Kequshqyerja shkaku kryesor i kancerit Kolorektal

Kequshqyerja është shkaku kryesor i kancerit Kolorektal

 

Një studim i fundit i publikuar nga Shoqata Onkologjike e Emirateve tregoi se; shkaqet gjenetike luajnë një rol në infeksionin e të rinjve me kancer kolorektal, por pjesën më të madhe të arsyeve ia atribuoi kequshqyerjes, shtimit në peshë, pirjes së duhanit dhe përdorimit të tepërt të antibiotikëve.

Presidenti i Shoqatës, profesor i Onkologjisë në Universitetin e Sharjah, Hamid bin Harmal Al Shamsi, konfirmoi se fenomeni i njerëzve nën moshën 50 vjeç që vuajnë nga kanceri kolorektal është rritur gjatë dy dekadave të fundit, duke shtuar se shumica e rasteve të sëmundjes janë të përqendruara tek femrat dhe meshkujt në moshën 50 dhe 60 vjeç.

Al-Shamsi, një nga ata që është përgjegjës për zbatimin e studimit, deklaroi se arsyet kryesore për rritjen e incidencës së kancerit kolorektal tek të rinjtë në nivel lokal dhe global janë të përqendruara në kequshqyerjen, duke vënë në dukje një rritje të mishit, yndyrave dhe ushqimeve të shpejta, dhe një reduktim të perimeve dhe frutave, pasi “kjo çon në një rritje të masës së trupit dhe peshës, e cila nga ana e saj çon në më shumë se 13 lloje kanceri, përfshirë kancerin kolorektal”.

Ai shtoi se arsyet përfshijnë gjithashtu ndjekjen e një stili jetese jo të shëndetshme, mungesën e lëvizjes dhe sportit, pasi studimet e lidhin mungesën e ushtrimeve fizike dhe hyrjen e trupit në raste të vazhdueshme të inflamacionit, veçanërisht në prani të yndyrës dhe obezitetit, gjë që çon në një mjedis pjellor për fillimin e qelizave kancerogjene.

Al Shamsi theksoi se studimi zbuloi se përdorimi i tepërt i antibiotikëve është një nga shkaqet e kësaj sëmundjeje, pasi është përgjegjës për ndryshimin e mjedisit të brendshëm të zorrës së trashë dhe rektumit, gjë që çon në infeksione kronike dhe aktivizimin e qelizave kancerogjene në këtë zonë të ndjeshme.

Al Shamsi theksoi rëndësinë e shqyrtimit të hershëm për sëmundjen, pasi ai ishte miratuar më parë në moshën 50 vjeç, por rekomandimet e fundit këshilluan që ai të bëhej në moshën 45 vjeç, duke vënë në dukje se shkaqet gjenetike të kancerit kolorektal për të rinjtë nuk kalojnë 10 deri në 15% të shkaqeve të sëmundjes.

Ai vuri në dukje se Emiratet e Bashkuara Arabe janë një lider global në uljen e moshës së shqyrtimit të hershëm për kancerin kolorektal në 40 vjet.

Vendi gjithashtu ofron depistim të hershëm për kancerin kolorektal në moshën 40 vjeçare me laparoskopi, e cila është e preferueshme, çdo tre deri në pesë vjet për burrat dhe gratë, pavarësisht nga historia familjare. Një tjetër mundësi është testimi i gjakut në jashtëqitje çdo një ose dy vjet për njerëzit që nuk dëshirojnë të bëjnë një endoskopi.

Profesor Al Shamsi vuri në dukje një studim tjetër që ai publikoi në vitin 2020, i cili u mbështet në të dhënat zyrtare të publikuara nga Ministria e Shëndetësisë e Emirateve të Bashkuara Arabe nga Regjistri Kombëtar i Kancerit. Pas analizimit të këtyre të dhënave, u bë e qartë se kanceri kolorektal është i pari tek meshkujt në vend, dhe i dyti pas kancerit të gjirit. Të dhënat treguan se rreth 40% e pacientëve me kancer kolorektal në Emiratet e Bashkuara Arabe janë nën 50 vjeç dhe rreth 20% janë nën 40 vjeç dhe kjo shpjegon rekomandimet e autoriteteve kompetente për të filluar ekzaminimin kolorektal në moshën 40 vjeçare. Al Shamsi shpjegoi se kanceri kolorektal është një nga tumoret më të shpeshta.

Autoriteti Shëndetësor i Dubait ka identifikuar katër procedura që duhen respektuar, për parandalimin e kancerit kolorektal, të cilat duhet të fillojnë një ekzaminim periodik çdo 10 vjet duke filluar nga 45 vjet, duke mbajtur një peshë të shëndetshme, aktivitet fizik, ushqim të shëndetshëm duke shmangur ngrënien e mishit të kuq dhe të përpunuar dhe shmangia e duhanit.

Simptomat më të spikatura të sëmundjes janë “gjaku në jashtëqitje, anemia, dhimbje në bark, ndryshim në zakonet e defekimit, humbje peshe, lodhje”.

Komisioni deklaroi se kanceri kolorektal është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve nga kanceri tek gratë dhe burrat, dhe ai fillon në formën e rritjeve të indeve të afta të shndërrohen në kancer në zorrën e trashë.

Ai deklaroi gjithashtu se përmes ekzaminimit polipet kancerogjene mund të zbulohen dhe hiqen para se të bëhen kancerogjene, duke theksuar se jo të gjitha polipet shndërrohen në kancerogjene, por zbulimi i hershëm i kësaj sëmundje e bën trajtimin dhe shërimin më të mirë dhe më efektiv.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Zorrës Trashë dhe Rektumit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Zorrës Trashë dhe Rektumit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook