Mjekësia Rockefeller; Një iluzion helmues

Mjekësia Rockefeller; Një iluzion helmues

 

Abraham Flexner konsiderohet ‘babai’ i edukimit modern mjekësor.

Raporti Flexner i vitit 1910 hodhi themelet e sistemit modern mjekësor, të quajtur “Mjekësia Rockefeller”.

Që nga ajo kohë, interesat e korporatave kanë vendosur pothuajse kontrollin total të fushës mjekësore, si përmes farmakologjisë ashtu edhe përmes ndikimit të tyre në edukimin mjekësor.

Në pjesën e parë të shekullit të 20-të, lobet e Rockefeller dhe Carnegie ishin mbushur me eugjenikë dhe ka shumë pak gjasa që ata ta kenë reformuar që atëherë.

Gjatë dy viteve të fundit, toksiciteti i “Mjekësisë Rockefeller” është bërë më i dukshëm për të gjithë.

 

Ky artikull ka të bëjë me Raportin e famshëm Flexner të vitit 1910, që hodhi themelet e sistemit modern mjekësor, të quajtur “Mjekësia Rockefeller”. Bëhet fjalë gjithashtu për dinamikën magjepsëse që ekziston midis egos, gjendjes së një mashtruesi “të respektuar” dhe trajektores së botës.

Kush ishte Flexner?

Abraham Flexner lindi në vitin 1866 në Louisville, Kentucky. Ai jetoi deri në vitin 1959. Për disa vite, ai drejtoi një shkollë përgatitore kolegji në qytetin e tij të lindjes, Louisville. Në vitin 1908, Flexner botoi “Kolegji Amerikan: Një kritikë”, një libër që kritikonte arsimin universitar amerikan.

Siç thotë historia zyrtare, libri i tij tërhoqi vëmendjen e Fondacionit Carnegie dhe ai u ngarkua të shkruante një raport mbi gjendjen e arsimit mjekësor në Amerikë dhe Kanada, i cili çoi në krijimin e “standardeve të bazuara në shkencë” për mjekësinë në Amerikë dhe mbylljen e një numri të madh shkollash mjekësore, duke ristrukturuar kështu tregun mjekësor në Amerikë dhe në botë.

Veçanërisht, vëllai i tij, Simon Flexner, edukimin mjekësor të të cilit në Shkollën e Mjekësisë Johns Hopkins ai i ndihmoi financimin, ishte një studiues mjekësor në Institutin Rockefeller për Kërkime Mjekësore (më vonë u quajt “Rockefeller University”) dhe drejtor i tij i parë, si dhe një miku dhe këshilltari personal i John D. Rockefeller. Vajza e Abrahamit, Eleanor u rrit për t’u bërë një “pioniere e studimeve të grave”.

Nipi i tij, Louis Barkhouse Flexner (1902 – 1996), ishte një drejtor themelues i Institutit Mahoney të Shkencave Neurologjike në Universitetin e Pensilvanisë dhe një ish-redaktor i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Duke folur për shkencat “e respektuara” (dhe shkrirjen e çuditshme të studimeve evolucionare, gjenetikës, eugjenikës dhe biologjisë molekulare), duke filluar nga viti 1904, Instituti Carnegie (një organizatë kërkimore shkencore e financuar privatisht e themeluar nga Andreë Carnegie në 1902) financoi Stacionin për Evolucionin Eksperimental në Cold Spring Harbor, Long Island, që priti Zyrën e Regjistrimit Eugenics të financuar nga federale.

Me mbështetjen financiare të Carnegie, ZRRE-ja u bë shpejt qendra më e rëndësishme për kërkimin e eugjenisë në Amerikë.

Por sigurisht, të gjitha nuancat e errëta janë të gjitha në të kaluarën, sepse që atëherë, natyra njerëzore ka ndryshuar dhe njerëzit e fuqishëm të botës më në fund e kanë kuptuar se nuk është mirë të përpiqesh të modifikosh racën njerëzore – dhe e lanë atë zakon prapa!.

Gjithsesi, kthehemi te Flexner. Sipas fjalëve të autoritetit më të besueshëm për edukimin mjekësor në Amerikë, Shoqatës Amerikane të Kolegjeve Mjekësore, Abraham Flexner, i quajtur shpesh “babai” i edukimit modern mjekësor … ishte një specialist i edukimit, i cili ishte porositur nga Fondacioni Carnegie për Avancimin e Mësimdhënies për të vlerësuar gjendjen e edukimit mjekësor në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada në fillim të shekullit të 20-të.

Flexner vizitoi të 155 shkollat ​​mjekësore ekzistuese në atë kohë dhe lëshoi ​​një raport të detajuar në 1910 – Edukimi Mjekësor në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, i njohur gjithashtu si raporti Flexner – që kërkonte reforma të mëdha në edukimin mjekësor, duke përfshirë standarde më të larta pranimi për studentët. respektimi i metodës shkencore në kërkim dhe praktikë, dhe mbikëqyrja nga bordet shtetërore të licencimit.”

Raporti i Flexner është një lexim kureshtar dhe një pasqyrim i pikëpamjeve të tij subjektive për botën – pikëpamjet e një mbështetësi besnik dhe një përfituesi profesionist të shkollës farmakologjike të mendimit, i cili kishte një mosbesim të madh ndaj homeopatisë, osteopatisë, etj. Këtu është përmbledhja e drejtpërdrejtë e raportit:

  • Aktualisht, ka shumë mjekë; shumica janë duke praktikuar Zoti e di se çfarë, dhe kjo është zhgënjyese si ferr.
  • Ka shumë shkolla mjekësore; ato janë kudo kur bëhet fjalë për standardet e pranimit dhe mënyrat arsimore.
  • Fatkeqësisht, shkollave të mjekësisë u lejohet të fitojnë para pa iu përmbajtur asaj që unë besoj se është e saktë; është e papranueshme dhe duhet ndryshuar.
  • Edukimi i mirë mjekësor duhet të përqendrohet rreth laboratorëve, farmakologjisë dhe metodave moderne, në krahasim me shakatë e ndryshme, si homeopatia, osteopatia, elektroterapia, etj.
  • Është e përshtatshme të theksohet se padyshim që jam i kualifikuar për të folur në emër të popullatës së Shteteve të Bashkuara, të botës së qytetëruar në përgjithësi; madje edhe për racën afrikane; toni i sigurt i raportit tim është provë e mjaftueshme!

Kështu, Flexner propozoi një ristrukturim total të arsimit mjekësor amerikan dhe përmendi konkretisht se çrrënjosja e “disidentëve” është një gjë pozitive. Ai e përcaktoi nevojën për të ristrukturuar dhe standardizuar edukimin mjekësor si një “nevojë publike” (me interesat e Carnegie dhe Rockefeller që janë kujdestarët e nënkuptuar të nevojave publike, pa dyshim).

Në raportin e tij përmenden shumë citate për përfitimet e arsimit standard dhe mbylljen e shkollave që nuk i përshtaten pikëpamjes së tij.

Sa i përket mjekësisë që lidhet me racën, duke lënë mënjanë natyrën tmerrësisht fyese të fjalëve të tij, ai gjithashtu nuk kishte asnjë ide se sa e pasur dhe e thelluar ishte shkenca mjekësore tradicionale afrikane; një njeri racional i respektuar dhe një aleat i Rokfelerit nuk kishte nevojë të mendonte për këtë.

Nëse do të përmblidhnim raportin dhe do të thonim pjesën e qetë me zë të lartë, mund të themi diçka si: “Lërini të gjitha gjërat që nuk i kuptoj ose nuk i kontrolloj – më në fund – dhe lëreni fushën mjekësore të formësohet sipas pikëpamjeve të mia, me ndihmën financiare dhe përfitimet financiare të miqve të mi! Sepse padyshim që kam të drejtë!”

Fuqia e paragjykimit të sigurt: Raporti Flexner dhe Mjekësia Moderne

Si rezultat i Raportit – që rastësisht i shërbeu në mënyrë të përsosur interesave financiare të Rokfelerëve – u prezantuan kërkesa të reja dhe një numër shumë i madh shkollash mjekësore duhej të hiqeshin nga rruga dhe të mbylleshin. Reforma ndikoi veçanërisht në shkollat ​​që diplomuan kryesisht mjekë afrikano-amerikanë dhe shkollat ​​që mësojnë atë që sot njihet si “mjekësi alternative”.

Sipas Ëikipedia, “Flexner dyshonte qartë në vlefshmërinë shkencore të të gjitha formave të mjekësisë, përveç asaj të bazuar në kërkimin shkencor, duke e konsideruar çdo qasje ndaj mjekësisë që nuk përkrahte përdorimin e trajtimeve të tilla si vaksinat për të parandaluar dhe kuruar sëmundjen, si të barazvlefshme me shaka dhe sharlatanizëm.

Shkollave mjekësore që ofronin trajnime në disiplina të ndryshme duke përfshirë terapinë e fushës elektromagnetike, fototerapinë, mjekësinë eklektike, fiziomjekësinë, naturopatinë dhe homeopatinë, iu tha ose t’i hiqnin këto kurse nga kurrikula e tyre ose të humbnin akreditimin dhe mbështetjen e tyre për sigurimin. Disa shkolla rezistuan për njëfarë kohe, por përfundimisht shumica e respektuan Raportin ose mbyllën dyert e tyre.”

Në frymën e eliminimit të konkurrencës, fushat e mjekësisë holistike që më parë konsideroheshin si “normale” në shoqëri, u diskredituan artificialisht – gjë që pastruan tregjet për interesat e Rockefeller-it përmes promovimit të medikamenteve me prejardhje nga nafta dhe mjekëve në formë edukimi Rockefeller, të cilët mendonin se ishin “më të zgjuar” se të ashtuquajturit “mashtrues” sepse profesorët e tyre u kishin thënë kështu.

Këtu është ristrukturimi i tregut tuaj në punë – pasi kërcen me ritmin e varfërisë emocionale, qëllimeve të mira, qëllimeve të këqija, injorancës, një kruarje misionare, një toni shumë të sigurt dhe kontrolleve financiare!

Pamjet miopike të kombinuara me besimin janë problematike

Ndërsa koncepte të tilla si mençuria, përulësia dhe thellësia mund të duken të larta, ato kanë rëndësi për ne në aspektin praktik. Pse? Ato kanë rëndësi sepse në parim, nuk ka asgjë të keqe të praktikosh “kontrollin e cilësisë”, veçanërisht kur bëhet fjalë për mjekësinë – por varet shumë nga kush e kontrollon cilësinë, si dhe pse – dhe ka rëndësi nëse ato vijnë nga një vend i mençur ose nga një kruarje misionare!

Le të themi, Flexner ishte i emocionuar për farmakologjinë dhe laboratorët. Mirë! Nëse ai do t’i afrohej emocioneve të tij në një mënyrë të ekuilibruar (dhe, oh, nëse nuk do të punësohej posaçërisht për të ndihmuar në ristrukturimin e tregjeve dhe për të ndihmuar në krijimin e “Mjekësisë Rockefeller”), ai mund të kishte thënë diçka si: “Hej, më pëlqen shumë kjo farmakologjia. Le të përpiqemi ta shtojmë në përzierje dhe të shohim se si do të shkojë.”

Por jo! Mendja e një misionari nuk është e qetë për sa kohë që lejohen pikëpamje të tjera konkurruese. Misionari hedh dhe kthehet gjatë gjithë natës derisa të gjitha pamjet e tjera të zhduken. Dhe për sa më përket mua, për qëllime praktike, nuk ka rëndësi nëse misionari beson sinqerisht se idetë e tij janë gjëja më e mirë që nga feta e bukës për njerëzimin – apo nëse ai po planifikon të vrasë gjithë jetën në Tokë. Ekzistencialisht, po, ka rëndësi – por për të gjitha qëllimet praktike është e keqe, sido që të jetë!

Një mashtrim, ndoshta?

Ka mënyra të ndryshme për të parë njerëzit e fuqishëm që shkatërrojnë jetën tonë. Një mënyrë është të frikësohesh dhe të neveritesh, të tronditesh deri në palcë nga shkalla e madhe e shkatërrimit që po shkaktojnë dhe të ndihesh i keqtrajtuar dhe pa të drejta. Një reagim i vlefshëm dhe i kuptueshëm, pa dyshim!

Por ne gjithashtu mundemi – ndërkohë që i lejojmë vetes të pranojmë dhe të pikëllojmë abuzimin dhe të lutemi për shërim – të refuzojmë të kemi frikë nga abuzuesit dhe të pyesim veten: Po sikur këta djem të jenë vetëm mashtrues të lavdëruar? Mashtrues të pasur, mashtrues mizorë – po – por mashtrues gjithsesi? Mashtrues të parëndësishëm me shumë para? Mashtrues të parëndësishëm me shumë akses në makinat metaforike të mjegullës? Po sikur të jenë të tillë? Le të shohim.

Babai i John D. Rockefeller ishte një mashtrues profesionist famëkeq 

Babai i monopolistit të famshëm të naftës, John D. Rockefeller (i lindur në 1839), Ëilliam Rockefeller, ishte një shitës i vërtetë i vajit të gjarpërinjve. Ja nga Ëikipedia e besueshme dhe jo konspirative:

“Ëilliam Avery ‘Devil Bill’ Rockefeller Sr. (13 nëntor 1810 – 11 maj 1906) ishte një biznesmen, druvar, herbalist, shitës dhe bashkë-artist amerikan, i cili përdorej me pseudonimin e Dr. Ëilliam Levingston. Ai punoi si sharrëxhi dhe më pas një shitës shëtitës, i cili e identifikonte veten si “mjek botanik” dhe shiste eliksire.

Ai njihej për blerjen dhe shitjen e kuajve dhe dikur dihej se kishte blerë një maune me kripë në Sirakuzë. Spekulimet e tokës ishin një lloj tjetër i biznesit të tij dhe shitja e eliksirëve shërbeu për ta mbajtur atë me para dhe e ndihmoi në kërkimin e marrëveshjeve të tokës. Ai u huazoi para fermerëve me dymbëdhjetë për qind, por u përpoq t’u jepte hua fermerëve që nuk mund të paguanin në mënyrë që t’i mbyllnin dhe të merrnin fermat.”

Sipas Ëikipedia, ai u akuzua për përdhunim, pas së cilës ai la gruan e tij të parë, dyshohet se pa para me gjashtë fëmijë, dhe u martua me një grua tjetër në Kanada, duke përdorur një emër tjetër, ndërsa ishte ende i martuar me gruan e tij të parë – por jo përpara se të lindi dy fëmijë, me një grua që ai e kishte dashur para martesës me gruan e tij të parë, por me të cilën nuk u martua sepse ajo ishte më e varfër se gruaja e tij e parë. Këtu është një episod interesant i James Corbett mbi babain e John D. Rockefeller.

Ngritja e John D. Rockefeller: Një përmbledhje shumë e shpejtë

Kjo temë e ngritjes së John D. Rockefeller është e pafundme, dhe për hir të këtij artikulli, po japim vetëm një pasqyrë të shkurtër, për kontekstin. Dikush mbetet të pyesë nëse zakonet e tij u zhvilluan të paktën pjesërisht si reagim ndaj traumës së tradhtisë së babait të tij. A ndihej që i ishte bërë padrejtësi dhe i poshtëruar? A po e kompensonte poshtërimin e tij duke u bërë nga njerëzit më me ndikim në botë? Ndoshta, ndoshta jo, nuk do ta dimë kurrë.

Siç thonë thashethemet, nëna e tij, për shkak të varfërisë relative, e mësoi atë të ishte jashtëzakonisht kursimtar. Me sa duket, si fëmijë, John D. Rockefeller u shiste çokollata shokëve të klasës, kursente para për t’i dhënë më vonë me interes, etj. Ai ishte gjithmonë “serioz” dhe rrallë buzëqeshte.

Si i rritur, John d. Rockefeller ishte i njohur për eliminimin e tij të pamëshirshëm të konkurrencës dhe obsesionin e tij ekstrem me uljen e kostove. Puna e tij e parë, në moshën 16-vjeçare, ishte një llogaritar. Prej aty, ai u bë një tregtar i përgjithshëm i suksesshëm. Më pas në 1863, ai ndërtoi rafinerinë e tij të parë të naftës në Ohajo dhe përfundimisht, nëpërmjet praktikave famëkeqe të pamëshirshme, ai doli në krye të gjithë konkurrencës së tij.

“Për të shtypur konkurrentët e tij, Rockefeller do të krijonte një mungesë të kamionëve hekurudhor që transportonin naftë. Më pas ai do të blinte të gjitha fuçitë në treg në mënyrë që konkurrentët e tij të mos kishin vend për të ruajtur apo dërguar naftën e tyre. Ai bleu të gjithë kimikatet e disponueshme që ishin të nevojshme për të përpunuar naftën.” Ai ishte i njohur edhe për “zbritjet” e tij.

Deri në vitin 1882, Standard Oil i tij kishte pothuajse monopolin e biznesit të naftës në Shtetet e Bashkuara. Sipas history.com, “Në vitin 1890, Kongresi i SHBA miratoi Aktin e Sherman Antitrust, legjislacioni i parë federal që ndalonte trustet dhe kombinimet që kufizonin tregtinë. Dy vjet më vonë, Gjykata e Lartë e Ohios shpërndau Standard Oil Trust; megjithatë, bizneset brenda Trusti shpejt u bë pjesë e Standard Oil of Neë Jersey, e cila funksiononte si një kompani holding.

Në vitin 1911, pas vitesh procesesh gjyqësore, Gjykata e Lartë e SHBA vendosi që Standard Oil of Neë Jersey ishte në kundërshtim me ligjet anti-trust dhe e detyroi atë të shpërbëhej (ajo u nda në më shumë se 30 kompani individuale).

Në kohën e ndarjes. Rockefeller mbante mbi 25% të aksioneve të Standardit (sipas Ëikipedia). Ai dhe të gjithë aksionarët e tjerë morën aksione proporcionale në secilën prej 34 kompanive. Gjatë 10 viteve të ardhshme, ndarja rezultoi jashtëzakonisht fitimprurëse për të. Vlera neto e kombinuar e kompanive u rrit pesëfish dhe pasuria personale e Rockefeller kërceu në 900 milionë dollarë.

Gjithashtu sipas Ëikipedia, “një nga sulmet më efektive ndaj Rockefeller dhe firmës së tij ishte botimi i vitit 1904 i Historisë së Kompanisë Standarde të Naftës, nga Ida Tarbell” [e bija e Franklin Summer Tarbell, kompania e të cilit doli nga biznesi për shkak të Rockefeller-it, si mbytje e pamëshirshme e konkurrencës’]. “Ajo dokumentoi spiunazhin e kompanisë, luftërat e çmimeve, taktikat e rënda të marketingut dhe evazionet në sallën e gjyqit.”

Është interesante që publikimi ndodhi në të njëjtën kohë kur Rockefeller filloi të përqendrohej vërtet te “filantropia”, e cila nuk është e ndryshme nga mënyra se si Bill Gates u bë i pasionuar pas filantropisë pas problemeve të tij antitrust. Të dy shndërrimet e një monopolisti në filantrop mbështetën në mënyrë magjike qëllimin për të siguruar edhe më shumë kontroll mbi tregjet si dhe kontroll psikologjik, i maskuar si investim në arsim, mjekësi etj.

Qytetërimi, rrugët dhe përparimi? Dhimbje dhe shkatërrim

Është interesante se si ka mënyra të kundërta polare për të parë “progresin teknologjik” të një shekulli e gjysmë të kaluar, duke përfshirë lindjen e “mjekësisë Rockefeller”. Është pothuajse sikur ka dy botë! Në një botë, në botën kryesisht imagjinare, e përshkruar me fjalë nga “fituesit”, komploti është i pastër dhe i lavdishëm.

Këtu është një triumf i ri shkencor, një shpikje, një gjë e re efikase që lejon një avancim të madh në pastërti dhe rehati! Dhe ja një njeri punëtor – ndoshta pak ekscentrik (i çuditshëm) dhe jo pa të meta – por megjithatë një njeri i mirë, punëtor, i cili me punën e tij vetëmohuese dhe përkushtimin e tij të admirueshëm arrin të sjellë mirësi të reja në jetën tonë. Një model! Një fitore-fitore! Po, përparim! Po, shëndeti publik! Po, po!

Megjithatë, në botën reale, njeriu që punon shumë ka tendencë të jetë i ngatërruar emocionalisht – dhe përparimi ndërtohet mbi një sasi të madhe gjaku dhe lotë jetimësh.

Në rastin e perandorisë së Rokfelerit, zhvillimi i naftës, ashtu si çdo metodë tjetër e prodhimit modern të energjisë, e vjetër apo e re, është shumë shkatërruese. Vendet e naftës e lënë tokën pa jetë dhe të shkatërruar, derdhjet janë vrastare, djegia e naftës prodhon toksina, etj., etj. Dhe sigurisht, “mjekësia Rockefeller” monopolist, duke përdorur shumë produkte të naftës, nuk është një mjekësi e veçantë në përgjithësi, në krahasim me shumë modalitete të tjerë të mjekësisë, që përpiqet të vrasë.

Dhe, nëse shikojmë aspektin ekzistencial të të gjithë çështjes, do të shohim se në fillimin e revolucionit industrial, besimi në epërsinë dhe mirësinë e tij absolute kërkonte që njeriu të kishte “të djegur” një pjesë të rëndësishme të perceptimit të tij shqisor. Ose kjo, ose industrialistët dhe financierët thjesht nuk u interesuan sinqerisht se çfarë do të ndodhte me botën pasi fitimet e tyre rriten dhe shumohen.

Mendja e një “përçarësi”

Nga vjen lloji psikologjik i një “përçarësi”? Kur mendoj për “përçarësin” krenar, imagjinoj një fëmijë që lind në një botë që i mungon një lidhje kuptimplotë me natyrën – një botë që fokusohet në egon dhe gjërat mekanike.

Ka diçka në mendjen metaforike të një njeriu që shikon natyrën dhe sheh kryesisht fitime, ose që shikon njohuritë e vjetra “indigjene” dhe sheh … mirë … diçka për të qeshur, si një fëmijë i vrazhdë … që nuk e kupton natyrën dhe asnjë lidhje me natyrën, dhe kush nuk është i interesuar të zhvillojë thellësi, sepse ai po bën mirë pa të – të paktën tani për tani. Ai thjesht nuk i zhvillon kurrë shqisat për të ndjerë se si është të jesh një fëmijë, i frikësuar, i dashur nga universi!

Nëse do të shpiknim një fjalë për këtë lloj mendësie, do të ishte “vrimë shpirti” një person me një vrimë në shpirt. Ai është i uritur emocionalisht dhe në mohimin e urisë. Ai është i shqetësuar, shpirti i tij po bërtet për respekt, por ai nuk e pranon këtë, dhe uria e tij është e pangopur.

Dhe – për fatin tonë – njerëz me këtë mendësi janë aktualisht në krye të reformës me të cilën po merremi sot!

Mjekësia Rockefeller dhe COVID

Sot, ne jetojmë në një botë ku “Mjekësia Rockefeller” po tregon dhëmbët e saj. Po jetojmë në një botë ku bordet mjekësore, të formuara kryesisht nga Raporti Flexner, po pezullojnë licencat e mjekëve për guximin se shkojnë kundër gënjeshtrave të themelimit.

Duke ndjekur hapat e John D. Rockefeller, pronarët e vetë-emëruar të gjithçkaje në Tokë po përpiqen të rrëmbejnë edhe më shumë pushtet dhe të shkatërrojnë të gjithë konkurrencën e mbetur – në të gjitha industritë, duke përqendruar gjithçka, nga ushqimi te mjekësia e deri te arsimi, financat, që të gjitha në duart e tyre.

Gjërat janë aq absurde sa duket sikur ne duhet të jemi në gjendje të pickojmë veten – dhe ëndrra do të marrë fund. Por mjerisht, kjo nuk është një ëndërr. Kemi një sfidë përpara – por lutemi që të gjithë ne, përfshirë vrimën e varfër të shpirtit shkatërrues, të shërohemi, në mënyrë që më në fund të mund të jetojmë në paqe.


Burimi: mercola.com

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook