3 Mënyra të thjeshta për të mbështetur vizionin natyrshëm

3 Mënyra të thjeshta për të mbështetur vizionin natyrshëm dhe të shokoni mjekun tuaj të syve me rezultatet

 

Është vlerësuar se të paktën 6 nga 10 persona në Shtetet e Bashkuara përdorin lente korrigjuese për të ndihmuar në mbështetjen e vizionit të tyre. Shumë prej tyre janë gjithashtu duke u kthyer në kirurgjinë me lazer, një procedurë jo pa rreziqe, për të “rregulluar” përgjithmonë shikimin e tyre.

Shtysa parësore pas kësaj tendence është fakti se njerëzit janë mësuar se nuk ka zgjedhje të tjera për të mbështetur vizionin dhe shëndetin e syve. Ju thjesht shkoni tek mjeku i syve, bëni një kontroll të syve dhe zgjidhni syzet ose lentet tuaja. Rrallë diskutohet rreth asaj se si mund ta mbështesni natyrshëm shikimin e tuaj. Kjo është pjesërisht për shkak se mjeku i syve nuk di (ashtu si dhe mjekët e tjerë konvencionalë nuk dinë) si të shërojnë natyrshëm sëmundjet, dhe pjesërisht për shkak se kjo është një kërcënim për jetesën e tyre financiare.

Natyrisht, vetëm për shkak se profesioni juaj shëndetësor nuk di një mënyrë për të rregulluar diçka në mënyrë të natyrshme, nuk do të thotë se nuk ka një mënyrë për ta bërë këtë. Siç do të provojë ky artikull, ka mënyra të natyrshme për të mbështetur shikimin, dhe këtu janë tre prej tyre.

Ushtrimet e syrit

Ka disa mënyra të ndryshme për të mbështetur natyrshëm vizionin nëpërmjet ushtrimeve të syve dhe të gjitha ato duhet të bëhen pa lente korrigjuese, nëse është e mundur. Qëllimi i këtyre ushtrimeve është forcimi i muskujve të syrit dhe kjo nuk mund të bëhet me efikasitet kur ju keni lente korrigjuese.

Një nga ushtrimet më të vjetra dhe më të përdorura të syve është vështrimi i diellit. Vështrimi i diellit është praktika e shikimit te dielli në agim apo perëndim të diellit për periudha të zgjatura kohore, në mënyrë që të forcohet sistemi “oculo-endokrin”.

“Thjesht, çelësi i kësaj terapie janë rrezet ultravjollcë të padukshme dhe retina. Ndërsa grupet e dukshme të dritës stimulojnë konën e retinës dhe rrugët që prodhojnë vizion, grupi i padukshëm stimulon qelizat epiteliale të afërta, të cilat transmetojnë stimulin si një impuls i fuqishëm i nervave përmes nervit optik drejtpërdrejt në gjëndrat hipofizore dhe pineale. Ky është një shërim i fuqishëm dhe stërvitje forcuese e syve”.

Për të vënë në funksion këtë forcë të fuqishme, provoni “ushtrimin e kapsitjes së syve drejt diellit:”

 • Shikoni një herë në veri të diellit (rreth 15 gradë mbi të) duke kapsitur sytë për 3-5 sekonda.
 • Bëni të njëjtën gjë pasi të shikoni në lindje (djathtas), në jug (më poshtë) dhe në perëndim (majtas) diellit.

Kini kujdes të mos shikoni direkt në diell, pasi pjesa e retinës që duam të goditet nga rrezet e diellit është në anët e syrit dhe jo në qendër të tij.

Një mënyrë tjetër më e lehtë dhe më e sigurt për të mbështetur shëndetin e syve është duke veshur syze me vrima. Këto syze kanë qindra vrima të vogla që ndryshojnë dritën që hyjnë në sytë tuaj, duke e transformuar dritën nga një masë mbizotëruese e rrezeve të dritës në një koleksion të rrezeve të lehta me intensitet të ulët, të cilat në mënyrë efektive u japin syve një model më të “organizuar” të përqëndrimit. Kjo shkakton trupin ciliar të syve për t’u angazhuar në stërvitje adaptive e cila ndihmon në mbështetjen e gamës së lëvizjes së muskujve ciliare.

Këto muskuj kontrollojnë formën e lenteve që fokusojnë dritën brenda syve. Ndërsa këto muskuj bëhen më të fortë (gjatë një periudhe prej disa ditësh e javësh), do të bëhen më “të aftë”, njësoj si ushtrimet e rezistencës që i bëjnë muskujt e trupit më të afta me kalimin e kohës.

Bukuria e syzeve me vrima është se ato janë shumë të lira, të sigurta dhe të thjeshta për t’u përdorur. I vendosni ato disa minuta çdo ditë, dhe do të përmirësoni gjendjen e syve tuaj.

Ushqeni sytë dhe trurin

Në përgjithësi, konsumimi i ushqimeve të larta në antioksidantë është një strategji e mirë për përmirësimin e shëndetit të syve. Perimet e papërpunuara që janë të pasura me antioksidantë dhe karotenoide të ndryshme (ato me pigmente të verdhë të ndritshme, portokalli dhe të kuqe) do të ndihmojnë në mbrojtjen dhe mbështetjen e shikimit. Kjo është për shkak të përqendrimeve më të larta të luteinës dhe zeaksantinës, dy antioksidantë që gjenden në sasi të mëdha rreth lentës dhe retinës së syrit, të cilat kanë treguar të mbështesin shëndetin e syve.

Ushqime të veçanta që janë të larta në karotenoide dhe të mira për sytë përfshijnë:

 • Karrota
 • Patate e ëmbël
 • Kungull
 • Brokoli
 • Goji berries
 • Pjepër
 • Kajsi
 • Hudhër
 • Spinaq
 • Domate

Pastroni mëlçinë 

Mëlçia dhe sytë kanë një lidhje intime, që do të thotë se çdo kompromis në funksionimin e mëlçisë mund të ndikojë negativisht në shëndetin e syrit.

Mëlçia është qendra kryesore e detoksifikimit brenda trupit, dhe çdo radikal i lirë që duhet të neutralizohet dhe sekretohet është në pjesën më të madhe të përgjegjësisë së këtij organi vital. Nëse ky funksion rrezikohet për shkak të shëndetit të mëlçisë së dobët, kjo do të lejonte radikalët e lirë të rriten në qarkullimin e gjakut dhe kjo mund të shkaktojë prishjen e indeve të shëndetshme në retinën delikate dhe maculën e syve. Kjo përfundimisht mund të ketë një ndikim negativ në vizionin tuaj.

Për të marrë një hap më tej, mungesa e gjakut të mëlçisë mund të shkaktojë shikim të paqartë, shikim të shkurtër, sy të thatë dhe lundrues. Nëse keni nxehtësi të tepërt të mëlçisë, kjo mund të përkthehet në sytë e dhimbshëm, të djegur dhe të shtënë në gjak (të skuqur).

Për të kuptuar shkallën e ndonjë dëmtimi të mëlçisë që mund të ketë ndodhur, nxitoni të analizoni simptomat e zakonshme.

Çdo një nga këto mënyra mund të ndihmojë në mbështetjen e vizionit dhe shëndetit të syve, por kombinimi i tyre të gjithë së bashku do të sigurojë një efekt eksponencial dhe rezultate më të rëndësishme. Natyrisht, kjo vjen me sigurimin se po hani një dietë të pastër dhe ushqyese dhe po minimizoni ushqimet dhe aktivitetet që do të vënë një tendosje në shëndetin e syve (për shembull nxitja e radikalëve të lirë dhe ushqime që rëndojnë mëlçinë).

Tani dilni dhe i tregoni mjekut tuaj të syve që edhe ju dini pak për shëndetin e syrve, duke mbështetur natyrshëm vizionin tuaj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook