Sëmundja Meniere – e Veshit të Brendshëm

Sëmundja Meniere – e Veshit të Brendshëm; Shkaqet, Simptomat dhe Strategjitë Natyrale të Trajtimit

 

Sëmundja Meniere është një sëmundje kronike e veshit të brendshëm e karakterizuar nga marramendje, tringëllimë në veshë, ndjenja e bllokimit në vesh, humbje dëgjimi, të përziera, të vjella dhe çështje të tretjes. Ndërsa nuk ka shërim për gjendjen, ka disa strategji mbështetëse natyrore që mund të provoni nëse keni ose rrezikoni të zhvilloni sëmundjen Meniere.

Në këtë artikull, ju do të mësoni se çfarë është sëmundja Meniere, do të kuptoni simptomat e saj, do të shpjegohet lidhja e mundshme midis sëmundjes Meniere dhe autoimunitetit. Do të kuptoni shkaqet e zakonshme të sëmundjes dhe strategjitë konvencionale të përdorura në trajtim. Në fund, do të lexoni strategjitë e kryesore natyrale për sëmundjen Meniere.

Çfarë është sëmundja Meniere

Sëmundja Meniere është një sëmundje kronike e veshit të brendshëm. Mund të shkaktojë marramendje, tringëllimë në veshë (zhurma në vesh), ndjenjë të mbingarkesës ose mbushjes së veshit dhe humbje të dëgjimit. Ndërsa zakonisht prek vetëm një vesh, mund të prekë të dy veshët në disa njerëz.

Një person me sëmundjen e Meniere mund të përjetojë marramendje të papritur, tringëllimë në veshë ose dëgjim të mbytur. Ndërsa disa njerëz kanë një sulm të vetëm marramendjeje dhe asnjë për një kohë të gjatë, të tjerë mund të kenë sulme më pranë njëri-tjetrit brenda pak ditësh. Në disa individë, marramendja mund të jetë serioze duke shkaktuar të ashtuquajturat sulme rënie ku personi humbet ekuilibrin e tij dhe bie papritur.

Rreth 600,000 njerëz diagnostikohen me sëmundjen Meniere vetëm në SHBA me rreth 45,000-60,000 raste të reja çdo vit. Ndërsa shumica e njerëzve kanë tendencë të zhvillojnë sëmundjen Meniere midis moshës 25 – 50 vjeç, ajo mund të zhvillohet në çdo moshë.

Simptomat e sëmundjes Meniere

Sëmundja Meniere mund të karakterizohet nga një grumbullim i lëngut në labirintin e veshit, i cili bën ndarjet e veshit të brendshëm. Kjo zonë e veshit përmban kanale gjysmërrethore dhe organe otolitike të nevojshme për ekuilibër dhe koklea të nevojshme për dëgjim. Simptomat e sëmundjes Meniere janë rezultat i këtij grumbullimi.

Labirinti ka dy pjesë: labirintin kockor dhe atë membranor. Nëse pjesa membranore mbushet me endolimfë të lëngshme, kjo ndikon në receptorët kur trupi lëviz ose ndryshon pozicionin që do të dërgojë sinjale në tru. Ky grumbullim i lëngjeve mund të çojë në çështje të ekuilibrit dhe lëvizjes. Grumbullimi i lëngjeve në koklea mund të ndikojë në dridhjet e tingullit dhe qelizat ndijore që dërgojnë mesazhe në tru, prandaj ndikojnë në sinjalet e dëgjimit.

Simptomat e zakonshme të sëmundjes Meniere mund të përfshijnë:

– Vertigo: Kjo është një përvojë e ekuilibrit të kompromentuar që mund të çojë në një ndjenjë marramendjeje, tjerrjeje, lëvizjeje, lëkundjeje, përplasjeje ose përdredhjeje. Mund të zgjasë për disa minuta deri në disa orë. Mund të jetë e rëndë dhe paaftësuese dhe mund të çojë në rënie.

– Marramendje: Marramendje mund të ndodhë kur qëndroni në këmbë ose ecni nëpër shkallë ose lëvizje të tjera. Mund të jetë e papritur dhe mund të përkeqësohet në një makinë ose automjet në lëvizje. Është më pak e rëndë se Vertigo.

– Humbja e dëgjimit: Humbja e dëgjimit me frekuenca të ulëta mund të ndodhë edhe në fazat e hershme të sëmundjes. Mund të përparojë me kalimin e kohës dhe mund të çojë në humbje të përhershme të dëgjimit. Zakonisht prek vetëm njërin vesh, por mund t’i prekë të dy. Disa njerëz e përjetojnë atë vetëm gjatë sulmeve dhe jo ndërmjet tyre, veçanërisht në fazat e mëvonshme, më të përparuara të sëmundjes.

– Të përziera, të vjella dhe çështje të tjera të tretjes: Marramendja mund të shkaktojnë të përziera, të vjella, apo edhe dhimbje barku dhe diarre.

– Presion në vesh: Sëmundja Meniere mund të shkaktojë shqetësim të përgjithshëm dhe presion në njërin ose të dy veshët.

– Tinitus: Kjo përvojë karakterizohet nga zhurma, gumëzhitja, cicërimat, fishkëllimat, fërshëllimat ose rrotullimet në vesh. Ndërsa nuk është e rrezikshme, mund të jetë e bezdisshme dhe shpërqendruese dhe mund të përkeqësohet me kalimin e kohës.

– Lëvizje të pakontrollueshme të syve: Në disa njerëz, sëmundja Meniere mund të shkaktojë ‘sy vallëzues’ kur sytë lëvizin në mënyrë të pakontrollueshme me shpejtësi lart e poshtë, krah për krah ose në qarqe që zakonisht lidhen me ndjesinë e lëvizjes dhe pozicionit.

Sëmundja dhe Autoimuniteti i Meniere

Të kesh çrregullim autoimun do të thotë që sistemi imunitar i trupit gabon qelizat e shëndetshme për qeliza jo të shëndetshme dhe pushtues të huaj dhe gabimisht sulmon veten. Disa çrregullime të zakonshme autoimune përfshijnë sëmundjen e Crohn, sëmundjen Celiac, artritin reumatoid, lupusin dhe psoriazën, megjithatë, ka qindra çrregullime autoimune më pak të zakonshme dhe madje edhe më të identifikuara. Pasja e një çrregullimi autoimun rrit rrezikun e zhvillimit të kushteve të tjera autoimune.

Ndërsa nuk është provuar që sëmundja Meniere është një gjendje autoimune, disa prova të fundit shkencore sugjerojnë se mund të jetë. Një përmbledhje shkencore e vitit 2012 e botuar në Autoimmune Revieu ka diskutuar që sëmundja Meniere mund të jetë e lidhur me autoimunitetin. Ata kanë zbuluar se përgjigja imune në sëmundjen Meniere është e lidhur me antigjenet. Bazuar në një përgjigje pozitive ndaj steroideve ose kritereve klinike, ata kanë zbuluar se rreth një e treta e rasteve mund të kenë një origjinë autoimune edhe pse mekanizmat e saktë imunologjikë në sëmundje nuk janë kuptuar ende.

Për më tepër, një studim shkencor i vitit 2011 mbi 690 pjesëmarrës ambulatorë zbuloi një prevalencë të lartë të sëmundjes sistematike autoimune tek ata me sëmundjen Meniere. Studiuesit shikojnë mbizotërimin e kritereve klinike dhe shënjuesve të sistemit imunitar për artritin reumatoid, lupusin sistemik dhe spondilitin ankilozues në ata me sëmundjen Meniere. Megjithatë, ata nuk panë pacientë me humbje dëgjimi uniore ose bilaterale sensorineurale (SNHL), e cila potencialisht mund të jetë një ndjekje e rëndësishme e studimit.

Ndërsa studimet sugjerojnë që sëmundja Meniere mund të jetë e lidhur me autoimunitetin, ende nuk kuptohet se si është e lidhur dhe nëse sëmundja Meniere është apo jo një gjendje autoimune ose e shkaktuar nga autoimuniteti.

Opsione Konvencionale të Trajtimit për Sëmundjen Meniere

Nëse keni simptoma të sëmundjes Meniere, është e rëndësishme që të vizitoni një otolaringolog ose ORL për të parë historinë dhe simptomat mjekësore, për të bërë testin dhe për të marrë diagnozën e saktë. Mjeku mund të urdhërojë një shumëllojshmëri të testeve, duke përfshirë një vlerësim të dëgjimit, një vlerësim të ekuilibruar dhe teste të ndryshme të imazhit, të tilla si MRI dhe / ose skanime CT, për të përjashtuar një tumor të trurit, sklerozën e shumëfishtë dhe çdo gjendje tjetër me simptoma të ngjashme, dhe të sigurohet që në të vërtetë keni sëmundjen Meniere.

Sëmundja Meniere është një sëmundje kronike që nuk ka shërim të njohur në këtë pikë. Mjekët mund të përdorin disa metoda të caktuara trajtimi për të lehtësuar simptomat ose për të ngadalësuar sëmundjen. Më vonë në këtë artikull, do të shqyrtojmë disa strategji natyrore që mund t’ju ndihmojnë me sëmundjen Menier.

Shkaqet e sëmundjes së Meniere

Ndërsa nuk kemi përgjigje përfundimtare për atë që e shkakton sëmundjen Meniere, disa faktorë mund të rrisin rrezikun. Këtu janë shkaqet më të zakonshme të sëmundjes Meniere:

– Historia Familjare dhe Gjenetika

Sëmundja Meniere duket se shfaqet në familje. Kjo mund të tregojë se sëmundja mund të jetë rezultat i disa variacioneve gjenetike ose anomalive që mund të ndikojnë në rregullimin ose vëllimin e lëngut endolimf në ves. Nëse keni një anëtar të familjes me sëmundjen Meniere, mund të keni rrezik të rritur.

– Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të rrisin inflamacionin në trup, gjë që mund të rrisë rrezikun e ndonjë sëmundjeje ose rritjen e simptomave. Sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Annual Medicine and Health Science Research, faktorë psikologjikë, të tilla si rritja e ankthit dhe tensionit mund të provokojnë dhe të rrisin simptomat e sëmundjes Meniere.

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të shkaktojnë dhe të rrisin ankthin dhe tensionin, prandaj mund të kontribuojnë në rritjen e simptomave.

– Dieta inflamatore

Ushqimi inflamator me shumë sheqer të rafinuar, ushqime të përpunuara, përbërës artificialë dhe ushqim jo i mirë, mund të rrisë rrezikun e inflamacionit dhe të ndikojë në simptomat e sëmundjes Meniere. Kripa dhe natriumi mund të rrisin mbajtjen e lëngjeve.

Shumë gjejnë lehtësim në simptomat kur shmangin ose kufizojnë çokollatën, sheqerin, kafeinën dhe alkoolin, gjë që tregon se këto ushqime inflamatore mund të shkaktojnë simptoma të sëmundjes Meniere. Një dietë inflamatore mund të rrisë gjithashtu rrezikun e autoimunitetit, i cili është i lidhur me sëmundjen Meniere.

– Infeksionet kronike dhe zorra rrjedhëse

Shëndeti i zorrëve është i lidhur me gjithçka në trup. Infeksionet kronike të zorrës dhe sindroma e zorrëve që rrjedhin mund të rrisin inflamacionin, gjendjet autoimune, simptomat kronike dhe problemet shëndetësore.

Sipas një studimi të vitit 2018 që shikon nivelet urinare të manitolit, laktulozës dhe kalprotektinës fekale (të gjithë shënuesit e depërtueshmërisë së ndryshuar të zorrëve) në 26 pacientë me sëmundjen Meniere, mund të ketë një lidhje midis përshkueshmërisë së zorrëve dhe sëmundjes Meniere.

– Alergjitë dhe ndjeshmëritë ushqimore dhe mjedisore

Alergjitë dhe ndjeshmëritë ndaj ushqimit dhe mjedisit mund të rrisin inflamacionin dhe kushtet autoimune që lidhen me sëmundjen Meniere.

Sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Opinionet aktuale në Otolaringologji & Kirurgji të Kokës dhe Qafës, reaksionet alergjike në veshin e brendshëm mund të shkaktojnë sëmundjen Meniere dhe ka një përgjigje alergjike të rritur që vërehet në sëmundje.

– Ekspozimi ndaj mykut

Ekspozimi ndaj mykut mund të çojë në inflamacion dhe një sërë simptomash dhe çështje shëndetësore. Sipas një studimi të vitit 2018 mbi qelizat mononukleare të pacientëve me sëmundjen Meniere, botuar në Raportet Shkencore, një çlirim citokine pro-inflamator dhe një përgjigje ndaj mykëve u vunë re duke treguar rolin e mundshëm të mykut në simptomat e sëmundjes Meniere.

Një studim i vitit 2013 i botuar në Journal of Clinical Immunology, ka zbuluar një njohje të lindur imune të mykut në ata me sëmundje autoimune të veshit të brendshëm dhe sëmundjen Meniere dhe ekspozimi i mykut si një shkaktar i mundshëm i autoimunitetit në AIED.

– Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë e rëndësishme që mund të luajë një rol në sëmundjen Meniere. Një studim i vitit 2019 i botuar në Frontiers në Neurologji zbuloi ulje në nivelet e vitaminës D në ata me neurit vestibular, një gjendje e karakterizuar nga marramendje, të përzier dhe të vjella, që janë të ngjashme me simptomat e sëmundjes Meniere.

Një studim tjetër i vitit 2019 i botuar në Otology and Neurotology zbuloi se vitamina D mund të luajë një rol në sëmundjen Meniere dhe kushtet e veshit të brendshëm. Nëse luftoni ose keni një histori familjare të sëmundjes Meniere, rekomandohet që të merrni më shumë rreze dielli dhe ushqime që përmbajnë vitamin D.

Strategjitë e Mbështetjes Natyrale

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të sëmundjes Meniere ose në rrezik të kushteve të saj, ka disa strategji natyrale që do tju ndihmojnë:

  • Plani ushqyes anti-inflamator

Inflamacioni dhe ngrënia e një diete inflamatore mund të shkaktojë simptoma të sëmundjes Meniere. Rekomandohet të ndiqni një plan ushqimor anti-inflamator për të ulur inflamacionin dhe për të zvogëluar simptomat. Hiqni sheqerin e rafinuar, vajrat e rafinuar, përbërësit artificialë dhe ushqimet e përpunuara.

Meqenëse këto mund të shkaktojnë sëmundjen Meniere, zvogëloni ose shmangni kafeinën, alkoolin dhe zvogëloni marrjen e kripës. Hani një dietë anti-inflamatore të pasur me zarzavate, perime, fruta me indeks të glikemisë së ulët, bimë, erëza, yndyrna të shëndetshme, ushqime të fermentuara dhe proteina të pastra shtazore.

  • Testohuni për Ndjeshmërinë e Ushqimit

Ndjeshmëritë ndaj ushqimit mund të shkaktojnë inflamacion dhe të rrisin simptoma të caktuara të sëmundjes Meniere. Ndërsa ka disa teste gjaku që përdoren zakonisht, ato mund të prodhojnë rezultate të rreme dhe nuk mbulojnë të gjitha ushqimet.

Ndjekja e një diete eleminimi dhe vëzhgimi i simptomave gjatë fazës së rifutjes është një mjet i shkëlqyeshëm për të zbuluar ndjeshmërinë personale të ushqimit. Eliminoni këto ushqime për dy deri në katër javë, pastaj i riktheni ngadalë një nga një.

Mbani një ditar ushqimi për të regjistruar vaktet tuaja dhe çdo simptomë. Lini dy deri në tre ditë midis çdo rikthimi dhe shikoni trupin për reagime. Nëse vëreni ndonjë reagim negativ, hiqeni menjëherë atë ushqim që shtuat. Ju mund të futni përsëri një ushqim dy ose tre herë për të kontrolluar reagime false ose pozitive. Ushqimet ndaj të cilave vazhdimisht po reagoni me ndonjë simptomë, duhet t’i hiqni nga dieta juaj.

Ndjeshmëritë e zakonshme të ushqimit përfshijnë: sheqerin, glutenin, grurin, sojën, misrin, qumështin dhe bishtajoret, megjithatë, shumë njerëz kanë ndjeshmëri të tjera, më pak të zakonshme. Ndjeshmëri të caktuara të ushqimit mund të përmirësohen me kalimin e kohës dhe të reja mund të zhvillohen gjithashtu, kështu që është një ide e zgjuar të provosh për ndjeshmërinë e ushqimit çdo vit ose nëse shfaqen simptoma të reja.

  • Ulni stresin dhe përmirësoni cilësinë e gjumit

Mbështetni planin ushqimor anti-inflamator me një mënyrë jetese anti-inflamatore, të shëndetshme. Ulni nivelet e stresit dhe përmirësoni cilësinë e gjumit për të ulur ankthin, tensionin dhe inflamacionin dhe për të zvogëluar simptomat. Provoni meditimin, frymëmarrjen, shëtitjet në natyrë, tokëzimin, dhe lutjen.

Kaloni kohë me mbështetjen e njerëzve dhe mësoni të reagoni ndaj stresit më mirë me një pamje pozitive dhe të qetë. Zhvilloni një rutinë relaksuese para gjumit që ju ndihmon të relaksoheni natën. Sigurohuni që të zhvilloni një orar të rregullt të gjumit që mbështet ritmet tuaja natyrore cirkadiane dhe duke bërë 7 deri në 9 orë gjumë natën.

  • Shmangni Mykun dhe Alergjenët

Ekspozimi ndaj mykut dhe alergjenëve mund të jenë një shkas serioz për simptomat e sëmundjes Meniere. Kontrolloni shtëpinë tuaj për myk të fshehur dhe siguroheni që ta hiqni ose zhvendosni në mënyrë profesionale.

Përdorni një sistem të filtrimit të ajrit të brendshëm me cilësi të lartë për të hequr mykun dhe alergjenët në ajër. Mbështetni sistemin imunitar përmes të ushqyerit dhe stilit të jetës  për të ndihmuar trupin të jetë më rezistent ndaj alergjenëve dhe mykut.

  • Përmirësoni cilësinë e ajrit të brendshëm dhe ujit

Ajri i freskët dhe uji i pastër janë thelbësore për shëndetin, sepse toksiciteti i ajrit ose ujit mund të çojë në një sërë simptomash dhe problemesh shëndetësore.

Shmangni shishet plastike dhe në vend të tyre përdorni kavanoza qelqi, shishe qelqi, ose enë qeramike.

  • Përmirësoni rrugët e detoksifikimit

Ndërsa zvogëlimi i ekspozimit toksik është kritik, është e pamundur të shmangen të gjitha toksinat dhe të gjithë kemi grumbullime toksike nga trupat tanë që kemi grumbulluar gjatë gjithë jetës sonë. Përmirësimi i rrugëve të detoksifikimit është i panegociueshëm. Pini shumë ujë dhe hani ushqime anti-inflamatore, të dendura në lëndë ushqyese, që mbështesin detoksifikimin për të mbështetur tretjen, funksionin e mëlçisë dhe veshkave, dhe eliminimin përmes lëvizjeve të urinës dhe zorrëve.

  • Rritni Acidet Yndyrore Omega-3

Acidet yndyrore Omega-3 kanë veti të fuqishme anti-inflamatore. Një studim i vitit 2012 i botuar në Medical Hypothesis ka zbuluar se yndyra omega-3 mund të mbështesë homeostazën në veshin e brendshëm dhe çrregullime të tjera të veshit të brendshëm. Peshku, prodhimet e detit, farat chia, farat e lirit janë burime të shkëlqyera të acideve yndyrore omega-3.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook