Epstein-Barr Virus (EBV)

Published On: January 7th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Epstein-Barr Virus (EBV)

Epstein-Barr Virus (EBV) dhe Skleroza e Shumëfishtë  (MS) 

EBV është një virus herpes që është i përhapur në të gjithë popullsinë njerëzore. Infeksioni zakonisht ndodh në fëmijëri, por nëse shtyhet deri në adoleshencë mund të rezultojë në mononucleosis infektive (ethe të gjëndrave). EBV është i lidhur në distancë me viruse të tjera herpes si herpes simplex (shkaku i ulçerës së ftohtë) ose varicella zoster (shkaku i lisë së dhenve). Po si këto viruse, EBV mund të përsëritet plotësisht në qelizat epiteliale, në këtë rast në qelizat e faringut që mbulojnë sipërfaqen e brendshme mukozale të gojës dhe hundës.

Ndryshe nga viruset e tjera herpes, EBV ka një grup unik të rritjes së aktivizimit të gjeneve që ai përdor për të krijuar një infeksion të rritje-transformim të fshehtë të qelizës kryesore që ai synon: B limfocite. Rritja e qelizave B të infektuara fshehurazi është i kontrolluar zakonisht nga reagimi pritës imunitar, veçanërisht përgjigja e qelizave T, dhe kështu shumica e njerëzve janë në gjendje ta mbajnë këtë virus potencialisht të rrezikshëm gjatë gjithë jetës së tyre pa asnjë efekt sëmundje. Megjithatë, në disa individë EBV mund të shkaktojnë sëmundje kronike, duke përfshirë sindroma imunitare dhe limfocite. Ky është një rrezik i veçantë për njerëzit me imunitet të kompromituar, duke përfshirë ato me AIDS.

Studimet e fundit kanë ofruar prova bindëse epidemiologjike dhe mekanike për një rol shkakësor të EBV në sklerozën e shumëfishtë (MS). MS është sëmundja kronike inflamatore dhe neurodegjenerative më e përhapur e sistemit nervor qendror dhe mendohet se shkaktohet në individë të predispozuar gjenetikisht nga një agjent infektiv, me EBV si kandidat kryesor. Se si një virus i kudondodhur që zakonisht çon në infeksione latente beninje mund të nxisë kancerin dhe sëmundjet autoimune në popullatat në rrezik nuk është kuptuar plotësisht. Këtu shqyrtojmë provat që EBV është një agjent shkaktar për MS dhe se si faktorë të ndryshëm rreziku mund të ndikojnë në infeksionin EBV dhe kontrollin imunitar. Ne fokusohemi në EBV që kontribuon në MS përmes riprogramimit të limfociteve B të infektuara latente dhe paraqitjes kronike të antigjeneve virale si një burim i mundshëm i autoreaktivitetit përmes mimikës molekulare. Ne konsiderojmë se si njohja e kancereve të lidhura me EBV mund të jetë udhëzuese për të kuptuar rolin e EBV në MS dhe diskutojmë potencialin për terapitë që synojnë EBV për të trajtuar MS.

EBV është gjithashtu i njohur si herpesvirus i njeriut 4 (HHV-4).

Virusi ndodh në mbarë botën, dhe shumica e njerëzve infektohen me EBV diku gjatë jetës së tyre. Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 95% e të rriturve në mes 35 dhe 40 vjeç janë të infektuar. Foshnjat bëhen të ndjeshëm ndaj EBV menjëherë pasi mbrojtja antitrupe e nënës (e pranishme në lindje) të zhduket. Shumë fëmijë infektohen me EBV, dhe këto infeksione zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptom ose janë të padallueshme nga sëmundjet e tjera të buta të shkurtra të fëmijërisë. Në Shtetet e Bashkuara dhe në vende të tjera të zhvilluara, shumë persona nuk janë të infektuar me EBV në vitet e tyre të fëmijërisë. Kur infeksioni me EBV ndodh gjatë adoleshencës apo të rriturve të rinj, ai shkakton mononukleoza infektive 35% – 50% të kohës.

Simptomat

Virusi u zbulua së pari në vitin 1964 kur Sir Michael Anthony Epstein dhe Yvonne Barr e gjetën atë në një kontur të qelizave Limfoma Burkitt. Në vitin 1968, virusi ishte i lidhur me sëmundjet infektive mononucleosis.

EBV është shkak i mononucleosis infektive (e quajtur gjithashtu “mono”), një sëmundje e lidhur me ethe, dhimbje të fytit, fryrje të nyjeve limfatike në qafë, dhe nganjëherë me shpretkë të zgjeruar. Më rrallë, VEB shkakton sëmundje më serioze. Simptomat e shkaktuara nga EBV janë zakonisht të lehta dhe të vetë-kufizuara, por virusi vazhdon në trup për gjithë jetën. Ai mund të riaktivizohet në heshtje pa shkaktuar simptoma dhe mund të infektojë pështymën.

Kështu, njerëzit e shëndetshëm por që e kanë virusin mund ta përhapin atë tek njerëzit painfektuar përmes puthjes ose ndarjes së ushqimit. Për këtë arsye, mononukleoza është e njohur ndonjëherë si “sëmundja e puthjes”.

EBV ndoshta luan një rol në zhvillimin e disa lloje kanceresh, duke përfshirë limfoma të caktuara dhe kancerin nasopharyngeal.

Simptomat e mononucleosis infektive janë:
• ethe
• dhimbje fyti
• fryrje të gjëndrave limfatike.

Ndonjëherë, mund të zhvillohet edhe fryrje e shpretkës ose e mëlçisë.

Probleme të zemrës apo përfshirja e sistemit nervor qendror ndodh shumë rrallë, dhe mononukleoza infektive është pothuajse asnjëherë fatale.

Nuk ka lidhje të njohura ndërmjet infeksionit EBV aktiv dhe problemeve gjatë shtatzënisë, të tilla si dështimet apo defektet e lindjes. Edhe pse simptomat e mononucleosis infektive zakonisht zgjidhen në 1 ose 2 muaj, EBV mbetet në gjumë apo i fshehur në disa qeliza të fytit dhe gjakut për pjesën tjetër të jetës së personit. Periodikisht, virusi mund të riaktivizohet dhe zakonisht gjendet në pështymën e personave të infektuar. Ky riaktivizim zakonisht ndodh pa simptomat e sëmundjes.

EBV gjithashtu krijon një infeksion të përjetshëm të fjetur në disa qeliza të sistemit imunitar të trupit. Një ngjarje e mëvonshme në një bartje shumë të vogël të këtij virusi është shfaqja e Limfoma Burkitt dhe karcinomës nasopharyngeal, dy kancere të rralla. EBV duket të luajë një rol të rëndësishëm në këto dy kancere malinje, por ndoshta nuk është shkaku i vetëm i sëmundjes.

Periudha e inkubacionit, ose koha nga infeksioni në shfaqjen e simptomave, varion nga 4 deri në 6 javë. Personat me mononucleosis infektuese mund të jenë në gjendje të përhapin infeksionin tek të tjerët për një periudhe prej disa javësh.

Është e rëndësishme të theksohet se simptomat e lidhura me mononucleosis infektive që shkaktohen nga infeksioni EBV rrallë herë zgjasin më shumë se 4 muaj. Kur një sëmundje e tillë zgjat më shumë se 6 muaj, ajo është quajtur shpesh infeksion kronik EBV. Megjithatë, të dhënat e vlefshme laboratorike për infeksion të vazhdueshëm aktiv EBV është gjetur rrallë në këta pacientë. Sëmundja duhet të hetohet më tej për të përcaktuar nëse plotëson kriteret për sindromin e lodhjes kronike, ose CFS. Ky proces duhet të përjashtojë shkaqet e tjera të sëmundjes kronike apo lodhjes.

Shumica e rasteve të etheve të gjëndrave janë shkaktuar nga virusi Epstein-Barr (VEB), një prej viruseve më të zakonshme që prekin njerëzit. Shumica e infeksioneve EBV mendohet të zhvillohet gjatë fëmijërisë dhe të shkaktojë simptoma të lehta. Megjithatë, në qoftë se një person zhvillon një infeksion EBV gjatë rinisë së hershme, ai mund të zhvillojnë simptoma të etheve të gjëndrave. Ethet e gjëndrave përhapen përmes pështymës. Ato mund të përhapen nëpërmjet:
– Puthjes (kjo shpesh është referuar si “sëmundja e puthjes”)
– Ekspozimi ndaj kollës dhe teshtimave
– Ndarja e enëve të ushqimit dhe pijes.

Dikush me ethe të gjëndrave vazhdon të jetë transmetues i virusit për të paktën dy muaj pasi është infektuar me EBV. Madje, disa njerëz mund të kenë EBV në pështymën e tyre deri në 18 muaj pas infeksionit. Vetëm pak njerëz mund të vazhdojnë ta kenë virusin në pështymën e tyre për vite me rradhë.

Pasi keni pasur ethe gjëndrash, ka shumë gjasa që do të zhvilloni një periudhë të dytë të infeksionit. Kjo është për shkak se pothuajse të gjithë zhvillojnë një imunitet gjatë gjithë jetës për ethet e gjëndrave pas infeksionit fillestar.

Shkaqet

EBV është një virus ngjitës që përhapet nga personi në person dhe ndodh në të gjithë botën. Virusi përmban ADN dyzinxhirorë dhe shumëzohet  në limfocitet e njeriut (limfocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut) dhe qelizat e tjera, të tilla si ato të astarit të gojës, gjuhës, dhe hundës.

Sistemi imunitar i njeriut zakonisht e mban virusin në mënyrë efektive, duke ulur por jo eliminuar numrin e tij. Disa viruse këmbëgulëse jetojnë në një shtresë të limfociteve për pjesën tjetër të jetës së personit. Kjo është e njohur si infeksion i fshehur. Herë pas here, virusi mund të shumohet (riaktivizohet), por kjo nuk shkakton simptoma nëse sistemi imun i personit është duke punuar si duhet.

Trajtimet natyrale për EBV

  • Dieta

Ushqimi i shëndetshëm është i një rëndësie primare. Pini shumë ujë të pastër dhe filtruar, dhe shtoni konsumin e frutave të freskëta, perimeve organike dhe drithërave komplekse të plota, si dhe mish organik, pula fushe dhe peshku të egër të kapur, që janë të pasura me acide yndyrore esenciale, të tilla si sardelet dhe salmoni.

Pini shumë ujë të pastër dhe shmangni proteinat shtazore të tepruara. Gjithashtu hani ushqime të vogla gjatë ditës dhe shmangni ngopjen në çdo vakt.

Për rezultate më të mira, hani sa më shumë ushqime të papërpunuara të jetë e mundur, sidomos lakër, fara, dhe arra. Shmangni ushqimet e përpunuara, pijet me gaz, sheqerin, kafeinën, produktete mjeliit të bardhë, ushqimet e skuqura.

Para se të shkoni në shtrat në mbrëmje, merrni disa kafshata të ushqimeve me karbohidrate komplekse (krisje, patate, makarona, etj) së bashku me disa kafshata të një proteine ​​jo-shtazore (gjalpë arre, kos, djathë, fara etj), së bashku me një gotë të madhe të pastër ujë ose çaj të ngrohtë bimor.

  • Terapia me Lëngje

Karrota, panxhar, dhe lëng selino të kombinuara së bashku mund të ndihmojnë funksionin imun.

Shmangni të gjitha lëngjet e agrumeve, përfshirë edhe portokallin, grejpfrut, dhe ananasin, sepse agrumet mund të përkeqësojnë simptomat.

  • Produktet Bimore për EBV 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook