Anoreksia Nervosa

Published On: December 24th, 2022Categories: Shëndeti Mendor, Të ndryshme0 Comments on Anoreksia Nervosa

Anoreksia Nervosa

 

Anoreksia nervosa është një çrregullim i të ngrënit, ku humbja e peshës bëhet një obsesion dhe uria fillon të ndikojë në të menduarit dhe personalitetin e personit. Kjo ndodh me shumicë dërrmuese në mesin e vajzave adoleshente dhe vetëm në vendet e zhvilluara.

Simptomat

Simptomat fizike të anoreksisë nervoze përfshijnë:

– gërryerje të indeve të trupit dhe të muskujve,

– zhvillim të dëmtuar seksual dhe ndërprerje të menstruacioneve,

– tharje dhe zverdhje të lëkurës,

– humbje të cilësisë së flokëve,

– ulje të presionit të gjakut dhe të peshës metabolike,

– anemi,

– dhe çrregullime të rënda të gjumit.

Simptomat mendore përfshijnë:

– pacientia e sheh veten sitë shëndoshë,

– të paturit e një preokupimi me vdekjen,

– dhe një nevojë të furishme për stërvitje për të mbajtur trupin të aftë fizikisht.

Pacientët shpesh janë manipulues, duke u përpjekur gjithmonë të jenë në qendër të vëmendjes, dhe mund të bëhe të izoluar nga shoqëria.

Shkaqet

Si në Anoreksinë nervoze edhe në buliminë nervoze, faktorët bazë besohet zakonisht të jenë vetëm për shkak të një manie me shëndoshjen e trupit, frika e të qënit e shëndoshë ose frika e shëndoshjes, ose mbi-shqetësimi në lidhje me të qenët perfekte.

Edhe pse të gjithë këta faktorë janë të rëndësishëm, hulumtimet e fundit tregojnë se në shumicën e rasteve, një mangësi me themel zinku mund të kontribuojë në të dy çrregullimet e ngrënies.

Biologjia, shëndeti emocional, pritjet shoqërore dhe faktorë të tjerë, e rrisin rrezikun.

Kujdes: Të ushqyerit intravenoz mund të jetë i nevojshëm në raste akute për të zëvendësuar kaloritë e humbura dhe mungesën proteine. Këshillimi psikologjik nga specialistë të trajnuar, i kombinuar me ilaçe bimore natyrale, është shumë i rekomanduar.

TRAJTIME NATYRALE PËR ANOREKSINË

  • Ushqimi

Ndiqni një dietë të ekuilibruar dhe të pasur me fibra, dhe shmangni kafen, çajin, dhe stimulantët e tjerë.

Shmangni sheqerin dhe produktet e miellit të bardhë. Provoni të hani vakte të vogla dhe ushqime të mira. Është e rëndësishme të kapërceni mendimin se ushqimi është armiku juaj.

  • Të tjera

Shënimi në Ditar: Duke i shkruar rregullisht mendimet tuaja, besimet, dhe emocionet në një ditar, ju mund të ndihmoni veten për të kuptuar më mirë çështjet themelore në jetën tuaj që mund të kontribuojnë në problemet tuaja mendore dhe emocionale, duke fituar njohuri të reja në procesin që mund t’ju fuqizojë për t’u shëruar. Studimet kanë treguar gjithashtu se praktika e përditshme e shënimit në ditar, mund të ndihmojë gjithashtu për të përmirësuar simptomat e shëndetit fizik.

Përveç kësaj, shënimi në ditar mund të jetë një mënyrë efektive për të liruar veten nga zinxhiri i emocioneve negative të lidhura me traumat e kaluara, si dhe me fobinë.

Esenca e luleve: Esenca e luleve të ndryshme për të trajtuar gjendjet emocionale dhe mendore të çekuilibruara dhe negativitet, të tilla si frika, perfeksionizmi, sjellja manipuluese, depresioni, dhe ankthi, janë të rekomanduara. Lulet e mollës së egër, në veçanti, janë të dobishme për zhdukjen e zakonit të nguljes në lidhje me imazhin e trupit.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook