Kanceri kolorektal është një sëmundje mikrobike

Kanceri kolorektal është një sëmundje mikrobike; Ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve mund të përdoren për zbulimin e hershëm

 

Trupi i njeriut strehon triliona mikroorganizma, duke formuar një popullsi të njohur si mikrobiomë. Ndërsa disa baktere shoqërohen zakonisht me infeksione dhe sëmundje, të tjera janë të dobishëm për trupin, duke siguruar përfitime për sistemin imunitar dhe kardiovaskular dhe aspektet e tjera të shëndetit të përgjithshëm. Tani, provat e fundit sugjerojnë që mikrobiomi i zorrëve mund të mbajë çelësin për zbulimin e hershëm të kancerit kolorektal.

Një studim i botuar në revistën Nature Medicine Letters zbuloi se ekzaminimi i ndryshimeve gjenetike në materien e fekaleve mund të tregojë me saktësi statusin e mikrobiomës së zorrëve. Këto ndryshime përfshijnë një rritje të organizmave specifikë të lidhur me natyrën malinje të shoqëruar me kancer kolorektal si karcinoma intramukozale dhe adenoma polipoide. Sipas studiuesve, këta shënues shëndetësor përfundimisht mund të përdoren për të ndihmuar në zbulimin e rasteve të kancerit kolorektal.

“Ne besojmë se kanceri kolorektal është në thelb jo vetëm një sëmundje gjenetike, por edhe mikrobiale,” thotë autori korrespondues Shinichi Yachida. “Rezultatet tona tregojnë se ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve janë të pranishme në fazat e hershme të zhvillimit të kancerit kolorektal, i cili potencialisht mund të sigurojë të dhëna thelbësore diagnostike dhe shkaktuese për këtë sëmundje” thotë ai.

Një zorrë që ndjen

Kanceri kolorektal, siç nënkupton vetë emri, është kancer që fillon ose në zorrën e trashë ose në rektum. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ky lloj kanceri është shkaku i tretë kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin. Konsiderohet gjithashtu si kanceri i tretë më i zakonshëm si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Studiuesit pohojnë se kanceri kolorektal është një sëmundje e ngadaltë, që do të thotë se duhet më shumë se shumica e kancereve të tjerë për të arritur formën e tij përfundimtare dhe fatale. Kjo thekson nevojën për zbulim të hershëm për të fshirë në mënyrë efektive sëmundjen në rrënjë dhe për të siguruar trajtimin e duhur.

Në këtë studim, studiuesit nga Universiteti Osaka analizuan mostrat e fekaleve nga një grup i madh prej 616 pjesëmarrësish që kohët e fundit iu nënshtruan kolonoskopisë. Ata vlerësuan karakteristikat e mikrobiotës së zorrëve të pjesëmarrësve dhe si lidhen të gjitha me kancerin kolorektal.

Rezultatet e studimit treguan se kanceri kolorektal ishte i lidhur me një rritje të faktorëve të caktuar në mikrobiomën e zorrëve, përveç pranisë së mikroorganizmave të lidhura me kancerin si Fusobacterium nucleatum spp. dhe Atopobium parvulum.

“Studimet e ardhshme do të përqendrohen në marrëdhëniet midis mikrobiomës së zorrëve dhe karakteristikave të tumorit në pacientë individualë me kancer kolorektal. Kjo do të na ndihmojë të kuptojmë rolet e mikrobiomës në zhvillimin e kancerit kolorektal,” tha autori i dytë përkatës Takuji Yamada.

Parandalimi i kancerit kolorektal

Përveç zbulimit të hershëm përmes ndryshimeve në mikrobiotë, ne mund të bëjmë gjithashtu disa ndryshime të shëndetshme të jetesës që mund të jenë në gjendje të ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit kolorektal. Disa prej tyre i gjeni më poshtë:

  1. Përmbajuni një diete të ekuilibruar. Koncepti se si dieta mund të ndikojë në mirëqenien tonë të përgjithshme ka qenë për shumë vite. Në fakt, një dietë e pasur me fibra nga fruta dhe perime të ndryshme mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit kolorektal. Sidoqoftë, duhet të shmangni gjithashtu të hani shumë mish të kuq dhe të përpunuar; Organizata Botërore e Shëndetit i klasifikon këto lloje të mishit si kancerogjenë të mundshëm.
  2. Mospërdorimi i alkoolit. Disa studime kanë vërtetuar se konsumimi i alkoolit mund të çojë në kancer. Sipas një studimi të botuar në revistën Annals of Oncology, konsumi i moderuar në të rëndë i alkoolit ishte i shoqëruar me një rritje rreziku prej 1.2 dhe 1.5 të kancerit të zorrës së trashë përkatësisht në krahasim me mos konsumimin e alkoolit fare.
  3. Lini duhanin. Pirja e duhanit gjatë ka qenë e lidhur me një rrezik të shtuar të shfaqjes së kancereve të caktuara, përfshirë kanceret kolorektale. Duke thithur këto kimikate dhe toksina në trup, ju ftoni radikalet e lira të dëmtojnë ADN-në dhe të mutatojnë qelizat e shëndetshme. Këto përfundimisht mund të çojnë në formimin e polipeve kancerogjene, të cilat, nga ana tjetër, çojnë në kancer kolorektal.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Zorrës Trashë dhe Rektumit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Zorrës Trashë dhe Rektumit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook