Ushtrimi ju bën më të lumtur se paratë

Ushtrimi ju bën më të lumtur se paratë, zbulon studimi

 

 

Ne gjithmonë e kemi ditur se ushtrimet fizike kanë përfitime të mëdha për shëndetin mendor dhe fizik, por këtu është diçka që shpesh neglizhohet – ushtrimi është në të vërtetë më i mirë për shëndetin mendor sesa të jemi të pasur!

Studiuesit mblodhën të dhëna për gjendjen mendore dhe sjelljen fizike të 1.2 milion Amerikanëve. Në studimin, i cili më pas u botua në The Lancet, pjesëmarrësit u pyetën se sa shpesh ishin ndjerë të sëmurë mendërisht për shkak të depresionit, stresit ose çështjeve emocionale në muajin e kaluar. Ata gjithashtu u pyetën për aktivitetet e tyre fizike dhe statusin ekonomik. Ata mund të zgjedhin nga mbi 70 lloje të aktivitetit fizik, duke përfshirë vrapimin, kositjen e lëndinës, çiklizmin, kujdesin për fëmijët, ngritjen e peshave dhe kryerjen e punëve të shtëpisë.

Studiuesit gjetën një korrelacion pozitiv midis aktivitetit fizik dhe lumturisë së vetë-raportuar. Njerëzit që ishin më aktivë ishin gjithashtu më të lumtur. Pjesëmarrësit më pak aktivë ose joaktivë kishin tendencë të ndiheshin jo mirë 53 ditë në vit, ndërsa ata që ushtroheshin rregullisht ndiheshin të sëmurë për 18 ditë më pak mesatarisht.

Po me statusin ekonomik?

Studiuesit zbuluan gjithashtu se njerëzit fizikisht aktivë nuk ndiheshin më keq sesa ata që bënin rreth 25,000 dollarë më shumë se ata në vit, por nuk ishin aktivë. Me fjalë të tjera, për të raportuar të njëjtat nivele lumturie të sjella nga të qenit aktiv, do të duhej të fitonit shumë më shumë para.

Por mos e teproni!

Është e rëndësishme të theksohet se ky ishte një studim korrelacioni sesa një shkak-pasojë me variabla të varur dhe të pavarur. Me fjalë të tjera, mund të ketë një faktor të tretë, si një gjendje më e mirë shëndetësore e përgjithshme që i çon njerëzit të jenë më të lumtur dhe më aktivë. Për më tepër, studiuesit nuk po pretendojnë se sa më aktiv të jeni, aq më të lumtur do të jeni.

Bërja e shumë sporteve mund të dëmtojë shëndetin tuaj. Në një intervistë, autori i studimit Adam Chekroud foli për një marrëdhënie “në formë U” midis ngarkesës mendore dhe kohëzgjatjes së sportit. Ai dhe kolegët e tij vërtetuan se të qenit aktiv fizikisht kontribuon në shëndetin e mirë mendor vetëm kur zgjat nga 30 – 60 minuta, tre deri në pesë herë në javë. Njerëzit që ushtroheshin më shumë raportuan shëndet më të keq mendor sesa ata që ishin në anën joaktive.

Në një shënim të fundit, duket se sportet ekipore dhe aktivitetet rekreative që përfshijnë shoqërimin mund të kenë gjithashtu një efekt më pozitiv në shëndetin emocional sesa ato të vetmuar. Palestra, gjimnastika dhe çiklizmi u treguan se kishin një ndikim mjaft pozitiv në shëndetin mendor, edhe pse ato nuk kategorizohen si sporte ekipore.

 

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook