Goditja në tru

Published On: November 16th, 2022Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Goditja në tru

Goditja në tru; Shkaqet dhe Trajtimi Natyral Efektiv

 

Goditja në tru ndodh kur furnizimi me gjak në një pjesë të trurit ndërpritet.

Ashtu si të gjitha organet, truri ka nevojë për oksigjen dhe ushqyes të ofruara nga gjaku për të funksionuar siç duhet. Në qoftë se furnizimi i gjakut është i kufizuar apo i ndalur, qelizat e trurit fillojnë të vdesin. Kjo mund të çojë në dëmtime të trurit dhe ndoshta edhe vdekje. Trajtimi i hershëm është me rëndësi jetike, pasi sa më shpejt një person të marrë trajtim për një goditje, aq më pak dëme ka të ngjarë të ndodhin.

Njerëzit të cilët janë mbi 65 vjeç janë më të rrezikuar nga të paturit goditje, edhe pse 25% e goditjeve të ndodhë te njerëzit të cilët janë nën 65 vjeç. Është gjithashtu e mundur që edhe fëmijët të kenë goditje në tru.

Goditja në tru është shkaku i tretë kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara. Më shumë se 140.000 njerëz çdo vit vdesin nga goditja dhe çdo vit, rreth 795.000 njerëz vuajnë një goditje.

Në Kanada, në vitin 2000, goditjet përbënin 7 %të të gjitha vdekjeve. Është vlerësuar se 80 % e kanadezëve të ketë të paktën një nga faktorët e rrezikut të zemrës ose sëmundjeve kardio-vaskulare. Çdo 7 minuta një kanadez vdes nga infarkti.

Pirja e duhanit, mbipesha, mungesa e ushtrimit dhe një dietë e varfër janë edhe faktorët e rrezikut për goditjet në tru. Gjithashtu, kushtet që ndikojnë në qarkullimin e gjakut, të tilla si tensioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, dridhja atriale (rrahje zemre e parregullt) dhe diabeti, rrisin rrezikun e të paturit të një goditje në tru.

Ka dy shkaqe kryesore të goditjes në tru:

– Ishemike (përbën mbi 80% të të gjitha rasteve); kjo ndodh në vendin ku furnizimi i gjakut është ndalur për shkak të një mpiksje gjaku.

– Hemorragjike; kjo ndodh kur një enë gjaku e dobësuar shpërthen dhe shkakton dëmtim të trurit.

– Ekziston edhe një gjendje e lidhur e njohur si një sulm ishemik i rastit (TIA), ku furnizimi i gjakut në tru është ndërprerë përkohësisht, duke shkaktuar një ‘mini-goditje në tru “. Sulmi ishemik i rastet duhet të trajtohet seriozisht sepse ai shpesh është një shenjë paralajmëruese se një goditje po vjen.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e një goditje ndryshojnë nga personi në person, por ato zakonisht fillojnë papritmas. Meqenëse pjesë të ndryshme të trurit kontrollojnë pjesë të ndryshme të trupit, simptomat do të varen nga ana e trurit që preket dhe masa e dëmit.

Simptomat kryesore të goditjes përfshijnë katër gjëra: Fytyra-Krahët-Të folurit-Koha.

– Fytyra: fytyra mund të ketë rënie në njërën anë, personi mund të mos jetë në gjendje të buzëqeshë apo goja ose sytë e tij të jenë lëshuar.

– Krahët: personi me goditje të pritshme mund të mos jetë në gjendje të ngrejë njërin ose të dy krahët dhe për t’i mbajtur ato për shkak të dobësisë ose mpirjes së krahëve.

– Të folurit: të folurit e tyre mund të jetë i paqartë ose i ngatërruar, ose personi mund të mos jetë në gjendje të flasë fare, edhe pse duket të jetë i zgjuar.

– Koha: është koha për të kërkuar ndihmë profesionale menjëherë në qoftë se ju shihni ndonjë nga këto shenja ose simptoma.

Është e rëndësishme për të gjithë të jenë të vetëdijshëm për këto shenja dhe simptoma. Nëse jetoni me ose kujdeseni për dikë që ka një grup me rrezik të lartë, të tilla si dikush që është i moshuar ose ka diabet ose tension të lartë, është edhe më e rëndësishme për të qenë të vetëdijshëm për simptomat.

Shenjat dhe simptomat e tjera mund të përfshijnë:

– Mpirje apo dobësi rezultuar në paralizë të plotë në njërën anë të trupit.

– Humbje e papritur e vizionit.

– Marramendje.

– Probleme të komunikimit, vështirësi në të folur dhe në të kuptuarit e asaj që të tjerët janë duke thënë.

– Probleme me ekuilibrin dhe koordinimin.

– Vështirësi në gëlltitje.

– Dhimbje koke e papritur dhe e rëndë, ndryshe nga ato që personi ka pasur më parë, sidomos nëse shoqërohet me ngurtësi qafe.

– Rënie të fikësh (në raste të rënda).

Simptomat e një sulmi ishemik kalimtar janë të njëjta si ato të goditjes, por vetëm se kalojnë brenda disa minutash deri në disa orë, pastaj zhduken krejtësisht. Megjithatë, kurrë nuk duhet të injorohet një sulm ishemik kalimtar sepse ai është një shenjë serioze paralajmërimi se ka një problem me furnizimin me gjak të trurit tuaj.

Një në 10 raste që kanë pasur një sulm ishemik kalimtar do të përjetojnë një goditje të plotë gjatë katër javëve në vijim, prandaj merrni masat për ta parandaluar këtë në mënyrë natyrale. Mjekësia Bimore Arabe mundëson ilaç bimor të shkëlqyer për parandalimin e goditjeve në tru.

Shkaqet

Goditja në tru është një kusht i parandalueshëm. Shumë nga faktorët kryesorë të rrezikut mund të reduktohen duke bërë ndryshime të jetesës.

Por ka disa faktorë të rrezikut për goditje që nuk mund të ndryshohen, duke përfshirë:

– Mosha: ju keni më shumë të ngjarë që të keni një goditje në tru në qoftë se jeni mbi 65 vjeç. Megjithatë, rreth një e katërta e goditjeve ndodhin te njerëzit e rinj.

– Historia e familjes: në qoftë se një i afërm (prind, gjysh, vëlla ose motër), ka pasur një goditje, rreziku juaj ka të ngjarë të jetë më i lartë.

– Përkatësia etnike: ata që janë nga Azia Jugore, Afrika apo Karaibet, kanë rrezik më të lartë, pjesërisht për shkak se normat e diabetit dhe presionit të lartë të gjakut janë më të larta në këto zona.

– Historia juaj mjekësore: në qoftë se keni pasur më parë një goditje, një sulm ishemik kalimtar apo një sulm në zemër, rreziku është më i lartë.

Goditjet ishemike

Goditjet ishemike ndodhin kur tromboza të gjakut bllokojnë rrjedhjen e gjakut në tru. Trombozat e gjakut në mënyrë tipike formohen në zona ku arteriet janë ngushtuar ose bllokuar nga depozitat e kolesterolit që përmbajnë yndyrë të njohur si pllaka. Ky ngushtim i arterieve është shkaktuar nga arterioskleroza.

Me kalimin e moshës, arteriet tona bëhen më të ngushta, por disa faktorë të rrezikut mund të përshpejtojë procesin për ta bërë edhe më të rrezikshme këtë. Faktorët e rrezikut përfshijnë:

– Pirja e duhanit

– Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni)

– Trashje (shëndoshja)

– Nivelet e larta të kolesterolit (shpesh shkaktohet nga një dietë e lartë në yndyrë, por mund të rezultojë nga faktorë të trashëguar)

– Një histori familjare e sëmundjeve të zemrës ose diabetit

– Konsumi i alkoolit (i cili gjithashtu mund të shkaktojë trashje dhe presion të lartë të gjakut, si dhe shkakton dëme të zemrës dhe rrahje zemre të parregullt).

Diabeti është gjithashtu një faktor rreziku, veçanërisht në qoftë se nuk menaxhohet si duhet, sepse glukoza e tepërt në gjak mund të dëmtojë arteriet.

– Një tjetër shkak i mundshëm i goditjes ishemike është rrahja e parregullt e zemrës (dridhja atriale), e cila mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut që paraqitet në tru. Dridhja atriale mund të shkaktohet nga:

– Tensioni i lartë

– Sëmundja e arterieve koronare

– Sëmundja e valvulave mitrale (sëmundja e valvulave të zemrës)

– Kardiomiopati (gërryerja e muskulit të zemrës)

– Perikarditi (inflamacioni i qeses që rrethon zemrën)

– Hipertiroidizmi (gjëndra tiroide tepër aktive)

– Marrja e tepruar e alkoolit

– Pirja shumë kafeinë; për shembull: çaj, kafe dhe pije energjike.

Goditjet hemorragjike

Goditja hemorragjike (e njohur edhe si hemorragji cerebrale ose hemorragji intracraniale) zakonisht ndodh kur një enë gjaku në tru shpërthen dhe rrjedh gjak në thelbin e trurit (hemorragji intra-cerebrale). Në rreth 5% të rasteve, gjakderdhja ndodh në sipërfaqen e trurit (hemorragji subarachnoide).

Shkaku kryesor i goditjes hemoragjike është tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni), i cili mund të dobësojë arteriet në tru dhe t’i bëjë ato të prirura për t’u ndarë apo këputur.

Faktorët e rrezikut për presionin e lartë të gjakut përfshijnë:

Mbipesha

– Pirja e sasisë së tepërt të alkoolit

– Pirja e duhanit

– Mungesa e ushtrimit

Stresi, i cili mund të shkaktojë një rritje të përkohshme të presionit të gjakut.

– Një tjetër faktor i rëndësishëm rreziku për goditje hemoragjike është trajtimi me ilaçe kimike që merren për të parandaluar mpiksjen e gjakut, për shembull, ilaçi Ëarfarin.

– Goditjet hemorragjike mund të ndodhin edhe nga shpërthimi i një aneurizmi (një zgjerim si tullumbace i një ene gjaku) dhe keqformimi cerebral i enëve të gjakut.

– Një dëmtim traumatik në kokë mund të shkaktojnë gjakderdhje në tru. Në shumicën e rasteve, shkaku është i qartë, por gjakderdhja në sipërfaqen e trurit (hematoma subdural) mund të ndodhë pa ndonjë shenjë të dukshme të traumave, sidomos te të moshuarit. Simptomat dhe shenjat pastaj mund të imitojnë goditjen në tru.

TRAJTIMI NATYRAL PËR GODITJET NË TRU

  • Ushqimi

Dieta, së bashku me ushtrimin e rregullt dhe ndërgjegjësimin e zgjedhjes së jetesës së shëndetshme , duke përfshirë reduktimin e stresit dhe menaxhimin e tij, MOS-PIRJA DUHAN as ALKOOL, janë zgjedhje të rëndësishme të vetë-kujdesit që mund të bëni për t’u siguruar që do të mbeteni të shëndetshëm.

Për fat të keq, dieta e varfër është një nga problemet më të zakonshme shëndetësore. Për të mbrojtur veten kundër goditjeve, ju duhet të eliminoni të gjitha yndyrnat e sëmura, veçanërisht acidet trans-yndyrore dhe yndyrnat e hidrogjenizuara dhe pjesërisht të hidrogjenizuara dhe vajrat.

Shmangni të gjitha ushqimet që janë të rrezatuara dhe / ose që përmbajnë aditivë dhe preservative, si dhe ushqimet e rritura me përdorimin e pesticideve, herbicideve, steroideve, dhe antibiotikëve, dhe të gjitha ushqimet që përmbajnë vezë pluhur apo qumësht pluhur.

Eliminoni të gjitha sheqernat e rafinuara dhe karbohidratet e thjeshta, që jo vetëm reduktojnë funksionin imun, dhe si rezultat aftësinë e trupit tuaj për të luftuar infeksionet e lidhura me sëmundjet e zemrës, por gjithashtu mund të rrisin ndjeshëm nivelet e proteinës C-reaktive, homocysteine, glukozës në gjak, insulinës dhe trigliceridet , të gjitha nga të cilat janë shenja (marker) për sëmundjet e zemrës.

Përveç kësaj, eliminoni kripën e rafinuar e cila redukton në mënyrë dramatike konsumin e përgjithshëm të natriumit; në vend të saj përdorni kripë deti ose kripë tjetër të parafinuar, dhe minimizoni futjen tuaj të mishit të kuq, qumështit, dhe produkteve të qumështit, si dhe kafeinën (jo më shumë se dy filxhana kafe në ditë).

Theksoni një dietë të pasur me ushqime tërësisht organike, veçanërisht të freskëta, fruta dhe perime organike, tërshërë, drithëra, arra dhe fara, pula organike dhe peshk të egër të ujërave të ftohta.

Fasulet dhe bishtajoret janë gjithashtu të këshillueshme për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të fibrave.

Gjithashtu sigurohuni të përdorni vajra të shëndetshme të tilla si vaj ulliri ekstra të virgjër, vaj kokosi, vaj fara liri, dhe vajrat e peshkut për acidet yndyrore esenciale që ato përmbajnë. Zgjedhja organike, në vend të ushqimeve të prodhuara në mënyrë konvencionale ju jep një avantazh të pakrahasueshëm.

Gjatë ditës, pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen -si dhe banjën, dhe dushi në- ujë rubineti të pafiltruar, sepse uji rubinet përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve që mund të kontribuojnë dhe do të përkeqësojnë sëmundjet e zemrës.

Ushqimet e mira përfshijnë prodhimet e detit, të cilat janë të pasura me acid yndyror omega-3, perimet e freskëta të tilla si brokoli, lakër, dhe leshterik.

Terapia me lëngje

Këto kombinime lëngjesh veprojnë si tonik të shëndetshëm të zemrës:

– karrota, selino, kastravec, dhe panxhar, me sasi të vogla të hudhrës dhe / ose manaferra;

– lëng boronice, manaferre, rrush i zi pa fara, dhe / ose rrushi i kuq.

  • Ushtrimi fizik

Lëvizja e rregullt ka treguar për të reduktuar sëmundjen e presionit të lartë të gjakut, uljen e kolesterolit LDL dhe nivelet e triglicerideve të sëmura, si dhe të rritin nivelet e kolesterolit të shëndetshëm HDL, rritjen e furnizimit me oksigjen në qelizat e trupit dhe në inde, dhe të përmirësojnë funksionin imun, i cili ndihmon për të mbrojtur kundër mikroorganizmave infektive që mund të shkaktojnë sëmundje të zemrës.

Përveç kësaj, ushtrimi është një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar disponimin e përgjithshëm dhe reduktimin e stresit, të cilat të dyja janë të rëndësishme në ruajtjen e vetes kundër sëmundjeve të zemrës.

  • Kura me bimë shkretinore efektive dhe e sigurt për goditjen në tru

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook