrijë ende të ecë. Dhimbja e shoqëruar gjithashtu mund të kalojë pas katër deri gjashtë javësh.

  • Së dyti, burrat mund të mos e kuptojnë që kanë osteoporozë. Frakturat e kockave shkaktojnë dhimbje të shurdhër dhe simptoma të paqarta si vështirësi në frymëmarrje ose gëlltitje.

Një pacient mund të mendojë se ka vetëm stomak të lodhur. Injorimi i çështjes për shkak të gabimit të diagnostikimit është i rrezikshëm pasi përvoja e një frakture kockore e bën një burrë katër herë më të ndjeshëm ndaj lëndimeve të tilla në të ardhmen.

  • Së treti, sasia e shëndetshme e yndyrës në trup ofron një masë mbrojtjeje kundër osteoporozës. Qelizat dhjamore në mollaqe shndërrojnë testosteronin në estrogjen, i cili inkurajon osteoblastet të prodhojnë kocka të reja.

Marrja e barnave farmaceutike dhe ngritja e peshave rrisin rrezikun e frakturave të eshtrave

  • Së katërti, shmangni marrjen e kortikosteroideve për inflamacion, dëmtim të muskujve dhe dhimbje. Këto ilaçe farmaceutike mund të rrisin rrezikun e frakturave të vonuara të kockave për periudha të gjata, edhe pasi një pacient e ndalon përdorimin e tyre.
  • Së pesti, çështjet e tretjes që pengojnë thithjen e kalciumit do të kontribuojnë në shfaqjen e osteoporozës. Pacientët me sëmundje celiac, intolerancën e laktozës ose sëmundjen e refluksit – veçanërisht ata që marrin antacide – kanë më shumë të ngjarë të pësojnë fraktura të kockave.
  • Vendosja e gjashtës në listën e vëzhgimeve të osteoporozës janë frenuesit GnRH, ilaçe farmaceutike të përshkruara për kancerin e prostatës. Këto ilaçe fryjnë prodhimin e testosteronit.

Frenuesit GnRH zvogëlojnë gjithashtu sasitë minimale të estrogjenit të prodhuar në mënyrë natyrale nga trupi i një njeriu. Kjo ngadalëson rritjen e eshtrave ndërsa shpejton gjithashtu ciklin që prish materialin e kockave, duke çuar në humbje të kockave.

  • Çështja e shtatë ka të bëjë me ushtrimet e rezistencës. Në varësi të situatës, stërvitja me hekur mund të ndihmojë ose dëmtojë burrat në rrezik për osteoporozë.

Ushtrimet e rezistencës i bëjnë mirë burrave të shëndetshëm. Kockat rimodelojnë veten pa ndalur për t’u marrë më mirë me stresin strukturor. Ngritja e peshave në sasi të arsyeshme dhe forma të ngjashme të ushtrimit promovojnë këtë proces natyror.

Sidoqoftë, pacientët me osteoporozë duhet të shmangin ushtrimet e rezistencës. Ngritja e peshave mund të shkaktojë deri në thyerje të eshtrave të dobësuar.

  • Pika e tetë: Ushtrimet e ngritjes së peshës dhe zgjedhjet e shëndetshme të jetesës

Ekziston një lloj peshe që pothuajse çdo njeri mund ta ngrejë me siguri: Pesha e tij trupore.

Ushtrimet e ngritjes së peshës përfitojnë nga graviteti. Ato i detyrojnë muskujt të punojnë jashtë dhe të forcohen pa pasur nevojë për të ngritur peshat.

Burrat me osteoporozë mund të provojnë ecje të shpejtë, ngjitje të shkallëve, gjimnastikë me ndikim të ulët dhe tenis. Thurja e gardheve, korrja e barit me makinë të posaçme dhe punimet e tjera të oborrit gjithashtu mund të ndihmojnë në trainimin e muskujve.

Me pajisjet e duhura të stërvitjes, burrat mund të marrin biçikletë, makina trainimi eliptik dhe makina hapash. Në palestër, shmangni peshat e rënda ose makineritë e ngritjes së peshës – në vend të kësaj përdorni shirita elastikë.

  • Pika e nëntë është hipogonadizmi. Kjo gjendje parandalon rritjen dhe zhvillimin e duhur të pjesëve të ndryshme të organit seksual mashkullor, gjë që zvogëlon nivelet e aktivitetit.

Burrat me hipogonadizëm nuk arrijnë të prodhojnë mjaftueshëm testosterone. Nuk ka mjaftueshëm hormonin mashkullor për të prodhuar estrogjenin e nevojshëm për kockat e shëndetshme te burrat.

Për fat të mirë, ka shumë mënyra natyrale për të rritur nivelin e testosteronit. Këto përfshijnë gjumë të mjaftueshëm, një dietë të ekuilibruar, humbje peshe, rritje të aktivitetit fizik dhe shmangien e stresit.

Këtu kemi arritur në pjesën e fundit të artikullit, që ka të bëjë me zgjedhjet e stilit të jetës. Shmangni zgjedhjet jo të shëndetshme të stilit të jetës si pirja e alkolit, pirja e duhanit, mosveprimi fizik dhe qëndrimi në shtëpi për periudha të gjata. Në vend të kësaj, hani një dietë të shëndetshme, aktivizohuni dhe kaloni sa më shumë kohë jashtë sa të jetë e mundur.

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook