Urtikaria / Hives

Published On: November 24th, 2022Categories: Autoimune, Lëkura & Flokët0 Comments on Urtikaria / Hives

Urtikaria / Hives; Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi Natyral

 

Urtikaria është një gjendje e lëkurës e karakterizuar nga gunga të kruajtshme, të ngritura dhe të bardha, që janë të rrethuara nga një zonë e kuqërremtë. Këto njihen edhe si vrajë ose puçrra hithre dhe mund të kufizohen në një pjesë të trupit ose të përhapen në të gjithë zonat e mëdha të trupit.

Zona e prekur e lëkurës zakonisht do të ndryshojë brenda 24 orëve, dhe zakonisht skuqjet do të fiksohen brenda pak ditësh. Në qoftë se pastrohen tërësisht brenda gjashtë javësh, kjo është e njohur si urtikarie akute.

Më rrallë, skuqjet mund të vazhdojnë ose të vijnë e të shkojnë për më shumë se gjashtë javë, shpesh gjatë shumë viteve. Mjekët i referohen kësaj si urtikarie kronike.

Simptomat

Simptoma kryesore e urtikaries është një puçërr e ngritur e kuqe e kruajtshme.

Skuqja përbëhet nga shenja të ngritura në lëkurë që janë të njohura si vurrata apo koshere. Ato janë zakonisht shumë të kruajtshme dhe shkojnë në madhësi nga disa milimetra deri në madhësinë e një dore.

Vurratat individuale zakonisht zhduken pas disa orësh, por mund të zëvendësohen me të reja në vende të tjera në trup. Ato mund të shfaqen në vetëm një pjesë të trupit apo nëpër një pjesë të madhe të tij. Lëkura kthehet në normalitet menjëherë sa vraja zbehet.

Modeli i simptomave

Shumica e rasteve të urtikaries janë të përkohshme (urtikarie akute). Skuqja shfaqet shpejt, bëhet më e rëndë pas 8-12 orësh dhe pastaj zakonisht zgjidhet brenda 24 orësh (megjithëse herë pas here mund të vazhdojë për 48 orë).

Urtikaria afatgjatë

Modeli i simptomave në urtikarien kronike mund të jenë të paparashikueshme.

Një sondazh i vogël zbuloi se rreth gjysma e njerëzve me urtikaria kronike kanë shpërthime të simptomeve që zgjasin për 6-12 javë, e ndjekur nga një periudhë ku simptomat e tyre përmirësohen ose largohen tërësisht.

Faktorë të tillë si stresi apo alkooli mund t’i bëjnë simptomat më keq.

I njëjti studim i përmendur më sipër zbuloi se 1 në 10 njerëz kishin simptoma të vazhdueshme të urtikaries që zgjati gjatë gjithë vitit.

Simptomet e urtikaries kronike janë shpesh më të mundimshme në mbrëmje, dhe mund të bëjnë të vështirë rënien në gjumë.

Kur të kërkoni këshillë mjekësore?

Ju duhet të vizitoni mjekun tuaj shëndetësor të licencuar, nëse simptomet tuaja nuk zgjidhen brenda 48 orëve.

Gjithashtu kontaktoni mjekun tuaj nëse keni simptoma të rënda që kanë shkaktuar vuajtje dhe ndërprerje të aktivitetit tuaj të përditshëm.

Shkaqet

Urtikaria shkaktohet zakonisht nga lirimi i histaminës dhe kimikateve të tjera nën sipërfaqen e lëkurës, duke shkaktuar që indet të bymehen.

Një sulm i menjëhershëm i urtikaries akute, në rreth 50 për qind të rasteve shkaqet janë të panjohura, por gjithësesi shkaqet e zakonshme përfshijnë:

– Një reaksion alergjik ndaj ushqimeve, të tilla si kikirikët, butaku, vezët dhe djathi.

– Një reaksion alergjik ndaj faktorëve të mjedisit të tilla si poleni, pluhuri i merimangave ose kimikatet.

– Një reaksion alergjik ndaj latex, e cila mund të jetë një problem i zakonshëm te punëtorët e kujdesit shëndetësor.

– Infeksionet, të cilat mund të shkojnë nga relativisht të parëndësishme të tilla si një ftohtje, deri në shumë serioze të tilla si HIV.

– Pickimet nga insektet.

– Stresi emocional.

– Disa medikamente, të cilat mund të shkaktojnë urtikarie si një efekt anësor, duke përfshirë antibiotikët, barnat anti-inflamatore jo-steroidale (NSAIDs), aspirinat, dhe antihistaminat.

– Shkaktarët fizik, të tilla si presioni në lëkurë, ndryshimet në temperature e trupit, rrezet e diellit, stërvitja ose uji.

Urtikaria kronike ose afatgjate mund të fillojë kur sistemi imunitar i trupit sulmon indet e veta. Kjo është e njohur si një reagim auto-imun. Antitrupat (proteinat që zakonisht luftojnë bakteret dhe viruset), shkaktojnë lirimin e histaminës. Kjo prodhon urtikarie. Mendohet se rreth një e treta deri gjysma e rasteve të urtikaries kronike janë autoimune.

Nuk dihet pse urtikaria autoimune zhvillohet, edhe pse ajo shpesh mund të zhvillohet në kombinim me kushte të tjera autoimune siç janë:

– Artriti reumatoid – ku sistemi imunitar sulmon kyçet

– Lupus – sistemi imunitar sulmon nyjet dhe lëkurën, dhe njerëzit zakonisht ndihen shumë të lodhur gjithë kohën.

Në raste të rralla, urtikaria kronike gjithashtu mund të shkaktohet nga sëmundje të tjera kronike dhe infeksione, të tilla si një gjëndër tiroide nën-aktive ose tepër aktive, hepatiti viral (infeksion i mëlçisë) ose parazitët e zorrëve.

Urtikaria kronike shpesh vjen dhe shkon. Shumë njerëz gjejnë se disa gjëra e bëjnë atë të rishfaqet ose t’i bëjnë simptomat ekzistuese më keq. Këto shkaqe përfshijnë:

Stresi.

– Alkooli.

– Kafeina.

– Temperaturat e larta.

– Presioni i zgjatur në lëkurë (për shembull, nga veshja e ngushtë dhe e shtrënguar).

– Medikamente të tilla si NSAIDs, qetësuesit dhe frenuesit ACE (që përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut).

– Shtesa të caktuara ushqimore si salicylates, të cilat janë gjetur te domatet, lëngu i portokallit dhe çaj komercial.

– Pickimet nga insektet

– Ekspozimi ndaj ngrohjes, të ftohtit, presionit ose ujit.

MËNYRA NATYRALE NDIHMUESE DHE KURA BIMORE

  • Ushqimi

Identifikoni dhe shmangni të gjitha ushqimet ndaj të cilave ju jeni alergjik apo të ndjeshëm. Për të minimizuar shfaqjen e urtikarias, hani një dietë të larmishme dhe shmangni ngrënien e të njëjtave ushqime më shumë se një herë ose dy herë çdo javë.

– Mos konsumoni ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.

– Mos pini pije të gazuara.

-Shmangni ushqimet e shpejta.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuar.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit.

– Shmangni mishin e viçit konvencional.

  • Kujdes irrituesit

Irrituesit mund të përkeqësojnë simptomat tuaja. Irrituesit janë të ndryshëm dhe mund të ndryshojnë nga njëri person i prekur te një tjetër, por zakonisht mund të përfshijnë:

– Sapunët dhe detergjentët e tilla si shampo, sapuni i lëngshëm ose shkuma e vaskës.

– Disa lloje të veshjeve, sidomos leshi dhe najloni.

– Mbinxehja.

– I ftohti i madh dhe moti i thatë.

– Pluhuri.

▪ Disa kafshë.

  • Produktet Bimore

Për Urtikarian kronike autoimune rekomandohet kura bimore për sëmundjet autoimune që përbëhet nga ilacet me bimë shkretinore të mëposhtme.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook