Trichotillomania – Mania e shkuljes së flokëve

Trichotillomania – Mania e shkuljes së flokëve; Si trajtohet në mënyrë të sigurt

 

Trichotillomania është një gjendje e shëndetit mendor ku i prekuri nga sëmundja i shkul flokët me forcë. Shpesh ka efekte të rënda negative në shëndetin dhe mirëqenien mendore kur ndodh në moshën e adoleshencës dhe të rriturit gjithashtu. Megjithatë, kjo gjendje është e trajtueshme.

Çfarë është Trichotillomania?

Trichotillomania (shpesh e shkurtuar si TTM) është një çrregullim i shëndetit mendor ku një person me detyrim shkul ose tërheq flokët e vetë. Kjo gjendje bie nën klasifikimin e çrregullimit obsesiv-kompulsiv (OCD). Kur është e rëndë, shpesh ka efekte jashtëzakonisht negative në lumturinë, mirëqenien dhe cilësinë e përgjithshme të jetës së një personi.

Trichotillomania vjen nga tre fjalë greke:

– Tricho: flokë.

– Tillo: tërheq.

– Mania: sjellje ose aktivitet i tepruar.

Cili është ndryshimi midis trichotillomanisë dhe çrregullimit obsesiv-kompulsiv?

TTM bie nën kategorinë e përgjithshme të çrregullimit obsesiv-kompulsiv, por ka disa dallime kryesore nga vetë OCD.

– Obsesionet; OCD përfshin obsesione, të cilat janë mendime ose nxitje që një person nuk mund t’i kontrollojë dhe nuk i dëshiron. TTM nuk përfshin obsesione.

– Ndjenja e shpërblimit. Kur njerëzit me TTM heqin flokët, ata shpesh ndiejnë lehtësim ose emocione të tjera pozitive. OCD nuk përfshin ndjenja pozitive në atë mënyrë.

Kush ndikohet?

TTM është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët. Tek fëmijët e vegjël dhe foshnjat, zakonisht është një shqetësim afatshkurtër dhe largohet vetë. Forma më serioze më së shpeshti fillon midis moshës 10 dhe 13 vjeç.

Tek fëmijët, kjo ndodh në mënyrë të barabartë midis meshkujve dhe femrave. Tek të rriturit, femrat janë 9 me 1 më shumë se meshkujt me këtë gjendje.

Sa e zakonshme është kjo gjendje?

TTM është relativisht e pazakontë. Studimet kërkimore vlerësojnë se ajo prek 0.5% deri në 3.4% të të rriturve në një moment të jetës së tyre.

Si ndikon kjo gjendje në trup?

Njerëzit me TTM i shkulin flokët me forcë, zakonisht një tufë floku në të njëjtën kohë. Shumë njerëz i shkulin flokët nga i njëjti vend. Vendet më të zakonshme nga të cilat njerëzit tërheqin flokët janë skalpi i tyre, qerpikët, vetullat dhe qimet pubike.

Efektet e trikotillomanisë varen edhe nga mosha në të cilën ndodh. Fëmijët zakonisht i tërheqin flokët në këtë mënyrë, por kjo sjellje është shpesh një veprim vetë-qetësues. Fëmijët shpesh rriten nga kjo sjellje dhe nuk kanë efekte negative afatgjata. Adoleshentët dhe të rriturit me këtë gjendje priren të kenë probleme shumë më të rënda.

 • Efektet e shëndetit mendor

Njerëzit me TTM zakonisht ndjejnë ankth, siklet ose turp për këtë gjendje. Kjo mund të ndikojë në punën dhe jetën e tyre shoqërore. Shumë njerëz me këtë gjendje nuk kërkojnë trajtim sepse ndihen të turpëruar ose në siklet.

 • Trikofagia

Rreth 20% e njerëzve me këtë gjendje i hanë flokët pasi i shkulin, një gjendje e njohur si trikofagia (nga fjalët greke “tricho” për flokët dhe “fagia” për të ngrënë). Kjo mund të çojë në bllokime të ngjashme me topat e flokëve në traktin e tyre tretës. Këto bllokime ndonjëherë janë të rrezikshme dhe shpesh shkaktojnë dëme që kanë nevojë për kirurgji për t’u riparuar.

Njerëzit me TTM zakonisht nuk i tregojnë ofruesit të tyre të kujdesit shëndetësor për këtë edhe pasi zbulojnë detaje rreth TTM. Kjo ndodh shpesh sepse ata janë duke pritur derisa të ndiejnë se mund t’i besojnë më shumë ofruesit të tyre përpara se të ndajnë atë sasi detajesh.

 • Dëmtimi i flokëve, lëkurës dhe indeve

Njerëzit që shkulin flokët e tyre shpesh shkaktojnë dëme në lëkurën dhe indet e tyre vetëm nën sipërfaqen e lëkurës, veçanërisht nëse përdorin çdo lloj mjeti të kujdesit personal si piskatore. Dëmtimet e lëkurës dhe indeve ndonjëherë kanë nevojë për riparim ose transplantim të lëkurës për t’u rregulluar. Dëmtimi i lëkurës i shkaktuar nga tërheqja e flokëve mund të shkaktojë gjithashtu humbje të përhershme të flokëve në zonat e prekura.

Cilat janë simptomat e trikotillomanisë?

Sipas Manualit Diagnostifikues dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore të Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë Edition Fifth (i njohur më mirë si DSM-5), diagnoza e TTM kërkon që një person të plotësojë pesë kritere:

 1. Tërheqja e përsëritur e flokëve që shkakton rënie të flokëve.
 2. Përpjekja e shumëfishtë për ta ndaluar këtë sjellje ose ta bëjë atë më rrallë.
 3. Ndjenja se tërheqja e flokëve ndikon negativisht në jetën e dikujt, veçanërisht në punën dhe jetën shoqërore.
 4. Tërheqja e flokëve ose rënia e flokëve nuk ndodh për shkak të një gjendjeje tjetër (siç është një çrregullim ose problem i lidhur me lëkurën).
 5. Tërheqja e flokëve nuk ndodh për shkak të një gjendjeje tjetër të shëndetit mendor. Një shembull i kësaj është dismorfia e trupit, ku tërheqja e flokëve ndodh sepse një person beson se ka një problem me pamjen e tij dhe po përpiqet ta rregullojë atë).

Disa njerëz me TTM i tërheqin flokët qëllimisht, si p.sh. kur ndiejnë se një fije floku është jashtë vendit ose duket ndryshe nga të tjerat përreth. Njerëz të tjerë i tërheqin flokët automatikisht pa menduar për këtë.

Çfarë e shkakton trikotillomaninë?

Ndërsa ekspertët dyshojnë se disa faktorë të mundshëm mund të çojnë në TTM, nuk ka ndonjë shkak të konfirmuar të kësaj gjendjeje. Disa nga faktorët e dyshuar përfshijnë:

 • Gjenetika. TTM mund të ndodhë për shkak të disa mutacioneve të ADN-së. Më shumë kërkime nevojiten për ta konfirmuar këtë.
 • Ndryshime në strukturën ose kiminë e trurit. Njerëzit me TTM shpesh kanë ndryshime në zona të caktuara në trurin e tyre ose ndryshime në përbërjen kimike të trurit.
 • Mekanizmi përballues. Shumë njerëz me TTM e përshkruajnë atë si fillim pas një periudhe stresuese në jetën e tyre. Të tjerë e përshkruajnë se filloi për shkak të mërzisë dhe se tërheqja e flokëve u bë një zakon me kalimin e kohës.

Kushtet e tjera që ndodhin me TTM

Ka disa kushte të shëndetit mendor që një person ka shumë më tepër gjasa t’i ketë së bashku me TTM. Këto mund të ndodhin ose si kushte të veçanta ose për shkak të TTM (veçanërisht ankthi dhe depresioni). Kjo perfshin:

 • OCD (kjo gjendje është një diagnozë e gabuar e zakonshme për njerëzit që, në realitet, kanë TTM).
 • Çrregullimi i madh depresiv.
 • Çrregullime ankthi.
 • Çrregullime të përdorimit të substancave (alkooli dhe droga).

A është ngjitëse?

Jo, TTM nuk është ngjitëse dhe nuk mund të përhapet te të tjerët. Ndërsa disa ekspertë dyshojnë se mund të jetë diçka që mund të trashëgoni nga prindërit tuaj, nevojiten më shumë kërkime për ta konfirmuar këtë.

Si diagnostikohet trichotillomania?

Diagnostifikimi i TTM përfshin një kombinim të një ekzaminimi fizik, ku ofruesi i kujdesit shëndetësor kërkon shenja të dukshme të gjendjes. Ata gjithashtu do të bëjnë pyetje në lidhje me historinë shëndetësore, rrethanat aktuale dhe çdo gjë tjetër që mund të ketë lidhje me një problem mjekësor.

TTM është një gjendje relativisht e thjeshtë për t’u diagnostikuar, por njerëzit me këtë gjendje shpesh e fshehin atë nga turpi ose sikleti. Kjo mund ta bëjë më të vështirë për ofruesin e kujdesit shëndetësor që të diagnostikojë këtë gjendje bazuar vetëm në pyetjet. Kjo është arsyeja pse një lloj specifik i testit të lëkurës mund të ndihmojë gjithashtu.

Çfarë analizash duhet të bëhen për ta diagnostikuar atë?

Në disa raste, një “biopsi me shpim” (ku ofruesi i kujdesit shëndetësor merr një mostër të lëkurës për analizë laboratorike) është e nevojshme për të konfirmuar një diagnozë të TTM. Ky test gjithashtu mund të përjashtojë sëmundje të tjera të lëkurës që mund të jenë shkaku i vërtetë i rënies së flokëve ose tërheqjes së flokëve.

Në rastet kur ofruesi i kujdesit shëndetësor dyshon për një bllokim nga flokët e gëlltitur, ju mund t’i nënshtroheni edhe testeve të tjera diagnostikuese. Këto përfshijnë teste imazherike si skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT), testimi i gjakut për anemi dhe më shumë.

Si trajtohet dhe a ka kurë?

Trajtimi i TTM shpesh përfshin terapi, mjekim ose një kombinim të të dyjave. Hulumtimet e vazhdueshme tregojnë se disa medikamente për kushte të tjera të shëndetit mendor mund të ndihmojnë TTM, por nevojiten më shumë kërkime përpara se ndonjë mjekim specifik të bëhet pjesë e kujdesit standard.

Cilat barna kimike përdoren?

Vetëm mjekimi shpesh nuk mjafton për të trajtuar TTM. Ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të përdorin kombinime medikamentesh, teknikash terapie ose të dyja.

Medikamentet kimike

Medikamentet që mund të trajtojnë, vetë ose në kombinim, TTM përfshijnë:

 • Ilaqet kundër depresionit. Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (zakonisht të referuar si SSRI) dhe antidepresantët triciklikë ndonjëherë mund të ndihmojnë në reduktimin e impulsit për të tërhequr flokët. Efektet e rënda anësore të këtyre janë të njohura tashmë, prandaj duhet të zëvendësohen patjetër me ilaçet bimore që i gjeni në fund të artikullit.
 • Antipsikotikët. Këto ilaçe ndihmojnë në balancimin e kimisë së trurit. Ndërsa emri tingëllon sikur ato kanë vetëm një përdorim, ato në fakt trajtojnë shumë kushte, duke përfshirë çmendurinë, çrregullimin bipolar dhe skizofreninë. Nga efektet anësore të këtyre është pikërisht shtimi edhe më shumë i vetë problemit dhe agresivitetit të sëmundjes.
 • Antikonvulsantët. Këto medikamente zakonisht ndihmojnë në trajtimin e konfiskimeve dhe çrregullimeve të tjera që ndikojnë në lëvizjet e muskujve, por ato gjithashtu mund të ndihmojnë me TTM.
 • Nutraceutikë. Këto janë produkte ushqyese, të tilla si suplementet e aminoacideve, që mund të ndihmojnë në trajtimin e kushteve mjekësore.

Komplikimet dhe efektet anësore të trajtimit konvencional

Efektet anësore që mund të ndodhin me barnat kimike varen nga vetë lloj i barnave që përdoren, si dhe nga historia dhe rrethanat tuaja mjekësore. Ofruesi i kujdesit shëndetësor mund t’ju tregojë më shumë për efektet anësore të mundshme, duke përfshirë shenjat e mundshme të shqetësimit dhe se si duhet të reagoni nëse shihni ato shenja. Ata janë burimi më i mirë i informacionit në lidhje me këtë, sepse ata mund të përshtatin informacionin që ju japin sipas nevojave tuaja specifike shëndetësore, situatës dhe rrethanave.

Si të kujdesem për veten/menaxhoj simptomat?

TTM nuk është një gjendje që duhet ta diagnostikoni vetë. Kjo për shkak se një person i trajnuar dhe me përvojënjë ofrues i kujdesit shëndetësor është më i përgatitur për të përcaktuar nëse keni TTM ose një gjendje tjetër shëndetësore. Gjithashtu nuk është diçka që duhet ta trajtoni vetë, pjesërisht sepse si mjekimi ashtu edhe metodat e terapisë shpesh kanë nevojë për një recetë ose një informacion tjetër nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Sa shpejt pas trajtimit do të ndihem më mirë?

Koha që ju duhet për t’u ndjerë më mirë nga mjekimi, terapia ose një kombinim i të dyjave mund të jetë shumë e ndryshme nga personi në person.

Si mund ta zvogëloj rrezikun ose ta parandaloj këtë gjendje?

TTM është një gjendje e shëndetit mendor, që do të thotë se nuk është e parandalueshme. Gjithashtu nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të tij.

Çfarë mund të pres nëse e kam këtë gjendje?

TTM zakonisht nuk është një rrezik për shëndetin fizik (përveç rasteve të rralla, veçanërisht kur një person zhvillon një bllokim të traktit tretës nga flokët që ka gëlltitur). Megjithatë, mund të jetë shumë shkatërruese dhe e dëmshme për shëndetin mendor dhe cilësinë e jetës.

Për shkak se njerëzit me TTM shpesh ndihen të turpëruar ose në siklet për këtë gjendje, shumica e shmangin trajtimin. Ata që shmangin ose vonojnë trajtimin kanë shumë më tepër gjasa të kenë probleme si rënia e përhershme e flokëve, dhëmbëza dhe probleme më të rënda të shëndetit mendor.

Sa zgjat TTM?

Hulumtimi i disponueshëm, megjithëse i kufizuar, tregon se njerëzit me TTM e kanë këtë gjendje mesatarisht rreth 22 vjet. Në disa raste, gjendja është një problem gjatë gjithë jetës. Njerëzit shpesh përshkruajnë gjithashtu se gjendja ka faza, duke u bërë pak a shumë e rëndë për periudha kohore. Në përgjithësi, diagnoza dhe trajtimi i hershëm janë shansi më i mirë për të kufizuar sa kohë zgjat kjo gjendje dhe sa rëndë ndikon në jetën tuaj.

Cila është perspektiva për këtë gjendje?

Perspektiva e përgjithshme për këtë gjendje varet pjesërisht nga mosha e personit që e ka atë.

Sa më shumë të rritet një person – veçanërisht nga adoleshenca e tutje – aq më të mëdha janë gjasat që trajtimi i gjendjes të bëhet i vështirë. TTM në vetvete është rrallë një problem kërcënues për jetën. Por ndikimet e tij në jetën e një personi, veçanërisht në shëndetin mendor, janë shpesh të rënda. Për shkak të kësaj, diagnoza e hershme dhe trajtimi janë shumë të rëndësishme.

Si të kujdesem për veten në mënyrën më të sigurt?

Nëse keni TTM, është e rëndësishme të filloni trajtimin natyral me kurën bimore të posaçme që e gjeni më poshtë, në mënyrë që të shpëtoni nga ky kusht i rëndë dhe të keni një jetë sa më cilësore, fizike dhe mendore.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook