Sistemi Glimfatik; Kritik për Shëndetin e Trurit dhe Imunitetin

Sistemi Glimfatik; Kritik për Shëndetin e Trurit dhe Imunitetin

 

Sistemi Glimfatik është një sistem shumë i rëndësishëm që ndihmon në heqjen e mbetjeve metabolike dhe toksinave të ndërtuara brenda sistemit nervor qendror. Aktivizimi i shëndetshëm i sistemit glimfatik është thelbësor për trurin dhe shëndetin imunitar. Sidoqoftë, për shkak të faktorëve të ndryshëm dietikë, të mënyrës së jetesës, mjedisit dhe shëndetit, sistemi glimfatik mund të mbingarkohet duke kompromentuar trurin dhe shëndetin e përgjithshëm. Lajmi i mirë është se ne mund ta përmirësojmë aktivizmimin e sistemit glimfatik natyrshëm me ndihmën e disa strategjive të thjeshta.

Në këtë artikull, do të mësoni se cili është sistemi glimfatik dhe lidhjen midis tij dhe plakjes së trurit. Do të kuptoni shkaqet kryesore të bllokimit të sistemit glimfatik dhe këshillat për aktivizimin e sistemit glimfatik për të mbështetur trurin dhe shëndetin imunitar.

Çfarë është sistemi Glimfatik

Ju keni dëgjuar tashmë për sistemin limfatik, i cili është një rrjet i rëndësishëm i indeve dhe organeve që mbartin limfën, një lëng me qeliza të bardha të gjakut në të gjithë trupin. Sistemi limfatik ndihmon trupin të heqë qafe toksinat, mbeturinat metabolike dhe materialet e tjera të padëshiruara ose të dëmshme. Sidoqoftë, truri dhe palca kurrizore që përbëjnë sistemin nervor qendror (SNQ) nuk kanë enë limfatike të vërteta që gjenden në sistemin tuaj limfatik.

Megjithatë, mbetjet metabolike dhe toksinat mund të grumbullohen brenda Sistemit nervor qendror për shkak të faktorëve mjedisorë, dietikë, mënyrës së jetesës dhe të shëndetit. Ky sistem duhet të largojë disi këto mbetje qelizore. Kjo është ajo ku sistemi glimfatik hyn në lojë për të luajtur një rol të rëndësishëm. Sistemi glimfatik është sistemi i hedhjes së mbetjeve makroskopike të trupit.

Termi ‘glimfatik’ i referohet qelizave gliale, të cilat mbështesin, ushqejnë, mbrojnë dhe izolojnë neuronet dhe luajnë një rol të rëndësishëm në sistemin imunitar dhe atë glimfatik. Astroglia është një lloj i qelizave glialike që janë veçanërisht të rëndësishme brenda sistemit glimfatik. Ato kanë receptorë, të quajtur kanale aquaporin-4 që ndihmojnë lëvizjen e lëngut cerebrospinal (CSF).

CSF është një lëng i pastër që është thelbësor për mbrojtjen imunologjike dhe mekanike rreth sistemit nervor qëndror. Sistemi glimfatik shkon paralel me arteriet dhe lidhet me sistemin limfatik pikërisht nga membrana e trashë e indit lidhës duke siguruar mbulim të SNQ, të quajtur dura.

Sistemi glimfatik lejon heqjen efikase të proteinave dhe metabolitëve të tretshëm nga SNQ me ndihmën e një sistemi tunelesh perivaskulare. Sistemi glimfatik ndihmon gjithashtu në shpërndarjen e glukozës në të gjithë trurin, aminoacideve, lipideve, neuromodulatorëve dhe faktorëve të rritjes. Sistemi glimfatik funksionon kryesisht gjatë gjumit dhe tërhiqet kryesisht gjatë orëve të zgjimit.

Sistemi Glimfatik dhe Plakja e Trurit

Heqja e mbeturinave nga sistemi nervor qëndror është kritike për homeostazën e trurit dhe trupit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme ndërsa plakemi. Sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Annals of Neurology, dëmtimi i sistemit glimfatik për shkak të plakjes mund të shkaktojë pastrimin e Aβ intersticial, duke e bërë trurin e plakur më të prekshëm ndaj sëmundjes neurodegjenerative.

Sipas një studimi të vitit 2020 të botuar në Nature Review Neurology, pastrimi i sistemit glimfatik zvogëlohet me plakjen dhe rrit rrezikun e neurodegjenerimit për shkak të akumulimit të proteinave toksike, të tilla si amiloid-β.

Duket qartë se heqja e mbetjeve metabolike dhe toksinave që mund të kontribuojnë në çmenduri dhe çështje të tjera neurodegjenerative është kritike. Sidoqoftë, funksioni i sistemit glimfatik bie me moshën që hap derën për zhvillimin e sëmundjes neurodegjenerative më vonë në jetë.

Dëmtimi i sistemit glimfatik mund të kontribuojë gjithashtu në goditje në tru, depresion përhapës kortikal, dëmtim traumatik të trurit dhe çështje të tjera të shëndetit të trurit.

Sipas një studimi të vitit 2020 të botuar në Science Translational Medicine, ai madje mund të çojë në probleme të syve që lidhen me moshën, glaukomë dhe degjenerim makular. Një rënie e sistemit glimfatik pasi plakeni mund të ndodhë për shkak të uljes së fleksibilitetit dhe pulsimit të arterieve, uljes së CFS dhe ndryshimeve në qelizat gliale. Mbrojtja e funksionit të shëndetshëm të sistemit glimfatik dhe rivendosja e kullimit është thelbësore për të ruajtur shëndetin e trurit gjatë plakjes dhe për të zvogëluar rrezikun e neurodegjenerimit.

Shkaqet e mbingarkesës në sistemin glimfatik

Për të mbrojtur sistemin glimfatik dhe për të zvogëluar rrezikun e rënies glimfatike, është e rëndësishme që së pari të kuptoni disa shkaqe kryesore të mbingarkesës së sistemit glimfatik. Këto shkaqe kryesore janë gjëra që të gjithë ne i hasim gjatë gjithë jetës.

Disa njerëz i përshtatin dhe i minimizojnë këto shkaqe më mirë se të tjerët. Më vonë në artikull, do të diskutojmë hapat më të mirë të veprimit për t’i zvogëluar këto dhe për të përmirësuar aftësinë tonë për të përshtatur dhe mbështetur një sistem të shëndetshëm glimfatik.

Këtu janë shkaqet kryesore të mbingarkesës së sistemit glimfatik:

– Inflamacioni kronik

Inflamacioni kronik është shkaku kryesor i shumicës së sëmundjeve kronike dhe mosfunksionimit shëndetësor. Mbingarkesa e sistemit glimfatik nuk është përjashtim. Për funksionim të shëndetshëm dhe heqje efektive të mbetjeve, sistemi glimfatik duhet të lëvizë.

Ashtu si sistemi limfatik, sistemi glimfatik luan një rol të rëndësishëm në një përgjigje inflamatore. Inflamacioni mund të çojë në ënjtje dhe zvogëlim të fluksit glimfatik, ndërsa ngecja në sistemin glimfatik mund të rrisë inflamacionin duke ushqyer një cikël jo të shëndetshëm të inflamacionit kronik dhe mbingarkesës së sistemit glimfatik.

Sipas një studimi të vitit 2012 të botuar në Journal of Neuroscience Nursing, inflamacioni nga përgjigja imune ndaj dëmtimit, patogjenë, irritimi ose stresi oksidativ mund të rrisë rrezikun dhe të kontribuojë në rënien e funksionit njohës tek të rriturit e moshuar.

– Çrregullimi i sheqerit në gjak

Çrregullimi i sheqerit në gjak është një nga shkaqet kryesore të mosfunksionimit të sistemit glimfatik. Nëse jeni duke ngrënë një dietë të pasur me sheqer të rafinuar dhe karbohidrate të përpunuara, por të ulët në perime, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra, rreziku për mosbalancime dhe çrregullime të sheqerit në gjak është i lartë.

Marrja e një rostiçerie të shpejtë me karbohidrate të larta mund të sigurojë një shpërthim të shpejtë të energjisë, por do të rezultojë në një rënie të sheqerit në gjak, mjegull në tru dhe lodhje. Çrregullimi i sheqerit në gjak mund të çojë në lodhje, çështje të kujtesës, mjegullën e trurit, luhatjet e humorit dhe dëshirat.

Çrregullimi i sheqerit në gjak mund të jetë i dëmshëm për trurin dhe shëndetin mendor në përgjithësi, por gjithashtu mund të jetë i dëmshëm për sistemin glimfatik.

Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Stroke and Vascular Neurology, mosrregullimi i sheqerit në gjak i shoqëruar me diabet mellitus mund të kontribuojë në mosfunksionimin e sistemit glimfatik duke rritur rrezikun e funksionit njohës të dëmtuar, siç është çmenduria.

– Cilësia e dobët e gjumit

Bërja e gjumit cilësor në mënyrë të rregullt është tepër e rëndësishme për trurin dhe shëndetin e përgjithshëm. Cilësia e dobët e gjumit mund të rrisë rrezikun e stresit kronik, kortizolit të lartë, lodhjes dhe inflamacionit kronik që mund të kontribuojë në simptomat e mbingarkesës së sistemit glimfatik.

Siç e dini, shumica e punës së sistemit glimfatik zhvillohet gjatë gjumit. Nuk është për t’u habitur, gjumi i dobët mund të ndërpresë këtë proces duke kontribuar në mosfunksionimin e sistemit glimfatik.

Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Science, cikli i gjumit-zgjimit rregullon lëngun intersticial të trurit dhe CSF, dhe problemet mund të rrisin rrezikun e patologjive të tilla si Alzheimer. Sipas një studimi të vitit 2017 të botuar në “Kufijtë e Neurologjisë”, gjumi i shkurtër kronik dhe cilësia e dobët e gjumit mund të kenë pasoja nervore të qëndrueshme dhe të rrisin rrezikun e sëmundjes neurodegjenerative.

Stresi kronik

Stresi kronik mund të ketë një ndikim serioz në shëndetin e trurit. Kur jeni nën stres, trupi rrit kortizolin dhe adrenalinën në tru, rrit rrahjet e zemrës, dhe rrit frymëmarrjen. Kjo është një përgjigje e shëndetshme e krijuar nga stresi akut, megjithatë, nëse jeni nën stres kronik, ai mund të shkatërrojë trurin dhe mund të çojë në dëmtim të kujtesës dhe shëndetit të trurit, mund të prishë rregullimin e sinapsës dhe mund të vrasë qelizat e trurit.

Së bashku me funksione të tjera të rëndësishme të trurit dhe CNS, stresi kronik mund të dëmtojë gjithashtu sistemin glimfatik. Një studim i vitit 2019 i botuar në Psychopharmacology tregoi se stresi kronik mund të dëmtojë transportin glimfatik të ndërmjetësuar nga AQP4 përmes sinjalizimit glukokortikoid që mund të rrisë rrezikun e neurodegjenerimit.

– Toksinat mjedisore

Toksinat e mjedisit janë fatkeqësisht rreth nesh në ajrin tonë të ndotur, ujin komunal të çezmës, ushqimet jo-organike dhe të përpunuara, produktet konvencionale, produktet e trupit dhe shtëpisë, produktet plastike, hapësira të brendshme të mykura, etj. Këto toksina mjedisore mund të kenë një ndikim serioz në tru dhe shëndetin e përgjithshëm.

Neurotoksinat, të tilla si etanoli (në alkool), glutamati, oksidi i azotit, toksina botulinum (në botoks), tetrodotoksina dhe toksina e tetanozit, janë veçanërisht të dëmshme për funksionimin neurologjik. Siç tregon një studim i vitit 2015 i botuar në Research Alzheimer Research dhe një studim i vitit 2014 i botuar në Journal of Environment Health, toksiciteti i mjedisit mund të rrisë rrezikun e sëmundjes Alzheimer dhe rezultate të ndryshme të dobëta njohëse tek të rriturit dhe fëmijët.

Toksiciteti i mjedisit mund të çojë në probleme të kujtesës, mjegullën e trurit, çmendurinë, sëmundjet neurodegjenerative, ndryshimet e humorit, nervozizmin, lodhjen, ankthin, depresionin dhe çështjet e shëndetit mendor. Siç shpjegon një studim, detyra e sistemit glimfatik është të heqë toksinat dhe mbeturinat.

Toksiciteti i mjedisit kontribuon në këtë toksicitet dhe krijon më shumë toksina dhe mbeturina për t’u hequr. Nëse sistemi glimfatik nuk është në gjendje të përmbahet me sasinë në rritje të toksicitetit, kjo mund të çojë në mbingarkesë dhe si pasojë të çështjeve shëndetësore.

– Sëmundja e biotoksinës

Biotoksinat janë substanca të rrezikshme që mund të çojnë në dëmtime të konsiderueshme të trupit të njeriut duke shkaktuar diçka të quajtur sëmundje biotike. Biotoksinat përfshijnë myk, maja, infeksionet virale, endotoksinat bakteriale dhe sëmundja Lyme. Këto sëmundje të biotoksinave dhe biotoksinës mund të kontribuojnë në mbingarkesën e sistemit glimfatik.

Për shembull, sipas një studimi të vitit 2020 të botuar në Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, infeksionet HIV mund të prishin sistemin glimfatik duke rritur rrezikun e mosfunksionimit të sistemit nervor dhe neurodegjenerimit. Sëmundja e biotoksinës gjithashtu mund të çojë në dysbiosis të zorrëve që rrit rrezikun e inflamacionit kronik.

Meqenëse zorra dhe truri janë të lidhur ngushtë, çekuilibri i mikrobeve të zorrëve dhe inflamacioni kronik mund të rrisin rrezikun e mbingarkesës së sistemit glimfatik, sëmundjes neurodegjenerative, çështjeve që lidhen me kujtesën, të mësuarit dhe njohjes, çekuilibrat e humorit dhe çështjet e shëndetit mendor.

Hapat më të mirë të veprimit për të përmirësuar rrjedhën e sistemit glimfatik

Nëse dëshironi të përmirësoni aktivizimin e sistemit glimfatik, për të përmirësuar shëndetin e trurit dhe shëndetin e përgjithshëm, ka disa strategji të thjeshta dietike dhe jetese që mund të provoni. Meqenëse të gjithë jemi të ekspozuar ndaj faktorëve që shkaktojnë probleme në funksionin glimfatik, është e rëndësishme të jeni proaktivë në lidhje me përmirësimin e rrjedhës tuaj glimfatike.

Këtu janë hapat më të mirë të veprimit që ne rekomandojmë për të përmirësuar sistemin glimfatik. Filloni t’i aplikoni këto sot për të përmirësuar shëndetin e trurit.

– Jepni përparësi Gjumit të Mirë

Sistemi glimfatik funksionon gjatë gjumit, dhe gjumi i dobët mund të çojë në mbingarkesë të sistemit glimfatik. Për të mbështetur sistemin glimfatik, është e rëndësishme që t’i jepni përparësi gjumit të mirë.

Për të përmirësuar gjumin, shmangni sheqerin dhe kafeinën gjatë gjithë ditës, veçanërisht në mbrëmje. Mos hani natën vonë. Shmangni stresin dhe fikni elektronikën disa orë para gjumit. Para gjumit përdorni aktivitete relaksuese, të tilla si leximi, banja shëruese, ditar, meditim dhe lutje. Provoni perde të errëta ose një maskë gjumi.

Sigurohuni që të praktikoni sjellje të mirë të gjumit. Sipas një studimi të vitit 2015 të botuar në Journal of Neuroscience, fjetja në krah të djathtë përmirëson kullimin glimfatik. Nëse nuk keni një gjumë anësor, kjo mund të marrë disa praktika, dhe të kesh një shtrat mbështetës dhe jastëkë mund të të ndihmojë. Vendosja e një jastëku midis gjunjëve dhe përqafimi i një tjetri mund të të ndihmojë të bësh një gjumë anësor.

Fjetja në krahun e djathtë  forcon sistemin limfatik, përmirëson sistemin tretës, është më mirë për zemrën, është ideale për gratë shtatzëna si dhe lehtëson dhimbjet e shpinës.

Fjetja në anën e djathtë dhe lutjet para gjumit janë gjithashtu nga mësimet profetike të Muhamedit (Paqja e Zotit qoftë mbi të!), që tregon për rëndësinë e këtyre në jetën dhe shëndetin e njeriut.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Inflamacioni është një nga shkaqet rrënjësore të mbingarkesës së sistemit glimfatik. Për të mbështetur rrjedhën e sistemit glimfatik, ndiqni një plan ushqimor anti-inflamator të pasur me ushqime të dendura në lëndë ushqyese, dhe kjo është gjëja e parë më e mirë që mund të bëni për të parandaluar degjenerimin e trurit dhe për të përmirësuar shëndetin e tij.

Hiqni të gjitha ushqimet inflamatore, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, glutenin, vajrat e rafinuar, ushqimet e skuqura thellë dhe të përpunuara, qumështet konvencionale, mishin dhe vezët e ushqyera me kokrra, sodën dhe pijet me sheqer dhe ushqimet ndaj të cilave jeni të ndjeshëm. Rekomandohet të hani një dietë anti-inflamatore, me zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, bimë, erëza, yndyrna të shëndetshme, mish të ushqyer me bar dhe peshk të egër.

– Agjërimi me ndërprerje

Inflamacioni dhe mosrregullimi i sheqerit në gjak janë dy nga shkaqet kryesore të kongjestionit të sistemit limfatik. Studimet kanë treguar se agjërimi me ndërprerje (1-2 ditë në javë) ndihmon në përmirësimin e inflamacionit dhe ndjeshmërisë së insulinës ndërsa përfiton nga riparimi qelizor, rregullimi imunitar dhe autofagia dhe ul rrezikun e sëmundjeve kronike, përfshirë kushtet neurodegjenerative. Agjërimi ndihmon trupin të prodhojë ketone të cilat mbyllin inflamacionin në tru dhe përmirësojnë funksionimin e sistemit glimfatik.

Agjërimi me ndërprerje është një formë e cikleve të agjërimit midis mosngrënies (agjërimit nga para agimit deri në perëndim të diellit) dhe ngrënies ​​gjatë natës.

Përfitimet më të mira ndjehen me rreth 16 orë agjërim.

– Lëvizja dhe Ushtrimi i Rregullt

Meqenëse pezmatimi kronik është një nga shkaqet rrënjësore të mbingarkesës së sistemit glimfatik dhe ushtrimet fizike mund të zvogëlojnë inflamacionin, lëvizja e trupit është thelbësore për rrjedhën glimfatike. Sipas një studimi, ushtrimet janë të dobishme si për inflamacionin, ashtu edhe për shenjat e plakjes.

Rekomandohet që të ushtroheni të paktën 20-30 minuta minimalisht 5 herë në javë, duke kombinuar stërvitje kardiovaskulare, force dhe trajnim të rezistencës. Bëni një angazhim për të qëndruar aktiv gjatë gjithë ditës duke bërë një shëtitje gjatë drekës, duke luajtur me fëmijët ose kafshët shtëpiake, duke ngjitur shkallët, kopshtari, duke bërë projekte nëpër shtëpi dhe gjëra të tjera argëtuese, që janë mënyra që nxisin lëvizjen.

Ulni stresin, praktikoni lutjen

Stresi kronik është një faktor kryesor që kontribuon kur bëhet fjalë për mbingarkesën e sistemit glimfatik, gjë që bën kritike uljen e niveleve të stresit. Ulni ngjarjet dhe aktivitetet stresuese në jetën tuaj. Mësoni t’i përgjigjeni më mirë stresit. Rrethohuni me njerëz mbështetës.

Merruni me aktivitete që sjellin gëzim. Provoni frymëmarrjen, lutjet, kohën në natyrë. Bëni një banjë relaksuese dhe pini çaj bimor qetësues.

– Përdorni bimët e sistemit limfatik

Mos harroni, sistemi glimfatik funksionon në mënyrë të ngjashme dhe është i lidhur me sistemin limfatik. Sistemi glimfatik ndihmon në pastrimin e trurit ndërsa sistemi limfatik ndihmon në detoksifikimin në të gjithë trupin. Meqenëse ato luajnë role të ngjashme dhe punojnë në mënyrë të ngjashme, produktet bimore të sistemit limfatik mbështesin sistemin glimfatik.

Rekomandimi yne është “Zinginax”, një ilaç me bimë të egra e të fuqishme me përfitime mbështetëse limfatike dhe glimfatike. Rekomandohet të merret 3 herë në ditë nga 1 kapsulë për përfitime optimale.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook