A mund të shkaktojë stresi goditje në tru?

A mund të shkaktojë stresi goditje në tru?

 

Jeni të stresuar në jetën e përditshme? Mund të keni një rrezik më të lartë të goditjes në tru.

Dihet që stresi i përditshëm është i keq për shëndetin, duke përfshirë shkaktimin e një rritje të rrezikut  për sëmundje kardiovaskulare, veçanërisht presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjet e zemrës.

Nëse e keni pyetur veten veçanërisht nëse stresi mund të shkaktojë goditje në tru, përgjigja është për fat të keq: Po!

Ka pasur prova në rritje që eksplorojnë stresin si një faktor rreziku për goditje në tru – veçanërisht stresi i lidhur me punën dhe mënyrën e jetesës së përditshme. Disa studime tani e lidhin stresin e vazhdueshëm me një rrezik në rritje të goditjes në tru tek të rriturit.

Si mund të shkaktojë stresi goditje në tru?

Pikërisht ajo që ndodh kur stresohemi varet nga faktorët e tjerë që po përjetojmë gjithashtu. Stresi mund të punojë për të shkaktuar probleme mjekësore ose së bashku me shqetësimet e tjera mjekësore që shkaktojnë goditje në tru.

Shpesh stresi, kur kombinohet me faktorë të tjerë, çon në shkaktarë të sëmundjes.

Ndonjëherë stresi mund të shkaktojë inflamacion, hipertension ose kushte të tjera vaskulare – dhe janë këto që mund të çojnë në goditje ose sulm në zemër.

Çfarë tregojnë hulumtimet për stresin kronik që shkaktohet nga puna dhe mënyra e jetesës?

Rritja e niveleve të shqetësimit psikosocial (si lloj që merrni nga presionet në punë) lidhen me rrezikun e goditjeve fatale dhe jo fatale tek të rriturit.

Në një studim të fundit, studiuesit përpiluan të dhëna nga gjashtë studime me 138,782 pjesëmarrës. Studiuesit vlerësuan lidhjen midis stresit të punës dhe rrezikut të goditjes në të ardhmen. Studimi tregoi se goditja në tru e shkaktuar nga stresi është vërtet e mundur – dhe çdo stres është i dëmshëm për shëndetin dhe duhet marrë seriozisht.

Kërkesa psikologjike për punë u identifikua si presioni i kohës, ngarkesa mendore dhe niveli i përgjegjësisë ndërsa kontrolli i punës u identifikua si kontrolli i dikujt mbi vendimet e tyre.

Studiuesit zbuluan se punët me kërkesa të larta dhe kontroll të ulët (të tilla si kamerier ose ndihmësja e infermierëve) u shoqëruan me një rritje të rrezikut prej 22% të goditjes në tru krahasuar me punët me kërkesë të ulët dhe kontroll të lartë si një arkitekt ose shkencëtar natyror.

Një studim i 2016 identifikoi 10 faktorët e rrezikut që lidhen me 90% të rreziqeve të llojeve të caktuara të goditjes në tru. Streset e lidhura me punën e përditshme mund të shkaktojnë shumë prej tyre – veçanërisht depresioni, hipertensioni, ushqimi i dobët, pirja e duhanit, më pak kohë për stërvitje ose abuzimi me alkoolin.

Në një studim tjetër, nivelet më të larta të stresit dhe simptomave depresive u lidhën me rritjen e rrezikut të asaj që quhet “goditje në tru” ose TIA (sulme ishemike kalimtare) tek të rriturit e mesëm dhe të moshuar.

Këshilla për të larguar stresin

Për shumë prej nesh, stresi në jetën e përditshme është i pashmangshëm, por ka strategji që mund të përdorni për të zvogëluar presionin mbi mendjen dhe trupin.

Meqenëse stresi çon në sjellje jo të shëndetshme, përparimi i këtyre sjelljeve është çelësi për të zvogëluar rrezikun për goditje në tru. Ju mund të ndërmerrni hapa gjatë ditës për të ulur tensionin në një nivel.

Këtu janë disa mënyra të thjeshta për të hequr stresin në punë dhe në shtëpi

– Merrni frymë thellë, meditoni ose provoni disa lëvizje që përfshijnë shtrirje të muskujve për të furnizuar trurin me oksigjen të nevojshëm dhe për të rritur aftësitë fizike.

– Përdorni aplikacione qetësuese për të përmirësuar disponimin.

– Ngrihuni dhe lëvizni disa herë gjatë ditës ose krijoni një program të arritshëm ushtrimesh që mund të bëni para ose pas ditës tuaj të punës.

– Eliminoni pirjen e alkoolit dhe duhanit.

– Sigurohuni që të gjeni kohë për të gatuar një drekë ose darkë të shëndetshme.

– Gjallëroni hapësirat e shtëpisë ose zyrës me bimë dhe ngjyra të buta për të ndihmuar në krijimin e një hapësire të këndshme.

– Përqendrohuni në një detyrë në të njëjtën kohë, pasi bërja e shumë punëve në të njëjtën kohë shpesh mund të shkaktojë një rritje të nivelit të stresit.

– Më e rëndësishmja është të shmangni sjelljet jo të shëndetshme, të krijoni zakone të shëndetshme të të ngrënit dhe të bëni një lloj aktiviteti fizik çdo ditë. Nëse puna që keni është shumë stresuese, sigurohuni që të mbani mend presionin e gjakut dhe të merrni ndihmën e ilaçit bimor Ardavana nëse stresi juaj bëhet i pakontrollueshëm.

Kura bimore efektive dhe e sigurt për të gjithë ata që vuajnë nga stresi, ankthi dhe depresioni i çdo lloj kategorie

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook