Qelizat e kancerit ushqehen nga pijet me sheqer

Qelizat e kancerit ushqehen nga pijet me sheqer, duke bërë që tumoret të rriten më shpejt

 

Shumë studime kanë zbuluar një lidhje të qartë midis mbipeshes dhe rritjes së rrezikut nga kanceri. Një mënyrë jetese e ulur, konsumi i lartë i alkoolit dhe një dietë ushqimore e pashëndetshme, që të gjithë kontribuojnë në mbipeshë. Megjithatë, një nga shkaqet më të drejtpërdrejta të shtimit të peshës është konsumimi i pijeve dhe ushqimeve të përpunuara që janë të pasura me sheqer.

Një nga kanceret që lidhen më qartë me mbipeshën është kanceri kolorektal, kanceri i tretë më i zakonshëm që diagnostikohet te burrat dhe gratë amerikane, dhe shkaku i tretë kryesor që shkakton vdekjen në lidhje me kancerin. Numri aktual i njerëzve që diagnostikohen me këtë formë të kancerit vazhdon të rritet.

Megjithë lidhjen e qartë midis mbipeshes dhe kancerit, shumë pak studime kanë konsideruar shoqërimin e drejtpërdrejtë midis konsumit të lartë të sheqerit dhe rrezikut të kolorektalit dhe kancereve të tjera. Një studim i fundit i kafshëve nga studiuesit nga Baylor College of Medicine dhe Ëeill Cornell Medicine, botuar në revistën Science, gjeti një lidhje të qartë midis konsumit të shtuar të shurupit të misrit me fruktozë të lartë dhe rritjes së përshpejtuar të tumorit në minj me kancer kolorektal.

Çfarë është shurupi i misrit me fruktozë të lartë?

Shurupi i misrit me fruktozë të lartë (HFCS) është një lloj shurupi artificial i bërë nga shurupi i misrit dhe përdoret shumë shpesh në pijet me sheqer dhe ushqimet e përpunuara.

Siç shpjegohet nga Healthline, HFCS është me të vërtetë i keq për shëndetin e njeriut për arsye të shumta, duke përfshirë:

  • Rrit në mënyrë të panatyrshme sasinë e fruktozës në dietën tuaj, dhe fruktoza shkakton çështje shëndetësore kur konsumohet në sasi të mëdha. Trupi i njeriut nuk është i pajisur për të përpunuar siç duhet fruktozën, pasi dieta jonë është menduar vetëm të përmbajë sasi të vogla të këtij sheqeri nga frutat dhe perimet e freskëta.
  • HFCS shndërrohet lehtësisht në yndyrë e cila mund të shkaktojë sëmundje të mëlçisë yndyrore dhe Diabet tip 2.
  • Konsumi i sheqerit në përgjithësi është i lidhur me rritjen e inflamacionit, i cili dihet se rrit rrezikun e mbipeshes, kancerit dhe sëmundjeve të zemrës.
  • Është një hedhurinë e zbrazët që nuk shton asnjë vlerë ushqyese në dietën tuaj.

Sheqeri ushqen tumoret në kancerin kolorektal

“Medical News Today” shpjegon se si u krye studimi i referuar më lart:

Në fazën e parë të studimit, studiuesit lejuan që minjtë të pinë lirshëm pije me sheqer. Si rezultat, brejtësit vendosin shumë peshë brenda vetëm 1 muaj.

Për të përcaktuar nëse shurupi i misrit do të rritë masën e kancerit në mënyrë të pavarur nga mbipesha, ekipi vendosi që më pas të administrojë pijen me sheqer në një mënyrë që të lejojë që minjtë ta konsumojnë atë pa vënë peshë. Pra, studiuesit u dhanë minjve pije me sheqer oralisht përmes një shiringe të krijuar posaçërisht një herë në ditë për 2 muaj.

Pas kësaj ndërhyrje 2-mujore, hetuesit vëzhguan se brejtësit nuk kishin vënë peshë të tepërt, por në të vërtetë kishin zhvilluar tumore më të mëdha, më të përparuara sesa brejtësit që kishin marrë vetëm ujë.

Sipas studiuesve, këto gjetje tregojnë se kafshët që tashmë kanë tumore të fazës së hershme dhe më pas konsumojnë sasi madje modeste të HFCS, përvojnë përshpejtim në rritjen dhe përparimin e tumoreve, edhe nëse nuk janë mbipeshë.

“Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përkthyer këto zbulime në njerëz” shpjegon bashkëautori Jihye Yun, një profesor ndihmës i gjenetikës molekulare dhe njerëzore në Baylor College of Medicine. “Sidoqoftë, gjetjet tona në modelet e kafshëve sugjerojnë se konsumimi kronik i pijeve me sheqer mund të shkurtojë kohën që duhet të zhvillohet kanceri.”

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook