Cili është roli i ushqimit kur bëhet fjalë për trajtimin dhe parandalimin e kancerit? Shumë i madh, thotë hulumtimi

 

Çdo vit, një milion njerëz diagnostikohen me kancer të zorrës së trashë në nivel global dhe gjysmë milioni vdesin prej tij. Është një statistikë befasuese, por këtu ka një lidhje të qartë: Ndodh që të jetë një lloj kanceri ku dieta mund të luajë një rol të madh si në parandalimin ashtu edhe në trajtimin e këtij kanceri.

Ndërsa dieta mund të kontribuojë në diku nga 20-42% të të gjithë kancereve te njerëzit, ky diapazon rritet nga 50 deri 90 % kur shikon në mënyrë specifike kancerin e zorrës së trashë. Ndoshta nuk është për t’u habitur, është dieta jo e shëndetshme perëndimore që qëndron kryesisht pas këtij efekti.

Kimioterapia nuk ka saktësisht rekordin më të mirë kur bëhet fjalë për trajtimin e kancerit, dhe megjithëse shumë njerëz po kërkojnë hulumtime të teknologjisë së lartë për trajtime më të thella, nganjëherë kthimi mbrapa në bazë mund të bëjë ndryshimin më të madh për të gjithë.

Përveç bimëve të caktuara mjekësore për luftimin e kancerit, shumë fitokomponime mund të gjenden në një larmi ushqimesh të zakonshme, lehtësisht të arritshme.

Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë këto komponime në mënyrë të rregullt është një mënyrë e shëndetshme për të ndihmuar në zvogëlimin e shanseve për të marrë sëmundje serioze si kanceri i zorrës së trashë dhe sigurisht që preferohet që të merrni doza më të larta të përbërjeve të tilla pasi sëmundja të jetë zhvilluar tashmë, si një alternative për kimioterapinë.

Ushqime të tjera që mund të ndihmojnë në mbrojtjen nga kanceri

Ndërsa komponimet ushqimore që sapo përmendëm janë studiuar posaçërisht për efektet e tyre në kancerin e zorrës së trashë, ka shumë ushqime që mund të kenë një ndikim të madh në rrezikun e përgjithshëm të kancerit. Këtu është një vështrim në disa nga zgjedhjet më të mira.

– Molla

Kuk thonë kotë se një mollë në ditë e mban mjekun larg. Polifenolet që përmban molla janë çuditërisht të mira në parandalimin e inflamacionit dhe përmbajnë veti anti-kanceroze dhe anti-tumore. Një studim madje tregoi se polifenol phoretori në mollë mund të frenojë rritjen e qelizave të kancerit të gjirit pa shqetësuar qelizat e shëndetshme.

– Peshku yndyror

Peshku i pasur me acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër disa llojeve të kancerit. Një studim tregoi se njerëzit që hanë shumë peshk të freskët gëzojnë një rrezik më të ulët prej 53 % të kancerit kolorektal, ndërsa një studim tjetër tregoi se konsumimi i vajit të peshkut ishte i lidhur me një rrezik dukshëm më të ulët të kancerit të prostatës.

– Perimet kryqëzore

Perimet kryqëzore përmbajnë një përbërës bimore kundër kancerit të njohur si sulforafane, e cila mund të pengojë ndjeshëm rritjen e qelizave kancerogjene dhe madje të nxisë vdekjen e tyre. Perimet në këtë familje përfshijnë brokoli, kale dhe lulelakër. I synoni të tre këto perime deri në pesë herë në javë për të ndihmuar në parandalimin e kancerit.

– Frutat e pyllit

Manaferrat e të gjitha llojeve janë të mira për shëndetin tuaj, por manaferrat e errëta si boronica janë zgjidhjet më të mira. Ato kanë një efekt anti-inflamator që mund të parandalojë rritjen e tumoreve të kancerit të gjirit. Përmbajtja antioksidante dhe antocianin i manaferrave, ndërkohë, ul bioktorët për kancerin e zorrës së trashë.

Ashtu si zgjedhjet e dobëta dietike si mishi i përpunuar dhe ushqimet e paketuara mund të rrisin rrezikun e kancerit, zgjedhja e ushqimeve të duhura organike mund të zvogëlojë shanset për të zhvilluar kancer. Filloni të pastroni dietën tuaj sot – trupi juaj do t’ju falënderojë për këtë!