REUMATIZMI NË FJALORIN MJEKËSOR

Published On: February 6th, 2023Categories: Kockat dhe Nyjet0 Comments on REUMATIZMI NË FJALORIN MJEKËSOR

REUMATIZMI NË FJALORIN MJEKËSOR DHE SËMUNDJET QË AI PËRFSHIN

 

Ka disa sëmundje që janë të klasifikuara në bazë të çrregullimeve reumatike. Termi Reumatizëm është një term i përdorur për të përshkruar zakonisht Artritin Reumatoid.
Çrregullimet reumatoide përfshijnë ato që prekin muskujt, nyjet dhe eshtrat. Ato janë të zakonshme dhe kanë një ndikim të madh në shëndetin e një popullsie të madhe në mbarë botën.
Kushtet më të rënda çojnë në sëmundje inflamatore reumatike që shkakton shkatërrimin e përbashkët të organeve. Këto janë një shkak kryesor i dhimbjeve të forta, aftësive të kufizuara dhe madje edhe i vdekjes.
Pra, termi Reumatizëm është përdorur në kontekste historike duke iu referuar një rrjeti të gjerë të çrregullimeve inflamatore të përbashkëta. Ajo nuk është më e përdorur në literaturën mjekësore si e tillë dhe sëmundjet që janë të listuara nën çrregullimet reumatoide mund të renditen nën reumatizmë.
Disa vende përdorin fjalën reumatizëm që të përshkruajnë sindromin fibromyalgia.

Reumatizmi kështu ka dy forma: –
• Reumatizmi i kyçeve, ose ai që ndikon nyjet, ku zakonisht përfshihet artriti reumatoid, lupus, përdhesi, spondylitis etj.
• Reumatizmi i jo-kyçeve, ose që ndikon në indet e buta, muskujt dhe që çon në sindromën e dhimbjeve rajonale.
Ka qenë një kohë kur dhimbjet e quajtura reumatizëm ishin një pjesë normale e plakjes.
Shumica e popullsisë në varësi të moshës zhvillojnë ngurtësi të përbashkët dhe dhimbje. Shumë prej rasteve që janë quajtur reumatizëm, kanë qenë në fakt raste të osteoarthritis dhe artritit reumatoid apo ndonjë prej çrregullimeve inflamatore.

Çfarë çrregullimesh janë klasifikuar si çrregullime reumatoide?

Çrregullimet reumatoide nuk e përfshijnë osteoarthritis. Disa nga çrregullimet e përfshira janë arthritis rheumatoid, lupus, gout, scleroderma, arthriti idiopatik i të miturve, sindroma Sjogren, spondylarthritides, polimialgjia reumatike, vasculitis sistemik si: arteritis i qelizës gjigante etj.

Simptomat e çrregullimeve inflamatore të zakonshme

Çrregullimet inflamatore të zakonshme përfshijnë: dhimbje të forta, ënjtje, ngurtësi dhe lodhje kur personi është i moshës së mesme.
Kjo ndikon rëndë kapacitetin e punës dhe funksionin, përfshirë ndërtimin dhe mbajtjen e karrierës, rritjen e fëmijëve dhe aktivitetet thelbësore të përditshme.

Sa njerëz ndikon reumatizma?

Çrregullimet inflamatore reumatike të ndikojë mbi 7 milionë amerikanë dhe prej këtyre 1.3 milion e të rriturve kanë artrit reumatoid.
Në Evropë më shumë se 100 milionë njerëz janë të prekur nga sëmundjet reumatike. Kjo është pothuajse një e katërta e të gjithë popullsisë.
E parë nga statistikat Amerikane, midis 161,000 dhe 322,000 të rritur kanë lupus dhe rreth 300,000 fëmijë amerikanë vuajnë nga sëmundjet reumatike, më e zakonshme e cila është artriti idiopatik i të miturve apo artriti reumatoid juvenil (JRA).
Vlerësimet sugjerojnë se një fëmijë në çdo 1000 do të zhvillojnë një formë të sëmundjes dhe 8.4% e femrave dhe 5% e burrave gjatë jetës së tyre do të zhvillojë një formë e sëmundjes reumatike.
Gratë kanë 2 deri 3 herë më shumë gjasa të vuajnë nga çrregullimet reumatoide si: artriti reumatoid dhe 10 herë më shumë gjasa për të zhvilluar lupus se meshkujt. Femrat në Evropë përbëjnë 60 për qind të rasteve të diagnostikuara.

Diagnostikimi i saktë i problemit është vetëm zgjidhja e gjysmës së problemit, kurse gjysma tjetër është kurimi i tij në mënyrën më të mirë dhe më të shpejtë, dhe vetëm mjekësia natyrale dhe tradicionale e vendeve të ndryshme të botës ka vërtetuar sukses në shërimin e sëmundjeve të atilla, për të cilat mjekësia e sotme moderne i mban të sëmurët me ilaçe për të gjithë jetën, pa pyetur për efektet anësore që kanë ilaçet kimike.

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook