Lëngu Biliar – Vreri

Published On: January 1st, 2023Categories: Mëlçia - Hepatiti0 Comments on Lëngu Biliar – Vreri

Lëngu Biliar – Vreri; Funksionet dhe Stimulimi Natyral

 

Mëlçia dhe fshikëza e tëmthit janë të përfshira në formimin e vrerit, apo lëngut biliar. Lëngu biliar është kryesisht i njohur si një sekrecion i tretjes që ndihmon në tretjen e yndyrnave. Ky lëng bën më shumë se kaq, dhe ai në të vërtetë është shumë i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Në fakt, nëse përballeni me sfida shëndetësore të përfshira me tretjen, mund të keni të bëni me një problem të prodhimit biliar.

Në këtë artikull, do të përqendrohemi për të zbërthyer funksionet e lëngut biliar, pse ato janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm, dhe si të sigurohemi që mëlçia dhe fshikëza e tëmthit po punojnë siç duhet për ta prodhuar atë.

Funksionet e mëlçisë dhe tëmthit

Mëlçia ka shumë funksione në vetvete. Punon për të filtruar toksinat nga trupi, për të ruajtur energjinë dhe lëndët ushqyese dhe prodhon lëngun biliar për tretjen e yndyrës. Kjo është një listë e vogël e roleve që shërben mëlçia. Në realitet, mëlçia bën shumë gjëra që janë të gjitha thelbësore për shëndetin e përgjithshëm. Kjo mund të jetë arsyeja pse në disa kultura mëlçia shihet si organi më i rëndësishëm në trupin e njeriut.

Fshikëza e tëmthit nga ana tjetër ka një rol shumë më të kufizuar. Ndërsa lëngu biliar prodhohet në mëlçi, ai në të vërtetë ruhet në fshikëzën e tëmthit në sasi prej rreth 50 ml për t’u lëshuar pasi të konsumojmë një vakt. Roli i kombinuar i mëlçisë dhe fshikëzës së tëmthit ndihmon për të siguruar që po metabolizojmë siç duhet yndyrnat dhe nxjerrim toksinat e padëshiruara nga trupi.

Çfarë është lëngu Biliar?

Lëngu biliar është një lëng i gjelbër-kafe i bërë kryesisht nga kolesteroli, kripërat biliare dhe bilirubina. Më së shpeshti njihet si një lëng tretës që emulsifikon yndyrnat për thithjen në zorrët e vogla. Ndërsa do të flasim në një moment, tretja e duhur e yndyrave është e rëndësishme për shumë procese të tjera që ndodhin në trup. Nëse nuk po lëshohet siç duhet ose ne zhvillojmë bllokime në fshikëzën e tëmthit, atëherë mund të shfaqen shumë probleme.

Përveç ndihmës në prishjen dhe thithjen e yndyrnave, lëngu biliar përmban edhe produkte të mbeturinave që kalohen nëpër zorrë dhe lëshohen përmes lëvizjeve të zorrëve. Pra, me vetëm këtë informacion, ju mund të jeni në gjendje ta bëni lidhjen se fluksi i dobët i lëngut biliar mund të rezultojë në kequshqyerje dhe akumulimin e toksinave në trup.

4 Funksionet kryesore të lëngut Biliar

Funksionet themelore të lëngut biliar janë përmendur tashmë, por është e rëndësishme të kuptohen implikimet e rrjedhës së duhur të këtij lëngu për të kuptuar me të vërtetë rëndësinë e tij. Problemet e tretjes mund të çojnë në gjëra të tilla si thithjen e dobët të lëndëve ushqyese, rritjen e padëshiruar bakteriale në traktin tretës, inflamacionin në zorrë dhe deri në kushte të tilla si sindromi i zorrës së rrjedhshme.

Zorra e rrjedhshme është një gjendje inflamatore e zorrëve që rezulton në grimcat e ushqimit të pangjestuar që kalojnë në rrjedhën e gjakut. Sapo këto grimca kalojnë pengesën e zorrëve ato shkaktojnë aktivitet të çrregullt imunitar. Është pikërisht kjo veprimtari imunitare e çrregulluar që çon në kushte autoimune në trup. Autoimuniteti mund të shfaqet në shumë mënyra duke përfshirë çrregullimet e tiroides, artritin reumatoid dhe lupusin nëse lihet pa u kuruar.

 1. Metabolizmi i acideve yndyrore

Së pari dhe më e rëndësishmja, lëngu biliar emulsifikon yndyrnat. Yndyrnat në formën e tyre të pandryshuar janë në të vërtetë me pak përdorim për trupin. Nëse nuk emulsifikohen, atëherë ato kalojnë përmes aparatit tretës dhe shpesh shkaktojnë simptoma të ngjashme me IBS si diarreja kronike.

Yndyrnat e emulsifikuara veprojnë gjithashtu si mjete transporti për lëndët ushqyese të tretshme në yndyrë si vitaminat A, D, E, dhe K. Këto lëndë ushqyese në vetvete luajnë shumë role në trup, përfshirë mbrojtjen e arterieve nga kalcifikimi, përmirësimin e funksionit të sistemit imunitar dhe më shumë.

 1. Vrasja e mikrobeve të këqija

Rëndësia e mikrobiomës është diçka rreth të cilës jemi akoma duke zbuluar çdo ditë e më shumë. Në fakt, ekzistojnë të gjitha fondet e hulumtimit të dedikuara për të analizuar përbërjen e personave të shëndetshëm dhe të sëmurë.

Përbërja bakteriale e membranave mukoze mund të parashikojë rrezikun nga diabeti, sëmundjet e zemrës, kanceri, madje edhe rreziku për t’u nënshtruar në kushte të caktuara neurologjike. Kjo për shkak se lloje të ndryshme të baktereve ndihmojnë në prodhimin e ushqyesve dhe neurotransmetuesve që mund të ndryshojnë fjalë për fjalë gjendjen tonë emocionale.

Lëngu Biliar, ngjashëmme acidin e stomakut, ndihmon për të rregulluar mikrobiomën tonë duke vrarë patogjenë të padëshiruar që mund të hyjnë në trupin tonë.

 1. Ekskretimi i toksinave

Trupi shpëton nga toksinat përmes pasazheve të ndryshme në trup. Këto përfshijnë lëvizjet e urinës, djersës, frymëmarrjes dhe zorrëve. Ndërsa mëlçia filtron toksinat nga trupi, ato lëshohen kryesisht në formë të tretshme në yndyrë ose të tretshme në ujë.

Toksinat e tretshme në ujë kryesisht ekskretohen përmes urinës ndërsa toksinat e tretshme në yndyrë lëshohen në lëngun biliar për t’u kaluar nëpër zorrët. Lëngu biliar ndihmon gjithashtu për të stimuluar peristaltisën. Peristalsis është një veprim muskulor i ngjashëm me valët që shtyn lëndën ushqimore dhe mbeturinat nëpër zorrë.

Nëse lëngu biliar nuk lëshohet siç duhet, atëherë kjo rrugë kritike e detoksikimit nuk do të funksionojë ashtu siç duhet. Toksinat e ndërtuara mund të kontribuojnë në rritjen e padëshiruar bakteriale, inflamacion kronik, shtim në peshë dhe disa pasoja të shoqëruara.

 1. Metabolizmi i sheqerit në gjak

Një mekanizëm tjetër më pak i folur është se lëngu biliar ndihmon në mbajtjen e sheqerit në gjak të qëndrueshëm. Të kesh ekuilibër të shëndetshëm të sheqerit në gjak është absolutisht kritike për ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të energjisë, stabilitetin emocional dhe performancën maksimale të trurit.

Studimet kanë treguar që një metabolizëm i dobët i yndyrave kontribuon në çështje të paqëndrueshmërisë së sheqerit në gjak. Përveç kësaj, lëngu biliar në të vërtetë stimulon dy receptorë shumë të rëndësishëm të referuar si FXR dhe TGR5. Stimulimi i këtyre receptorëve ndihmon në rregullimin e metabolizmit të yndyrës dhe karbohidrateve, si dhe përgjigjen inflamatore brenda trupit.

Simptomat e rrjedhës së dobët biliare

Siç mund ta shihni, fluksi i duhur i lëngut biliar rregullon shumë procese të rëndësishme në trup. Nëse pengohet për ndonjë arsye, një numër komplikimesh mund të shfaqen duke përfshirë:

 • Shtim të peshës
 • Energji të ulët
 • Paqëndrueshmëri emocionale
 • Komplikime tretëse
 • Dhimbje koke dhe migrenë
 • Fibromyalgia
 • Kushte inflamatore të lëkurës (akne, ekzema, skuqje)
 • Ndjeshmëri kimike (për shkak të grumbullimit toksik)
 • …dhe më shumë.

Pjesa tjetër e këtij artikulli do të përqendrohet në strategjitë për të përmirësuar funksionimin e mëlçisë dhe tëmthit, në mënyrë që të përmirësoni rrjedhën e biliare dhe të parandaloni këto efekte anësore të padëshiruara.

Përmirësimi i funksionit të mëlçisë

Së pari dhe më e rëndësishmja, prodhimi biliar fillon në mëlçi. Ne duhet të sigurohemi që mëlçia po funksionon në mënyrë optimale për të zvogëluar ekspozimin toksik, për të përmirësuar eleminimin e toksinave dhe po ashtu për përmirësimin e tretjes. Mëlçia është nën stres të vazhdueshëm nga ajri që thithim, uji që pimë dhe ushqimi që hamë.

Për më tepër, nëse jeni nën stres, keni mikrobe të këqija të zorrëve ose keni marrëdhënie të dobëta kjo mund të mbingarkojë mëlçinë dhe të çojë në prodhim të dobët biliar gjithashtu. Këtu janë hapat për të përmirësuar shëndetin e mëlçisë.

– Shmangni toksinat

Në shoqërinë e sotme, ne vazhdimisht jemi të bombarduar nga toksinat që mungonin nga mjedisi ynë për mijëra vjet më parë. Ndërsa industrializimi ka sjellë shumë risi të mëdha për një popullsi në rritje, ai ka futur edhe elementë të dëmshëm për të cilët duhet të japim llogari.

Në dietë, këto përfshijnë gjëra të tilla si pesticide, metale të rënda, xenoestrogjene, hormonet artificiale dhe përbërës të ushqimit të përpunuar jo-natyral.

Filloni duke zhvendosur dietën tuaj drejt asaj që favorizon ushqime organike, të plota. Pjesa më e madhe e dietës duhet të jenë perime të dendura në lëndë ushqyese dhe barishte dhe erëza të pasura me antioksidantë. Po kështu, ngarkohuni me yndyrna të shëndetshme si avokadot, produktet e arrës së kokosit, ullinjtë dhe vajin e ullirit dhe gjalpin nga lopët e rritura nëpër kullota.

– Ushqime për mëlçinë dhe rrjedhën biliare

Pasi të kemi eliminuar pjesën më të madhe të toksinave nga dieta jonë duke bërë zgjedhje më të mira ushqimore, mund të përqendrohemi në përfshirjen e ushqimeve që janë ushqyese për mëlçinë. Këto janë ushqime që sigurojnë lëndë ushqyese të vlefshme që ndihmojnë në detoksifikim dhe madje ndihmojnë për të stimuluar formimin e lëngut biliar.

Disa nga ushqimet më të mira për këtë përfshijnë: mëlçinë e kafshëve të rritura nëpër kullota, perime kryqëzore, zarzavatet me gjethe, çaj jeshil, spirulinën, chlorella dhe manaferrat organike.

– Rritni shtigjet e detoksikimit

Ndërsa toksinat filtrohen përmes mëlçisë, ato duhet të kalojnë nëpër tre faza që të gjitha kërkojnë të prodhohen lëndë ushqyese specifike. Kjo është e rëndësishme sepse toksinat zakonisht ndryshohen dhe shndërrohen në forma që janë më pak toksike (ose edhe të dobishme).

Ekzistojnë tre faza të këtij procesi që kërkojnë disa lëndë ushqyese për të qënë të pranishëm:

Faza I rregullohet nga enzima Cytochrome P50 dhe është hapi i parë në shndërrimin e toksinave. Kjo fazë kërkon sasi të mjaftueshme të aminoacideve, vitaminave A, B2, B3, C, E, folate, hekur, kalcium, bakër, zink, magnez dhe selen.

Faza II shndërron toksinat nga faza I në forma të tretshme në ujë që janë më të lehta për tu ekskretuar. Kjo fazë është shumë e varur nga agjentët metilues, glutathione dhe squfuri.

Faza III është shndërrimi përfundimtar ku toksinat devijohen për sekretim në biliare ose në urinë. Ky është një proces enzimatik që kërkon lëndët ushqyese të përmendura në dy fazat e mëparshme. Ushqimet që stimulojnë rrjedhjen e biliareve dhe burimet e shëndetshme të fibrave ndihmojnë me këtë fazë.

Ushqimet kryesore të mëlçisë të përmendura më lart ndihmojnë në këto faza, duke pasur parasysh të konsumoni një shumëllojshmëri të tyre rregullisht.

– Stimuloni Glutathione

Glutathione është antioksidues dhe detoksifikues kryesor i trupit. Duke forcuar këtë element të vlefshëm brenda trupit, ne ndihmojmë me funksionimin e mëlçisë duke zvogëluar ngarkesën toksike dhe duke ndihmuar direkt në detoksifikimin e fazës II dhe III.

Ekzistojnë gjithashtu një numër i madh i përfitimeve të tjera të rritjes së niveleve të glutathione. Këto përfshijnë ngadalësimin e procesit të plakjes, përmirësimin e niveleve të energjisë, forcimin e sistemit imunitar dhe mbështetjen e qartësisë mendore.

Strategjitë më të mira për të rritur glutathione përfshijnë:

 • Konsumimi i ushqimeve që mbështesin mëlçinë, të përshkruara më lart
 • Angazhimi në ushtrimet intensive afatshkurtëra
 • Përdorimi i agjentëve që rritin glutathione

Klinikisht, një nga produktet tona më të mira për të rritur glutathione është LivePhora. Ai përmban selen, gjemba qumështi, acid alfa-lipoik dhe n-acetil-l-cistein, të cilat luajnë role të rëndësishme në mbështetjen e aftësisë së trupit për të vetëprodhuar glutathione.

– Balancimi Hormonal

Diçka që ndeshet shpesh klinikisht janë nivelet e larta të estrogjenit si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Ndërsa estrogjeni është një hormon kritik, ne kemi shumë toksina në mjedisin tonë që imitojnë estrogjenin dhe promovojnë një gjendje të quajtur mbizotërim të estrogjenit.

Dominimi i estrogjenit është kur niveli i estrogjenit bëhet shumë i shprehur në krahasim me hormonet e tjera seksuale. Kur kjo ndodh, mëlçia është përgjegjëse për konvertimin dhe eliminimin e këtyre metabolitëve estrogjenikë. Kjo mund të bëhet shpejt e rëndë në mëlçi dhe të kontribuojë në efektet anësore të ilustruara më poshtë.

Konsumimi i perimeve kryqëzore mund të ndihmojë pjesërisht në eleminimin e estrogjeneve të tepërt në trup përmes veprimit të një përbërësi të quajtur diindolylmethane (DIM).

Kimikatet që imitojnë estrogjenin mund të vijnë nga shumë burime. Në shumicën e rasteve ka alternativa të shkëlqyera për gjëra të tilla si plastika, kozmetika dhe pastruesit shtëpiak që nuk përmbajnë përbërës që prishin hormonet.

Përmirësimi i funksionit të fshikëzës së tëmthit

Tani që kemi theksuar rëndësinë e mëlçisë në optimizimin e rrjedhës së biliare, këto strategji mund të përfshihen për të mbështetur edhe tëmthin gjithashtu. Meqenëse këto struktura mbështeten shumë tek njëra-tjetra, ato nuk mund të trajtohen të ndara.

Mbështetja e fshikëzës së tëmthit përfundimisht zvogëlohet për të siguruar që lëngu biliar të lëshohet ashtu siç duhet. Nëse keni një pengesë, llum biliar, ose keni hequr fshikëzën e tëmthit, atëherë këto strategji do të jenë akoma më shumë të rëndësishme.

– Hidratimi

Nëse jeni të dehidruar në mënyrë kronike, atëherë është e mundur që lëngu biliar të mos ketë viskozitetin që i nevojitet për të rrjedhë mirë. Nëse lëngu biliar trashet dhe bëhet i ngjashëm me llumin, kjo do t’ju predispozojë për tretje të dobët dhe potencialisht zhvillimin e gurëve të tëmthit.

Filloni ditën duke u super hidratuar me 1 apo 2 gota ujë të pastër e të filtruar për të freskuar traktin tretës dhe veshkat.

– Ushqime për të përmirësuar rrjedhën biliare

Konsumoni ushqime që stimulojnë rrjedhjen e biliare. Shumë prej ushqimeve të përshkruara si të shëndetshme për mëlçinë do ta japin këtë efekt. Disa nga ushqimet më të mira për stimulimin e rrjedhës biliare përfshijnë:

 • Acidet organike nga uthulla e mollës, limonët dhe lime.
 • Bimët e hidhura (majdanoz, cilantro, luleradhiqe)
 • Erëza të ngrohta si xhenxhefil, shafran i Indisë dhe kanellë
 • Ushqime prebiotike si rrepka, asparagus, hudhra, panxhari.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook