Shprehja e “Mirënjohjes” riformulon trurin për të qenë më i lumtur

Neuroshkenca zbulon: Shprehja e “Mirënjohjes”, fjalë për fjalë, e riformulon trurin për të qenë më i lumtur

 

Kur thoni “falëminderit”, e keni parasysh vërtet apo është thjesht mirësjellje të cilës i kushtoni pak vëmendje? Neuroshkencëtarët kanë zbuluar se nëse vërtet e ndjeni atë kur e thoni, do të jeni më të lumtur dhe më të shëndetshëm. Praktika e rregullt e shprehjes së mirënjohjes nuk është një modë e epokës së re; është një aspekt i gjendjes njerëzore që korr përfitime të vërteta për ata që e mendojnë atë.

Të falënderosh Zotin dhe të jesh mirënjohës për ato që të ka dhënë është një nga gradat më të larta dhe më fisnike që një person mund të arrijë, pa përmëndur përfitimet e shumta shëndetësore fizike dhe shpirtërore.

Në një thënie profetike, i Dërguari i Zotit, Muhamedi (paqja dhe bekimet e Zotit qofshin mbi të!) thotë: “Kush nuk është mirënjohës ndaj njerëzve (për një të mirë që i bëjnë), nuk është mirënjohës as ndaj Zotit!” Sepse në këtë rast, mosmirënjohja është bërë ves i tij.

Shëndeti më i mirë fizik

Hulumtimet mbi efektet fizike të mirënjohjes raportojnë rezultate edhe më të prekshme. Përqendrimi në gjërat pozitive dhe ndjenja mirënjohëse mund të përmirësojë cilësinë e gjumit dhe të zvogëlojë ndjenjat e ankthit dhe depresionit. Për më tepër, nivelet e mirënjohjes lidhen me disponimin më të mirë dhe më pak lodhje dhe inflamacion, duke reduktuar rrezikun e dështimit të zemrës, edhe për ata që janë të ndjeshëm.

Mirënjohja dhe truri

Arsyet pse mirënjohja është kaq ndikuese për shëndetin dhe mirëqenien fillojnë në tru. Në një eksperiment neurologjik aktiviteti i trurit u mat duke përdorur imazhe rezonancë magnetike pasi subjektet u nxitën të ndjenin mirënjohje duke marrë dhurata. Zonat e trurit që shfaqnin aktivitet të shtuar ishin korteksi anterior cingulat dhe korteksi medial paraballor – ato që lidhen me njohjen morale dhe sociale, shpërblimin, ndjeshmërinë dhe gjykimin e vlerës. Kjo çoi në përfundimin se emocioni i mirënjohjes mbështet një qëndrim pozitiv dhe mbështetës ndaj të tjerëve dhe një ndjenjë lehtësimi nga stresorët. Këto përfitime i arrin shumë lehtë një besimtar musliman që kryen rregullisht faljet ditore, kur vendos ballin në tokë në shenjë përulje dhe mirënjohje ndaj Zotit, pasi zona e ballit është ajo që ndikohet më shumë nga këto ndjenja.

Mirënjohja shoqërohet me ndjeshmëri nervore të dukshme më të madhe, sepse ajo aktivizon edhe hipotalamusin, me efekte në rrjedhën e poshtme në metabolizëm, stres dhe sjellje të ndryshme. Hipotalamusi ndodhet në bazën e trurit dhe rregullon hormonet përgjegjëse për shumë funksione kritike, si temperatura e trupit, përgjigjet emocionale dhe funksionet e mbijetesës si oreksi dhe gjumi. Një nga neurokimikatet që lidhen me pjesët e trurit të prekura nga mirënjohja është dopamina, një hormon kënaqësie.

Në fakt, ky efekt i qëndrueshëm është psikologjikisht mbrojtës. Tek adoleshentët, ndjenjat e mirënjohjes kanë treguar një korrelacion të anasjelltë me viktimizimin e ngacmimit dhe rrezikun e vetëvrasjes. Mirënjohja ndikon në funksionin e trurit në një nivel kimik dhe praktikimi i saj nxit ndjenjat e vetëvlerësimit dhe dhembshurisë për të tjerët.

Ne mund ta perceptojmë dhe përjetojmë mirënjohjen dhe karakteristikat e saj të shumta në një spektër shumë të gjerë. Sinqeriteti dhe gatishmëria për të përjetuar mirënjohje ndikon jo vetëm tek individi, por edhe në marrëdhëniet e tij/saj ndërpersonale; një tendosje e zakonshme në marrëdhënie shkaktohet nga reagimet negative të përsëritura nga njëri ose të dy partnerët pa shpërfillur mirënjohjen.

Hapa për t’u bërë më mirënjohës

Në kohë vështirësish ose stresi mund të duket e vështirë të jesh mirënjohës. Por nëse mendoni vërtet për këtë, ne të gjithë kemi shumë gjëra për të cilat duhet të jemi mirënjohës. Nëse angazhoheni vetëm në një lutje, le të jetë një “falëminderit” nga zemra.

Bëjeni një pikë të rëndësishme që të vlerësoni atë që keni.

Nëpërmjet fjalëve mirënjohëse, ju mund ta lidhni trurin për të qenë optimist dhe i dhembshur, duke ju bërë të ndiheni shumë mirë. Sa më shumë të shikoni në veten tuaj dhe në atë që ju keni, aq më shumë mund të gjeni për të qenë mirënjohës. Ky pozitivitet mund të shtrihet tek ata që ju rrethojnë, duke krijuar një cikël të virtytshëm.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook