Gastropareza; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë e Trajtimit Natyral

Gastropareza; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë e Trajtimit Natyral

 

Gastropareza është një çrregullim që ngadalëson ose ndalon lëvizjen e ushqimit nga stomaku në zorrët e vogla. Mund të shkaktojë shumë simptoma të padëshirueshme dhe të pakëndshme, duke përfshirë të përziera dhe të vjella, urth, fryrje të stomakut dhe një ndjenjë të ngopjes.

Ka shumë shkaqe të gastroparezës. Ndërsa më së shpeshti shoqërohet me diabet ose një nerv të dëmtuar vagus, gastropareza lidhet me një numër kushtesh dhe faktorësh rreziku. Është e rëndësishme të identifikoni dhe adresoni shkakun themelor të simptomave tuaja. Testimi mund të jetë shumë i dobishëm për identifikimin e shkaqeve të mundshme.

Gastropareza mund të çojë në komplikime serioze, duke përfshirë një bllokim të rrezikshëm për jetën. Për fat të mirë, ekzistojnë strategji natyrore për të përmirësuar gastroparezën. Ndryshimi i dietës mund të sigurojë lehtësim të madh të simptomave. Produktet bimore dhe strategjitë e tjera të jetesës mund të ndihmojnë në kurimin e sëmundjes.

 

Çfarë është Gastropareza?

Gastropareza, e quajtur edhe zbrazja e vonuar e stomakut, është një vonesë në lëvizjen e ushqimit nga stomaku në zorrën e hollë, madje edhe pa bllokim. Gjatë procesit të tretjes, stomaku duhet të tkurret që të zbrazet nga ushqimi dhe lëngu. Zakonisht tkurret rreth 3 herë në minutë dhe zbrazet brenda 90-120 minutash pas ngrënies. Kur këto kontraksione janë të ngadalta ose më pak të shpeshta, zbrazja e stomakut vonohet.

Ka shumë simptoma të gastroparezës, duke përfshirë:

 • Ndjeheni të ngopur menjëherë pas fillimit të një vakti
 • Ndjeheni të ngopur për shumë kohë pasi të hani një vakt
 • Keni të përziera
 • Keni të vjella nga ushqimi i patretur
 • Urth ose GERD
 • Fryrje të barkut
 • Oreks të dobët dhe humbje peshe
 • Kontroll të dobët të sheqerit në gjak.

Gastropareza është një çrregullim relativisht i zakonshëm dhe shumë i kushtueshëm. Ndikon deri në 4% të popullsisë amerikane dhe kujdesi spitalor kushton 7,000 dollarë në muaj për njerëzit me gastroparezë të rëndë. Për më tepër, rreth 25% e të rriturve në Shtetet e Bashkuara kanë simptoma që janë të ngjashme me gastroparezat. Gastropareza prek më shumë gra sesa burra, shpesh me një diferencë 3: 1.

Shkaqet kryesore të Gastroparesis

Gastropareza shpesh shoqërohet me diabet dhe dëmtim të nervit vagus nga operacioni. Në shumicën e rasteve, mjekët nuk janë në gjendje të përcaktojnë shkakun themelor. Gastropareza idiopatike është kategoria më e zakonshme për gastropareza që përfshin mbi një të tretën e rasteve të gastroparezës.

 1. Diabeti

Një shkak i zakonshëm i gastroparezës është diabeti. Diabeti është një numër sëmundjesh që ndikojnë në mënyrën se si trupi përdor glukozën. Mund të ndodhë kur pankreasi prodhon shumë pak ose aspak insulinë, ose kur trupi nuk i përgjigjet si duhet insulinës.

Diabeti mund të dëmtojë nervat, siç janë nervi vagus dhe nervat në stomak. Gjithashtu mund të dëmtojë qelizat e stimuluesit kardiak, qelizat speciale në murin e stomakut. Kur këto nerva ose qeliza nuk punojnë normalisht, stomaku nuk zbrazet.

 1. Dëmtimi i nervit Vagus

Gastropareza mund të shkaktohet nga dëmtimi i nervit vagus, i cili rregullon sistemin e tretjes. Një nerv i dëmtuar vagus parandalon funksionimin e muskujve në stomak dhe zorrë. Kjo parandalon lëvizjen e duhur të ushqimit nëpër sistemin e tretjes. Së bashku me diabetin, operacioni në ezofag, stomak ose zorrë të hollë mund të dëmtojë nervin vagus.

 1. Infeksionet

Infeksionet mund të rrisin rrezikun e gastroparezës. Gastropareza postvirale ndodh kur ka një dëmtim viral të nervave ose muskujve të stomakut. Viruset që mund të shkaktojnë gastroparezë përfshijnë citomegalovirusin, virusin Epstein-Barr dhe herpes varicella-zoster. Simptomat e gastroparezës postvirale janë zakonisht më pak të rënda sesa nga shkaqet e tjera dhe kanë zgjidhjen e simptomave të tyre.

 1. Disa ilaçe ose trajtime kimike

Trajtimet e kancerit, të tilla si rrezatimi në gjoks ose zonën e stomakut, mund të shkaktojnë gastroparezë. Disa ilaçe mund të vonojnë zbrazjen e stomakut ose të ndikojnë në lëvizjen, duke rezultuar në simptoma të ngjashme me gastroparezën. Këto ilaçe mund të përkeqësojnë simptomat për njerëzit që kanë gastroparezë.

Medikamentet që vonojnë zbrazjen ose i përkeqësojnë simptomat përfshijnë ilaçet narkotike kundër dhimbjeve, ilaqet kundër depresionit, antikolinergjikët, ilaçet që përdoren për të trajtuar fshikëzën tepër aktive dhe pramlintidin.

 1. Hipotiroidizmi

Hipotiroidizmi, ose funksioni i ulët i tiroides, shoqërohet me lëvizshmëri të ndryshuar gastrointestinale. Njerëzit me hipotiroidizëm mund të përjetojnë një zvogëlim të aktivitetit motorik të stomakut, zorrës së hollë dhe zorrës së trashë. Ata shpesh kanë simptoma të gazit, kapsllëkut, të përzierit dhe të vjellave. Hipotiroidizmi zvogëlon gjithashtu aktivitetin motorik të ezofagut dhe mund të shkaktojë mosfunksionim gastrointestinal.

 1. Çrregullimet e sistemit nervor

Personat me çrregullime të sistemit nervor mund të kenë gastroparezë. Sëmundja e Parkinsonit dhe skleroza e shumëfishtë (MS) shoqërohen me gastroparezë. Sëmundja Parkinson është një sëmundje e zakonshme neurodegjenerative që prek qelizat nervore të trurit. Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje kronike inflamatore në të cilën mbështjellja e mielinës në mbaresat nervore inflamohet dhe dëmtohet.

 1. Çrregullimet e të ngrënit

Çrregullimet e të ngrënit janë serisëmundje të rëndomta dhe shpesh fatale që shkaktojnë shqetësime të rënda në sjelljet e ngrënies së një personi. Çrregullimet e zakonshme të të ngrënit përfshijnë anoreksi nervore, bulimia nervore dhe çrregullim të ngrënies së tepërt. Çrregullimet e të ngrënit mund të shkaktojnë probleme të shumta shëndetësore, përfshirë gastroparezën. Për më tepër, simptomat e gastroparezës mund të kontribuojnë në sjelljen e çrregullt në një person që tashmë lufton me një çrregullim të të ngrënit.

 1. Ankthi dhe Depresioni

Ankthi dhe depresioni lidhen shumë me gastroparezën. Në fakt, rreth 18% e njerëzve me gastroparezë kanë depresion të rëndë, dhe 31% vuajnë me ankth të rëndë.

 1. GERD

Përafërsisht 25% e njerëzve me sëmundje të refluksit gastroezofageal (GERD) kanë gastroparezë. GERD, ose zbatica acidike, është një gjendje në të cilën përmbajtja e stomakut ngrihet në ezofag. Njerëzit me GERD mund të kenë një normë më të ngadaltë të zbrazjes së stomakut.

 1. Kushtet e rralla

Kushtet e rralla të tilla si amiloidoza dhe skleroderma mund të shkaktojnë gastroparezë. Amiloidoza është një gjendje në të cilën ka depozita të fibrave proteinike në indet dhe organet. Skleroderma është një çrregullim i indit lidhës që prek lëkurën, enët e gjakut, muskujt e skeletit dhe organet e brendshme.

Si diagnostikohet Gastropareza?

Për të diagnostikuar gastroparezën, mjekët përdorin teste laboratorike dhe teste të tjera për të matur se sa shpejt stomaku e zbraz përmbajtjen e tij.

Testet e gjakut mund të tregojnë shenja të dehidrimit, kequshqyerjes, inflamacionit, infeksionit, sheqerit në gjak dhe funksionit të tiroides. Testet e urinës mund të tregojnë diabet, dehidrim, infeksion dhe probleme të veshkave.

Testet e tjera që mjekët mund të përdorin për të diagnostikuar gastroparezën përfshijnë:

 • Endoskopia e GI të Epërme
 • Seria e sipërme e indeksit të brendshëm (rrezet x me barium)
 • Shintigrafia gastrike (skanimi radioizotop i zbrazjes së stomakut)
 • Testi i frymëmarrjes së zbrazjes së stomakut
 • Manometria gastrike
 • Elektrogastrografia
 • SmartPill (kapsulë ëireless pa lëvizshmëri)
 • Ekografia për të eleminuar sëmundjet e tjera

Komplikimet e Gastroparesis

Gastropareza mund të rezultojë në një numër komplikimesh, ku përfshihen:

 1. Rritja e madhe e baktereve

Kur ushqimi qëndron në stomak për shumë kohë, ai mund të fermentohet. Kjo mund të çojë në rritjen e tepërt të baktereve dhe çekuilibrin në florën e zorrëve.

Kur bakteret rriten shumë në zorrën e hollë, kjo shkakton mbipopullim të baktereve të zorrëve të vogla (SIBO). SIBO është shumë e zakonshme tek njerëzit me gastroparezë.

Është e rëndësishme të adresohet SIBO sepse mund të dëmtojë rreshtimin e zorrëve dhe të krijojë sindromën e zorrëve që rrjedhin. Kjo rezulton në ndjeshmëri ushqimore dhe procese kronike inflamatore në zorrë. Bakteret në zorrën e hollë ndërhyjnë në aktivitetin normal enzimatik dhe metabolik. Kjo çon në çështje të tretjes dhe keq-thithjen e lëndëve ushqyese.

 1. Bezoaret

Bezoari është një koleksion i fortë i ushqimit në stomak. Është një masë e materialit të patretshëm që grumbullohet në aparatin tretës, duke shkaktuar ndonjëherë bllokim. Kur bezoaret shkaktojnë pengesa në stomak, kjo mund të mbajë ushqimin të mos kalojë në zorrën e hollë.

Bezoaret mund të shkaktojnë mungesë oreksi, të përziera, të vjella, humbje peshe dhe ndjenjë të ngopjes pasi të keni ngrënë vetëm pak ushqim. Ato gjithashtu mund të çojnë në komplikime të tjera të tilla si gjakderdhje nga zorrët dhe ulçera në stomak.

 1. Komplikimet Diabetike

Njerëzit që kanë diabet dhe gastroparezë, mund të kenë vështirësi të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak. Ndryshimet e shpeshta në shpejtësinë dhe sasinë e ushqimit që kalon në zorrën e hollë mund të shkaktojnë ndryshime të parregullta në nivelet e sheqerit në gjak. Sheqeri në gjak rritet kur ushqimi përfundimisht largohet nga stomaku dhe hyn në zorrën e hollë.

Kur sheqeri në gjak është më i vështirë për t’u kontrolluar, kjo mund të përkeqësojë simptomat e diabetit. Nga ana tjetër, kontrolli i dobët i niveleve të sheqerit në gjak e bën gastroparezën më keq.

 1. Dehidrimi dhe kequshqyerja

Njerëzit me gastroparezë mund të dehidrohen nga të vjella të përsëritura. Ata gjithashtu mund të jenë të kequshqyer për shkak të përthithjes së dobët të lëndëve ushqyese. Humbja e padëshiruar e peshës për shkak të marrjes së ulët të kalorive është një ndërlikim i gastroparezës.

 1. Cilësia e dobët e jetesës

Kur njerëzit përjetojnë simptoma të gastroparezës, veçanërisht ndezje akute dhe simptoma të rënda, kjo mund ta bëjë jetën të vështirë. Gastropareza mund të ndikojë negativisht në aftësinë e një personi për të punuar dhe për t’u kujdesur për përgjegjësitë. Kjo mund të ulë cilësinë e përgjithshme të jetës.

Strategjitë Natyrale për t’u Shëruar nga Gastropareza

Për të përmirësuar simptomat e tretjes në lidhje me gastroparezën, është e rëndësishme të ndiqni një dietë të lehtë për tu tretur, anti-inflamatore, të identifikoni dhe adresoni çështjet themelore, të përdorni produktet bimore të synuara dhe të zbatoni strategji shëruese.

 1. Ushqimi i lëngët

Fillimisht, një dietë e lëngshme mund të jetë e nevojshme për njerëzit me gastroparezë të rëndë. Konsumimi i ushqimit të lëngshëm është i shkëlqyeshëm për stimulimin e procesit të tretjes, rritjen e thithjes së lëndëve ushqyese dhe përmirësimin e shëndetit të zorrës. Ushqimi i lëngshëm nuk kërkon aq shumë energji për tu tretur, kështu që trupi mund të përqendrohet në shërimin dhe riparimin e vetvetes.

Përgatitja e shpejtë e një lëngu kockash mund të ndihmojë në shërimin e zorrës dhe largimin e stresit nga sistemi i tretjes. Për më tepër, agjërimi me ndërprerje është një pikë e mirë fillestare për këdo me gastroparezë. Kjo do të thotë të agjërosh për periudha më të gjata kohore, të tilla si 13-17 orë, pa ngrënë.

 1. Dieta e ulët FODMAP për Gastroparezën

Për disa njerëz, ngrënia e ushqimeve të ulëta në FODMAP mund të përmirësojë simptomat e tyre të gastroparezës. FODMAP janë karbohidrate me zinxhir të shkurtër që absorbohen dobët në zorrën e hollë. FODMAP është një akronim për Oligo të Fermentueshme, Di- dhe Monosakaride dhe Poliole. Këto karbohidrate të fermentueshme me bazë sheqeri përfshijnë fruktozë, glukozë, galaktan, poliole dhe laktozë.

Ushqimet e larta në FODMAP mund të jenë të vështira që të treten dhe të kalojnë përgjatë zorrës së hollë në zorrën e trashë, ku ato fermentohen nga bakteret. Ky fermentim rezulton në shumë simptoma të tretjes si gazra, dhimbje dhe fryrje të stomakut.

Një dietë e pasur me FODMAP mund të kontribuojë në çrregullime funksionale të zorrëve, ndërsa një dietë e ulët në FODMAP është efektive për lehtësimin e simptomave të zorrëve të tilla si fryrje të stomakut, gazra, dhimbje barku, diarre dhe kapsllëk.

 1. Ndryshoni zakonet e të ngrënit

Nëse po luftoni me gastroparezën, është e rëndësishme të ndiqni një dietë anti-inflamatore. Ju duhet të shmangni ushqime pro-inflamatore të tilla si sheqerna të rafinuar, ushqime të përpunuara, vajra perimesh, mish dhe qumësht nga kafshët e rritura konvencionale dhe peshqit e fermave. Këto ushqime përmbajnë kimikate, yndyrna trans dhe përbërës të tjerë toksikë të cilët janë shumë inflamatorë, krijojnë aciditet shtesë në inde dhe dëmtojnë zorrën.

Për gastroparezën, sigurohuni që të hani ushqime të plota, të papërpunuara: proteina të pastra, perime organike me pak fibra dhe sasi të vogla yndyrnash të shëndetshme. Burimet e pastra të proteinave janë kafshët e ushqyer me bar në kullota, pulat dhe vezët organike, dhe salmoni i egër i kapur.

Burime të shkëlqyera të yndyrnave të shëndetshme janë arrat e kokosit, ullinjtë, avokadot dhe vajrat e tyre, dhe gjalpi dhe ghee i lopëve të ushqyer me bar. Yndyrnat e shëndetshme janë anti-inflamatore dhe nuk përmbajnë FODMAP. Sidoqoftë, yndyrnat mund të vonojnë zbrazjen e stomakut, kështu që vetëm sasi të vogla mund të tolerohen.

Është e rëndësishme të hani ushqime që treten lehtë. Ushqimet e papërpunuara dhe ushqimet me shumë fibra duhet të kufizohen ose të shmangen. Fibrat janë një karbohidrat i patretshëm që gjendet në ushqime të ndryshme. Ushqimet me shumë fibra përfshijnë angjinare, lakër brukseli, zarzavate me gjethe, brokoli dhe perime të tjera. Gatimi dhe heqja e lëvozhgës nga ushqimet i bën ato më të lehta për tu tretur.

Mënyra se si hani është gjithashtu e rëndësishme. Hani vakte më të vogla të cilat nuk do të mbingarkojnë sistemin e tretjes. Është e rëndësishme të përtypni mirë ushqimin dhe të hani në një ambient relaksues. Shmangni pijet e gazuara dhe alkoolin. Mund të jetë gjithashtu e dobishme të bëni një aktivitet të lehtë pas vaktit të ngrënies dhe të shmangni shtrirjen për të paktën 2 orë pas ngrënies.

 1. Mbështetni acidin e stomakut dhe enzimat tretëse

Shumë njerëz me gastroparezë kanë acid të ulët në stomak dhe nivele të pamjaftueshme të enzimave tretëse. Nivelet adekuate të të dyjave janë të nevojshme për tretjen e duhur dhe thithjen e lëndëve ushqyese. Nëse nivelet janë të ulëta, dispepsi, fryrje, mungesë e lëndëve ushqyese dhe ndjeshmëri të shumta të ushqimit mund të ndodhin.

Ju mund të përmirësoni nivelet e acidit në stomak duke konsumuar ushqim të lëngshëm gjatë ditës, me të paktën gjysmën e vakteve tuaja në një formë lehtësisht të tretshme. Sigurohuni që të hidratoheni jashtë vakteve, sepse pirja e ujit me ose menjëherë pas vaktit do të hollojë lëngjet e tretjes.

Hani fillimisht proteinat, përtypni çdo kafshatë shumë herë dhe hani në një mjedis relaksues. Shtrydhja e lëngut të freskët të limonit ose uthullës së mollës në mish dhe perime mund të ndihmojë në metabolizimin paraprak të ushqimit.

 1. Stimulimi i nervit vagal për gastroparezën

Nervi vagus është nervi kranial më i gjatë në trup, që kalon nga truri përmes qafës dhe gjoksit deri në bark. Funksioni i nervit vagus është të kontrollojë gjendjen shpirtërore, rrahjet e zemrës, tretjen dhe përgjigjen imune. Ai luan një rol qendror në sistemin nervor parasimpatik (pushimi dhe tretja).

Njerëzit me gastroparezë kanë funksionim të dëmtuar të nervit vagus. Stimulimi i nervit vagus mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të tyre.

Ka mënyra natyrale për të stimuluar nervin vagus, që i gjeni këtu.

 1. Testoni dhe zvogëloni infeksionet në zorrë

Trakti GI është një pikë kryesore hyrëse për patogjenët. Kur këta patogjenë pushtojnë sistemin gastrointestinal, mund të shkaktojnë infeksione. Infeksionet janë një shkak i mundshëm i gastroparezës, prandaj është e rëndësishme të merren hapa për të eleminuar infeksionet e zorrëve. Adresimi i infeksioneve të zorrëve do të ndihmojë në rivendosjen e një ekuilibri të shëndetshëm mikrobik dhe forcimin e mukozës së zorrës.

Për të provuar infeksionet në zorrë, GI-MAP Test është testi më i plotë i jashtëqitjes. Është i vetmi test në dispozicion i aprovuar nga FDA për mikrobet gastrointestinale dhe patogjenët .

Testet e GI Map për mosbalancim në mikrobiomën e zorrëve, candida dhe kërpudhave të tjera, viruseve dhe parazitëve, përfshirë protozoat dhe krimbat. Kjo provë gjithëpërfshirëse zbulon integritetin e sistemit gastrointestinal. Kjo do të tregojë nëse jeni duke prodhuar enzimat e mjaftueshme të tretjes, përgjigjen tuaj imune ndaj gliadinës, inflamacionin në zorrë dhe nivelin e sistemit imunitar në zorrë.

 1. Bilanci i Florës së Zorrëve

Komuniteti i madh dhe kompleks i mikroorganizmave në traktin gastrointestinal quhet mikrobioma e zorrëve. Diversiteti dhe ekuilibri i duhur i florës së zorrëve është thelbësor për shëndetin e përgjithshëm. Gastropareza mund të shkaktojë çekuilibër në florën e zorrëve me rritje të tepërt të baktereve oportune “të këqija”.

Një mënyrë për të ndihmuar në riekuilibrimin e mikrobiomës së zorrës është plotësimi me probiotikë. Probiotikët janë mikroorganizma të dobishëm (baktere dhe maja) që mbajnë zorrën dhe trupin të shëndetshëm. Ato janë të ngjashme me mikroorganizmat që natyrshëm jetojnë në trupat tanë dhe mbështesin shëndetin e tretjes në shumë mënyra.

 1. Korrigjo mangësitë ushqyese dhe elektrolite

Gastropareza mund të çojë në mungesa të vitaminave dhe mineraleve. Vitaminat, mineralet, antioksidantët dhe aminoacidet janë të gjitha mikroelementë. Ato luajnë një rol qendror në metabolizmin dhe mirëmbajtjen e funksionit të indeve.

Konkluzion mbi Gastroparezën

Gastropareza është një çrregullim kronik i stomakut ku ka zbrazje të vonuar. Kjo parandalon lëvizjen e duhur të ushqimit nëpër sistemin e tretjes. Shkaqet e zakonshme përfshijnë diabetin, dëmtimin e nervit vagus, ilaçe kimike të caktuara, çështje neurologjike dhe shkaqe idiopatike.

Një nga mënyrat më të mira për të ndihmuar në kontrollin e simptomave të gastroparezës është të modifikoni zakonet e përditshme të ngrënies. Konsumoni vakte më të vogla me ushqime që treten lehtë. Përtypni mirë ushqimin dhe hani në një ambient relaksues.

Testimi mund të jetë jashtëzakonisht i vlefshëm në përcaktimin e shëndetit të zorrës dhe shkakun themelor të simptomave të gastroparezës. Pasi të identifikohet shkaku themelor, ju mund të përdorni dietë, produkte bimore të caktuara dhe strategji jetese për të ndihmuar në përmirësimin dhe shërimin e gastroparezës.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook