Osteoporoza dhe fëmijët

Published On: January 1st, 2023Categories: Fëmijët, Kockat dhe Nyjet0 Comments on Osteoporoza dhe fëmijët

Osteoporoza; Shëndeti i kockave në fëmijëri ‘është një faktor i rëndësishëm’

 

Kur mendojmë për osteoporozën, ne zakonisht e mendojmë atë si brishtësinë e rritur të kockave që prek individët e moshuar. Por sipas zbulimeve më të fundit, themeli për këtë gjendje është hedhur në fëmijërinë e hershme dhe adoleshencë. Si e tillë, zbulimi e vë theksin në rëndësinë e shëndetit të kockave gjatë fëmijërisë.

Studiuesit rekomandojnë që fëmijët të marrin pjesë në aktivitete – si vrapimi apo sporti – dhe të rrisin marrjen e kalciumit nga ushqimi për të optimizuar forcën e kockave.

Sipas studiuesve, osteoporoza është shkaku kryesor i sëmundshmërisë dhe barrës ekonomike në mbarë botën. Deri në vitin 2023, vlerësohet se gjysma e botës 50 vjeç ose më të vjetër do të jenë në rrezik për fraktura osteoporotike.

Megjithëse gjendja mendohej më parë të ishte një tipar i plakjes, ekspertët mjekësorë tani thonë se rrënjët e saj qëndrojnë në fëmijëri, kur mund të merren masa parandaluese.

Për më tepër, ekipi thotë se arritja e një mase të konsiderueshme kockore në fillim të jetës konsiderohet të jetë “përcaktori më i rëndësishëm i modifikueshëm i shëndetit të skeletit gjatë gjithë jetës”.

Megjithëse depozitimi i mineraleve të kockave fillon gjatë shtatzënisë, përmbajtja minerale e kockave (BMC) rritet 40-fish nga lindja deri në moshën madhore, me masën maksimale kockore që ndodh afër fundit të dekadës së dytë të jetës.

Rreth 70% e variancës në masën kockore varet nga faktorët gjenetikë, por studiuesit vërejnë se marrja ushqimore e kalciumit, vitaminës D, proteinave, natriumit dhe pijeve janë faktorë të modifikueshëm, si dhe stërvitja, mënyra e jetesës, mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore dhe statusi hormonal.

Konsumi i qumështit në fëmijëri është i lidhur me BMC më të lartë dhe rrezik më të ulët të frakturave në moshë madhore, theksojnë studiuesit, dhe rreth 99% e kalciumit total të trupit ndodhet në skelet.

“Fëmijët duhet të rrisin konsumin e kalciumit dhe vitaminës D nga burimet natyrore”

Për të hetuar më tej rëndësinë e shëndetit të kockave në fëmijëri, studiuesit e rishikuan përvetësimin e kockave në foshnjëri, fëmijëri dhe adoleshencë, në mënyrë që të këshillojnë pediatrit mbi strategjitë e shëndetit të kockave për pacientët e tyre.

Fakte të shpejta rreth osteoporozës

Osteoporoza është një sëmundje e sistemit skeletor, e karakterizuar nga masa e ulët kockore.

Gjendja çon në rritjen e rrezikut të frakturave të kockave.

Faktorët e rrezikut përfshijnë të qenit femër, të bardhë, më të vjetër, me madhësi të vogël trupore dhe të hani një dietë me pak kalcium.

Ekipi thotë se burimi kryesor i të ushqyerit për foshnjat duhet të jetë qumështi i nënës – ose formula për foshnjat, nëse qumështi i nënës nuk është i realizueshëm. Burimi kryesor i kalciumit dietik pas vitit të parë të jetës është qumështi dhe produktet e tjera të qumështit, të cilat përbëjnë 70-80% të marrjes së kalciumit ushqyes.

Bazuar në raportin e tyre, studiuesit rekomandojnë që pediatrit të këshillojnë fëmijët dhe adoleshentët të rrisin konsumin ditor të kalciumit dhe ushqimeve dhe pijeve që përmbajnë vitaminë D, e cila përfshin qumësht pa yndyrë dhe kos me pak yndyrë.

Instituti i Mjekësisë ka sugjeruar një sasi më të lartë të rekomanduar dietike për vitaminën D.

Në vend të kësaj, ata thonë se një ekzaminim i tillë duhet t’u drejtohet fëmijëve dhe adoleshentëve me fraktura të përsëritura ose me kushte mjekësore që lidhen me densitetin mineral të reduktuar të kockave.

Përveç kësaj, studiuesit thonë se pediatrit duhet të pyesin për ushtrimet që marrin fëmijët dhe duhet të rekomandojnë aktivitete që mbajnë peshë – duke përfshirë ecjen dhe vrapimin – të cilat inkurajojnë shëndetin e kockave.

Si pjesë e raportit të tyre, ata thonë se suplementet rutinë të kalciumit nuk këshillohen, por se rritja e marrjes dietike nga ushqimet inkurajohet fuqimisht.

Një studim zbuloi se suplementet e vitaminës D nuk e parandalojnë osteoporozën, por ajo që mund ta bëjë këtë është një dietë e shndetëshme dhe ekspozimi në diell.

Nëse tashmë jeni prekur nga Osteoporoza, atëherë zgjidhja më e zgjuar dhe më e sigurt janë produktet me bimë shkretinore që i gjeni më poshtë.

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook