Mbajtja e fëmijëve aktivë

Published On: January 2nd, 2023Categories: Fëmijët, Stili Jetesës0 Comments on Mbajtja e fëmijëve aktivë

Mbajtja e fëmijëve aktivë

Çdokush që ka parë fëmijët në një kënd lojërash e di se shumica janë aktivë dhe duan të lëvizin. Ajo që është e dukshme është se ngjitja në majë të një rrëshqitësje, ose lëkundja, mund t’i ndihmojë fëmijët për të qenë dhe për të vazhduar një jetë aktive.

Por ndërsa rriten, mund të jetë një sfidë për fëmijët që të kryejnë aktivitete të mjaftueshme ditore. Arsyet përfshijnë kërkesat në rritje të shkollës, një ndjenjë në mesin e disa fëmijëve se ata nuk janë të mirë në sport, mungesa e prindërve për t’i dhënë atyre kurajo, etj.

Edhe në qoftë se fëmijët kanë kohën dhe dëshirën për të qenë aktiv, prindërit mund të mos ndjehen rehat për t’i lënë ata të lirë të ushtrohen. Pra, mundësitë e tyre mund të jenë të kufizuara.

Përkundër këtyre pengesave, prindërit mund të fusin një dashuri për aktivitetet dhe t’i ndihmojnë fëmijët të përshtaten me jetën e tyre të përditshme. Të bësh kështu mund të vendosësh model të shëndetshëm që do të zgjasi deri në moshën madhore.

Përfitimet e të qenurit aktivë

Kur fëmijët janë aktivë, trupat e tyre mund të bëjnë gjërat që duan dhe kanë nevojë për ta. Pse? Për shkak se aktiviteti fizik ofron këto përfitime:

– Muskuj dhe kocka të forta.

– Kontroll të peshës së trupit.

– Ul rrezikun e zhvillimit të diabetit.

– Gjumë më të mirë.

– Imunitet më të fortë.

– Fëmijët e shëndetshëm fizikisht dhe aktivë kanë gjithashtu më shumë gjasa të jenë të motivuar akademikisht, të vëmendshëm dhe të suksesshëm. Aftësia fizike ndërton vetëbesim në çdo moshë.

Çfarë i Motivon Fëmijët?

Pra, ka shumë për të fituar nga aktiviteti fizik i rregullt, por si t’i inkurajoni fëmijët që ta bëjnë këtë? Tre çelësat janë:

  1. Zgjedhja e aktivitetit të duhur që i përshtatet moshës së fëmijës; Nëse nuk e bëni, fëmija mund të jetë i mërzitur ose i frustruar.
  2. Dhënia e fëmijëve shumë mundësi për të qenë aktiv; Fëmijët kanë nevojë për prindërit që t’ia bëjnë aktivitetin të lehtë, duke siguruar pajisje dhe duke i çuar ata në terren sportiv.
  3. Mbajtja e fokusit në argëtim; Fëmijët nuk do të bëjnë diçka që nuk i pëlqen.

Kur fëmijët e pëlqejnë një aktivitet, ata duan të bëjnë më shumë nga ai. Praktikimi i një aftësie – si noti ose ngarja e biçikletës – përmirëson aftësitë e tyre dhe i ndihmon ata të ndiehen të përmbushur, veçanërisht kur vërehet dhe vlerësohet përpjekja. Këto ndjenja të mira shpesh i bëjnë fëmijët të duan të vazhdojnë aktivitetin dhe të provojnë edhe sporte të tjera.

Aktivitetet e duhura për moshën e tyre

Mënyra më e mirë që fëmijët të kryejnë aktivitet fizik është duke e përfshirë aktivitetin fizik në rutinën e tyre të përditshme. Fëmijët 6-17 vjeç duhet të kryejnë  deri në 60 minuta ose më shumë aktivitet fizik çdo ditë. Kjo mund të përfshijë lojën falas në shtëpi, kohën aktive në shkollë dhe pjesëmarrjen në klasa ose në sportet e organizuara.

Ja disa këshilla bazë të moshës

– Parashkollorët; Duhet të luajnë dhe të ushtrojnë ushtrime që i ndihmon  të vazhdojnë të zhvillojnë aftësitë e rëndësishme mendore – kapja ose hedhja e një topi, ndjekja ose kapja e njëri-tjerit, hedhja,  etj.

– Mosha e shkollës; Me fëmijët e moshës shkollore që shpenzojnë më shumë kohë në ndjekjet e ulëta si shikimi i TV dhe lojërat kompjuterike, sfida për prindërit është që t’i ndihmojë ata të gjejnë aktivitete fizike që u pëlqejnë dhe ndihen të suksesshëm. Këto mund të shkojnë nga sportet tradicionale si: basketboll,  artet marciale, ecja me bicikletë, alpinizëm, not, kalërim, etj.

Ndërsa fëmijët mësojnë aftësitë bazë dhe rregullat e thjeshta në vitet e hershme të shkollës, mund të kenë qëndrueshmëri për të qenë aktiv. Ndërsa fëmijët rriten, dallimet në aftësi dhe personalitet bëhen më të dukshme. Angazhimi dhe niveli i interesit shpesh shkojnë së bashku me aftësinë, prandaj është e rëndësishme të gjesh një aktivitet që është i duhur për fëmijën tënd.

Personalitete të Fitnessit të Fëmijëve

Përveç moshës së fëmijës, është e rëndësishme të merret në konsideratë edhe personaliteti i tij, tiparet e personalitetit, gjenetika dhe aftësia atletike, të cilat kombinohen të gjitha për të ndikuar qëndrimet e fëmijëve ndaj pjesëmarrjes në sport dhe në aktivitete të tjera fizike, sidomos kur ata rriten.

Cila nga këto tri lloje e përshkruan më së miri fëmijën tuaj:

  1. Jo-atleti: Këtij fëmije mund t’i mungojë aftësia atletike, interesi në aktivitetin fizik ose të dyja.
    2. Atlet i rastësishëm: Ky fëmijë është i interesuar të jetë aktiv, por nuk është lojtar shembullor dhe rrezikon të dekurajohet në një mjedis atletik konkurues.
    3. Atleti: Ky fëmijë ka aftësi atletike, është i angazhuar në një sport apo aktivitet, dhe ka të ngjarë ta ketë këtë profesion të fortë në të ardhmen.

Nëse i kuptoni konceptet e temperamentit dhe palestrës, do të jeni më në gjendje t’i ndihmoni fëmijët tuaj të gjejnë aktivitetet e duhura, të kryejnë  stërvitje të mjaftueshme  dhe të gjejnë kënaqësi në aktivitetin fizik.

Disa fëmijë duan të ndjekin përsosmërinë në një sport, ndërsa të tjerë mund të jenë krejtësisht të lumtur dhe të përshtaten si pjesëmarrës të rastësishëm.
Atleti, për shembull, do të dëshirojë të jetë në ekipin e basketbollit, ndërsa atleti i rastësishëm mund të gëzojë vetëm duke bërë vrap rreth shtëpisë ose lagjes së tij. Por që të dy kanë nevojë për ndihmën dhe inkurajimin e një prindi për të qëndruar fizikisht aktiv. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të inkurajoni fëmijët që të qëndrojnë aktiv edhe pse nuk janë interpretues të lartë.

Cilido qoftë personaliteti i tyre, të gjithë fëmijët mund të përshtaten fizikisht. Qëndrimi pozitiv i një prindi do të ndihmojë një fëmijë që ngurron të ushtrohet.

Jini aktivë dhe mbështesni interesat e fëmijëve tuaj, që ata ta shohin aktivitetin tuaj si një pjesë normale dhe argëtuese të rutinës së përditshme të familjes suaj.

Ashtu si me çdo aktivitet, është e rëndësishme që të mos e teproni. Ushtrimi së bashku me një dietë të ekuilibruar siguron themelin për një jetë të shëndetshme.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook