Alzheimer godet më shumë sesa vetëm kujtesën

Alzheimer godet më shumë sesa vetëm kujtesën; Pacientët përjetojnë gjithashtu mosfunksionim të sistemit imunitar

 

Hulumtuesit kanë zbuluar se ekziston një lidhje midis biomarkuesve të inflamacionit në plazmën dhe lëngun cerebrospinal dhe shënuesve të patologjisë së lidhur me sëmundjen Alzheimer. Kjo do të thotë se sëmundja jo vetëm që ndikon në kujtesën, por edhe në sistemin imunitar të pacientëve.

Studimi u krye nga një grup studiuesish nga Universiteti i Kolorados Anschutz Medical Campus, së bashku me Universitetin e Ëisconsin-it, Qendrën e Kërkimit të Sëmundjeve Alzheimer dhe Universitetin e Kalifornisë, Qendrën e Kujtesës dhe Pleqërisë të San Franciskos.

Hulumtimet e kaluara kanë sugjeruar që patologjia e lidhur me sëmundjen e Alzheimerit mund të zhvillohet para se simptomat klinike të bëhen të dukshme dhe se inflamacioni është një komponent parësor i sëmundjes. Për më tepër, në zbulimet e mëparshme janë zbuluar lidhjet mes niveleve të shënuesve inflamatorë në lëngun cerebrospinal dhe gjak, dhe dëmtimin njohës. Përveç kësaj, studiuesit zbuluan se rritjet në shënuesit inflamator mund të ndodhin edhe dekada përpara se të shfaqet ndonjë simptomë e sëmundjes Alzheimer.

Ekipi hulumtues analizoi lidhjen e shënuesve të inflamatorëve në lëngun dhe plazmën cerebrospinalike për të parënëse shënuesit inflamator të plazmës tregojnë inflamacion të sistemit nervor qendror. Ata gjithashtu identifikuan nëse shënuesit inflamator të plazmës ishin veçmas të lidhura me shënuesit e lëngjeve cerebrospinale të patologjisë së lidhur me Alzheimer dhe dëmtimin e nervave. Në studim, ata hulumtonin gjakun dhe mostrat e lëngjeve cerebrospinale të 173 të moshuarve të moshës së mesme dhe të moshuarve në Ëisconsin Alzheimer’s Disease Research Center. Pjesëmarrësit ishin të shëndetshëm dhe nuk kishin simptoma klinike të sëmundjes së Alzheimerit, ndonëse disa kishin të dhëna familjare të demencës të supozuara për shkak të sëmundjes.

Studiuesit kanë parashikuar që shënuesit e inflamacionit në lëngun cerebrospinal të jenë parashikues më të fuqishëm të patologjisë së lidhur me sëmundjen e Alzheimerit dhe dëmtimin neuronal në krahasim me ato të gjakut për shkak të “barrierës së gjakut të trurit”. Studimi zbuloi se shënuesit e inflamacionit në plazmën e gjakut si dhe ato në lëngun cerebrospinal në mënyrë të pavarur kalojnë në informacion në lidhje me patologji të lidhura me Alzheimer dhe dëme neuronale.

Gjetjet e studimit tregojnë se shënuesit e inflamacionit në gjak tregojnë shenja të asaj që po ndodh brenda trurit. Për më tepër, studimi tregon për një rol të mundshëm të hershëm të inflamacionit në plakjen dhe Alzheimer, megjithëse vetëm prania e shënuesve të inflamacionit nuk sugjeron një diagnozë të sëmundjes, as nuk tregon se Alzheimer do të zhvillohet më vonë.

Parandalimi i sëmundjes Alzheimer

Prevalenca e Alzheimerit është alarmante, prandaj, është thelbësore të identifikohen si të parandalohen fillimet e tij. Këtu janë disa mënyra për të parandaluar sëmundjen e Alzheimerit.

  • Ushtrimi i rregullt – Ushtrimi mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer dhe mund të pengojë përkeqësimin e mëtejshëm të atyre që kanë filluar të zhvillojnë probleme njohëse.
  • Angazhimi në aktivitete sociale – Angazhimi social mund të mbrojë nga Alzheimer dhe nga demenca më vonë në jetë.
  • Dieta e shëndetshme – Inflamacioni dhe rezistenca e insulinës dëmtojnë neuronet dhe pengojnë komunikimin mes qelizave. Konsumimi i ushqimit të shëndetshëm mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit dhe mbështetjen e shëndetit të trurit.
  • Ushtrimi i trurit – Angazhohuni në aktivitete sfiduese të trurit dhe përpiquni të mësoni gjëra të reja për të përmirësuar funksionin njohës dhe për të parandaluar rënien njohëse.
  • Bëni gjum cilësor – Gjumi i ndërprerë është njëkohësisht simptomë dhe faktor i mundshëm i rrezikut për Alzheimer. Kështu, të kesh një gjumë të mirë mund të parandalojë sëmundjen.
  • Heqja e stresit – Të qenit i stresuar për një kohë të gjatë mund të dëmtojë trurin, duke rezultuar në tkurrje në një zonë të rëndësishme të kujtesës, duke parandaluar rritjen e qelizave nervore dhe duke rritur rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit dhe çmendurisë.

Luftoni Alzheimer me bimë shkretinore

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook