Çfarë është Sistemi Limbik

Published On: May 15th, 2023Categories: Shëndeti Mendor0 Comments on Çfarë është Sistemi Limbik

Çfarë është Sistemi Limbik dhe Si ta mbajmë atë të shëndetshëm

 

Megjithëse është vetëm një pjesë e vogël e trurit për sa i përket vëllimit, sistemi limbik ka disa nga rolet më themelore, më të qëndrueshme dhe domethënëse të të gjithë strukturës së trurit. Fjala limbike vjen nga fjala latine limbus, që do të thotë “kufi”. Kjo për shkak se sistemi limbik formon një kufi të lakuar rreth pjesëve nënkortikale të trurit të quajtur korteksi cerebral dhe diencefaloni.

A keni menduar ndonjëherë se cila pjesë e trurit kontrollon emocionet? Ndërsa i gjithë sistemi nervor qendror ndihmon në kontrollimin e emocioneve tona, aktivitetet në sistemin limbik dhe sistemin nervor autonom janë veçanërisht me ndikim mbi shëndetin tonë emocional. I gjithë sistemi limbik – duke përfshirë nënpjesët si hipokampusi, hipotalamusi dhe amigdala – ndihmon në kontrollin e përgjigjeve të shumta emocionale, vullnetare, endokrine dhe viscerale ndaj mjediseve tona që ne të gjithë i përjetojmë çdo ditë.

Çfarë është Sistemi Limbik?

Nga të gjitha zonat e trurit, sistemi limbik thuhet të jetë një nga më të vjetrit. Në fakt, sisteme të ngjashme gjenden edhe në shumicën e kafshëve të tjera, madje edhe te zvarranikët. Në të kaluarën, sistemi limbik nganjëherë quhej edhe si “truri paleomamalian”.

Megjithëse sistemi limbik punon me zona të tjera të trurit në mënyra komplekse, dhe për këtë arsye ka shumë më tepër se vetëm një rol, fjala që përshkruan më së miri atë që kontrollon sistemi limbik do të ishin “emocionet”.

Së dyti, një pjesë e sistemit limbik e quajtur hipokampus na ndihmon të formojmë dhe mbajmë kujtime, gjë që është shumë e rëndësishme për të mësuarit dhe zhvillimin.

Në të gjitha fazat e jetës sonë, sistemi limbik dhe hipokampusi gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e sjelljeve emocionale. Ndërsa është një thjeshtim i tepërt të thuash se emocionet e dikujt përcaktohen vetëm nga funksionet limbike, është e qartë se ky sistem luan një rol të madh për të na ndihmuar të bëjmë gjëra të tilla si të kujtojmë ngjarjet e kaluara që ishin të këndshme dhe traumatike, të perceptojmë kërcënimet nga rrethina jonë, të bëjmë zgjedhje të bazuara në përvojat tona, të kontrollojmë lëvizjet bazuar në të mësuarit e kaluar, të formojmë preferenca/pëlqime/papëlqime shqisore dhe shumë më tepër.

Sistemi Limbik dhe Funksioni dhe Struktura e Hipokampusit

Sistemi limbik ndodhet në majë të trungut të trurit, i cili besohet të jetë një nga pjesët e para të trurit që zhvillohet, reagon ndaj stimujve dhe më themelore për sa i përket mbajtjes së jetës. Ndodhet në të dy anët e talamusit dhe nën trurin e madh.

Nuk ka një konsensus të plotë midis neuroshkencëtarëve se cilat struktura të trurit janë teknikisht pjesë e sistemit limbik, duke pasur parasysh se është shumë e vështirë të klasifikohen me kujdes zonat kortikale duke pasur parasysh se sa shumë mbivendosje nervore ka. Duke u thënë kështu, shumica e konsiderojnë sistemin limbik të përbëhet nga rajone (struktura) kortikale, duke përfshirë:

– Hipokampus: përgjithësisht i lidhur me kujtesën dhe fokusin, por gjithashtu ndihmon me kontrollin motorik (shpesh mësohet përmes provës dhe gabimit)

– Amygdala: e lidhur me frikën dhe emocionet e ankthit

– Hipotalamusi: kryesisht përgjegjës për rregullimin e hormoneve dhe ruajtjen e “homeostazës” (do të mësojmë më shumë për këtë më poshtë)

– Bërthamat septale: të lidhura me kënaqësinë dhe të mësuarit përmes shpërblimit dhe/ose përforcimit

– Korteksi Cingular: i përfshirë në shumë aspekte të kujtesës dhe emocioneve

– Gyrus parahipocampal: ndihmon edhe me kujtesën

– Trupat gjitarë: të lidhur me amigdalën dhe hipokampusin

– Fornix: lidh pjesë të tjera të trurit, duke përfshirë hipokampusin dhe trupat gjitarë.

Sistemi limbik është një rajon i trurit që punon shumë, siç mund ta themi. Disa funksione specifike të sistemit limbik përfshijnë:

– Kontrollimi i emocioneve si zemërimi dhe frika

– Rregullimi i të ngrënit, urisë dhe etjes

– Përgjigja ndaj dhimbjes dhe kënaqësisë

– Kontrolli i funksionimit të sistemit nervor autonom, duke përfshirë gjëra të tilla si pulsi, presioni i gjakut, frymëmarrja dhe zgjimi

– Ndjenja e kënaqësisë seksuale

– Kontrollimi i sjelljes agresive ose të dhunshme

– Përgjigja ndaj informacionit shqisor, veçanërisht shqisave të nuhatjes

Hipokampusi është pjesë e të gjithë sistemit limbik, por ndihmon për të kuptuar se si kontribuon në kujtesën për të mësuar. Funksionet e hipokampusit përfshijnë:

– Formimi i kujtimeve afatshkurtra dhe afatgjata përmes konsolidimit të informacionit

– Mësimi i aftësive të reja nga shpërblimi, ndëshkimi, përforcimi dhe dështimi

– Njohja e asaj që është e njohur kundrejt asaj të re

– Lundrimi ose ndjenja e drejtimit

– Kujtesa hapësinore

– Përfshirja në nuhatjen (erën) dhe lidhjen e aromave me kujtime specifike

Çrregullimet e sistemit limbik

Për shkak se nënpjesët e sistemit limbik rregullojnë aspekte të rëndësishme të modeleve tona të ndërgjegjshme dhe të pavetëdijshme – duke përfshirë emocionet, perceptimet, marrëdhëniet, sjelljet dhe kontrollin motorik – është e lehtë të kuptohet pse dëmtimi në këtë rajon mund të shkaktojë probleme serioze. Çrregullimet ose sjelljet që lidhen me mosfunksionimin e sistemit limbik, ose ndonjëherë dëmtimin e sistemit limbik për shkak të gjërave të tilla si lëndimet traumatike ose plakja, përfshijnë:

– Sjellja e pafrenuar: Kjo do të thotë se dikush nuk e merr parasysh e rrezikon sjelljet dhe injoron konventat/rregullat sociale.

– Rritje e zemërimit dhe dhunës: Kjo zakonisht lidhet me dëmtimin e amigdalës.

– Hipereksitimi: Dëmtimi i amigdalës, ose dëmtimi i pjesëve të trurit të lidhura me amigdalën, mund të shkaktojë rritje të frikës dhe ankthit. Çrregullimet e ankthit ndonjëherë trajtohen me ilaçe që synojnë zonat e amigdalës për të ulur emocionet e bazuara në frikë.

– Hipoarousal: Kjo mund të shkaktojë energji të ulët ose mungesë nxitjeje dhe motivimi.

– Sindroma e hiperoralitetit/Kluver-Bucy: Karakterizohet nga dëmtimi i amigdalës që mund të çojë në rritjen e dëshirës për kënaqësi, hiperseksualitet, sjellje të pahijshme dhe futje të objekteve të papërshtatshme në gojë.

– Çrregullimi i oreksit: Sjelljet shkatërruese të lidhura me hiperoralitetin ose mosfunksionimin e talamusit mund të përfshijnë ngrënien e tepërt, ngrënien e tepruar ose ngrënien emocionale.

– Probleme në formimin e kujtimeve: Dëmtimi i hipokampalit mund të përfshijë humbje afatshkurtër ose afatgjatë të kujtesës. Mësimi shpesh ndikohet shumë nga dëmtimi i hipokampalit, pasi varet nga kujtesa. Dikush me gjendjen e amnezisë anterograde humbet aftësinë për të formuar dhe mbajtur kujtime të reja. Është interesante se ndonjëherë dikush mund të mbajë kujtime më të vjetra/afatgjata, por humbet aftësinë për të krijuar kujtime të reja afatshkurtra.

– Çrregullime njohëse, të tilla si sëmundja e Alzheimerit: Hulumtimet tregojnë se njerëzit me Alzheimer dhe humbje të kujtesës zakonisht kanë përjetuar dëmtim të hipokampusit. Kjo shkakton jo vetëm humbje të kujtesës, por edhe çorientim dhe ndryshime në humor.

Disa nga mënyrat se si hipokampusi mund të dëmtohet përfshijnë dëmtimin e radikaleve të lira / stresin oksidativ, urinë e oksigjenit (hipoksi), goditjet në tru ose konfiskimet / epilepsinë.

Struktura dhe funksionet e sistemit limbik

Lidhja emocionale dhe psikologjike me sistemin limbik

Siç e kemi përmbledhur, sistemi limbik luan një rol të fuqishëm në krijimin e emocioneve dhe ndjenjave të ndryshme. Në fakt, disa madje e quajnë atë “transportimi emocional i trurit”.

Një mënyrë e rëndësishme që sistemi limbik ndikon në shëndetin emocional është përmes bartjes së të dhënave ndijore nga mjedisi në hipotalamus dhe më pas nga hipotalamusi në pjesë të tjera të trupit. Hipotalamusi vepron si “rregullatori” i kontrollit të hormoneve, ndihmon trupin të mbajë homeostazën dhe të dërgojë sinjale në hipofizë/tiroide/gjendra mbiveshkore. Ai merr informacion nga shumë pjesë të trupit, duke përfshirë zemrën, nervin vagus, zorrët/sistemin tretës dhe lëkurën.

Për shkak të funksioneve të hipotalamusit, sistemi limbik është drejtpërdrejt në kontroll të “përgjigjes ndaj stresit” dhe këtyre funksioneve kryesore:

– Frekuenca e zemrës

– Presioni i gjakut

– Frymëmarrja

– Kujtesa

– Nivelet e stresit

– Bilanci hormonal

– Gjendja shpirtërore

Ndërveprimet midis hipotalamusit dhe pjesës tjetër të sistemit limbik janë përgjegjës për kontrollin e sistemit nervor autonom – duke përfshirë sistemin nervor simpatik (SNS) dhe sistemin nervor parasimpatik (PNS). Me fjalë të tjera, SNS dhe PNS kontrollojnë përgjigjen tonë “luftoni ose arratisuni”. Çrregullime si ankthi i përgjithësuar, ankthi social, fobitë, çrregullimi bipolar, madje edhe varësitë dhe depresioni janë të lidhura me hipereksitimin, sasitë e larta të ankthit/frikës dhe mosfunksionimet e reagimit luftë-arratisje.

Ankthi dhe sasitë e larta të stresit (duke përfshirë rritjen e niveleve të kortizolit) kanë gjithashtu një ndikim në nivelet e inflamacionit, tretjen dhe shëndetin e zorrëve, funksionet kardiovaskulare, sistemin imunitar dhe sistemin riprodhues – ndonjëherë duke kontribuar në çrregullime si diabeti, pagjumësia, presioni i lartë i gjakut, ndjeshmëri më të lartë ndaj infeksioneve dhe infertilitetit.

Vajrat esencialë dhe sistemi limbik

Sistemi limbik mbledh informacion nga mjedisi përmes informacionit ndijor. Siç e keni përjetuar vetë shumë herë, shqisat tuaja mund të ndryshojnë me shpejtësi gjendjen tuaj emocionale. Për shembull, një vakt i këndshëm mund t’ju bëjë të ndiheni mirë dhe zhurmat shumë të forta mund t’ju bëjnë të ndiheni të shqetësuar.

E keni pyetur ndonjëherë veten pse disa erëra të sjellin kujtime dhe madje edhe ndjenja fizike kaq të gjalla? Shqisa jonë e nuhatjes është unike në krahasim me shqisat tona të tjera (si shija, shikimi dhe dëgjimi) sepse anashkalon pjesë të trurit që llojet e tjera të informacionit shqisor shpesh nuk munden. Për shkak të kësaj, erërat shpesh mund të shkaktojnë reagime të menjëhershme dhe të forta emocionale të bazuara në kujtime. Erërat mund të na kthejnë në ngjarjet e së kaluarës brenda milisekondave, duke na bërë të ndihemi në një mënyrë të caktuar bazuar në ngjarjet e së kaluarës, pavarësisht nëse e kuptojmë pse ndihemi papritur ashtu apo jo.

Vajrat esencialë, për shembull, mund të kenë efekte dramatike në funksionin limbik dhe mënyrën se si ndiheni. Kjo është e vërtetë sepse aromat e forta që ato mbajnë, të cilat gjenden brenda molekulave të paqëndrueshme që mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut, udhëtojnë drejtpërdrejt përmes barrierës së gjakut/trurit shumë shpejt.

Siç do ta mbani mend, hipokampusi është i përfshirë në nuhatjen. Si kështu saktësisht? Molekulat aromatike të përfshira në vajrat esencialë ndërveprojnë me sensorët në zgavrën e hundës, mushkëritë, poret dhe më shumë. Hulumtimet tregojnë se llamba nuhatëse projekton informacion në pjesën ventrale të hipokampusit, dhe hipokampusi dërgon aksonet në llambën e nuhatjes kryesore, (përfshirë bërthamën e përparme të nuhatjes dhe korteksin primar të nuhatjes). Kështu ndërlidhen kujtimet dhe aromat.

Pasi të angazhohen, sensorët lëshojnë sinjale të forta emocionale bazuar në aromat që fillojnë nga sistemi limbik (hipokampusi) dhe përhapen në të gjithë pjesën tjetër të trupit në vende si zemra dhe trakti tretës.

Për shkak se vajrat esencialë mund të ndikojnë në kujtesë, të balancojnë nivelet e hormoneve dhe në përgjithësi të mbështesin funksionet e shëndetshme të sistemit limbik, shumë prova të reja shkencore tregojnë se thithja e vajrave esenciale mund të jetë një nga mënyrat më të shpejta për të krijuar përfitime fiziologjike ose psikologjike. Këto përfshijnë uljen e ankthit, zemërimit apo edhe lodhjes.

Si ta mbani të shëndetshëm sistemin limbik

Në mënyrë që të ruani homeostazën dhe të ndiheni më mirë, qëllimi është të balanconi aktivitetet e sistemeve nervore parasimpatike dhe simpatike. Aktivizimi i tepërt i njërit shkakton sasi të larta ankthi, por shumë i tjetrit shkakton motivim të ulët dhe simptoma si lodhja. Këtu janë mënyrat për të ndihmuar që sistemi juaj limbik të funksionojë pa probleme.

– Përdorni vajra esencialë qetësues ose ngritës

Kur përdoren në aromaterapi (thithje apo huhatje), ka prova që vajrat esenciale thithen në qarkullimin e gjakut dhe më pas shkaktojnë hipokampusin. Kjo është kryesisht për shkak të sasisë së enëve të gjakut në mushkëri që marrin vajrat dhe më pas i qarkullojnë ato në të gjithë trupin, duke përfshirë edhe trurin.

Përdorimi i një difuzeri mund t’ju ndihmojë të përjetoni përfitimet e vajrave esencialë, ose mund t’i thithni drejtpërdrejt nga shishja ose një shtupë pambuku. Ju mund të shpërndani livandën për të reduktuar stresin, melalekën për të pastruar ajrin, portokallin e egër për të përmirësuar gjendjen tuaj të përgjithshme, temjanin për ndriçimin shpirtëror dhe vajin esencial të mentes për të përmirësuar fokusin dhe energjinë.

– Praktikoni frymëmarrjen e thellë

Ushtrimet e frymëmarrjes së thellë të shoqëruara me relaksim të qëllimshëm të muskujve angazhojnë qarkun e PNS dhe e forcojnë atë për përdorim në të ardhmen. Relaksimi/frymëmarrja e thellë gjithashtu qetëson SNS-në luftoni ose arratisuni, pasi muskujt e relaksuar dërgojnë reagime në qendrat e alarmit në tru se nuk ka kërcënime të pranishme.

Një mënyrë e thjeshtë për të praktikuar frymëmarrjen e thellë është të shtriheni në shpinë dhe të përpiqeni të merrni frymë të ngadalta dhe të qëndrueshme nga diafragma (afër barkut, në drejtim me gjoksin). Ju gjithashtu mund të provoni të merrni frymë për katër sekonda, duke mbajtur frymën për shtatë sekonda dhe duke nxjerrë frymë ngadalë për tetë sekonda, duke e përsëritur këtë për pesë deri në 10 minuta.

– Provoni vizualizimet ose imazhet e drejtuara

Stimujt vizualë kanë ndikime të rëndësishme në shëndetin emocional, socializimin dhe mirëqenien. Ato madje mund të përdoren për të reduktuar çrregullimet e ankthit ose simptomat e autizmit.

Për të praktikuar, sillni në mendje me detaje një vend që ju bën të ndiheni të lumtur dhe të relaksuar (p.sh. një pushim, qëndrim në natyrë ose kohë të kaluar me familjen). Imagjinoni ose ndjeni se përvoja po hyn thellë në mendjen dhe trupin tuaj, duke i mbajtur muskujt tuaj të relaksuar dhe duke thithur emocione, ndjesi dhe mendime pozitive të përvojës.

– Ushtrimi

Ushtrimi ndihmon në kontrollin e stresit, balancimin e hormoneve (si kortizoli), rritjen e funksionit imunitar dhe uljen e inflamacionit. Një nga mënyrat se si e bën këtë është duke trajnuar sistemin nervor autonom/përgjigjen lufta-fluturuese për t’u kthyer në normalitet më shpejt pas periudhave të stresit/eksitimit.

– Bëni zakon të jeni të ndërgjegjshëm, të qetë dhe të heshtur

Ju mund të provoni gjëra meditimi të drejtuar ose lutje të rregullt për ta arritur këtë. Këto mund t’ju ndihmojnë të kultivoni mirënjohje, të reduktoni stresin, t’ju bëjnë të ndiheni më të lidhur me të tjerët, të bëheni më të ndërgjegjshëm/të vetëdijshëm për gjërat e mira në jetën tuaj dhe të rrisin ndjenjat e dhembshurisë, mirësisë dhe mirëqenies.

Fakte interesante dhe Historia e Sistemit Limbik

Funksionet për të cilat janë përgjegjëse rajone të ndryshme të trurit janë debatuar që nga koha e Aristotelit mijëra vjet më parë. Neuroshkenca ka bërë një rrugë të gjatë që atëherë, veçanërisht kohët e fundit falë studimeve imazherike si MRI, dhe tani pranohet gjerësisht se korteksi prefrontal, amigdala, korteksi anterior cingulat, hipokampusi dhe insula marrin pjesë për të kontrolluar shumicën e proceseve emocionale të njeriut.

Sot, mësimi i njerëzve që luftojnë me ankthin ose depresionin që të mësojnë qëllimisht të qetësojnë sistemet e tyre nervore autonome është një fokus kryesor në psikologjinë, terapinë dhe kërkimin e neuroshkencës.

Në dekadat e fundit, shkencëtarët kanë kuptuar se truri ynë po përshtatet gjithmonë me mjedisin tonë gjatë gjithë jetëgjatësisë. Kapaciteti i trurit për të mësuar – dhe për të ndryshuar veten në varësi të mjedisit të tij – quhet neuroplasticitet, i cili kur përdoret në avantazhin tonë na ndihmon të bëhemi më të lumtur dhe më të ditur.

Sistemi limbik është përgjegjës për qeverisjen e sjelljeve “shmangie” kundrejt “qasjes” në shumicën e kafshëve – me fjalë të tjera ndjenjat e kënaqësisë kundrejt ankthit / dhimbjes. Qasja dhe shmangia janë pikërisht ato që na ndihmojnë të na mbajmë gjallë dhe të sigurojmë mbijetesë. Kjo është arsyeja pse sistemi limbik thuhet se është kaq “primitiv” dhe gjendet në të gjitha llojet e specieve.

Për shkak të shpejtësisë së sistemit limbik, truri mund të regjistrojë diçka si të rrezikshme (si p.sh. një makinë që kalon me shpejtësi pranë jush) dhe t’ju shtyjë të largoheni/shmangni atë PARA se ta dini me vetëdije se çfarë ka ndodhur ose të keni kohë ta mendoni.

Kur hasni diçka kërcënuese, hipokampusi menjëherë e krahason imazhin me listën e tij të ruajtur të rreziqeve. Hipokampusi më pas komunikon me amigdalën duke dërguar alarme me prioritet të lartë (kjo është arsyeja pse amigdala shpesh quhet “këmbana e alarmit”) që përshpejtojnë veprimet e sistemeve tona hormonale lufta ose arratisja.

Truri zakonisht zbulon informacionin negativ më shpejt se informacionin pozitiv në mënyrë që t’i jepet përparësi sigurimit të mbijetesës. Kjo shpesh quhet “paragjykimi ynë negativ” dhe shpjegon pse shpesh është më e lehtë të kujtohen ngjarjet e këqija më lehtë sesa ato pozitive. Për shkak të kësaj tendence, mund të jetë e lehtë për disa njerëz që të bëhen tepër të shqetësuar ose të depresionuar nëse nuk e stërvitin veten për t’u përqëndruar në të mirat e jetës së tyre ose nuk praktikojnë aktivitete qetësuese dhe lutje ndaj Zotit.

Zinginax është një nga ilaçet bimore më efektive që ndihmojnë shëndetin e Sistemit Limbik

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook