20 Gjëra që lidhen me njerëzit me ankth të lartë funksional

Mbingarkesa shqetësuese dhe përpjekja e vazhdueshme për të qenë i përsosur janë të gjitha karakteristikat e dikujt që ka ankth.

40 milionë amerikanë vuajnë nga ankthi, por shumë prej tyre nuk tregojnë ndonjë simptomë. Kjo është për shkak se ata kanë ankth të lartë funksional. Njerëzit me ankth të lartë duken të sigurt, e mbajnë veten të zënë dhe bëjnë çmos për të qëndruar në krye të gjërave. Megjithatë, brenda tyre ata luftojnë me mendimet e tyre. Mendjet e tyre garojnë, pyesin se çfarë mund të shkojë keq dhe kur?!

Shumë njerëz mund të kenë ankth dhe të jenë ende të suksesshëm në punë, marrëdhënie me njerëzit dhe jetën personale. Megjithatë, mund ta kenë shumë të vështirë të merren me të. Ankthi i bën njerëzit të shqetësohen për gjërat që njerëzit e tjerë mund t’i shohin të lehta, të tilla si shkuarja vizitë tek miqtë, ecja nëpër një dhomë të mbushur me njerëz, shkuarja në restorant të mbushur me njerëz, përdorimi i mjeteve publike, qëndrimi në vende publike, etj. Ata e perceptojnë botën ndryshe dhe mund të jenë të drenazhuar për ta menaxhuar.

Ja disa zakonë që kanë njerëzit me ankth të lartë funksional

Nëse keni ankth të lartë funksional, ju mund të ndjeni se:

 1. Jeni perfeksionist, duke u siguruar që edhe detajet më të vogla të jenë të përsosura.
 2. Nuk mund të thoni “jo” edhe kur duhet të thoni.
 3. Mbizotëroni çdo veprim që bëni dhe duhet të planifikoni veprimet tuaja.
 4. Shqetësoni shumë për atë që njerëzit e tjerë mendojnë për ju.
 5. Mbërrini para kohe në një takim pune.
 6. Vazhdimisht u kërkoni njerëzve të përsërisin gjëra të tilla si udhëzimet apo informacionet.
 7. Kërkoni shumë falje për gjëra të vogla që bëni.
 8. E keni të vështirë të qëndroni drejt dhe pa lëvizur kur flisni.
 9. Bëni lista për të ndihmuar në organizimin e të gjitha mendimeve tuaja.
 10. Gjithmonë përpiqeni të mbani mendjen të zënë.
 11. Ndjeni sikur jeni duke u gjykuar nga të tjerët.
 12. Vazhdoni të bëni gjëra të tilla si prekja e flokëve ose kafshimi i thonjëve.
 13. Keni vështirësi të flini.
 14. Ndjeheni sikur duhet të shqetësoni veten kur keni ankth.
 15. Shqyrtoni shpesh një çështje të caktuar, sepse ju shqetëson.
 16. Nuk i përgjigjeni një ftese sepse nuk jua ndjen që duhet të shkoni.
 17. Gjithnjë mendoni për skenarin më të keq të mundshëm.
 18. Gjithmonë rishikoni bisedat e kaluara në mendjen tuaj.
 19. Krahasoni vazhdimisht veten me të tjerët.
 20. Jeni të shqetësuar për të ardhmen.

Ndjeheni të shqetësuar? Provoni këto mënyra natyrale

– Luaj me një kafshë shtëpiake  disa minuta çdo ditë.

– Merrni më shumë Omega-3.

– Plotësoni marrjen e vitaminave nga ushqimet.

– Flini në një dhomë gjumi të pastër, të ajrosur dhe të errët.

– Bëni një shëtitje 10-minutëshe tri herë në ditë në natyrë sidomos gjatë dimrit.

– Pini një kafe çdo mëngjes.

– Shikoni për ushqimet që nxisin humorin. Arra, kivi, banane, qershi, ananas, domate dhe kumbulla, janë të gjitha natyrisht të larta në serotonin. Ju gjithashtu mund të hani ushqime të larta në triptofan, një amino acid thelbësor që trupi juaj konverton në serotonin, një përforcues natyror. Tryptophan gjendet zakonisht në proteina të tilla si gjeldeti, peshku, pula, gjiza, arra, djathi, veza dhe fasulet. Konsumimi i ushqimeve me karbohidrate, gjithashtu inkurajon tryptophanin e aminoacideve për të përmbytur trurin tuaj, duke rritur nivelin e serotoninës.

Kura bimore efektive dhe e sigurt për të gjithë ata që vuajnë nga stresi, ankthi dhe depresioni i çdo lloj kategorie

Kura me bimë shkretinore të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të stresit, ankthit, panikut, dhe depresionit, duke përfshirë: Stresi akut, stresi akut episodik, stresi kronik, stresi fizik (trauma, lodhja, ndotja e mjedisit, stresi hormonal dhe dietik), stresi psikologjik (stresi emocional, stresi njohës, stresi perceptues), stresi psikosocial (marrëdhëniet / vështirësitë e martesës, mungesa e shoqërisë mbështetëse, mungesa e burimeve për mbijetesë adekuate, humbja e punësimit / investimeve / kursimeve, humbja e të dashurve, falimentimi, bllokimi i shtëpisë dhe izolimi), stresi psiko-shpirtëror; Çrregullimi i përgjithshëm i ankthit, Çrregullimi i Ankthit Social, Çrregullimi i Panikut, Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik, Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv, Çrregullimi i Ankthit të Ndarjes, Fobia, etj.
Depresioni i madh, çrregullimi i vazhdueshëm i depresionit, çrregullimi bipolar, çrregullimi afektiv sezonal, depresioni psikotik, depresioni peripartum (pas lindjes), çrregullimi disforik premenstrual, depresioni i situatës, depresioni atipik, skizofrenia, etj.