Epidemia e Mëlçisë së Ngadaltë

Epidemia e Mëlçisë së Ngadaltë; Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi Natyral

 

Sot kemi të bëjmë me një epidemi të mëlçisë së ngadaltë. Nëntë në çdo dhjetë persona, përfshirë fëmijët, kanë një mëlçi të ngadaltë pa qenë të vetëdijshëm për të. Mund t’ju befasojë, por një mëlçi e ngadaltë është rrënja e simptomave dhe kushteve të panumërta, duke përfshirë sëmundjet e lëkurës si ekzema, psoriasis, rosacea, puçrra, kanceri i lëkurës, thonjtë dhe flokët e brishtë, shtimi në peshë, diabeti i tipit 2, ndjeshmëria kimike dhe ushqimore, çrregullimi emocional sezonal, ankthi, depresioni, venat me variçe, SIBO, fryrja, dhe shumë të tjera. (Mëlçia e ngadaltë ndryshon nga mëlçia e dhjamosur).

Nëse keni të bëni me ndonjë gjendje shëndetësore tani, informacioni që po japim këtu mund t’ju ndihmojë të shëroheni. Dhe nëse nuk keni të bëni me një gjendje shëndetësore tani, kjo mund t’ju ndihmojë për të ardhmen. Edhe nëse thjesht keni një ose dy simptoma të vogla, informacioni i pazbuluar në Shpëtimin e Mëlçisë mund t’ju ndihmojë. Siç u tha më lart, mëlçia është thelbi i kaq shumë çështjeve dhe shkenca dhe kërkimi mjekësor nuk janë të vetëdijshëm për këtë. Ndihma për të kuruar mëlçinë është – pa dyshim – një nga gjërat më të mira dhe më kritike që mund të bëni për shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Rolet Thelbësore të Mëlçisë

Para së gjithash, është e rëndësishme të dini se mëlçia është përgjegjëse për mbi 2,000 funksione kimike të pazbuluara në trup.

Mëlçia ka shumë përgjegjësi, të gjitha janë kritike për të qëndruar gjallë. Një nga përgjegjësitë e mëlçisë është pastrimi dhe filtrimi i substancave të dëmshme. Ajo gjithashtu neutralizon helmet, që do të thotë se ndalon toksinat të jenë aq të dëmshme sa janë në të vërtetë. Në atë mënyrë, toksinat nuk e dëmtojnë aq shumë trupin kur largohen nga mëlçia. Kur mëlçia bëhet e ngadaltë nga vitet dhe dekadat, ajo humbet aftësinë e saj për të neutralizuar, dhe rezultati është që njerëzit bëhen të sëmurë ose simptomatikë dhe fillojnë të plaken para kohës së tyre.

Mëlçia gjithashtu mban dhe orkestron substanca të dobishme, si lëndë ushqyese, vitamina dhe bën ekuilibrin e duhur të hormoneve, ndër shumë funksione të tjera të pabesueshme.

Si bëhet mëlçia e ngadaltë?

Për fat të keq, është shumë e lehtë në botën e sotme që mëlçia të mbingarkohet. Në fund të fundit mund të bëjë kaq shumë. Dhe ne jetojmë në kohë toksike, ku helmet, kimikatet, pesticidet dhe insekticidet janë kudo, që nga ushqimet deri te tapetet tona. Ne i thithim ato toksina përmes ajrit, përmes ushqimit dhe përmes lëkurës sonë, dhe ato përfundojnë në mëlçi.

Një kategori tjetër e helmit janë metalet e rënda toksike, që përfshijnë zhivë, plumb, kadmium, alumin, bakër, nikel, çelik, dhe më shumë.

Patogjenët – domethënë viruset dhe bakteret – janë gjithashtu barrë kryesore për mëlçinë. Trupat tanë janë plot me gjëra të pazbuluara të streptokokut dhe Epstein-Barr për shembull, dhe këto viruse shkaktojnë një mori problemesh shëndetësore. Ne jemi të ekspozuar ndaj patogjenëve në shumë mënyra të ndryshme, të tilla si pirja e një pijje alkoolike, prekja e një doreze të ndyrë të derës dhe pastaj fërkimi i syve, ose përmes intimitetit. Patogjenët futen në mëlçi dhe prej aty ushqehen me metale të rënda toksike dhe toksina e ushqime të tjera në trup. Pasi të ushqehen me këto substanca, ato më pas eliminojnë dhe sekretojnë neurotoksinat dhe dermatoksinat.

Përveç toksinave në mjedisin tonë, ne gjithashtu dëmtojmë mëlçinë përmes dietës dhe zgjedhjeve të jetesës. Ne e ngarkojmë mëlçinë me ilaçe (që natyrisht ndonjëherë janë të nevojshme). Të hash një dietë me proteina të larta dhe me shumë yndyrna, është gjithashtu një barrë e madhe. Trendet e dietës sot, pavarësisht nëse janë me bazë bimore apo shtazore, sugjerojnë që të hani shumë proteina dhe yndyra, dhe kjo është mënyra më e shëndetshme për të ngrënë, por kjo nuk është e saktë. Në të vërtetë, dietat me proteina dhe yndyrna të larta e detyrojnë mëlçinë të bëjë një punë të jashtëzakonshme që mund të ishte shmangur.

Dhe për të shtuar edhe një problem tjetër në listë, kohët stresuese në të cilat jetojmë do të thotë që gjëndrat e veshkave po nxjerrin sasi të mëdha adrenaline, e cila është korrozive në trup, dhe mëlçia duhet të merret me këtë gjithashtu.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, shumë njerëz janë të dehidruar kronikisht, dhe të kesh hidratim të mjaftueshëm është kritike që mëlçia të funksionojë siç duhet. Pra, ndonjëherë njerëzit janë dehidruar kronikisht për vite ose dekada, gjë që e ka bërë punën e mëlçisë shumë më të vështirë.

Kur disa ose të gjitha ato çështje e çojnë mëlçinë në gjendje të ngadaltë, ajo që ndodh është se rezervat biliare të mëlçisë prishen dhe prodhimi i tëmthit dobësohet. Prodhimi bilar i fortë është i rëndësishëm, sepse lëngu bilar është një nga mënyrat që toksinat kryhen nga mëlçia. Kanali bilar mbart toksina në zorrën e trashë në mënyrë që ato të eliminohen. Plus, sa herë që hani dhjamë, mëlçia lëshon lëng biliar për ta prishur atë dhe për ta shpërndarë yndyrën në trup si një burim energjie. Ky proces është shumë më i komplikuar dhe jetik sesa tingëllon. Problemi është se mëlçia nuk ka për qëllim të prodhojë shumë lëng biliar gjatë gjithë kohës. Dhe sa më shumë të prodhojë, aq më shumë e lodh mëlçinë dhe e bën atë të plogësht.

Kur mëlçia është e ngadaltë dhe prodhimi i tëmthit nuk është i mjaftueshëm për sasinë e dhjamit që dikush konsumon në dietën e tij, rezervat e yndyrave duhet të shkojnë diku. Yndyra përfundon duke shkuar në rreshtimin e traktit tretës, ku ushqen bakteret e dëmshme. Gjithashtu, meqenëse mëlçia është e mbingarkuar dhe lëngu bilar nuk mund të zbërthejë më të gjithë dhjamin, stomaku humb acidin klorhidrik, i cili është thelbësor për tretjen e duhur dhe thithjen e lëndëve ushqyese. Kjo shkakton fryrje ose kalbje të zorrëve dhe njerëzit përfundojnë me një diagnozë të SIBO, por arsyeja e vërtetë nuk kuptohet.

Lloje të ndryshme të mëlçisë së ngadaltë

Do të kalojnë disa dekada para se shkenca dhe kërkimi të mësojnë se në të vërtetë ekzistojnë pesë lloje të mëlçisë së ngadaltë. Simptoma të ndryshme rezultojnë se pjesët e ndryshme të mëlçisë janë të plogështa: mesi i mëlçisë, fundi i mëlçisë, maja e mëlçisë, ana e majtë e mëlçisë dhe ana e djathtë e mëlçisë.

Të hedhim një vështrim në disa gjendje dhe simptoma që dikush me një mëlçi të ngadaltë mund të përjetojë dhe pse

– Ekzema, psoriasis dhe gjendje të tjera misterioze të lëkurës

Përkundër besimit popullor, ekzema dhe psoriasis nuk janë çështje autoimune, ato në të vërtetë janë të rrënjosura në mëlçi. Këto dhe shumë gjendje të tjera misterioze të lëkurës shkaktohen nga një virus që ushqehet me një toksinë. Në rastin e ekzemës dhe psoriazës, zakonisht është një nga llojet e shumta të virusit Epstein-Barr (ose një virusi tjetër) që ushqehet me bakër dhe ndonjëherë merkur. Më pas, trupi përpiqet ta detoksifikojë duke e dërguar atë përmes lëkurës. Ndërsa e dërgon atë përmes lëkurës, krijon acarim dhe inflamacion.

Aknet

Një mëlçi e mbingarkuar mund të shkaktojë gjithashtu puçrra, megjithëse në këtë rast është për shkak se streptokoku po jeton në mëlçi dhe ka udhëtuar përmes sistemit limfatik në lëkurë, ku shkakton puçrra. Aknet përkeqësohen gjatë cikleve të caktuara hormonale si puberteti ose menstruacionet, sepse sistemi imunitar bie në ato kohë. Trupi harxhon më shumë energji në ciklin hormonal sesa sistemi imunitar, i cili lejon bakteret strep të forcohen dhe të çojnë në më shumë shpërthime. Mos harroni se stresi gjithashtu ka një përbërës hormonal, sepse trupi pompon disa hormone kur jemi nën stres.

Diabeti tip 2

Shkenca dhe hulumtimi besojnë se diabeti tip 2 ka të bëjë gjithçka me konsumin e sheqerit dhe rezistencën e insulinës. Por përsëri, në fakt ka të bëjë me mëlçinë. Nuk ka të bëjë vetëm me pankreasin, sepse mëlçia e mbron pankreasin, por kur mëlçia është toksike dhe e ngadaltë, ajo nuk mund të mbrojë siç duhet pankreasin. Ju mund të habiteni kur mësoni se është dhjami që duhet të minimizohet ose shmanget kur keni diabet, jo sheqeri. Kur njerëzit fillojnë të ushtrojnë dhe të hanë një dietë me më pak yndyrë, mëlçia fillon të rikuperohet dhe ata mund të ndryshojnë diabetin e tipit 2 (megjithëse ata ende mund të kenë një mëlçi të ngadaltë dhe duhet të marrin më shumë hapa për ta adresuar këtë).

– Shtimi i peshës

Shtimi i peshës zbret edhe në mëlçi. Ndërsa dy faktorë të tjerë, tiroidja dhe veshkat, shpesh mund të përfshihen, është e rëndësishme të dini se që të dy çojnë përsëri në mëlçi. Kur mëlçia bllokohet nga gjithçka që ka për të përpunuar, biliari prishet gjithashtu. Dhe kur biliari prishet, ajo nuk mund të përpunojë yndyrën, dhe kështu yndyra grumbullohet në rrjedhën e gjakut dhe zorrë. Kur kjo të ndodhë, njerëzit mund të shtojnë peshë me të vërtetë shpejt. (Vini re se disa njerëz mund të jenë të dobët, por megjithatë kanë një mëlçi të plogësht).

– Çrregullimi afektiv sezonal (SAD)

Në fakt, çrregullimi afektiv sezonal (SAD) nuk ka të bëjë me stinët, por me njerëzit që ndryshojnë dietat dhe zakonet e tyre të jetesës në stinë të ndryshme. Në verë, mëlçia punon më mirë sepse keni tendencë të jeni jashtë duke u ushtruar, duke ecur më shumë, duke ngrënë fruta të freskëta dhe sallata, dhe gjithashtu duke marrë më shumë diell – dhe dielli është një element që ndihmon mëlçinë. Në dimër, njerëzit priren të ushtrohen më pak, të qëndrojnë më shumë brenda dhe të hanë më pak ushqime të freskëta dhe më shumë ushqime me yndyrë të lartë dhe sheqer të lartë. Këto ndryshime diete dhe mënyre jetese shkaktojnë një çështje themelore që tashmë ekziston në trup, e cila është mëlçia e ngadaltë për shkak të patogjenëve, toksinave, metaleve të rënda dhe më shumë. Dieta dhe ndryshimet e jetesës ende nuk janë shkaku, por shkaktari i asaj që tashmë është duke punuar në trup.

Mëlçia me kalimin e kohës

Kur njerëzit janë më të rinj, ata shpesh nuk tregojnë shenja të një mëlçie të ngadaltë, sepse duhet kohë – ndonjëherë dekada – që mëlçia të fillojë të digjet dhe të shfaqen simptomat. Disa njerëz përjetojnë simptoma kur janë të rinj. Por përfundimisht niveli i toksinës fillon të na arrijë. Pavarësisht nëse shfaqen simptomat apo jo, dikush mund të ketë ende një mëlçi të ngadaltë dhe siç e dini deri tani, shumica e njerëzve e bëjnë këtë.

Si të ndihmoni në shpëtimin e mëlçisë

Këtu janë disa mënyra për të ndihmuar mëlçinë:

– Eliminoni yndyrën që nga vakti i mëngjesit deri në mbrëmje. Përqendrohuni në orët e mëngjesit në fruta të freskëta, lëngje të freskëta, ose pije të bëra me fruta dhe perime. Një mollë dhe një banane nuk janë të mjaftueshme. Mëqenëse ju duhen më shumë kalori, atëherë merrni vezë të zier. Pushimi nga yndyrnat i jep mëlçisë më shumë kohë për të bërë punën e saj të pastrimit çdo ditë. Reduktimi i yndyrnave, pa marrë parasysh se çfarë lloj diete hani, është një mënyrë e fuqishme për të mbështetur mëlçinë.

– Rritni hidratimin. Sigurohuni që po pini shumë ujë me limon, ujë kokosi, disa fruta të freskëta dhe lëngje jeshile. Sallatat e freskëta, frutat dhe manaferrat do t’ju ndihmojnë të hidratoheni gjithashtu.

– Shmangni Alkoolin; Qelizat e mëlçisë janë të vetmet entitet që mund të prodhojnë një tip të enzimave për të oksiduar në mënyrë efektive alkoolin. Nëse do të pije disa pije alkoolike brenda orës, teprica e alkoolit do të qarkullojnë në rrjedhën e gjakut duke prekur secilin organ në trup.

Kur pini alkool, mëlçia vazhdon të punojë shumë për të prodhuar mjaft enzima për të procesuar atë. Nuk do të ketë kohë që të metabolizojë acidet yndyrore dhe kështu lejon që ato të akumulohen. Struktura qelizore e mëlçisë së një pijaneci është tejet e prekur përgjithmonë, po aq sa e humb aftësinë për të metabolizuar acidet yndyrore. Kjo është edhe arsyeja përse këta njerëz gjithashtu vuajnë nga mëlçia e dhjamosur. Fillo që sot që të marrësh hapa drejt shmangies së alkoolit përgjithmonë.

– Mos konsumo asgjë që mund të stresojë mëlçinë; Mëlçia e njeriut mund të stresohet me marrjen e tepërt të medikamenteve kimikë, apo shtojcave komerciale.

– Pirja e duhanit gjithashtu është e keqe për melçinë, për shkak se qelizat e mëlçisë duhet të zbërthejnë 80% të nikotonës në kotininë.

– Kur të hani ushqime deti, sigurohuni që është i pjekur mirë. Nuk është mirë që të hani ushqime pjesërisht të pjekura, sepse niveli i baktereve në ushqimet gjysmë të pjekura mund të jetë tmerrësisht i lartë dhe kështu mëlçia duhet të punojë jashtë orarit për të luftuar këto baktere me lëngun e saj biliar. Ushqimet e ngarkuara me bakterie mund të shkaktojnë komplikime të tjera mbi mëlçi dhe kështu mund të vuani nga Hepatiti A, B dhe C.

– Ndërto Shëndetin e Mëlçisë; Që të ndihmosh të forcosh dhe rindërtosh qelizat e mëlçisë, duhet ti përmbahesh një diete të shëndetshme. Konsumoni ushqime që forcojnë dhe ndihmojnë mëlçinë të funksionojë si duhet; konumoni domate të gatuara, që trupi të marr nivelet e larta të licopenit. Karotat, papaja dhe frutat tjera që kanë mjaftë beta karotene dhe janë të larta me antioksidantë. Për të ndihmuar mëlçinë duhet gjithashtu të konsumoni drithëra të plota, fasulet, bizelet, mish pa dhjam dhe peshk, arra, perime me gjethe të gjelbërta.

– Produkti bimor i mrekullueshëm “Livephora” ndihmon në mënyrë natyrale funksionin, forcimin, rigjenerimin dhe pastrimin e mëlçisë, dhe është një produkt kurues, fuqizues dhe parandalues i problemeve të mëlçisë.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook