Si mundet që pushimi në shtrat të shkaktojë dhimbje shpine?!

Si mundet që pushimi në shtrat të shkaktojë dhimbje shpine?!

 

A keni menduar ndonjëherë nëse pushimi i në shtrat mund të shkaktojë dhimbje shpine? Epo, keni të drejtë!

Në fakt, një studim i vitit 2017 i botuar në revistën shkencore Spine konfirmon atë që shumica e njerëzve do të tronditeshin kur të dëgjonin se pasiviteti fizik mund të ndryshojë shpinën tonë.

Dhe, vetëm për rikujtim, kur i referohemi “pushimit në shtrat” ​​- nënkuptojmë çdo lloj periudhe të detyruar ose të caktuar të kufizimit të aktivitetit fizik. Kjo ndodh shpesh për njerëzit që merren me një sëmundje të konsiderueshme ose dëmtim.

Sigurisht, ndonjëherë, pushimi në shtrat rekomandohet për gratë shtatzëna si një mënyrë për të menaxhuar komplikime të caktuara të lidhura me shtatzëninë. Edhe pse kjo praktikë ka rënë nga popullariteti vitet e fundit.

Por, për një surprizë të madhe për shumë njerëz, pushimi në shtrat është i lidhur me shumë probleme shëndetësore, duke përfshirë një rrezik të rritur nga depresioni, ankthi, mbipesha, ulja e densitetit të mineraleve të eshtrave, mpiksja e gjakut dhe dobësimi i muskujve. Dobësimi i muskujve, në veçanti, mund të shpjegojë pse shumë njerëz pësojnë dhimbje të shpinës pas periudhave të zgjatura të mosveprimit ose qëndrimit ulur.

Një lidhje e rrezikshme midis dhimbjes së shpinës, pushimit në shtrat dhe efektit të saj në muskujt e trungut

Studimi në fjalë shikoi efektet e pushimit dy javë në shtrat në dhjetë subjekte të shëndetshëm meshkuj. Studiuesit përdorën imazhe të rezonancës magnetike (MRI) për të vlerësuar madhësinë dhe formën e muskujve të caktuar në shpinë. Ata zbuluan disa ndryshime interesante:

Së pari, muskujt multifidusë të burrave, muskujt e rëndësishëm të stabilizimit të mesit, u zvogëluan në madhësi dhe u dobësuan (u atrofizuan).

Së dyti, muskujt e rektumit (muskuli me gjashtë kutia) dhe muskujt psoas, të dy flexorët kryesorë të trungut, dukej se rriteshin në trashësi.

Por, studiuesit hipotezuan se kjo ndodhi sepse muskujt u shkurtuan dhe / ose filluan të demonstrojnë “mbivendosje” neurologjike.

Lajme edhe më tronditëse në lidhje me rreziqet e pushimit gjatë në shtrat

Studiuesit zbuluan gjithashtu se ndërsa u deshën vetëm 4 ditë që muskujt multifidus të riktheheshin në nivelin e tyre “bazë”, muskujve të psoas iu desh rreth një muaj mesatarisht për t’u rikthyer në nivelin fillestar. Me fjalë të tjera, pushimi i shtratit mund të bëjë që flexorët e trungut të zihen super të shtrënguar dhe të ndizen në mënyrë jo të duhur, dhe mund të duhen disa javë që këto efekte negative të largohen.

Si mund të lidhet kjo me dhimbjen e shpinës?

Vetëm shikoni psoas: ky muskul bashkëngjitet nga shpina lumbare në këmbë. Nëse bëhet e shkurtër dhe e paqëndrueshme, ajo mund të tërhiqet në pjesën e prapme të ulët.

Kjo mund të hedhë shtrirjen e shpinës dhe të çojë në dhimbje kronike në shpinë.

Gati për lajmin e mirë? Ndryshimi i efekteve të pushimit në shtrat dhe pasivitetit fizik

Shumica prej nesh nuk do të duhet të durojë një periudhë të zgjatur të pushimit në shtrat. Por, ne ende mund të marrim disa pika të rëndësishme nga ky studim gjatësor:

Së pari: Qëndroni aktiv. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, 1 nga 4 të rriturit nuk marrin ushtrime të mjaftueshme, dhe pasiviteti fizik është i lidhur shkencërisht me gjithçka, nga shtimi i peshës e depresioni deri tek dhimbjet e shpinës.

Nëse duhet të uleni shumë për punën tuaj, ndryshoni shpesh pozicionin. Qëndrimi ulur për katër orë ose më shumë mund të rrisë sasinë e presionit në zona të caktuara të shpinës lumbare dhe të rrisë rrezikun për hernie diskale.

Së fundmi, nëse keni dhimbje të shpinës, ushtrimi mund të ndihmojë – por do të duhet të jeni të durueshëm. Mund të duket kundër-intuitive dhe shumë prej nesh nuk duan të lëvizin kur shpina na dhemb, por, pasojat e pasivitetit mund të zgjasin simptomat tuaja, veçanërisht sepse mund të heqin funksionin e muskujve të trungut tuaj.

Pra, bëni ushtrime për të përmirësuar forcën dhe koordinimin e trungut tuaj, dhe kërkoni udhëzime nga një fiziolog ushtrimesh ose profesionist i kualifikuar i ushtrimeve. Sigurisht, nëse keni çështje serioze të dhimbjes, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë rutinë të re të ushtrimeve.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook