Dështimi i zemrës i lidhur me densitetin e ulët mineral të eshtrave

Dështimi i zemrës i lidhur me densitetin e ulët mineral të eshtrave

 

I njohur prej kohësh që është i lidhur me eshtrat e brishtë dhe ndërlikimet e tjera të osteoporozës, densiteti i ulët mineral i kockave (BMD) tani është i lidhur qartë me një rrezik të rritur për dështimin e zemrës, sipas gjetjeve të publikuara në fillim të këtij viti në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

Ky nuk është problem i vogël kur merrni parasysh faktin që një frakturë osteoporotike ndodh çdo 3 sekonda dhe dështimi i zemrës prek mbi 26 milion njerëz – në të gjithë botën.

Cila është lidhja midis densitetit të ulët mineral të kockave dhe dështimit të zemrës?

Studimi ka përdorur ultrazë me bandë të gjerë (BUA) për të matur dendësinë minerale të eshtrave në thembra prej 13,666 individësh të shëndetshëm dhe i monitoroi ato për ngjarje të dështimit të zemrës për një mesatare prej 9.3 vjet. Gjetjet ishin të dukshme.

Me çdo rritje devijuese standarde në BUA, studiuesit vëzhguan një ulje prej 23% të dështimit të zemrës. Kjo lidhje është vërejtur pavarësisht rregullimit për faktorë të tillë si gjinia dhe mosha, si dhe kushtet fizike të tilla si presioni i gjakut, indeksi i masës trupore dhe diabeti, ose zakonet e jetesës si pirja e duhanit, konsumimi i alkoolit dhe aktiviteti fizik.

Studiuesit përjashtuan gjithashtu pacientët me një histori të osteoporozës ose frakturës së kockave. Analizat e ndara u përfunduan për ata që përdorin steroid, ilaçe të tjera anti-inflamatore dhe diuretikë, ose kalcium dhe vitamina D, përkatësisht.

A është i përshpejtuar kardiologu juaj me rekomandimet e fundit?

Dr. Roman Pfister, nga Qendra e Zemrës, në Universitetin e Këlnit, Gjermani, shërbeu si autor kryesor në studim dhe shkroi se rezultatet sinjalizojnë një nevojë për vlerësim kardiak në ata që vuajnë nga densiteti i ulët i mineraleve të eshtrave. Ai priste që gjetjet të nxisnin hetimin e mëtutjeshëm të një patofiziologjie të mundshme të përbashkët dhe eksplorimin e proceseve themelore biologjike që kontribuojnë në lidhjen e vëzhguar midis dendësisë së kockave dhe gjendjes së zemrës.

Osteoporoza dhe sëmundjet e zemrës janë të parandalueshme me një dietë të shëndetshme, të bazuar në bimë, të pasur me zarzavate, yndyrna të shëndetshme dhe proteina. Sigurisht, në përgjithësi, sasi të vogla të yndyrave shtazore dhe proteina mund të jenë të mira për trupin – por dijeni burimin e ushqimit tuaj. Me fjalë të tjera, shmangni kimikatet e padëshiruara, pesticidet dhe përbërësit e ushqimit të modifikuar gjenetikisht.

Osteoporoza dhe densiteti i ulët i kockave dihet se prekin mjaft, mbi 50 milion njerëz vetëm në Shtetet e Bashkuara, duke i bërë këto gjetje të fundit me rëndësi të madhe klinike. Aktualisht, kontrollimi i sëmundjes, i cili mendohet se rrjedh nga mungesa e mineraleve të kockave dhe ndryshimet hormonale, rekomandohet për gratë 65 vjeç ose më të vjetra, si dhe për gratë më të reja për të cilat mendohet se janë më në rrezik për sëmundjen.

Ky studim i fundit mund të tregojë se shfaqjet janë të garantuara për gratë më të reja ku tashmë ekziston rreziku më i madh i sëmundjeve kardiake, dhe mund të shërbejë si një shënues për rrezikun e ardhshëm të dështimit të zemrës. Për më tepër, vlerësimet kardiake ka të ngjarë të garantohen në ato që zbulohen të kenë densitet mineral kockor të zvogëluar.

Mënyra më e mirë për të përmirësuar natyrshëm densitetin e kockave dhe për të shmangur sëmundjet e zemrës

Për të përmirësuar dendësinë minerale të eshtrave, dieta juaj (dhe mënyra e jetesës) është mënyra më e mirë për të mbajtur kocka të forta dhe të shëndetshme. Sipas Komitetit të Mjekëve për Mjekësinë Përgjegjëse, këto janë katër mënyrat më të mira për të përmirësuar shëndetin e kockave:

  • Ushtrimi për të ruajtur integritetin e kockave.
  • Merrni ekspozimin ditor ndaj diellit për prodhimin e vitaminës D.
  • Hani shumë fruta dhe perime për të mbajtur kalciumin në kockë.
  • Merrni kalcium nga burimet ushqimore të bazuara në bimë, si perimet me gjethe jeshile dhe fasulet.

Sipas gjetjeve të fundit, plotësimi i kalciumit (supplement) mund të ofrojë efekte anësore vdekjeprurëse.

Natyrisht, nëse vuani me çështje shëndetësore të kockave ose sëmundje kardiovaskulare, merrni në konsideratë produktet me bimë shkretinore. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook