Sjellje që çdo prind duhet t’ia mësojë fëmijëve të vet

Sjelljeçdo prind duhet t’ia mësojë fëmijëve të vet

 

Ekziston një hendek serioz gjenerate kur bëhet fjalë për rregullat e mirësjelljes. Sipas një sondazhi nga Qendra Associated Press-NORC për Çështjet Publike, sjellja dhe mirësjellja janë përkeqësuar gjatë dekadave të fundit. Një shembull: 50 % e të rinjve mendojnë se është krejtësisht e pranueshme të përdorin celularë në restorante, ndërsa vetëm 20 % e njerëzve mbi 60 vjeç janë dakord.

Pse sjelljet kanë rëndësi?

Ky është një problem më i madh se sa thjesht argumentet e tryezës së darkës; një pjesë e rëndësishme e rritjes së fëmijës është t’i mësoni ata me sjellje të mira, pasi kjo i ndihmon ata të jenë më të suksesshëm në jetë dhe vendos një ton civil në shoqëri. Mungesa e mënyrave themelore do të ndikojnë tek fëmijët në të gjitha fushat e jetës së tyre.

Si t’u mësojmë sjellje fëmijëve?

– Praktikoni në shtëpi

Përgatitni fëmijët paraprakisht për situata të ndryshme në mënyrë që ata të mos befasohen për momentin.

– Keni pritje të përshtatshme për moshën

Di se çfarë është i aftë të mësojë dhe të bëjë fëmija në secilën fazë të jetës. Prindërit shpesh befasohen nga ajo që fëmijët e tyre mund të trajtojnë kur u jepet mundësia.

– Vendosni një shembull të mirë

Fëmijët janë imituesit më të mirë, prandaj ki kujdes për sjelljen tënde, edhe nëse mendon se nuk po i shikojnë.

– Lëri kërcënimet dhe ndëshkimet

Ato nuk funksionojnë dhe përforcimi pozitiv është më efektiv në planin afatgjatë. Përdorimi i kërcënimeve është një shenjë që ju mund të jeni një prind toksik.

– Vazhdoni bisedën

Sigurohuni që fëmijët tuaj e dinë se gjithmonë mund të vijnë tek ju me pyetje.

– Të dinë kur ta fikin telefonin

Shumica e fëmijëve, madje edhe shumë të vegjël, kanë smartphone-in e tyre ose qasje të gatshme në një prind që do të thotë se duhet të mësohen etiketimet e telefonit celular sa më shpejt që të jenë aq të rritur sa të mbajnë një të tillë. Kjo fillon duke ditur se kur duhet ta fikni ose heshtni dhe ta vendosni larg syve, si në kinematë, vendet e adhurimit, festat e ditëlindjes dhe darkat familjare.

– Të thonë “Je i mirëpritur!”

Të kujtosh të thuash “të lutem” dhe “faleminderit” është një fillim i shkëlqyeshëm por gjithashtu duhet t’u mësosh fëmijëve se si të pranojnë me mirësjellje një falënderim. Shumë fëmijë thonë “nuk ka problem”,”çfarëdo që të jetë”, “në rregull”, ose nuk përgjigjen fare kur falënderohen. Përgjigja e duhur është të thuash “Je i mirëpritur!” apo edhe “Kënaqësia ime”.

– Akte të vogla të shërbimit

Janë veprimet e vogla të mirësisë që ndihmojnë shoqërinë të ecë mirë. Gjëra të tilla si mbajtja e dyerve të hapura, marrja e sendeve të rëna, ose lejimi i dikujt të shkojë i pari në radhë. Mendoni për veprime të vogla të shërbimit të sjellshëm që edhe fëmijët e vegjël mund të bëjnë për të rriturit dhe fëmijët e tjerë. Sigurisht, mësojini ta bëjnë atë në një mënyrë të sigurt, kur një i rritur që ata e dinë se është i pranishëm dhe mos i detyroni të ndërveprojnë me të huajt me të cilët nuk janë të kënaqur.

Të thonë “Falëminderit!” për punonjësit e shërbimit

Të thuash “falëminderit” është themeli i të gjitha sjelljeve të mira, por këto ditë shumë fëmijë (dhe të rritur!) nuk falënderojnë njerëzit që i ndihmojnë ata në shumë mënyra të vogla çdo ditë, si stafi i pritjes, nëpunësit e dyqaneve, mësuesit dhe drejtuesit e autobusëve. Nuk ka të bëjë vetëm me mirësjelljen por me mësimin e fëmijëve të njohin dhe pranojnë kontributet e të tjerëve si të vlefshëm. Në fund të fundit ka të bëjë me mësimin e tyre që të mos trajtojnë njerëzit e tjerë sikur të jenë shërbëtorët e tyre.

– Të heqin dorë nga vendi i tyre

Dhënia e një vendi për një person të moshuar ose shtatzënë dikur ishte e zakonshme, por këto ditë shumë njerëz i japin përparësi komoditetit të fëmijës së tyre mbi të tjerët. Në qoftë se nuk janë shumë të vegjël ose të sëmurë, shumica e fëmijëve janë krejtësisht të aftë të qëndrojnë për një periudhë kohen ë këmbë (madje mund ta preferojnë!) Dhe kjo është mundësia perfekte për t’i mësuar të tregojnë mirësi dhe të mendojnë për të tjerët. Kjo është një kujtesë veçanërisht e mirë për adoleshentët që mund të mos i përfillin ata përreth tyre që kanë nevojë për ndihmë.

– Përgjigje për një ngjarje

Është e vërtetë që ftesat janë bërë shumë më të rastësishme këto ditë, por pavarësisht nëse merrni një ftesë ose një letër, është ende e rëndësishme që të jepni përgjigje nëse e pranuat ftesën ose jo, në mënyrë që nikoqiri të përgatitet. Ka shumë arsye që një fëmijë mund të mos pranojë të përgjigjet; ata mund të preferojnë të mbrojnë bastet e tyre dhe të presin për një ftesë më emocionuese, mund të mos duan të flasin ose të telefonojnë hostin, mund të shpërqendrohen ose të harrojnë, ose mund të mos duam të themi jo dhe të zhgënjejmë. Pavarësisht nga arsyeja, është më e rëndësishme se kurrë të mësoni fëmijët tuaj të përgjigjen për pranimin e ftesës ose jo menjëherë, si një shenjë e respektit dhe mirënjohjes themelore.

– Në pritje për të ngrënë derisa të gjithë të ulen dhe të shërbehen

Pavarësisht nëse jeni duke ngrënë në shtëpi ose në një restorant, etiketimet e duhura janë akoma të presin për të filluar të hanë vaktin derisa të shërbehen të gjithë. Shumë njerëz kanë përshtypjen se fëmijët duhet të hanë gjithmonë menjëherë, por edhe fëmijët shumë të vegjël mund të mësohen të presin disa minuta për të gjithë të tjerët.

– Përdorimi i zërave të brendshëm

Duke qarë, duke qeshur, ose thjesht duke folur, fëmijët mund të jenë shumë të zhurmshëm. Një prind duhet ta mësojë fëmijën e tij herët se si të moderojë vëllimin dhe tonin e tij bazuar në situatën. Ju mund ta bëni atë në një lojë zbavitëse për të vegjlit, si të shikoni se kush mund të pëshpëritë më qetë në një vend të shenjtë.

– Të biseduarit me radhë

Fëmijët janë ndërprerës natyral por ndërsa dëshira e tyre për vëmendjen tuaj është normale dhe e përshtatshme, nevoja e tyre për ta marrë atë në kurriz të të tjerëve në bisedë nuk është. Mësojeni fëmijën të trokasë në krahun tuaj dhe më pas të presë me durim që t’i pranoni para se të flasin. Nëse ata ndërpresin, me qetësi u thoni se është e vrazhdë të ndërpritni dhe tregojini se do t’i flisni së shpejti. Mos harroni se shkon në të dy anët; ofroni fëmijës të njëjtën mirësjellje dhe mos i ndërprisni kur është radha e tyre për të folur.

– Bërja e vëzhgimeve të sjellshme

T’i thuash xha Bertit se ai duket shtatzënë, ose të pyesësh një të huaj pse ka puçrra në fytyrë është sjellje e përshtatshme për zhvillim e fëmijëve që mësojnë për botën e tyre. Sidoqoftë, atyre u duhet të mësohen se fjalët e tyre ndikojnë te të tjerët dhe ato mund të shkaktojnë ndjenja të lënduara duke komentuar pamjet e njerëzve. Komplimentet janë të mira, por të flasësh për pamjen e njerëzve të tjerë në publik duhet të jetë jashtë kufijve. Mësojuni atyre se kur dyshojnë, duhet të presin derisa të mund t’ju tregohet privatisht.

– Mbulimi i një kolle ose teshtime

Këto ditë është më e rëndësishme se kurrë të mësosh fëmijët të kolliten ose të teshtinin në një pecetë ose në bërryl. Nuk është vetëm çështje higjene – askush nuk kënaqet kur spërkatet – por është gjithashtu një mënyrë për të ndihmuar të tjerët të ndihen të sigurt dhe rehat rreth jush. Mos harroni t’i mësoni të thonë “më falni!” më pas.

– Shkrimi i shënimeve ose teksteve falënderuese

Dhuruesve të dhuratave u pëlqen të dinë që dhurata e tyre u mor dhe se marrësi e shijoi atë. Fëmijët e të gjitha moshave duhet të mësohen të shkruajnë ose të tërheqin një kartë falënderimi kur marrin një dhuratë. Një mundësi tjetër moderne është dërgimi i një teksti ose email falënderimi, mundësisht me një foto të bukur që mban dhuratën ose një shenjë falënderimi.

– Përdorimi i mirësjelljes së mirë sociale (mediatike)

Në qoftë se nuk janë shumë të vegjël, shumica e fëmijëve janë në mediat sociale këto ditë dhe kjo do të thotë se duhet të mësojnë dozat dhe don-et e ndërveprimeve shoqërore në internet. Ky mund të jetë artikulli i tij, por gjërat themelore përfshijnë mos postimin e fotografive ose etiketimin e personave të tjerë pa lejen e tyre, kurrë mos të japin informacione personale dhe kurrë mos të thonë ndonjë gjë në internet që nuk do ta thonin personalisht.

– Prezantimi i vetes së tyre

Shumë fëmijë nuk pranojnë të krijojnë kontakte me sy ose të flasin me njerëz që nuk i njohin dhe do të duhet të mësohen se si t’i përshëndesin të tjerët me mirësjellje. Sidoqoftë, nëse shtrëngimi i duarve nuk inkurajohet (si gjatë pandemisë) ose një fëmijë nuk ndihet rehat të prekë dikë tjetër, thjesht mund ta përshëndesë me fjalë.

– Të qënit në kohë

Edhe pse fëmijët nuk mund të ngasin makinën, ata mund dhe duhet të mësojnë rëndësinë e të qënit i përgatitur dhe në kohë. Jo vetëm që do ta ndihmojnë ditën e tyre të ecë më mirë por është një shenjë respekti për shokët e tyre të klasës, shokët e shoqërisë, mësuesit dhe anëtarët e familjes. Me fëmijët, kjo do të thotë t’i mësosh ata se si të menaxhojnë kalimet nga një aktivitet në tjetrin, të mësojnë të tregojnë kohën dhe të heqin gjithmonë gjëra të tilla si këpucë dhe pallto.

– Të folurit në telefon

Brezi i ri mund të jetë më i aftë në përdorimin e telefonave inteligjentë, por njerëzit e moshuar zakonisht kanë sjellje më të mirë në telefon, veçanërisht kur bëhet fjalë për të folur në telefon. Është alarmante se si fëmijë nuk dinë bazat e bisedës në telefon. Mësojini ata të përgjigjen në një telefonatë me “përshëndetje” dhe të thonë diçka për ta mbyllur atë, sesa thjesht ta mbyllin telefonin ose t’ia dorëzojnë atë një të rrituri. Demonstroni fëmijës se si të fillojë një telefonatë, të prezantojë veten dhe si të flasë me radhë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook