Dieta e shtatzënisë

Published On: January 18th, 2023Categories: Shëndeti Seksual, Ushqimi0 Comments on Dieta e shtatzënisë

Dieta e shtatzënisë; Parimet e të ushqyerit për rritjen e një fëmije të shëndetshëm

 

Ndjekja e një diete të shëndetshme gjatë shtatzënisë është diçka për të cilën njerëzit flasin gjatë gjithë kohës. Megjithatë, shumë nuk e dinë se si duket një dietë e shëndetshme gjatë shtatzënisë. Shumë mendojnë se ngrënia e shumë kalorive, marrja e vitaminave para lindjes dhe dëgjimi i dëshirave të çuditshme për shtatzëninë është e mjaftueshme. E vërteta është se ka pak më shumë për një dietë optimale të shtatzënisë që mbështet një shtatzëni dhe lindje të shëndetshme.

Nëse jeni shtatzënë, është e rëndësishme të ndiqni disa parime të ushqyerjes për të rritur një fëmijë të shëndetshëm.

Në këtë artikull do të mësoni pse është e rëndësishme të ushqeheni shëndetshëm gjatë shtatzënisë. Do të mësoni se cilat ushqime duhet të shmangni dhe cilat ushqime duhet të hani gjatë shtatzënisë. Do të shohim çajrat më të mirë që mund të jenë të dobishëm gjatë shtatzënisë. Duke ndjekur parimet e të ushqyerit të kësaj diete të shtatzënisë, mund të jeni të sigurt se po mbështesni rritjen e një fëmije të shëndetshëm.

Pse është e rëndësishme të ushqehemi shëndetshëm gjatë shtatzënisë

Kur mbeteni shtatzënë, makronutrienti dhe mikronutrienti i trupit tuaj duhet të zhvendosen. Siç diskuton një studim i vitit 2018 i publikuar në Nutrients, gratë duhet të bëjnë ndryshime në dietën e tyre për të siguruar një shtatzëni të shëndetshme, për të zvogëluar rrezikun e dëmtimit të foshnjës në rritje dhe për t’u siguruar atyre lëndë ushqyese kryesore.

Ndërsa mund të ndjeni natyrshëm se si të ndryshoni dietën tuaj, është shumë e rëndësishme që të jeni të ndërgjegjshëm dhe të kuptoni se çfarë ka nevojë trupi juaj dhe fëmija në rritje gjatë shtatzënisë. Mos harroni, jeni duke ngrënë për dy qenie njerëzore. Fëmija juaj mbështetet në ushqimin që ju hani për të marrë të gjitha kaloritë, makronutrientët, vitaminat, mineralet dhe lëngjet e tij.

 • Zhvillimi i trurit

Gjatë gjithë shtatzënisë, një vezë e fekonduar zhvillohet në një qenie të vogël njerëzore që përfundimisht mund të mbijetojë dhe të lulëzojë jashtë mitrës pas 9 muajsh brenda saj. Një nga gjërat më të rëndësishme që ndodh gjatë shtatzënisë, veçanërisht në tremujorin e fundit, është zhvillimi i trurit. Gjatë shtatzënisë, truri ndryshon nga një organ i lëmuar, me dy lobe dhe relativisht jo kompleks që i ngjan një truri të rritur.

Sipas një studimi të vitit 2018 të publikuar në Acta Pediatrica, mangësitë ushqyese mund të ndikojnë seriozisht në zhvillimin e trurit të një fetusi dhe mund të çojnë në rreziqe dhe pasoja afatgjata. Keni nevojë për shumë proteina për strukturën, rritjen dhe faktorët neuro, acide yndyrore omega-3 për integritetin dhe sinjalizimin e membranës, glukozë për energjinë, hekur për energjinë, neurotransmetim mono-amine dhe mielinimi, zink për faktorët e rritjes dhe efikasitetin e sinapseve, bakër për energjinë, neurotransmetimin dhe mielinimin, jod për metabolizmin e energjisë, mielinimin, sinaptogjenezën, vitaminën B12 për strukturën neuronale dhe kolina për neurotransmetuesit dhe mielinimin.

 • Zhvillimi i organeve

Truri nuk është organi i vetëm që zhvillohet gjatë shtatzënisë. Përfshirë zemrën, mushkëritë, zorrët, stomakun, mëlçinë, veshkat dhe sistemin nervor. Të gjitha këto organe varen nga lëndët ushqyese që hani gjatë shtatzënisë. Vitamina D dhe kalciumi janë disa nga lëndët ushqyese më të rëndësishme të nevojshme për zhvillimin e organeve.

Ushqimi gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në përshtatjet dhe strukturën e zhvillimit dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të caktuara, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, metabolike dhe endokrine. Nga ana tjetër, kequshqyerja mund të çojë në vonesë të rritjes intrauterine, e cila i referohet një peshë shumë më të ulët (10 për qind ose më pak) sesa pesha e nevojshme e fetusit dhe një rreziku të lartë të sëmundshmërisë fetale.

 • Pesha e duhur e lindjes

Kufizimi i kalorive, konsumimi i shumë pak lëndëve ushqyese dhe mos fitimi i mjaftueshëm i peshës gjatë shtatzënisë mund të rezultojë në peshë të ulët të lindjes. Mund të rrisë rrezikun e problemeve të lindjes dhe nevojën për një seksion cezarian. Mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin e foshnjës tuaj pas lindjes dhe madje edhe për një kohë të gjatë. Pesha e lindjes mund të kthehet në problem për një sërë arsyesh.

Të hash mjaftueshëm nuk mjafton për kalori të mjaftueshme, duhet të hani lëndë ushqyese të shëndetshme. Plotësimi ose tejkalimi i nevojave tuaja për kalori duke ngrënë shumë ushqime inflamatore dhe të përpunuara dhe duke mos marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese mund të bëhet një problem serioz.

Ngrënia e shumë kalorive boshe, por jo të mjaftueshme ushqyese mund të rezultojë në një foshnjë shumë të madhe, gjë që gjithashtu mund të rezultojë në komplikime të lindjes dhe rrezikun e një seksioni cezarian. Sipas një studimi të vitit 2000 të botuar në Journal of Prenatal Medicine, gratë që fituan mbi 35 kilogramë gjatë shtatzënisë së tyre, kishin më shumë gjasa për të pasur foshnja me peshë më të madhe se normalja për foshnjat.

 • Shendeti mendor

Meqenëse ushqimi juaj gjatë shtatzënisë ndikon në zhvillimin e trurit dhe sistemit nervor të foshnjës, nuk është për t’u habitur që dieta juaj mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin mendor të fëmijës suaj të ardhshëm. Ngrënia e një sasie të tepërt të ushqimeve të pashëndetshme gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun dhe të çojë në probleme emocionale dhe të sjelljes tek fëmijët që mund të vërehen brenda pesë vitet e para. Studimi ka zbuluar gjithashtu se ushqimi pas lindjes është po aq i rëndësishëm për shëndetin mendor.

Përsëri, problemet e shëndetit mendor dhe të sjelljes nuk do të shfaqen deri pas lindjes dhe zakonisht jo deri në vitin e parë ose të dytë. Megjithatë, dieta e shtatzënisë mund të ndikojë seriozisht në shëndetin mendor të fëmijës suaj gjatë viteve të hershme dhe më pas. Ju duhet të siguroheni që jo vetëm të ndiqni një dietë ushqyese gjatë shtatzënisë, por gjatë ushqyerjes me gji gjithashtu, dhe t’i vazhdoni ato në një plan ushqimor të shëndetshëm, ndërsa ata fillojnë të kalojnë në ushqim përveç qumështit të gjirit.

 • Zakonet e të ushqyerit

Mund të jetë befasuese, por dieta gjatë shtatzënisë mund të vendosë skenën për zakonet e ardhshme të të ngrënit të fëmijës suaj. Mund të kontribuojë në hapjen ndaj ushqimit, të ngrënit e mundimshëm dhe preferencave ushqimore.

Fëmija juaj së pari përjeton shijet, erërat dhe shijet përmes lëngut amniotik edhe para lindjes. Nëse ata njohin një ushqim të caktuar ndaj të cilit janë ekspozuar në mitër, ata mund të kenë më shumë gjasa t’i hanë pa probleme. Ngrënia e një diete të pasur me lëndë ushqyese, të ekuilibruar dhe të larmishme mund të ndihmojë në rritjen e pranimit të ushqimeve të reja nga fëmija juaj. Kjo, sigurisht, jo vetëm që është e mrekullueshme për dietën dhe shëndetin e fëmijës suaj, por gjithashtu redukton stresin nga ju, si prind, kur prezantoni ushqime të reja.

 • Shëndeti Afatgjatë

Shtatzënia zgjat vetëm 9 muaj, por mund të ndikojë në shëndetin afatgjatë të fëmijës suaj. Ndërsa prioriteti juaj i menjëhershëm është ndoshta shëndeti juaj dhe i fëmijës suaj për këta 9 muaj dhe lindja e shëndetshme, ju duhet të mendoni për shëndetin afatgjatë edhe pas lindjes.

Shëndeti dhe zhvillimi gjatë kësaj faze mund të ndikojnë edhe në shëndetin e tyre në moshën madhore. Mosplotësimi i nevojave adekuate të ushqyerjes së nënës gjatë tremujorit të parë mund të rrisë rrezikun e foshnjës për një sërë sëmundjesh kronike në moshën madhore, duke përfshirë hipertensionin, sëmundjet e zemrës, sulmet në zemër, goditjet në tru, dhe diabetin.

 • Shëndeti i Nënës

Dieta juaj e shtatzënisë nuk ndikon vetëm në shëndetin dhe mirëqenien e foshnjës tuaj në rritje, por edhe në shëndetin tuaj. Shëndeti juaj është, sigurisht, personalisht i rëndësishëm për ju, por është kritik edhe për fëmijën tuaj në rritje. Shëndeti juaj i lejon ata të qëndrojnë të sigurt, të rriten dhe të lulëzojnë. Zgjedhja e dobët e ushqimit mund të rrisë rrezikun ose simptomat e të vjellave në mëngjes, lodhjes, urthit, problemeve me tretjen dhe ënjtjen.

Sipas një rishikimi sistematik dhe meta-analizës të publikuar në BMC Medicine, të ushqyerit e dobët dhe mangësitë e lëndëve ushqyese mund të rrisin rrezikun e mungesës së hekurit, anemisë, presionit të lartë të gjakut dhe komplikimeve të shtatzënisë. Një dietë ushqyese e shtatzënisë mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e diabetit gestacional, lindjes së parakohshme dhe zhvillimin e depresionit pas lindjes.

Çfarë duhet të shmangni kur jeni shtatzënë

Kur mendoni për parimet ushqyese të dietës suaj të shtatzënisë, është e rëndësishme të filloni me ushqimet që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë. Intuitat tuaja dhe aversionet ndaj ushqimit mund t’ju thonë natyrshëm që të qëndroni larg ushqimeve të caktuara, por të qenit të vetëdijshëm dhe të ndërgjegjshëm është e rëndësishme. Këto janë ushqimet që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë:

 • Mishin e paragatuar, Mishin e papjekur dhe Ushqimet e detit

Nëse jeni shtatzënë, duhet të shmangni mishin e paragatuar apo të përpunuar, mishin e papjekur dhe ushqimet e detit. Sipas Shoqatës Amerikane të Shtatzënësisë, ushqimet dhe mishi i paragatuar  mund të kontaminohen me listeria. Sipas një studimi të vitit 2017 të publikuar në mBio, listeria mund të çojë në abort, veçanërisht gjatë tremujorit të parë. Mund të infektojë foshnjën, të shkaktojë infeksion, të çojë në helmim të gjakut dhe të kërcënojë jetën e foshnjës në rritje.

Gjithashtu duhet të shmanget mishi i pagatuar ose i papjekur ose prodhimet e detit. Sipas një studimi të rastit-kontrollit të vitit 2010 të botuar në BMJ, mishi i papjekur dhe i paragatuar, duke përfshirë sallamin e pjekur, sallamin, mishin e pagatuar të viçit apo qengjit, mishin e ngrirë, si dhe të tjerë të pagatuar, të papjekur dhe të kuruar, mund të rrisin rrezikun e toksoplazmozës së shkaktuar nga paraziti Toxoplasma gondii.

 • Peshku me merkur të lartë

Mërkuri ka efekte toksike tek të gjithë, por gratë shtatzëna duhet të jenë veçanërisht të kujdesshme. Gratë shtatzëna duhet të shmangin peshqit me përmbajtje të lartë të merkurit, si peshkaqeni, skumbri mbretëror, tjegulla, peshku shpatë, peshku i konservuar, toni i lehtë.

Merkuri i peshkut mund të ndërhyjë në zhvillimin neurologjik, mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të trurit dhe vonesave të zhvillimit. Megjithatë, salmoni i egër, sardelet dhe toni i pastër janë në rregull për t’u ngrënë nga gratë shtatzëna.

 • Vezët e gjalla dhe të pagatuara

Vezët e gjalla apo të pagatuara mbartin ekspozimin e mundshëm ndaj salmonelës. Infeksioni me salmonelë mund të shkaktojë ngërçe në stomak, të përzier, të vjella, diarre dhe simptoma të tjera gastrointestinale. Në rreth 4 për qind të rasteve, mund të shkaktojë edhe sepsë intrauterine.

Është e rëndësishme të theksohet se ne nuk po flasim vetëm për vezë të gjalla dhe të pagatuara, por edhe për ushqime të bëra në shtëpi që mund të përfshijnë vezë të gjalla ose të papërpunuara, duke përfshirë brumin e ëmbëlsirave të papërpunuara, akulloren e bërë në shtëpi, kremin e bërë në shtëpi, majonezën, salcën Hollandeze, etj.

 • Yndyrnat trans dhe vajrat vegjetale të përpunuara

Me siguri e keni vënë re se shumë nga këto ushqime në këtë listë nuk janë më të mirat as për popullatën e përgjithshme. Shmangia e yndyrave trans, ose të hidrogjenizuara dhe vajrave vegjetale të përpunuara është e rëndësishme për këdo, por është veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Yndyrnat trans mund të rrisin nivelet e kolesterolit të keq tek gratë shtatzëna dhe marrja më e lartë e yndyrës trans mund të rrisë peshën e foshnjës, që mund të ndikojë negativisht si në shtatzëni ashtu edhe në lindje.

Është e rëndësishme që jo vetëm të shmangni gatimin ose fërgesën (skuqjen) me yndyrna trans dhe vajra vegjetale të përpunuara në shtëpi, por gjithashtu të shmangni ushqimet që përmbajnë yndyrna trans dhe vajra të përpunuara, të tilla si ushqimet e skuqura, ushqimet e shpejta, picat e ngrira, disa produkte të pjekura komerciale, dhe shumë ushqime të përpunuara. Ushqimi i gatuar në shtëpi me yndyrna të shëndetshme është gjithmonë alternativa më e mirë.

 • Alkooli

Është e njohur që alkooli duhet të shmanget gjatë shtatzënisë. Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Journal of Studies on Alcohol and Drugs, asnjë sasi e alkoolit nuk është provuar të jetë e sigurt gjatë shtatzënisë. Ekspozimi para lindjes ndaj alkoolit mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e shëndetshëm të fëmijës së palindur. Mund të çojë në peshë më të ulët të lindjes dhe zhvillim të dobët njohës. Në varësi të sasisë, mund të shkaktojë çrregullime të zhvillimit ose sindromën e alkoolit fetal.

Në rrethana ideale, duhet të ndaloni të pini edhe para shtatzënisë gjatë planifikimit dhe përpjekjes për të mbetur shtatzënë. Idealisht, gjatë kësaj kohe, partneri juaj gjithashtu duhet të ndalohet nga alkooli. Shmangia e alkoolit gjatë ushqyerjes me gji është po aq kritike.

 • Kafeina

Megjithëse kafeja, çaj jeshil dhe çaj i zi sigurisht që mund të ofrojnë disa përfitime shëndetësore, është e rëndësishme të mbani të ulët kafenë, çajin me kafeinë dhe konsumimin e përgjithshëm të kafesë. Sipas një studimi të vitit 2013 të botuar në Canadian Family Physician, pirja e mbi 300 miligramë kafeinë mund të jetë problematike.

Megjithëse nuk duket se kontribuon në efekte serioze shëndetësore, marrja e lartë e kafeinës, veçanërisht gjatë tremujorit të parë mund të rrisë rrezikun e abortit. Meqenëse kafeina është një diuretik, ajo ndihmon në lirimin e lëngjeve nga trupi, gjë që mund të rrisë rrezikun e dehidrimit dhe humbjes së kalciumit gjithashtu. Konsumimi i 1 deri në 2 filxhana në ditë nuk duket se ndikon në shëndetin tuaj dhe të foshnjës suaj.

Heqja e plotë e kafeinës nuk është problem dhe mund të jetë e dobishme, megjithatë, nëse e kufizoni konsumin në jo më shumë se 1 deri në 2 filxhanë në ditë, është më mirë. Zgjidhni kafe ose çaj me cilësi të lartë dhe shmangni pijet energjike, pijet e gazuara, çokollatën dhe ushqimet ose pijet e tjera me kafeinë. Nëse mendoni se kafeina ju shqetëson shumë ose përjetoni ndonjë efekt negativ, zvogëloni dozën ose ndalojeni plotësisht.

 • Gluteni

Gluteni është një proteinë që gjendet në drithëra të caktuara, duke përfshirë grurin, thekrën, elbin, si dhe ushqimet dhe pijet e bëra me këto drithëra, duke përfshirë bukën, makaronat, etj. Gluteni është shumë inflamator dhe shumë njerëz janë të ndjeshëm ndaj tij. Përveç intolerancës së shfrenuar ndaj glutenit, sëmundja celiac është një sëmundje e zakonshme autoimune. Njerëzit me sëmundjen celiac nuk mund të hanë ose të ekspozohen ndaj glutenit, sepse ai ndikone te zorrët e tyre të holla dhe çon në një sërë simptomash kronike.

Është e rëndësishme që të hiqni glutenin nga dieta juaj, veçanërisht nëse keni intolerancë ndaj glutenit ose sëmundje celiac. Gluteni mund të fshihet në shumë ushqime, kështu që lexoni me kujdes etiketat dhe kërkoni opsione pa gluten kur hani në një restorant ose në shtëpinë e një miku ose familjari.

Plani i dietës së shtatzënisë

Tani që e dini se cilat ushqime duhet të shmangni, është koha të mësoni se çfarë mund dhe duhet të hani gjatë shtatzënisë. Rregulli i përgjithshëm është të hani një dietë të ekuilibruar me lëndë ushqyese, plot makro dhe mikro elemente të plota ushqimore, megjithatë, është e rëndësishme që të kuptoni disa rekomandime specifike.

 • Zgjidhni ushqimet organike kur është e mundur

Zgjidhni ushqime organike sa herë që është e mundur, e arritshme dhe e përballueshme. Sipas një studimi të vitit 2016 të botuar në Environmental Health Perspective, ndjekja e një diete organike dhe ulja e ekspozimit ndaj pesticideve dhe glifosateve gjatë shtatzënisë kontribuan në një rrezik më të ulët të efekteve shëndetësore si hipospadia gjatë shtatzënisë.

Organike është gjithmonë alternativa më e mirë dhe ju duhet të synoni për një dietë plotësisht ose pothuajse organike. Nëse jeni duke ngrënë ushqim jo organik, larja e mirë dhe qërimi janë praktika të dobishme. Ushqimet jo organike janë plot me pesticide, kimikate ose hormone që mund të ndikojnë negativisht tek ju dhe në shëndetin e foshnjës tuaj në rritje.

 • Yndyrnat e shëndetshme

Ngrënia e shumë yndyrave të shëndetshme është veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë. Faktet e shëndetshme janë veçanërisht të rëndësishme për zhvillimin dhe funksionimin e trurit dhe atë neurologjik. Sipas një studimi të vitit 2016 të botuar në Developmental Psychobiology, një marrje adekuate e yndyrës së shëndetshme është e rëndësishme për funksionimin e sjelljes dhe temperamentin e fëmijës.

Marrja e pamjaftueshme e yndyrës mund të ndërhyjë në zhvillimin e sjelljes, mendore dhe emocionale. Burimet e shëndetshme të yndyrës përfshijnë avokado, vaj kokosi, gjalpë kokosi, gjalpë dhe ghee të rritur në kullota, arrat dhe farat.

 • Jepini përparësi proteinave

Gratë shtatzëna kanë nevojë për më shumë proteina sesa gratë që nuk janë shtatzëna. Proteina është e rëndësishme për indet e fetusit, indet e gjirit dhe mitrës dhe zhvillimin e fetusit.

Burimet e shëndetshme të proteinave përfshijnë viçin e rritur në kullota, shpendë dhe vezë të ushqyer me bar dhe në kullota të lira, peshq të egër, bishtajore, arra dhe fara. Sigurohuni që të shmangni çdo mish ose peshk të paragatuar, të papjekur ose të kuruar dhe vezët e gjalla ose të pagatuara.

 • Hani karbohidrate të shëndetshme

Shtatzënia nuk është koha për të kufizuar seriozisht çdo makronutrient. Megjithatë, është e rëndësishme që të zgjidhni burime të shëndetshme të karbohidrateve dhe të mbani të ulët indeksin tuaj të përgjithshëm glicemik. Sipas një studimi të vitit 2011 të botuar në Gazetën Cardiovascular Medicinal, një dietë me indeks të lartë glicemik dhe me sheqer të lartë mund të rrisë rrezikun e diabetit gestacional, ndërsa një dietë me indeks më të ulët glicemik mund të ketë një ndikim pozitiv në prodhimin e glukozës në gjakun e nënës, insulinës fetale dhe placentës, rregullimin e glukozës, insulinemia, rritjen e fetusit, dhe peshën e lindjes.

Nga ana tjetër, një studim i vitit 2019 i publikuar në Nutrients ka zbuluar se lloji i karbohidrateve që hani gjatë shtatzënisë ka rëndësi. Zgjedhja e karbohidrateve jo të shëndetshme u shoqërua me foshnjat e vogla për moshën gestacionale (SGA), ndërsa ngrënia e karbohidrateve të shëndetshme tregoi një rrezik të reduktuar të çështjeve të tilla. Shmangni sheqerin, karbohidratet e rafinuara, drithërat që përmbajnë gluten dhe çdo ushqim të padobishëm. Minimizoni drithërat, veçanërisht drithërat që përmbajnë gluten. Hani patate të ëmbla, karrota, panxhar, kunguj, fruta, fasule, thjerrëza dhe quinoa.

 • Uji i filtruar

Qëndrimi të hidratuar mirë gjatë gjithë shtatzënisë është kritik. Sipas një studimi të vitit 2020 të publikuar në BMC Pregnancy Childbirth, hidratimi i pamjaftueshëm mund të shkaktojë dehidrim që mund të rezultojë në rezultatet e nënës dhe të lindjes, ndërsa hidratimi i duhur mund të lidhet me më pak komplikime të shtatzënisë dhe rezultate më të mira të nënës, foshnjës dhe lindjes.

Megjithatë, është e rëndësishme të pini ujë të pastër dhe të shmangni ujin e rubinetit që është i mbushur me kimikate toksike. Për të shmangur toksicitetin e mëtejshëm nga plastika, shmangni shishet plastike dhe në vend të tyre zgjidhni kavanoza, shishe qelqi, shishe alumini, gota ose gota qeramike.

 • Hani çdo 3-4 orë

Shtatzënia rrit nevojat tuaja ushqyese dhe kalorike dhe gjithashtu mund të rrisë urinë tuaj. Ushqimi çdo 3 deri në 4 orë derisa të jeni të ngopur është i rëndësishëm për të përmbushur nevojat tuaja ushqyese dhe për të mbajtur nivele të qëndrueshme të glukozës në gjak. Gjithashtu mund të zvogëlojë simptomat negative të shtatzënisë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur hyni në tremujorin e 3-të, pasi stomaku juaj do të ngjeshet nga fëmija në rritje dhe mund të mos jeni në gjendje të konsumoni vakte më të mëdha.

Ngrënia e rregullt me ​​mëngjes, drekë, darkë dhe vakte të lehta ndërmjet tyre lidhet me reduktimin e rrezikut të komplikimeve dhe lindjes së parakohshme. Ju rekomandojmë që të hani çdo 3 deri në 4 orë dhe të hani derisa të jeni të ngopur. Edhe nëse keni të vjella në mëngjes ose nuk ndiheni të uritur, mos i anashkaloni vaktet dhe përpiquni të hani diçka rregullisht.

 • Çajra bimor për shtatzëni

Pirja e çajrave bimor mund të ofrojë disa përfitime shëndetësore për shtatzëninë dhe shëndetin tuaj. Këtu janë çajrat bimor që rekomandojmë për shtatzëninë.

– Çaj xhinxheri apo xhenxhefili

Xhenxhefili është i njohur për përfitimet e tij të mrekullueshme për tretjen, të përzierat dhe të vjellat e mëngjesit. Është veçanërisht i dobishëm gjatë tremujorit tuaj të parë.

– Kamomili

Çaj i kamomilit është i mrekullueshëm për të përzierët dhe për relaksim dhe është i sigurt për t’u marrë gjatë shtatzënisë. Kamomili është një barishte karminative që përmban kamazulen, një përbërje aromatike që ka veti anti-inflamatore, analgjezike dhe antispazmatike.

– Çaj me gjethe të mjedrës së kuqe

Çaj i gjetheve të mjedrës së kuqe është një opsion i shkëlqyeshëm që ndihmon mitrën të përgatitet për lindjen e fëmijës. Shpesh rekomandohet një filxhan në ditë duke filluar nga tremujori i dytë.

Suplementet dhe Produktet bimore më të mira të shtatzënisë

Së bashku me ngrënien e një diete të shëndetshme dhe pirjen e çajit bimor mbështetës, është thelbësore që të merrni disa suplemente vitaminash dhe produkte bimore që mbështesin një shtatzëni të shëndetshme dhe një fëmijë të shëndetshëm. Këtu janë suplemenetet dhe produktet bimore më të mira të shtatzënisë që ne rekomandojmë.

 • Vitaminat prenatale

Para së gjithash, është thelbësore që të merrni një suplement vitaminash prenatale me cilësi të lartë. Vitaminat prenatale janë suplemente multivitamine që janë formuluar posaçërisht për t’u përdorur gjatë shtatzënisë për të ndihmuar fëmijën në rritje dhe nënën. Në mënyrë ideale, ju do të filloni të merrni vitamina prenatale para konceptimit dhe do ta vazhdoni gjatë gjithë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Vitaminat para lindjes mund të ndihmojnë për të shtuar mikronutrientë shtesë në trupin tuaj dhe për të mbështetur boshllëqet në dietën tuaj. Ato mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të lindjes së parakohshme dhe preeklampsisë. Disa nga ushqyesit kryesorë në vitaminat prenatale përfshijnë folatin, vitaminën B12 dhe kolinën. Produkti bimor Labisia for Her është gjithashtu përkrahësi më serioz në këtë periudhë.

 • Vitamina D

Mungesa e vitaminës D është një problem serioz në shumë pjesë të botës dhe shpesh lidhet me rritjen e rrezikut të diabetit mellitus gestacional, pre-eklampsisë, disa çrregullimeve specifike të indeve dhe lindjes së parakohshme. Përmbushja e nevojave për vitaminë D përmes ekspozimit në diell dhe ngrënies së ushqimeve të pasura me vitaminë D, si peshku yndyror, e verdha e vezës dhe mëlçia, zakonisht nuk është e mundur, veçanërisht gjatë shtatzënisë duke e bërë të nevojshme suplementin.

 • Omega 3 (EPA/DHA)

Acidet yndyrore omega 3 janë kritike për zhvillimin e fetusit pasi ato janë blloqe ndërtuese të trurit dhe retinës. Mosmarrja e mjaftueshme e omega 3 mund të ketë efekte negative në zhvillimin e foshnjës dhe shtatzëninë.

Ndërsa ngrënia e ushqimeve që janë të pasura me acide yndyrore omega-3, të tilla si peshqit dhe ushqimet e detit me pak merkur, algat, farat chia, farat e lirit janë të rëndësishme.

 • Zinku

Hani ushqime që janë të pasura me zink, të tilla si butak i mishit, arrat, farat, fasulet, kërpudhat, spinaqi dhe brokoli.

 • Probiotikët

Probiotikët mbështesin një ekuilibër të shëndetshëm të mikrobiomit të zorrëve dhe shëndeti i mikrobiomës së zorrëve është kritik për të gjitha fushat e shëndetit tuaj, duke përfshirë shtatzëninë dhe shëndetin e foshnjës në rritje. Nuk është për t’u habitur që shumë gra dëshirojnë lakër turshi dhe ushqime të tjera të fermentuara gjatë shtatzënisë së tyre. Marrja e probiotikëve gjatë shtatzënisë mund të ndihmojë në reduktimin e depresionit pas lindjes dhe ankthit pas lindjes.

 • Kalcium dhe Magnez

Magnezi dhe kalciumi janë të rëndësishëm për zhvillimin e kockave të foshnjës. Kalciumi dhe magnezi mund të ndihmojnë gjithashtu gjatë lindjes. Magnezi ndihmon në relaksimin e muskujve, ndërsa kalciumi mbështet kontraktimet. Ato ndihmojnë në parandalimin e kontraktimeve të parakohshme dhe mbështesin lindjen në kohën e duhur.

Çfarë suplementesh duhet të shmangni?

Ndërsa një dietë adekuate dhe plotësimi janë të rëndësishme gjatë shtatzënisë, disa suplemente nuk rekomandohen gjatë shtatzënisë, sepse ato mund të shkaktojnë komplikime dhe të rrisin rrezikun e abortit ose lindjes së parakohshme. Ja cilat janë suplementet që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë.

 • Suplementet anti-mikrobale

Mos merrni asnjë suplement anti-mikrobial, të tilla si berberina, vaj i rigonit, karafili, pelini ose arra e zezë. Këto barishte mund të kalojnë placentën, të dëmtojnë fëmijën në zhvillim dhe mund të rrisin rrezikun e abortit.

 • Bimët që përmirësojnë detoksifikimin e mëlçisë

Përdorimi i suplementeve bimore që përmirësojnë detoksifikimin e mëlçisë, si kopër, luleradhiqe, yarrow, cilantro, rodhe duhet gjithashtu të shmangen. Ashtu si barërat anti-mikrobike, këto barishte për detoksifikimin e mëlçisë mund të kalojnë placentën, të dëmtojnë fëmijën në rritje dhe të shkaktojnë lindje të parakohshme ose abort.

Gjithësesi, marrja e dozave klinike mund të jetë problem, por ngrënia e disa prej tyre si ushqim dhe përdorimi i tyre në pjatat tuaja si erëza është e padëmshme.

 • Bimët që rregullojnë hormonet

Bimët, si dong quai, cohosh i zi dhe tërfili i kuq, që rregullojnë hormonet, gjithashtu duhet të shmangen. Ato mund të rrisin rrezikun e abortit dhe lindjes së parakohshme.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook