Ushtrimet më të mira për njerëzit që mendojnë se nuk mund të ushtrohen

Ushtrimet më të mira për njerëzit që mendojnë se nuk mund të ushtrohen

 

Nuk është e lehtë për disa njerëz të angazhohen në atë që mund të konsiderohet ushtrim “normal”. Ju mund të jeni një prej tyre. Ndoshta keni artrit, neuropati diabetike ose një protezë të gjymtyrëve të poshtme që e bën të vështirë ose të dhimbshme të lëvizni për të rritur rrahjet e zemrës.

Por ekzistojnë metoda për të stimuluar sistemin kardiovaskular dhe për të shmangur dobësinë trupore.

Zgjedhjet mund të mos jenë të zakonshme kur keni kufizime fizike, por ka gjëra që mund të bëni dhe që janë shumë të dobishme.

– Përdorni krahët

Ushtrimet me krahë me peshë të lirë nuk kanë gjasa të sjellin të njëjtat përfitime si ecja në një rutinë apo biçikleta, por biçikleta me krahë mund të jetë një alternativë efektive.

Është një mënyrë e shkëlqyeshme për të rritur rrahjet e zemrës, për të rritur konsumin e oksigjenit dhe për të përmirësuar forcën dhe qëndrueshmërinë.

Shumë palestra kanë ergometra krahu, të njohur gjithashtu si biçikleta dore ose ushtrues pedale. Ato mund të përdoren ëdhe në shtëpi me një kosto të lirë.

Disa modele janë të konvertueshme, që do të thotë se mund të përdoren nga duart ose këmbët. Nëse ekuilibri është çështja juaj kryesore, pedalimi me këmbë ndërsa jeni ulur në një karrige mund të jetë më i lehtë nga sa mendoni. Në fakt, ju duhet të kërkoni një palestër me një biçikletë të shtrirë dhe ta provoni. Në thelb është një biçikletë që e ngisni ndërsa uleni në një karrige me mbështetje të plotë të shpinës.

– Lëvizni

Pavarësisht nga kufizimi juaj fizik, ecja është e dobishme. Ecja kërkon që të integroni ekuilibrin, forcën, qëndresën dhe muskujt. Përmirëson qendrueshmërinë e trupit, dhe e bën shpinën më të fortë.

Nëse jeni në gjendje të ecni në mënyrë të pavarur ose keni nevojë për një kallam apo rolator, ai ju këshillon të ecni të paktën 25 minuta në ditë në një sipërfaqe të sheshtë, siç është një qendër tregtare.

Nëse përdorni një karrocë, ajo ju ndihmon të shtyheni me krahët tuaj për të paktën aq gjatë çdo ditë.

Mos u përqendro vetëm në nevojën për të rritur rrahjet e zemrës për të përfituar, qëllimi është të zvogëlohet koha që kaloni ulur ose shtrirë.

– Forconi strukurën e shpinës

Forcimi i muskujve të shpinës do t’ju ndihmojë të mbani ekuilibrin dhe të parandaloni rënien.

Kjo do ta bëjë gjithashtu më të lehtë ngritjen dhe zbritjen nga një karrige ose shtrat, ose brenda dhe jashtë një makine, pa ndihmën e askujt.

Një nga mënyrat më themelore për të forcuar shpinën është të rrini ulur drejt. Praktikoni të kontrolloni qëndrimin tuaj.

– Nuk ka justifikime

Nëse jeni në gjendje të shkoni në pishinë, duhet të bëni gjimnastikën në ujë që të jetë një formë efektive e ushtrimit që lehtëson stresin në nyje.

Ju mund të forconi pjesën e sipërme të trupit duke përdorur rripa rezistence gome në shtëpi.

E gjithë kjo është se nuk ka asnjë arsye pse të mos zvogëloni rrezikun kardiovaskular përmes ushtrimeve të rregullta, edhe nëse ndieheni të kufizuar fizikisht.

Nuk ka justifikime. Nëse bindni veten se ushtrimi nuk është i mundur, sepse nuk jeni në gjendje ta bëni atë, ose nuk keni qasje në pajisje ushtrimi, ose nuk jeni të gatshëm ta kërkoni atë, ju po e parandaloni veten të jeni i suksesshëm.

Nuk keni pse të futeni në një palestër ose të blini pajisje ushtrimi për shtëpinë tuaj. Përdorni shtëpinë ose lagjen tuaj si palestër. Nuk është e rëndësishme se si lëvizni; e rëndësishme është  të lëvizni!

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook