9 dëmet kryesore të Kimioterapisë

 

Njohja e aspekteve të ndryshme të protokolleve të trajtimit mund t’u lejojë pacientëve të marrin vendimin e duhur dhe të jenë  të mirë-informuar.

Njerëz të ndryshëm reagojnë ndaj trajtimit në mënyra të ndryshme. Është e vështirë të tregosh saktësisht se cilat efekte anësore do të merrni gjatë trajtimit dhe kimioterapia nuk është shumë e ndryshme në këtë drejtim. Sidoqoftë, shumica e barnave kimoterapeutike janë veçanërisht helme për qelizat e trupit – si rezultat, efektet anësore kanë një rol të rëndësishëm në uljen drastike të cilësisë së jetës dhe shpesh duke u bërë një shkak i rëndësishëm i morbiditetit dhe rritjes së vdekshmërisë.

Shumë studime pohojnë se kimioterapia nuk ka treguar ndonjë vlerë, me statistika që tregojnë se ajo ka vetëm një efekt margjinal dhe nëse ka ndonjë rritje të nivelit të mbijetesës 5-vjeçare për pacientët me kancer.
Për shkak të aftësisë së saj  për të dëmtuar qelizat plotësisht të shëndetshme, kimioterapia dihet se shkakton efekte anësore të ndryshme në të gjithë trupin.

Ndërsa në disa raste mjekët mund të justifikojnë përdorimin e kimioterapisë, është e rëndësishme që pacienti i kancerit të jetë i informuar mirë për mundësitë para se të pranojë verbërisht një protokoll trajtimi.

Ky artikull merr një pamje “sistematike” për efektet anësore të kimioterapisë – duke parë efektet anësore më të shpeshta që ndikojnë në sistemet e ndryshme të trupit, është e rëndësishme që ata të jenë të vetëdijshëm për atë që mund t’u ndodhë:

 • Efektet psikologjike dhe emocionale
 • Efektet e Sistemit Skeletik
 • Efektet e sistemit sekretues në veshka dhe fshikëz
 • Efektet Seksuale dhe të Sistemit Riprodhues
 • Efektet e Sistemit Integumentar në flokë, lëkurë dhe thonjë
 • Efektet e sistemit të tretjes
 • Efektet e sistemit nervor dhe muskulor
 • Efektet e sistemit qarkullues
 • Efektet e sistemit imunitar
 1. Efektet psikologjike dhe emocionale

Traumat psikologjike dhe emocionale janë, në pjesën më të madhe, efekte dytësore të trajtimit të efekteve anësore primare të kimioterapisë. Të jetuarit me efektet e kimioterapisë mund të jetë frustuese, stresuese dhe traumatike. Është e natyrshme të ndjesh ankth dhe shqetësim të vazhdueshëm. Efektet mund të bëhen dërrmuese.
Ju gjithashtu mund të shqetësoheni, ose të zemëroheni për pamjen dhe shëndetin tuaj. Disa njerëz mund të vuajnë nga depresioni. Ju shqetësoheni për punën tuaj, për çështjet financiare dhe për përgjegjësitë familjare gjatë trajtimit të kancerit.
Nëse jeni i prekur nga ky ankth, terapitë natyrale si masazhimi dhe meditimi për relaksim, mund të jenë të dobishme. Këshillimi profesional mund të jetë i nevojshëm nëse ndjenjat e depresionit vazhdojnë.

 1. Efektet në sistemin skeletik

Sipas Instituteve Kombëtare të Shëndetit (NIH), gratë që janë trajtuar për kancerin e gjirit janë në rrezik të lartë për osteoporozën dhe thyerjen e kockave. Kjo është për shkak të kombinimit të barnave të përdorura që shkaktojnë rënie në nivelet e estrogjenit. Osteoporoza rrit rrezikun e thyerjeve të kockave. Fushat më të zakonshme të trupit që vuajnë nga prishjet janë shpina dhe legeni, fundshpina dhe kyçet e dorës.

Disa ilaçe të kimioterapisë mund të shkaktojnë uljen e niveleve të kalciumit dhe të kontribuojnë në humbjen e përshpejtuar të kockave. Kjo mund të çojë në osteoporozë e lidhur me kancerin, sidomos në gratë pas menopauzës dhe atyre që menopauza u ndodh papritur për shkak të kimioterapisë.

 1. Efektet në sistemin sekretues në veshka dhe fshikëz

Veshkat punojnë jashtëzakonisht shumë për të nxjerrë helmet ë fuqishme të kimioterapisë teksa kalojnë nëpër trupin tuaj. Disa qeliza të veshkave dhe fshikëzës mund të acarohen ose të dëmtohen gjatë procesit. Simptomat e dëmtimit të veshkave përfshijnë uljen e urinimit, ënjtjen e duarve dhe këmbëve (edemë), dhe dhimbje koke. Simptomat e acarimit të fshikëzës përfshijnë një ndjenjë djegieje gjatë urinimit dhe rritjes së frekuencës urinare.

Rekomandohet pirja e shumë lëngjeve që të heqin helmet nga sistemi dhe të minimizojnë presionin në sistemin sekretor. Disa ilaçe shkaktojnë që urina të marrë ngjyrë të kuqe ose portokalli për disa ditë.

 1. Efektet Seksuale dhe të Sistemit Riprodhues

Interesi për seksin zvogëlohet gjatë kimioterapisë, siç përjetohet nga disa pacientë. Por kjo është vetëm një nga efektet anësore të mundshme.

Efektet në gratë:
• Ndryshime hormonale: periudha të parregullta ose ndodhje e  papritur e menopauzës.
• Sterilitet i përkohshëm ose i përhershëm.
• Thatësi e indeve vaginale.
• Infeksione vaginale: Mundësia e zhvillimit të infeksioneve vaginale rritet.
• Defektet e lindjes: Mund të shkaktojnë defekte të lindjes.
• Mund të zvogëlojë aftësinë për të konceptuar.
Ilaçet e kimioterapisë mund të kenë efekt mbi hormonet që gjithashtu ndikojnë tek meshkujt. Disa ilaçe të kimioterapisë dëmtojnë spermatozoidet ose ulin numrin e tyre, dhe gjithashtu është e mundur edhe infertiliteti i përkohshëm ose i përhershëm.

 1. Efektet në sistemin integumentar – flokët, lëkura dhe thonjtë

Ilaçet e kimioterapisë mund të shkaktojnë këto efekte tek pamja e jashtme:
• Humbja e flokëve (alopeci) brenda pak javësh nga trajtimi i parë është një efekt anësor i vëzhguar zakonisht i shumicës së barnave të kimioterapisë. Humbja e qimeve mund të ndodhë në kokë, vetulla, qerpikë dhe trup.

 • Sëmundje të lëkurës si thatësi, kruarje dhe skuqje. Ju mund të keni ndjeshmëri të lartë ndaj diellit.
 • Thonjtë e këmbës dhe të duarve mund të kthehen në ngjyrë kafe ose të verdhë, dhe të bëhen më të brishta. Rritja e thonjve mund të ngadalësohet dhe thonjtë mund të prishen ose të thyhen lehtë. Në raste të rënda, thonjtë mund të ndahen nga shtrati i vet.
 1. Efektet në sistemin e tretjes

Më poshtë janë disa efekte anësore të kimioterapisë në sistemin e tretjes:

 • Sëmundje të gojës si thatësira e gojës mund ta bëjnë të vështirë për t’u përtypur dhe për të gëlltitur. Ulçërat gjithashtu mund të formohen në gjuhë, buzë, mishrat e dhëmbëve, ose në fyt. Sëmundjet e gojës mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj gjakderdhjeve dhe infeksioneve. Ushqimi nuk ka shije dhe është i pakëndshëm. Shumë pacientë ankohen për një shije metalike në gojë, ose një shtresë të verdhë ose të bardhë në gjuhë.
  • Mund të dëmtojë qelizat përgjatë traktit gastrointestinal. Përzierja është një simptomë e zakonshme dhe mund të rezultojë në periudha të shkurtra të të vjellave.
  • Kapsllëk ose diarre. Në disa njerëz, kapsllëku mund të jetë një problem. Kjo mund të shoqërohet me presion, dhimbje dhe gazra.
  • Mund të kontribuojë në humbjen e oreksit dhe ndjenjë ngopje edhe pse nuk keni ngrënë shumë.
  • Humbja e peshës dhe dobësia e përgjithshme janë të zakonshme. Kimioterapia e pamundëson traktin gastrointestinal, duke rezultuar në kequshqyerje.

Pas gjithë kësaj, është e rëndësishme të konsumoni ushqime të shëndetshme, të balancuara mirë dhe të pini shumë ujë gjatë ditës për të shmangur dehidratimin.

 1. Efektet në sistemin nervor dhe muskular

Të gjithë e dimë se sistemi nervor qendror kontrollon emocionet tona, modelet e mendimit dhe koordinimin. Kimioterapia  mund të ketë këto efekte:
• Probleme me kujtesën, ose vështirëson përqendrimin ose të mendoni qartë. Kjo simptomë nganjëherë quhet “mjegulla e chemos” ose “truri i chemos”. Në disa raste mund të shtojnë ankthin dhe stresin.
• Dhimbje, dobësi, mpirje ose ndjeshmëri shpimi në duar dhe këmbë (neuropati periferike). Muskujt mund të ndihen të lodhur, therës.
• Reflektimet mund të ngadalësohen.

 1. Efektet në sistemin e qarkullimit të gjakut

Prodhimi i gjakut (qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat e bardha të gjakut) preken më së shumti gjatë kimioterapisë. Kjo mund të rezultojë në disa probleme. Qelizat e kuqe të gjakut përçojnë oksigjen në inde dhe anemia ndodh kur trupi nuk prodhon mjaft qeliza të kuqe të gjakut, duke ju bërë të ndiheni jashtëzakonisht të lodhur. Simptoma të tjera të anemisë përfshijnë:
• Ndjeshmëria ndaj dritës
• Dobësi e përgjithshme
• Të menduarit me vështirësi
• Lëkurë të zbehtë
• Ndjenja e ftohtit
Neutropenia është më e ulët, duke prekur numërimin e qelizave të bardha të gjakut, dhe ky është një efekt i madh anësor i ilaçeve të kimioterapisë. Qelizat e bardha të gjakut luajnë një rol të rëndësishëm në sistemin imunitar: ndihmojnë në luftimin e infeksionit dhe shmangin sëmundjet. Simptomat nuk janë gjithmonë të dukshme, por një numër i ulët i qelizave të bardha të gjakut ngre rrezikun e infektimit dhe sëmundjeve. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar nga kimioterapia duhet të marrin masa paraprake për të shmangur ekspozimin ndaj viruseve, baktereve dhe mikrobeve të tjera.
Qelizat që quhen trombocite ndihmojnë në mpiksjen e gjakut. Një numër i ulët i trombociteve, i quajtur trombocitopeni, nënkupton që pacienti ka më shumë gjasa të ketë gjakderdhje. Simptomat përfshijnë gjakderdhje të hundës, gjak në vjellje ose jashtiqje, dhe menstruacione më të rënda se normalja.

Efektet e tjera të ilaçeve të kimios në zemër:
• Kardiomiopatia – dobësim i muskujve të zemrës
• Aritmi e zemrës
• Ndikojnë në aftësinë e zemrës për të pompuar në mënyrë efektive gjakun
• Rritin rrezikun e sulmit në zemër.

 1. Efektet në sistemin imunitar

Sistemi imun në thelb do të thotë mekanizëm mbrojtës i trupit.
Ne e dimë se trajtimet kimike të kancerit e shtypin sistemin imunitar të pacientit duke e bërë atë të ngadalësohet në mënyrë të rrezikshme.
Pranimi i kimioterapisë mund të shkaktojë dëme në qelizat e bardha të shëndetshme të gjakut, të cilat normalisht quhen shtylla kurrizore e sistemit imunitar. Një numër i ulët i qelizave të bardha të gjakut do t’ju bëjë të ndiheni të dobët, të prirur ndaj infeksioneve, duke përfshirë ato të shkaktuara nga viruset, bakteret dhe kërpudhat. Kur qelizat tuaja të bardha janë të ulëta, ato shpejt mund të rriten në një kërcënim serioz për shëndetin.

Vdekja e papritur që shkakton efekti i kimioterapisë

Ajo që ne nuk kemi diskutuar në këtë dokument janë shumë raporte që tregojnë se kimioterapia vetë mund të shkaktojë vdekjen e papritur ose të nxisë rritjen e kancerit rezistent.
Reuben Chow, shkrimtar në Natyral News, raporton një studim që është kryer nga Hetimi Konfidencial Kombëtar mbi rezultatin e pacienteve dhe vdekjeve në Britani . Studimi analizoi të dhënat për 600 ankesa të pacientëve të kancerit  që kishin kaluar 30 ditë pas trajtimit. Shumica e pacientëve të përmendur tashmë ishin deklaruar “të pashërueshëm”  pas mjekimit me kimoterapi.

Studimi gjeti se rreth 1 në çdo 4 vdekje ishte shkaktuar nga kimioterapia. Gjetjet e studimit gjithashtu përfshinin zbulimin se 2 nga çdo 5 pacientë kishin vuajtur nga trajtimi.

Trajtimi natyral profesional i sigurte dhe efektiv

Cancer

Trajtimi Natyral i Avancuar për Pacientët e Kancerit - Kura Bimore Profesionale


Trajtimet që ekzistojnë sot për kurimin e kancerit mund të klasifikohen në 3 kategori:

1. Trajtimi konvencional i spitaleve, i cili përfshin: Kirurgjinë, kimioterapinë, radioterapinë, terapinë hormonale, terapinë kimike të targetuar, terapinë gjenetike dhe imunoterapinë; këto mund të bëhen të ndara nga njëra-tjetra, ose në kombinim me njëra-tjetrën, na varësi të kancerit dhe pacientit. Shkalla e suksesit nuk i kalon 3%, dhe efektet anësore dhe dëmtimet e pacientit janë të rënda dhe vrasëse.

2. Trajtimi Natyral, i cili përfshin: Kurimin me ilaçe bimore, dietën ushqimore, stilin e jetesës së shëndetshme, dhe mënyra të tjera që kanë origjinë natyrën dhe trajtimet popullore tradicionale.

3. Trajtimi i kombinuar, i cili përfshin një apo më shumë nga metodat e trajtimit konvencional që ndiqet përkrah një apo më shumë nga metodat e trajtimit natyral.

Rekomandimi ynë për zgjedhjen e trajtimit të duhur ndryshon për çdo pacient në varësi të llojit të kancerit, fazës së sëmundjes dhe gjendjes së pacientit; disa pacientëve ju rekomandohet vetëm trajtimi natyral, kurse të tjerëve mund tju rekomandohet një kombinim mes trajtimit natyral dhe atij konvencional, ndërsa të tjerëve ju rekomandohet detyrimisht të shtohet edhe trajtimi natyral përkrah atij konvencional që tashmë e kanë përfunduar apo janë duke e ndjekur, dhe në këtë mënyrë shtohen mundësitë e shërimit dhe përmirësohet cilësia e jetesës, me vullnetin e Zotit.


Që nga fillimi i vitit 2009 ne kemi ndihmuar disa mijëra pacientë me lloje të ndryshme të kancerit, pacientë në faza të avancuara të kancerit dhe pacientë që nuk kanë reaguar ndaj trajtimeve konvencionale, për të gjetur mundësi të përparuara të trajtimit duke përdorur një qasje unike natyrale të personalizuar që shkon përtej modeleve të standardizuara të trajtimit të kancerit.

Ndihemi shumë të bekuar dhe të entuziazmuar që kemi zhvilluar një trajtim të mahnitshëm, të studiuar nga teknologjitë më të fundit dhe të frymëzuar nga gjurmët e mjekësisë natyrale të paraardhësve tanë, me qëllimin për të ndihmuar të gjithë pacientët e kancerit, përfshirë edhe ata që nuk kanë arritur rezultatet e dëshiruara nga trajtimet e ndjekura, qoftë konvencionale apo alternative. Shumë pacientë mësojnë për ne pasi trajtimet e tjera, si konvencionale, ashtu edhe ato alternative, kanë dështuar.

Pyetja është: "Si e realizojmë ne atë që shumë spitale apo qendra të tjera shëndetësore nuk kanë mundur ta realizojnë?"

Përgjigja është e thjeshtë: “Me anë të formulave unike të bimëve shkretinore të studiuara nga teknologjia më e fundit dhe programeve ushqimore të avancuara dhe shumë të thjeshta për t’u zbatuar nga të gjithë.”

Qëllimi ynë është që të sjellim trajtime të kancerit të një niveli të avancuar, të prodhuara nga bimët më të forta shkretinore, për të ndihmuar pacientët tanë të arrijnë shanset më të mëdha të suksesit.

Sigurimi i qasjes në këto mundësi trajtimi të forta dhe reale është ajo që e bën punën tonë shumë të veçantë dhe unike. Ne besojmë se jeta e njeriut është një dhuratë e Zotit për të cilën ia vlen të luftosh; Ne kemi një përgjegjësi: Të ofrojmë mundësi vërtet të personalizuara dhe të drejtuara nga një ekip i specializuar për të ndihmuar në ruajtjen dhe përmirësimin e jetës njerëzore.

Dështimi i trajtimeve konvencionale apo alternative

Shumë pacientë me kancer vendosin të presin derisa sëmundja e tyre të ketë përparuar për shkak të trajtimeve të gabuara, konvencionale (si: Kimioterapia, GTFC-Kimioterapia me fraksion të synuar gjenetikisht, radioterapia, kirurgjia) apo alternative dhe popullore (si: vajguri, helm akrepi, vaj kanabisi, vitaminat, dieta ushqimore të caktuara, etj.), deri në një gjendje pothuajse të pakontrollueshme para se të shikojnë një mundësi të përparuar të trajtimit natyral real. Ndërsa ne jemi akoma në gjendje t'i ndihmojmë këta pacientë, trajtimi bëhet më kompleks dhe kërkon kohë sepse kemi të bëjmë me sëmundje të fazës së vonë, si dhe duhet të rindërtojmë sistemin imunitar të pacientit të dëmtuar nga përpjekjet e mëparshme të dështuara të trajtimit të kancerit. Pacientët që vijnë tek ne e shprehin shpesh se do të dëshironin të na kishin gjetur më parë, sepse qasja jonë është shumë më e përparuar, më efektive dhe më e sigurtë, se sa të gjitha llojet e trajtimeve që kanë ndjekur më parë.

Kujdesi familjar në shtëpi

Më e mira që mund të bëni për veten apo të dashurin tuaj të prekur nga kanceri është që ta mbani në shtëpi dhe të kujdeseni për të në ngrohtësinë familjare mes njerëzve të dashur dhe jo nëpër spitale, sepse askush nuk mund të kujdeset për ju si njerëzit e dashur të shtëpisë.
Prandaj trajtimi ynë natyral dhe kura jonë bimore unike mund të arrijë në çdo shtëpi dhe të merret lehtësisht nga çdo pacient kudo në botë, pa qenë nevojë të ndërmarrë udhëtime të lodhshme e të shtrenjta, dhe pa qenë i detyruar të përballojë stresin e spitaleve që i dobëson imunitetin dhe i rrëzon moralin, përkrah shumë të tjerave.

Kura Bimore Profesionale

Trajtimi që ne i mundësojmë pacientëve të kancerit është një nga zbulimet dhe arritjet më revolucionare në trajtimin e kancerit në mënyrë natyrale me anë të bimëve shkretinore potenciale dhe stilit të jetesës më të shendetshme; i përfituar nga kërkimet e vazhdueshme shkencore dhe pervoja e gjatë klinike me mijëra pacientë të llojeve të ndryshme të kancerit.

Një gërshetim profesional mes të lashtës dhe modernes, pa cënuar të parën dhe duke përfituar nga teknologjia e së dytës, në mënyrë që pacientët me lloje të ndryshme të kancerit të kenë shanset maksimale të shërimit, me vullnetin e Zotit.

Mbi 50 bimë shkretinore të egra, të kombinuara me profesionalizëm dhe pasion në 5 ilaçe bimore unike, janë përbërësit e kurës tonë profesionale kundër llojeve të ndryshme të kancerit, por që përgatiten në mënyrë të posaçme për çdo pacient në bazë të gjendjes aktuale dhe fazës së trajtimit.

Kjo paketë mund të merret nga të gjithë pacientët pavarësisht llojit apo fazës së sëmundjes, përfshirë fazat e avancuara dhe përhapjen me metastaza, dhe pavarësisht llojeve të trajtimeve që mund të kenë marrë apo të jenë duke marrë pacientët, konvencional apo alternativ; që të gjithë përfitojnë nga ky trajtim, dhe që të gjithë kanë mundësi të shërohen, me vullnetin e Zotit.

Bimët e egra medicinale shkretinore të përdorura në këto ilaçe kanë vërtetuar se janë një faktor transkriptimi te njerëzit, të koduara nga një formulë e veçantë që rregullon shprehjen e një sërë antioksiduesish dhe detoksifikues të gjeneve, duke rezultuar në vetë-asgjësimin e qelizave kancerogjene burimore dhe metastazike.

Fazat e Trajtimit

Për faktin se çdo pacient është unik në krijim dhe gjendja shëndetësore, fiziologjike, emocionale dhe shoqërore e secilit ndryshon nga çdokush tjetër, dhe po ashtu faza e avancimit të sëmundjes dhe agresiviteti i saj, apo mënyrat se si e ka trajtuar sëmundjen secili prej tyre, që të gjitha këto janë të ndryshme, kjo bën që edhe fazat e trajtimit të secilit pacient të jenë të ndryshme, dhe po ashtu kohëzgjatja që kërkon trajtimi i secilit prej tyre është i ndryshëm.

Ky trajtim dhe ky konbinim profesional me bimë tërësisht të egra shkretinore përmban një formulë me spektër të plotë të më së mirës që Zoti na ka dhuruar!

Ti apo njeriu yt i dashur mund të shërohet, cilado që të jetë sëmundja dhe sado që ajo të ketë avancuar, vetëm se duhet të bëni zgjedhjen e duhur!