Fraktura / Thyerja e kockës

 

Fraktura është thyerja në një kockë.

Simptomat e thyerjeve të kockës ndryshojnë. Ato mund të jenë jo të dukshme apo të buta, me ënjtje të vogla dhe ndjeshmëri të buta, ose të rënda, duke shkaktuar dhimbje të forta, mavijosje apo nxirje të lëkurës, ënjtje të rënda, dhe ngrirje të dhimbshme, me mundësi gjakderdhje nga indet përreth zonës së dëmtuar, si dhe humbje të lëvizjes normale.

Llojet e frakturave

Ka dy lloje kryesore të frakturave: të mbyllura (copa të thyera të mbetura nën sipërfaqen e lëkurës me pak çarje apo dëmtim të indeve përreth), dhe të hapura (një ose të dy skajet e kockës thyhen dhe çajnë tejpërtej lëkurën).

Thyerjet janë të klasifikuara edhe sipas llojit të thyerjes: të thjeshta (kocka e thyer nuk e çan lëkurën), komplekse (lëkura është e çarë dhe e ekspozuar ndaj organizmave në ajër), tërthore (kockat thyhen për së gjati), greenstick (vetëm ana e jashtme e kockave është e thyer dhe thyerja nuk përfshin të gjithë kockën), dhe frakturë me thërrmim të kockave (kocka është thërrmuar në copa të vogla).

Shënim: Rrezet X janë të nevojshme për të verifikuar nëse ka ndodhur apo jo një thyerje. Në disa raste, një MRI mund të jetë e nevojshme. Në qoftë se një thyerje ka ndodhur, një mjek duhet ta vendosë atë në vendin e vet si duhet, pas së cilës ushtrimi rehabilitues dhe terapitë manuale mund të rekomandohen.

TRAJTIME NATYRALE PËR FRAKTURAT

Ushqimi

Hani ushqime të larta në kalcium, të tilla si zarzavate me gjethe, produktet e qumështit, fara të papërpunuara dhe arra, pasi këto do të ndihmonjë trupin tuaj për të shëruar thyerjen.

Shmangni konsumin e tepërt të kafeinës, mishin e kuq, të gjitha ushqimet e përpunuara, dhe pijet me gaz, të cilat mund të shkaktojnë aciditetit brenda trupit, duke kontribuar në dobësim të eshtrave dhe ngadalësim të shërimit.

Është e rëndësishme të mos shtoni toksicitetit të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni të përmbaheni për sa më poshtë:

– Jo ëmbëltues artificiale.

– Jo pije të gazuara.

– Jo ushqime të shpejta.

– Jo ushqime të konservuara.

– Jo produkte konvencionale të qumështit.

– Jo mish viçi konvencional.

Terapia Aromatike me vajra esencial

Për dhimbjen që mund të shoqërojë eshtrat e thyera dhe të coptuara, vajrat e WINTERGREEN dhe të bredhit janë të shkëlqyera.

Vajra të tjera të dobishme përfshijnë: Trumzë dhe Helichrysum. Karafil, limon dhe mendër mund të përdoren gjithashtu për të shpejtuar shërimin.

Mjekimi Topikal

– Aplikoni një pastë Turmeric të përzier me pak ujë të nxehtë mbi zonën e prekur për të ndihmuar në uljen e ënjtjes. (Kujdes! Kjo është për thyerje të mbyllura dhe jo për plagë të hapura.)

– Bromelain – një enzimë kyç që gjendet të ananasi ka efekte të veçanta shërimi.

Ilaçi bimor Bonewellia për shërim sa më të shpejtë dhe pa pasoja