A shkakton kancer ngjyrosja e flokëve?

A shkakton kancer ngjyrosja e flokëve? Studimi i ri ngre shqetësime

 

A shkakton kancer ngjyrosja e flokëve? Le të themi vetëm nëse jeni nga ata që prekin flokët çdo muaj apo më shumë, mund të tronditeni kur lexoni për lidhjen e frikshme që sapo zbuluan studiuesit.

Rezultatet e një studimi të ri sugjerojnë se rreziku i kancerit të gjirit rritet me përdorimin më të shpeshtë të produkteve kimike të flokëve, duke përfshirë bojën e përhershme të flokëve dhe rregulluesit e flokëve.

Për gratë që përdorin ngjyra të përhershme çdo pesë deri në tetë javë, për shembull, rreziku i kancerit të gjirit rritet me rreth 35%.

Studiuesit sugjerojnë se megjithëse nuk ka gjasa që përdorimi i produkteve kimike të flokëve të përcaktojë rrezikun e një gruaje për kancer gjiri, shmangia e këtyre kimikateve është e dobishme. Është një mënyrë më shumë që një grua të zvogëlojë rrezikun për t’u bërë një nga tetë gratë që zhvillojnë kancer gjiri.

Një studim i publikuar në Dhjetor 2019 në Journal of Cancer zbuloi se gratë që përdorin rregullisht bojë të përhershme të flokëve kishin 19% më shumë gjasa të zhvillonin kancer gjiri sesa ato që nuk i përdornin këto produkte.

Studimi përdori të dhëna nga Studimi Sister. Ai shqyrtoi 46,709 gra të moshave 35 deri në 74 vjeç, të cilat kishin një motër me kancer gjiri, por që ishin vetë pa kancer të gjirit. Studimi Sister, i kryer nga Instituti Kombëtar i Shkencave të Shëndetit Mjedisor, kërkoi të gjente shkaqet e kancerit të gjirit duke studiuar mjedisin, gjenet dhe përvojat e pacientëve me kancer gjiri dhe motrave të tyre.

Pyetësorët e dhënë gjatë regjistrimit në studim kërkonin përdorime të produkteve të flokëve në 12 muajt e fundit. Gjatë ndjekjes së studimit, që ishte mesatarja 8.3 vjet më vonë, u identifikuan 8874 raste të kancerit të gjirit.

Ja çfarë mësuan studiuesit nga të dhënat e bazuara në përdorimin e produkteve të flokëve:

 • Përdorimi i përhershëm i bojës u shoqërua me një rrezik 35% më të lartë të kancerit të gjirit.
 • Rreziku i kancerit të gjirit rritet tek gratë që përdorin bojë të përhershme të flokëve më shpesh (çdo pesë deri në gjashtë javë ose më shumë).
 • Gratë që përdornin produkte për drejtimin personal kishin një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit dhe sa më shumë t’i përdornin produktet aq më i madh ishte rreziku.
 • Gratë që përdornin rregullues flokësh të paktën çdo pesë deri në tetë javë përballeshin me një rrezik rreth 30 për qind më të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit.
 • Aplikimi joprofesional i ngjyrave gjysmë të përhershme dhe ndreqësve nuk u shoqërua me një rritje të konsiderueshme të rrezikut të kancerit të gjirit.

Ngjyrat më të errëta të flokëve shpesh përmbajnë më shumë kimikate, kështu që ato mund të jenë gjithashtu më shqetësuese.

Disa mund të argumentojnë se këto gjetje mund të mos na japin një kuptim të qartë se si përdorimi i produkteve kimike të flokëve lidhet me rrezikun e kancerit të gjirit, pasi pjesëmarrësit në Studimin Sister kanë një histori familjare të kancerit të gjirit. Por këto të dhëna theksojnë, të paktën, se faktorët mjedisorë, si kimikatet që përdorim në trupin tonë, mund të kenë ndikime negative në shëndetin tonë.

10 Kimikatet kryesore në lidhje me bojërat e flokëve

Sipas studiuesve nga Instituti Kombëtar i Shërbimeve të Shëndetit Mjedisor, «shumë produkte të flokëve përmbajnë komponime që prishin sistemin endokrin dhe kancerogjenë potencialisht të rëndësishëm për kancerin e gjirit».

Ekzistojnë tre lloje të ngjyrave të flokëve:

 1. Bojëra të përkohshme që mbulojnë vetëm sipërfaqen e flokëve, por nuk depërtojnë në boshtin e flokëve.
 2. Bojërat gjysmë të përhershme që depërtojnë në boshtin e flokëve, por lahen pas pesë deri në 10 larje.
 3. Bojëra të përhershme të flokëve që shkaktojnë ndryshime kimike të qëndrueshme në boshtin e flokëve.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, bojërat e përhershme të flokëve përmbajnë substanca të pangjyrë, duke përfshirë aminat aromatike dhe fenole, të cilat bëhen ngjyra në prani të peroksidit të hidrogjenit. Ndodh një reaksion kimik, duke i lejuar substancës të lyejë përgjithmonë flokët tuaj derisa të rriten.

Grupi Mjedisor i Punës tregon rreziqet e mëposhtme shëndetësore të përbërësve të zakonshëm të bojës së flokëve:

 • Amoniaku: Iritues i frymëmarrjes dhe përçarës i mundshëm endokrin.
 • Peroksid hidrogjeni: Ngacmues i frymëmarrjes dhe lëkurës; mund të djegë lëkurën, të dëmtojë sytë dhe të shkaktojë reaksion alergjik.
 • P-fenilendiamina: Kancerogjen i mundshëm që shkakton toksicitet të sistemit të organeve dhe gjakut; mund të shkaktojë alergji dhe imunotoksicitet; shkakton rreziqe në punë.
 • Resorcinol: Përçarës i mundshëm endokrin dhe kancerogjen që mund të shkaktojë alergji dhe imunotoksicitet; kontribuon në rreziqet profesionale dhe mund të shkaktojë acarim të lëkurës, syve dhe mushkërive.
 • Sulfat toluen-2,5-diamine: agjent i mundshëm kancerogjen dhe imunotoksik.
 • Metilizothiazolinone: Mund të shkaktojë neurotoksicitet, irritim dhe imunotoksicitet.
 • Aromë artificiale: Potencial i lartë për reaksione alergjike dhe imunotoksicitet; Shkaku i mundshëm i toksicitetit të sistemit të organeve.
 • Metilparabeni: Përçarës i mundshëm endokrin dhe mund të shkaktojë ndryshime biokimike ose të nivelit qelizor.
 • 1-Naftol: Kancerogjen potencial; mund të shkaktojë imunotoksicitet dhe irritim.
 • Etanolamina: Mund të shkaktojë toksicitet të sistemit të organeve, irritim dhe reaksione alergjike.

Si funksionojnë këto kimikate së bashku për të lyer përgjithmonë flokët tuaj?

Së pari, amoniaku (ose etanolaminat kur përdorni një produkt pa amoniak) shkëput shtresat e shumta të proteinave të flokëve, duke lejuar që boja të depërtojë në boshtin e flokëve. Pastaj peroksidi i hidrogjenit zhvesh flokët dhe ndihmon agjentët ngjyrues, si p-fenilendiamina, të lyejnë flokët.

Shumë nga bojërat që gjenden në bojërat e përhershme të flokëve quhen bojëra me katranin e qymyrit dhe zakonisht formohen si nënprodukt i tretësve të hidrokarbureve. Gjatë djegies ose djegies së qymyrit, krijohet një lëng i trashë kafe-zi. Ky material kimik më pas përdoret në përbërësit kozmetikë si agjentë ngordhës, megjithëse dihet se ato kanë efekte kancerogjene.

Shqetësimi mbi produktet drejtuese të flokëve

Studiuesit zbuluan se produktet kimike për drejtimin e flokëve mund të përmbajnë komponime hormonale aktive.

Përbërësi më problematik në drejtuesit apo rregulluesit e flokëve, si trajtimi me keratin ose fryrja braziliane, është formaldehidi. Është një kancerogjen i njohur dhe mund të rrisë rrezikun për t’u prekur nga kanceri, edhe në nivele të ulëta që nuk shkaktojnë simptoma të dukshme.

Thjesht nuhatja e formaldehidit mund të shkaktojë irritime në fyt, sy dhe hundë – ndonjëherë duke shkaktuar gjakderdhje nga hunda, kollë ose dhimbje të fytit. Nëse kjo është përgjigja e trupit tuaj pas nuhatjes së kimikatit, imagjinoni se çfarë ndodh kur ai aplikohet drejtpërdrejt në flokët dhe lëkurën e kokës?

Formaldehidi ndikon gjithashtu në sistemin nervor qendror, duke çuar në ndryshime të humorit, pagjumësi, dëmtim të kujtesës dhe dhimbje koke.

Dhe nëse mendoni se jeni të sigurt kur përdorni trajtime pa formaldehid, mund të mos jetë kështu. Versionet pa formaldehid zakonisht përmbajnë metilen glikol, i cili në fakt çliron formaldehid kur nxehet. Duke marrë parasysh se një hekur flokësh në 450 gradë ose më lart përdoret gjatë procesit të drejtimit të flokëve, duket sikur edhe opsionet pa formaldehid janë të rrezikshme.

Alternativat Natyrore

 1. Përdorni ndriçues natyralë të flokëve

Në vend që të zhveshni flokët me peroksid hidrogjeni, provoni të përdorni përbërës që ndriçojnë flokët tuaj në mënyrë natyrale. Disa përbërës krejtësisht të sigurt dhe befasues që mund të përdorni për të zbardhur flokët përfshijnë:

 • Kamomil
 • Sodë buke
 • Limon
 • Uthull molle e papërpunuar
 • Kripë deti

Në përgjithësi, aplikimi i ndonjë prej këtyre përbërësve në flokët tuaj dhe lënia e tij për 20 deri në 60 minuta do t’ju ndihmojë të zbardhni flokët tuaj pa rrezikun e peroksidit të hidrogjenit.

 1. Mbulo thinjat me këna

Pluhuri i kënasë është një alternativë më e sigurt dhe më natyrale ndaj bojës së përhershme të flokëve. Kënaja është një ngjyrë e pastër bimore, kështu që nuk përmban asnjë kimikat. Sigurisht, duhet të blini pluhur këna nga një kompani me reputacion dhe të lexoni me kujdes përbërësit.

Për të përdorur pluhur këna, duhet të kombinohet me ½ filxhan ose më shumë ujë të valë. Më pas lëreni përzierjen të qëndrojë gjatë natës. Kur ta aplikoni të nesërmen, lëreni të qëndrojë në kokë për rreth dy deri në tre orë dhe më pas shpëlajeni mirë.

Sigurohuni që të vishni doreza kur punoni me këna dhe të shmangni lyerjen e lëkurës duke aplikuar një vaj pengues (si vaji i kokosit) përgjatë vijës së flokëve.

Vetëm sigurohuni që të bëni një test të vogël për t’u siguruar që ju pëlqen ngjyra dhe nuk keni ndonjë reaksion alergjik ose negativ ndaj kënasë.

 1. Shkoni një hije më të errët me kafe

A e dini se një filxhan kafe mund të shërbejë si bojë natyrale e flokëve për këdo që kërkon të bëhet pak më i errët? Nuk do të ketë të njëjtat efekte si boja e përhershme e flokëve, por do t’i japë flokëve tuaj pak nxitje kur të keni nevojë.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të përzieni kafenë e pjekur me llum kafeje dhe çdo lloj kondicioneri natyral flokësh.

Aplikoni përzierjen në flokët e pastër dhe të lagur dhe lëreni të qëndrojë për të paktën një orë. Më pas lajeni.

 1. Përdorni produkte natyrale me keratin për flokë

Përdorimi i shampove natyrale, kondicionerëve dhe maskave të flokëve me keratin mund të ndihmojë në zbutjen e flokëve dhe ta bëjë më të lehtë drejtimin. Keratina punon për të riparuar flokët, duke u dhënë fijeve të dëmtuara një pamje shumë më të butë dhe më të shëndetshme.

Në treg ka një sërë produktesh flokësh me keratinë. Si gjithmonë, zgjidhni një kompani me reputacion që vlerëson përdorimin e përbërësve natyralë, jo toksikë. Kontrolloni bazën e të dhënave EËG Skindeep për opsione më të sigurta.

 1. Provoni një kondicioner natyral të thellë (Natural Deep Conditioner)

A keni përdorur ndonjëherë vajra natyralë, pa toksikë në flokët tuaj për të shtuar shkëlqimin dhe për të zbutur dredhat? Vaj i arganit dhe vaji i kokosit janë vajra hidratues dhe shërues që mund të ndihmojnë për t’i dhënë flokëve një pamje dhe ndjesi të butë.

Thjesht ngroheni rreth një lugë çaji vaj në pëllëmbën e duarve dhe më pas masazhoni flokët dhe lëkurën e kokës. Vendosni një kapelë dushi dhe flini ashtu gjatë natës. Në mëngjes, lani flokët si zakonisht.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook