Dridhja Atriale e Zemrës

 

Dridhja atriale e zemres – Një gjendje e zemrës e cila shkakton normë të parregullt dhe shpesh rrahje të shpejta të zemrës, dridhja atriale prek rreth 10% të personave të moshës mbi 75 vjeç.

Për ta vënë në kontekst, një normë normale e zemrës duhet të jetë midis 60 dhe 100 rrahje në minutë kur jeni në pushim, por në rastin e dridhjes atriale, numri i rrahjeve të zemrës mund të arrijë 140 rrahje në minutë ose edhe më shumë.

Varësisht nga shkalla në të cilën e ndikon të sëmurin, dridhja atriale mund të përshkruhet në mënyrat e mëposhtme:

 • Dridhje atriale konvulsive – kjo formë e sëmundjes vjen dhe shkon, dhe zakonisht ndalet brenda 48 orëve pa ndonjë trajtim.
 • Dridhje atriale këmbëngulëse – kjo zgjat për më shumë se shtatë ditë (ose më pak kur trajtohet).
 • Dridhje atriale e vjetër e përsëtirur – kjo zakonisht zgjat për më shumë se 12 muaj.
 • Dridhje atriale e përhershme – kjo është e pranishme gjatë gjithë kohës dhe nuk ka shumë mundësi për të rivendosur ritmin normal të zemrës.

Kur zemra rreh normalisht, muret muskulore të saj tkurren (shtrënohen dhe shtrydhen) për të detyruar gjakun të dalë jashtë dhe të shkojë rreth trupit. Ato pastaj relaksohen dhe zemra mbushet me gjak përsëri – një proces i cili përsëritet çdo herë që zemra rreh.

Në dridhje atriale, dhomat e sipërme të zemrës, të quajtur atria, tkurren rastësisht dhe nganjëherë me një shpejtësi të tillë që muskujt e zemrës nuk mund të relaksohen siç duhet mes tkurrjeve. Kjo redukton efikasitetin e zemrës dhe performancën e saj, e cila nga ana e saj mund të çojë në një numër të problemeve, duke përfshirë gulçimin. Ju gjithashtu mund të jeni të vetëdijshëm për një rrahje zemre të shpejtë dhe të parregullt (palpitacione) dhe të ndiheni shumë i lodhur.

Simptomat

Simptoma më e dukshme e dridhjes atriale është një rrahje zemre e shpejtë dhe e parregullt, zakonisht mbi 140 rrahje në minutë. Nëse jeni duke vuajtur nga kjo gjendje, ju mund të përcaktoni normën tuaj të zemrës nga ndjenja e pulsit në dorë ose në qafë.

Ju mund të përjetoni simptomat e mëposhtme:

 • Lodhje
 • Marramendje
 • Dhimbje kraharori (angina)
 • Mbetje pa frymë

Mënyra se si zemra rreh gjatë dridhjes atriale ul efikasitetin e zemrës dhe performancën e saj, e cila mund të rezultojë në presionin e ulët të gjakut dhe në dështim të zemrës.

Shkaqet

Shkaku i saktë i dridhjes atriale është i panjohur, por ajo bëhet më e zakonshme me moshën dhe ndikon në grupe të caktuara të njerëzve më shumë se të tjerët.

Gjendja është më e zakonshme në njerëz me kushte të tjera të zemrës, duke përfshirë:

 • Tension të lartë
 • Altherosclerosis
 • Sëmundje të valvulave të zemrës
 • Kardiomiopati
 • Sëmundje të lindura të zemrës
 • Perikardit

Ajo gjithashtu mund të jetë e lidhur me kushte të tjera mjekësore, të tilla si:

 • Hipertiroidism
 • Astma
 • Sëmundje kronike obstruktive pulmonare
 • Kancer në mushkëri
 • Pneumoni
 • Helmimi me monoksid karboni

Megjithatë, jo të gjithë njerëzit me dridhje atriale përfshihen në një nga grupet e mësipërme. Për shembull, ajo mund të ndikojë në njerëz jashtëzakonisht atletik.

Situata të caktuara mund të shkaktojnë një episod të dridhjes atriale, duke përfshirë pirjen e sasive të tepruara të alkoolit, duke qenë mbipeshë, pirja e duhanit, duke marrë droga, dhe duke pirë shumë kafeinë.

Produkti “Neurada” për Dridhjet e Zemrës

Heart, Blood & Diabetes


Desert Herbs products that helps patients with various types of cardiovascular diseases.


Zemra, Gjaku dhe Diabeti


Kura me bimë të egra shkretinore që ndihmojnë pacientët me lloje të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare.