Infeksioni Kronik tek Fëmijët

Published On: January 2nd, 2023Categories: Fëmijët0 Comments on Infeksioni Kronik tek Fëmijët

Fëmijët që kanë infeksion kronik kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje mendore, sipas një studimi të ri

 

Fëmijët duan të vrapojnë e të luajnë. Për fat të keq, kjo i ekspozon ata në miliona mikroorganizma që shkaktojnë sëmundje. Megjithëse sistemi imunitar i fëmijës bën më të mirën për të luftuar këto patogjene, megjithatë ata mund të jenë shumë të dobët për të pasur sukses. Kur kjo ndodh, fëmija mund të zhvillojë sëmundje infektive si pneumonia ose bronkiti. Këto mund të shkaktojnë dhimbje dhe të ndërhyjnë në funksionet normale të trupit. Kohët e fundit, një studim i publikuar në “JAMA Psychiatry” tregoi se infeksionet gjithashtu lidhen me një rrezik më të lartë të sëmundjes mendore tek fëmijët.

Studimi shqyrtoi të dhënat nga më shumë se një milion fëmijë të lindur midis 1 janarit 1995 dhe 30 qershor 2012. Nga analiza e tyre, ekipi zbuloi se hospitalizimi për infeksione u shoqërua me një rritje prej 84% në rrezikun e çrregullimeve të shëndetit mendor. Ata gjithashtu vunë në dukje skizofreni, çrregullimi obsesiv-kompulsiv, autizmi, çrregullimi i vëmendjes së deficitit të hiperaktivitetit, vonesa mendore, çrregullime të personalitetit dhe sjelljes, çrregullim kundërshtues, çrregullim të sjelljes. Ndër fëmijët që kanë zhvilluar çrregullime të shëndetit mendor, ata kanë gjetur se 42% e tyre kanë më shumë gjasa t’u përshkruhen medikamente psikotrope. Kjo është shumë alarmuese pasi këto barna shoqërohen me efekte anësore si mendimet vetëvrasëse, problemet me koordinimin, të vjella, çrregullimet e gjumit dhe dhimbjet e kokës.

Për infeksionet më pak të rënda që nuk kërkonin hospitalizim, si bronkiit, rreziku i sëmundjeve mendore u rrit me 40%. Ndërkohë, rreziku i ilaçeve psikotrope u rrit me 22%. Këto rezultate sugjerojnë se ashpërsia e infeksionit ndikon në shanset e zhvillimit të çrregullimeve të shëndetit mendor. Përveç kësaj, përdorimi i antibiotikut ishte i lidhur me rrezik më të lartë të sëmundjes mendore.

Skuadra llogaritej edhe për faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në lidhjen ndërmjet infeksioneve dhe çrregullimeve mendore, siç janë statusi social dhe ekonomik. Për ta bërë këtë, ata analizuan të dhënat e mbi 800,000 raste duke krahasuar ata që u trajtuan për infeksione dhe ata që nuk ishin trajtuar. Ata gjetën se ata që ishin hospitalizuar për infeksione kishin ende një rrezik më të lartë të sëmundjes mendore. Megjithatë, rreziku ra nga 84 % në 21 %.

Mesazhi më i rëndësishëm është se ekziston një lidhje e ngushtë midis trupit dhe sistemit imunitar me trurin. Dihet që agjentë të caktuar infektivë ose reagimi inflamator mund të hyjnë në tru nga periferia. Kjo mund, në disa individë, të rezultojë në një rritje të rrezikut për çrregullime mendore.

Në përgjithësi, rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se sistemi imunitar luan një rol në zhvillimin e sëmundjeve mendore. Kjo u bazua në lidhjen e vëzhguar midis infeksioneve dhe rrezikut të çrregullimeve të shëndetit mendor tek fëmijët.

Mënyra natyrale për të rritur sistemin imunitar të fëmijës tuaj

Si prindër, është përgjegjësia juaj për t’u kujdesur për shëndetin e fëmijëve. Për t’ju ndihmuar, këtu janë disa këshilla se si mund të rritni sistemin imunitar të fëmijës dhe për pasojë t’i mbroni nga sëmundjet infektive dhe sëmundjet mendore.

  • Vendosni një kohë të rreptë të gjumit! – Fëmijët kanë nevojë për 10 – 13 orë gjumë çdo natë për sistemin e tyre imunitar që të qëndrojnë në formë të lartë. Nëse ata nuk e përmbushin këtë, do bëhen më të ndjeshëm ndaj sëmundjes, pasi do të kenë më pak qeliza imune për të luftuar patogjenët.
  • Stop duhanin! – Tymi i dorës së dytë (thithja e tymit të duhanit) është një problem i vërtetë, sidomos për fëmijët që janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të tij. Nëse ju ose bashkëshorti juaj pi duhan, ju i ekspozoni fëmijët tuaj në më shumë se 4.000 toksina që mund të dëmtojnë sistemin e tyre imunitar dhe rrisin rrezikun e bronkitit, infeksioneve të veshëve dhe astmës. Këto substanca të dëmshme mund të ndikojnë edhe në zbulimin e fëmijës dhe zhvillimin neurologjik.
  • Ushqeni me gji foshnjat! – Filloni të rritni sistemin imunitar të fëmijës sa më shpejt që të jetë e mundur duke i ushqyer ato. Qumështi i gjirit është i pasur me antitrupa për rritjen e imunitetit dhe qelizat e bardha të gjakut që ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve të veshëve, alergjive, diarresë, pneumonisë, meningjitit dhe infeksioneve të traktit urinar. Ekspertët rekomandojnë ushqyerjen me gji foshnjat për të paktën një vit.
  • Sistemet imunitare të fëmijëve mund të marrin një goditje nëse ata vazhdimisht bombardohen me intolerancën e ushqimit, aditivët, ruajtësit dhe sheqerin. Sheqeri është treguar në shumë studime klinike që shtyp imunitetin. Për të mbajtur fëmijët mirë, kufizoni marrjen e tyre të përgjithshëm të aditivëve, sheqerit, dhe gjeni se cilët ushqime janë alergjen për ta. Përqëndrohuni në shumë perime të freskëta, fruta të plota, arra, farëra, bishtajore, vezë dhe mish.
  • Konsumimi i ushqimeve me probiotik (kos, kefir, tempeh, turshi, uthull molle)! Probiotikët janë baktere miqësore të dobishme. Ato mbrojnë traktet tona të tretjes, na ndihmojnë të tretet ushqimi, ndihmojnë në pastrimin e toksinave dhe na mbrojnë nga pushtimi i baktereve dhe viruseve. Kur kjo balancë bakteriale ndërpritet tek fëmijët, ne mund të shohim ndryshime në aftësinë e tyre për të shmangur infeksionet.
  • Ndihmoni qetësimin e stresit dhe ankthit të fëmijëve. Në botën e shpejtë të sotme, prindërit janë të stresuar, kurse fëmijët janë të planifikuar, dhe kështu të gjithë vuajnë. Trupat e fëmijëve kanë të njëjtën përgjigje të stresit si të rriturit – kortizoli dhe adrenalina e tyre rriten. Kur kjo ngritje në hormonet e stresit është e qëndrueshme, përgjigja e sistemeve të tyre imune zvogëlohet.

Është e rëndësishme që fëmijët të kenë shumë kohë, kohë për luajtje kreative dhe thjesht kohë pushimi. Trupat e zënë duhet të marrin një pushim herë pas here që sistemet e tyre imunitare të lulëzojnë.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook