Bulimia – Mbingrënia Ekstreme

Published On: December 24th, 2022Categories: Të ndryshme0 Comments on Bulimia – Mbingrënia Ekstreme

Bulimia – Mbingrënia Ekstreme

 

Bulimia është një çrregullim i të ngrënit që karakterizohet nga mbingrënia ekstreme e ndjekur nga vjellja e vetë-detyruar. Shpesh, por jo gjithmonë, bulimia është e lidhur me anoreksi, në të cilën mbingrënia dhe mbajtja e dietës kryhen në ekstremitet.

Simptomat

Pacienti me bulimi mund të jetë i hollë, normal, ose pak nën peshë. Nëse anoreksia është pjesë e çrregullimit të ngrënies, do të ketë humbje ekstreme të peshës trupore. Mbingrënia dhe të vjellat mund të ndodhin disa herë në ditë, pas shumicës së ngrënieve, ose pak më rrallë.

Simptomat e stomakut, humbje e menstruacioneve, fryrje në fytyrë dhe qafë sidomos pas daljes nga banjo pas ngrënies ushqim, lodhje, marramendje, nervozizëm, tolerancë e dobët ndaj të ftohtit, dëshira të rënda ushqimore, zakone të tepruara të stërvitjes, aftësitë e dobëta përballuese të stresit, depresioni, dhe madje edhe tendenca vetëvrasëse mund të ndodhë edhe në rastet e bulimisë kronike ose të rëndë.

Bulimia është shumë më e përhapur te gratë mes moshave 12 dhe 30 vjeç.

Shkaqet

Mangësitë ushqyese (sidomos zinku), alergjitë ushqimore, dhe zhbalancimet amino acide, që të gjitha mund të rezultojnë nga bulimia ose të kontribuojnë në shkaktimin e saj, dhe për këtë arsye duhet të shqyrtohen.

Përveç kësaj, edhe pse si Anorexia nervosa, edhe bulimia nervosa, faktorët bazë mendohet zakonisht të jenë vetëm për shkak të një manie me trupin e shëndoshë, një frikë për të qenë apo për t’u bërë i shëndoshë, ose mbi-shqetësim me perfeksionin, janë me të vërtetë të rëndësishme . Biologjia, shëndeti emocional, pritjet shoqërore dhe faktorë të tjerë, rrisin gjithashtu rrezikun.

TRAJTIMI NATYRAL I BULIMISË

  • Ushqimi

Një dietë ushqimore e rregullt është shumë e rëndësishme. Gjithashtu shmangni të gjitha produktet që përmbajnë sheqer dhe miell të bardhë, dhe sigurohuni për të marrë burime të mjaftueshme proteinash për të ushqyer trupin në mënyrë adekuate.

Vitamina B1 (thiamin); Lehtësisht e varfëruar nga mos-ngrënia, është një nga ushqyesit që trupi juaj nuk mund t’i prodhojë vetë, kështu që duhet të merrni B1 nga ushqimet, kryesisht nga ushqimet e plota si: fasule, drithërat, farat, mish organik, dhe perime.

Aromaterapia

Aromat qe rrjedhin nga vajrat esenciale kanë treguar në studimet klinike të kenë efekte pozitive në mendje dhe në trup. Përbërë nga kimikate natyrale, ato mund të ndihmojnë për të mbështetur ekuilibrin emocional, të sjellin një ndjenjë të qetësisë, të ndihmojnë lehtësimin e stresit, dhe të nxitin ndjenjat pozitive të mirëqenies.

Për një masazh aromaterapik mund të përdorni vajrat e mëposhtme:

  • livando
  • limon
  • balsam
  • portokalli
  • Të tjera

Shënimi në Ditar: Duke i shkruar rregullisht mendimet tuaja, besimet, dhe emocionet në një ditar, ju mund të ndihmoni veten për të kuptuar më mirë çështjet themelore në jetën tuaj që mund të kontribuojnë në problemet tuaja mendore dhe emocionale, duke fituar njohuri të reja në procesin që mund t’ju fuqizojë për t’u shëruar. Studimet kanë treguar gjithashtu se praktika e përditshme e shënimit në ditar, mund të ndihmojë gjithashtu për të përmirësuar simptomat e shëndetit fizik.

Përveç kësaj, shënimi në ditar mund të jetë një mënyrë efektive për të liruar veten nga zinxhiri i emocioneve negative të lidhura me traumat e kaluara, si dhe me fobinë.

  • Ushtrimi

Ushtrimi i rregullt rrit endorfinet, neurokimikalet humor-ngritës, ju ndihmon të ndjeheni më mirë mendërisht dhe fizikisht. Provoni të përfshini një formë të ushtrimit në rutinën tuaj të përditshme – tridhjetë minuta ecje, noti dhe kërcimi në një mini trampoline, janë zgjedhje të mira që janë të njohura mirë për cilësitë e tyre të lehtësimit të stresit, si dhe janë ideale për t’u përshtatur me ritmin dhe nivelin tuaj në palestër.

Esenca e luleve: Esenca e luleve të ndryshme për të trajtuar gjendjet emocionale dhe mendore të çekuilibruara dhe negativitet, të tilla si frika, perfeksionizmi, sjellja manipuluese, depresioni, dhe ankthi, janë të rekomanduara. Lulet e mollës së egër, në veçanti, janë të dobishme për zhdukjen e zakonit të nguljes në lidhje me imazhin e trupit.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook