Zbuloni rëndësinë e Nervit Vagus

Published On: February 10th, 2023Categories: Shëndeti Mendor0 Comments on Zbuloni rëndësinë e Nervit Vagus

Zbuloni rëndësinë e Nervit Vagus dhe merrni përgjigje për shumë pyetje që i keni ende pa përgjigje

 

Çfarë është nervi vagus?

Nervi Vagus është një nga nervat më të rëndësishëm që shtrihet nga truri, rrjedh përmes qafës në gjoks dhe bark dhe lidh trurin dhe zorrën. Ndihmon për të rregulluar rrahjet e zemrës, frymëmarrjen, presionin e gjakut, tretjen dhe gjendjen emocionale midis funksioneve të tjera. Nëse jeni duke përjetuar ankth, depresion, stres, lodhje ose ndonjë simptomë shëndetësore emocionale, kjo mund të thotë që keni një ton të dobët vagal dhe nervi vagus ka nevojë për një kujdes.

Në këtë artikull do të kuptoni funksionin e nervit Vagus. Do të mësoni më shumë rreth teorisë polivagale. Do të kuptoni rëndësinë e një toni të mirë vagal, simptomat dhe shkaqet kryesore të një toni të dobët vagal, si të provoni tonin vagal. Do të gjeni gjithashtu disa strategji të thjeshta natyrore për të përmirësuar tonin vagal për një shëndet më të mirë mendor dhe emocional.

Funksionet e nervit Vagus

Nervi vagus, i njohur gjithashtu si nervi i 10-të kranial, është një nga nervat më të rëndësishëm në trup. Është nervi më i gjatë në sistemin nervor autonom që shtrihet nga truri përmes qafës në gjoks dhe bark. Ndërsa ne i referohemi të dyve si nervi vagus, në të vërtetë ekzistojnë dy nerva vagus: një në të majtë dhe një në të djathtë. Vagus, nga latinishtja do të thotë “endje”, e cila përshkruan në mënyrë të përshtatshme nervin.

Nervi vagus është kritik për shumë funksione të fiziologjisë sonë. Ai lidh trurin me zorrën, mbart informacion të rëndësishëm ndijor dhe motorik. Nervi vagus furnizon nervat në enët tona kryesore të gjakut, zemrën, mushkëritë, rrugët e frymëmarrjes, stomakun, ezofagun dhe zorrët.

Ndihmon për të rregulluar rrahjet e zemrës, tretjen, presionin e gjakut, djersitjen dhe të folurit, ndër fushat e tjera të shëndetit. Duke kontrolluar muskujt e fytit dhe kutisë së zërit, ai luan një rol të rëndësishëm në të folurit dhe të ngrënit. Ndihmon gjithashtu që i gjithë trakti gastrointestinal të punojë së bashku, të rregullojë rrahjet e zemrës dhe të lidhë trurin me pjesën tjetër të trupit.

Kur bëhet fjalë për nervin vagus, një nga funksionet e tij më të rëndësishme është roli i tij si nervi kryesor parasimpatik i trupit. Ndihmon për të ngadalësuar rrahjet e zemrës, për të rregulluar presionin e gjakut, për të kontrolluar djersitjen, për të kontrolluar refleksin e gagut (gag reflex), për të lejuar shtrëngimin e pavullnetshëm dhe relaksimin e muskujve të zorrës dhe për të kontrolluar tonin e enëve të gjakut.

Funksioni i mbingarkuar i nervit vagus mund të rezultojë në çështje të sistemit nervor dhe mund të shfaqet në disautonomia, të cilat janë gjendje në të cilat sistemi nervor autonom (ANS) nuk funksionon si duhet, siç është sindroma e takikardisë ortostatike posturale (POTS). Nëse nervi vagus stimulohet papritur, mund të rezultojë në një refleks vazovagal që mund të çojë në një ngadalësim të rrahjeve të zemrës, rënie të papritur të presionit të gjakut, dhimbje, stres i papritur ose simptoma gastrointestinale. Nga ana tjetër, stimulimi i nervit vagus gjithashtu ofron disa përfitime, duke përfshirë ndalimin e lemzës ose takikardi supraventrikulare (SVT) dhe diagnostikimin e murmuritjeve të zemrës.

Meqenëse nervi vagus ka shumë funksione dhe luan një rol të madh në shëndet, shkencëtarët, profesionistët e kujdesit shëndetësor dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor mendor kanë qenë të interesuar në rolin e tij dhe si ta mbështesin atë.

Luftim ose Tërheqje apo Pushim dhe Kurim

Kur jeni nën stres, kjo ndikon në të gjithë trupin. Sistemi nervor simpatik shkakton një përgjigje tërheqje ose luftimi për t’ju mbajtur gjallë. Edhe nëse nuk jeni në rrezik real, por vetëm duke përjetuar stres të përditshëm, trupi dëshiron t’ju mbajë të sigurt.

Nëse trupi ndjen një kërcënim, ai mund të ngrijë dhe të kërkojë rrezikun përreth jush. Kjo ngre kortizolin, epinefrinën dhe norepinefrinën. Ndiheni të shqetësuar, të zemëruar ose të frikësuar që mund të duket edhe në fytyrën tuaj. Filloni të djersitni, rrahjet e zemrës rriten, tretja ngadalësohet dhe enët e gjakut ngushtohen. Ndjeni tension, dhimbje, dhe dridhje. Mund të shtrëngoni grushtin; të tregoni gjuhë të ruajtur të trupit ose të dëshironi të dukeni më të mëdhenj. Mund të ndiheni sikur ikni.

Një mënyrë tjetër që trupi jmund të reagojë ndaj stresit është mbyllja ose ngrirja. Nëse trupi ndjen rrezik real ose ndjen se nuk mund të shpëtojë, sistemi nervor parasimpatik mund të fillojë për të krijuar një mbyllje. Ju mund të ndjeheni të pashpresë, keni mpirje, turp, një ndjenjë të ndjenjës së bllokuar, të shkëputur ose marramendje. Mund të ndiheni të përzier, të merrni frymë më ngadalë ose të përjetoni një ulje të rrahjeve të zemrës, presionit të gjakut, përgjigjes imune, dëshirës seksuale dhe ndjesisë së dhimbjes. Sistemi i tretjes ngadalësohet, sytë fiksohen dhe keni vështirësi në të folur.

Përjetimi i një përgjigje tërheqje ose luftimi ose mbylljeje ndaj diçkaje të frikshme, stresuese ose nxitëse është absolutisht e shëndetshme. Të gjithë e bëjmë. Nëse ka një rrufe, ose shefi ju thërret në zyrën e tij papritur, ose dikush papritmas ju pret në autostradë, ju mund të përjetoni shenja të luftës, duke përfshirë rritjen e rrahjeve të zemrës, frymëmarrjen më të rëndë ose një nevojë te ulërasësh.

Këto përvoja të tërheqjes ose luftës ose mbylljes supozohet të jenë ngjarje akute, të shkurtra. Një sistem i shëndetshëm nervor dhe nervi vagal supozohet se shkundin këtë stres dhe kthehen përsëri në një gjendje të qetë, të sigurt dhe të lidhur. Sidoqoftë, njerëzit që po përjetojnë ton të dobët vagal për shkak të abuzimit në fëmijëri, traumës ose faktorëve të tjerë, do e përjetojnë këtë përgjigje vazhdimisht. Kur tërheqja ose lufta ose mbyllja bëhet një gjendje kronike, bëhet problem. Rrit rrezikun e çështjeve të shëndetit mendor dhe fizik.

Rëndësia e tonit të mirë vagal

Nervi vagal është i përfshirë në shumë zona në të gjithë trupin, duke e bërë një ton të mirë vagal shumë të rëndësishëm. Një ton i mirë vagal është i rëndësishëm për:

– Uljen e presionit të gjakut

– Uljen e rrahjeve të zemrës

– Menaxhimin e stresit dhe ankthit

– Humor rregullues

– Uljen e inflamacionit ose dhimbjes

– Shpërndarjen e informacionit midis trurit dhe zorrëve

– Sigurim i informacionit ndijor nga fyti, mushkëritë dhe zemra

– Rregullim i gëlltitjes

– Fjalim rregullues

Simptomat e tonit të dobët vagal

Ndonjëherë nervi vagal dëmtohet duke rezultuar në ton të dobët vagal. Simptomat e tonit të dobët vagal për shkak të dëmtimit të nervit vagus mund të përfshijnë:

– Dhimbje barku

– Të përzier

– Të vjella

– Rrahje të pazakontë të zemrës

– Presion i pazakontë i gjakut

– Humbja e refleksit gag

– Dhimbje veshi

– Ulje të Acidit të stomakut

– Humbje të zërit

Simptomat e tonit të dobët vagal edhe pa dëmtime nervore mund të përfshijnë:

– Ankth

– Depresion

– Rregullim të dobët emocional

– Stres të lartë

– Të jesh në modalitetin e të mbathurit ose luftës

– Hapësira e ulët e vëmendjes

– Inflamacion i rritur

– Dhimbje

Shkaqet kryesore të tonit të dobët Vagal

Ju mund të përjetoni ton të dobët vagal për shkak të një larmie arsyesh, përfshirë përvojat e jetës së kaluar, çështjet shëndetësore dhe zgjedhjet e stilit të jetës. Le të shohim shkaqet kryesore të tonit të dobët vagal.

– Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të ndërhyjnë në sensin e sigurisë së brendshme dhe të çojnë në ton të dobët vagal. Kur trupi përjeton stres, trupi do të shkojë në një mënyrë tërheqje ose luftimi për t’ju mbrojtur. Amigdala sinjalizon hipotalamusin për të rritur rrahjet e zemrës, për të rritur shqisat, për të gjeneruar frymëmarrje më të rëndë, për të shkaktuar marrje më të madhe të oksigjenit, për të rritur nivelet e kortizolit dhe për të nxituar adrenalinën në të gjithë sistemet e trupit.

Ndërsa kjo përgjigje është sigurisht e rëndësishme, kur jeni nën stres kronik, trupi do të jetë në një gjendje të vazhdueshme terheqje ose luftimi duke çuar në rritje kronike të niveleve të kortizolit. Kjo mund të ulë trurin, të ndërpresë tonin vagal, të prishë rregullimin e sinapsës, të dëmtojë funksionin e trurit dhe të kompromentojë gjendjen shpirtërore.

Gjumi i dobët kronik rrit stresin kronik dhe përfundon duke ushqyer një cikël vicioz të një gjendje stresuese mbi sigurinë. Ky cikël mund të rrisë rrezikun për çështje të shëndetit mendor, lodhje, çmenduri, sëmundje Alzheimer dhe sëmundje të tjera neurodegjenerative.

– Përvojat Traumatike të Fëmijërisë së Hershme

Vitet tuaja të para janë tepër të rëndësishme për zhvillimin neurologjik dhe të përgjithshëm. Kjo është koha kur jeni duke kërkuar siguri dhe rehati. Kjo është koha kur jeni duke mësuar sugjerime të sigurta sociale, te të cilat mund të mbështeteni më vonë gjatë jetës. Sidoqoftë, fëmijët që rriten në një shtëpi abuzive ose nuk marrin sugjerime të sigurta sociale ose i shohin këto sugjerime të sigurta sociale brenda një mjedisi abuziv, marrin mesazhe të përziera.

Fëmijët që përjetojnë trauma përjetojnë gjithashtu një ndërprerje të sigurisë. Kjo ushqen një gjendje kronike të rrezikut të tërheqjes ose luftës ose mbylljes që ata mund të vazhdojnë të përjetojnë gjatë gjithë jetës së tyre.

Përjetimi i formave të tjera të traumës, duke përfshirë aksidente të rënda automobilistike, sëmundje të rëndë ose shtrim në spital, humbjen e një prindi ose një të dashuri, varfëri të thellë ose luftë, ndikojnë gjithashtu negativisht në nervin vagus dhe mund të çojë në një gjendje kronike të rrezikut të tërheqjes ose luftës ose mbylljes. Ata që kanë rezultat të lartë në provën e Përvojave të Fëmijërisë së Pamundur (ACE) kanë tendencë të kenë një ton të dobët vagal dhe ka më shumë të ngjarë të jenë në një mënyrë kronike tërheqje ose luftimi ose mbylljeje dhe të zhvillojnë çështje të ndryshme të shëndetit mendor dhe fizik si rezultat.

Ndërsa vitet tona të hershme të fëmijërisë janë më kritiket, për zhvillimin e shëndetshëm, përvojat traumatike më vonë në fëmijëri, gjatë viteve të adoleshencës ose viteve të mëvonshme mund të ndikojnë gjithashtu në tonin vagal. Çrregullimi i stresit post-traumatik, i cili shoqërohet me një ton të dobët vagal, shpesh zhvillohet për shkak të përvojave traumatike më vonë në jetë, për shembull, nëse përjeton luftë, sulm fizik ose seksual, abuzim në familje, aksidente automobilistike, humbje të një të dashuri, ose sëmundje serioze.

– Lëndimet e Kokës dhe Toni Vagal

Lëndimet e kokës mund të çojnë në ton të dobët vagal. Këto dëmtime mund të shkaktojnë në mënyrë specifike një dëmtim të nervit vagal që çon në simptoma të një toni të dobët vagal. Në disa raste, një tronditje ose dëmtim traumatik i trurit ndikon në funksionin e nervit vagus.

Edhe nëse dëmtimi i kokës nuk ka një ndikim të qëndrueshëm, mund të bëhet një përvojë traumatike që ushqen problemin e një toni të dobët vagal. Stimulimi i nervit vagus mund të ketë përfitime neuroprotektive dhe mund të ndihmojë në rimëkëmbjen nga dëmtimi traumatik i trurit.

– Mekanika e dobët e frymëmarrjes

Gjatë gjithë ditës, ju ndoshta merrni frymë të cekët që as nuk e vini re. Kur jeni nën stres, mund të vini re se frymëmarrja dhe ritmi i zemrës përshpejtohen. Nëse keni ankth, mund të përjetoni frymëmarrje të rritur nga askund pa ndonjë arsye të dukshme.

Nëse keni një ton të dobët vagal, frymëmarrja mund të jetë e çrregullt dhe ka të ngjarë të mos jetë e vetëdijshme. Teknikat e dobëta të frymëmarrjes mund të ndërpresin funksionin nervor vagus dhe të ushqehen me simptomat e tonit të dobët vagal. Nga ana tjetër, të qënit më i vetëdijshëm për frymën dhe marrja e frymëmarrjeve të ngadalta, më të thella nga barku është e dobishme për tonin vagal dhe ju nxjerrë nga një gjendje tërheqje ose luftimi.

– Infeksionet kronike

Infeksionet sistemike kronike, përfshirë infeksionet nga Virusi Epstein Barr (EBV), bakteri Borrelia përgjegjës për sëmundjen Lyme, enteroviruset, virusi i varicelës zoster, i dhenve dhe HHV-6 luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e trurit dhe të sistemit nervor.

Këto infeksione mund të shfaqen rreth nervit vagus dhe mund të jenë përgjegjëse për Sindromën e Lodhjes Kronike (CFS), shëndetin mendor dhe çështjet neurodegjenerative. Këto infeksione sistemike mund të rrezikojnë shëndetin e trurit, të shkaktojnë inflamacion, dhimbje dhe një sërë simptomash. Infeksionet kronike mund të rrisin rrezikun e ankthit, depresionit, lodhjes, mjegullës së trurit, çështjeve të kujtesës, çështjeve njohëse dhe problemeve të tjera mendore ose neurologjike.

– Pabarazitë e sheqerit në gjak

Një dietë e pasur me sheqer të rafinuar, karbohidrate të përpunuara dhe me pak perime, yndyrna të shëndetshme që mbrojnë trurin dhe proteina të pastra, mund të çojë në zhbalancime të sheqerit në gjak. Ëmbëlsira me karbohidrate të larta dhe vaktet e rënda mund të japin energji afatshkurtër, por ato shkaktojnë një rënie të papritur të sheqerit në gjak të karakterizuar nga lodhje dhe mjegull e trurit.

Çekuilibrat e sheqerit në gjak mund të rrezikojnë funksionin nervor dhe vagal, si dhe trurin dhe shëndetin neurologjik. Çekuilibri i sheqerit në gjak mund të rezultojë në simptoma të ndryshme që mund të lidhen me tonin e dobët të vagalit, duke përfshirë mjegullën e trurit, nervozizmin, kokëfortësinë, luhatjet e humorit, ankthin, lodhjen dhe dëshirat seksuale.

– Ngarkesa e lartë toksike

Fatkeqësisht, ambienti ynë është plot toksina. Mund të hasni toksina përmes ajrit të ndotur, ujit nga çezmat komunale, ushqimeve jo-organike dhe të përpunuara, hapësirave të brendshme të mykura, produkteve plastike dhe produkteve konvencionale të trupit dhe shtëpisë, ilaçeve, tymit të cigareve, etj.

Një ngarkesë e lartë toksike mund të ketë një ndikim të jashtëzakonshëm në trurin tonë, funksionin neurologjik dhe shëndetin e përgjithshëm. Neurotoksinat, të tilla si etanoli (në alkool), glutamati monosodium (MSG), metalet e rënda (të tilla si alumini, plumbi dhe zhiva), toksina botulinum (në Botox), tetrodotoksina dhe toksina e tetanozit, janë veçanërisht të dëmshme në funksionin e trurit.

Toksinat nga produktet ushqimore jo-organike mund të shkojnë deri në tru dhe të kompromentojnë kujtesën, gjendjen shpirtërore dhe shëndetin e trurit. Toksiciteti i mjedisit mund të çojë në ton të dobët vagal, ankth, depresion, lodhje, probleme me kujtesën, mjegullën e trurit, çmendurinë dhe sëmundjet neurodegjenerative.

Testimi i tonit vagal

Përveç shikimit të simptomave dhe faktorëve të rrezikut, ka disa mënyra që mund të provoni nëse keni një ton të dobët vagal.

– Krahasimi i ritmit të zemrës me frymëmarrjen

Ritmi i zemrës është shpejtësia e rrahjeve të zemrës bazuar në numrin e kontraktimeve ose rrahjeve në minutë. Rrahjet e zemrës varen nga aktiviteti aktual. Shkalla normale e pushimit të zemrës përcaktohet si 60 – 100 rrahje në minutë. Një ritëm normal i frymëmarrjes është 12 – 20 frymëmarrje në minutë.

Nëse jeni vërtet atletik, i aftë ose shumë i qetë, është në fundin e poshtëm ose në nivelin më të ulët. Shkalla juaj e frymëmarrjes është rreth një e pesta e kësaj. Nëse rrahjet e zemrës suaj janë rregullisht shumë të larta ose krahasimi midis rrahjeve të zemrës dhe frekuencës së frymëmarrjes është i parregullt ose jonormal, mund të keni një ton të dobët vagal.

– Presioni i gjakut

Mbiveshkorja dhe aktiviteti i nervit vagal luajnë një rol të madh në ndihmën për të mbajtur nivelet normale të presionit të gjakut. Një presion normal i gjakut në pushim duhet të jetë në intervalin 100-140 mm / Hg sistolik mbi 60-90 mm / Hg. diastolike. Individët me mbizotërim simpatik (hormone të stresit të lartë) do të kenë presion të lartë të gjakut, ndërsa individët me mbizotërim parasimpatik (hormone të stresit të ulët) do të kenë presion të ulët të gjakut.

Një presion i gjakut në pushim mbi 140/90 mm / Hg mund të jetë një shenjë e tonit të dobët vagal dhe shtytjes së lartë të dhembshurisë. Një presion i gjakut në pushim nën 100/60 mm / Hg mund të jetë një shenjë e daljes dogale të vagalit duke shkaktuar ndikimin e “ngrirjes” në trup i cili zvogëlon qarkullimin dhe presionin e shëndetshëm të gjakut që çon në lodhje.

– Testi i hipotensionit ortostatik

E vetmja gjë që ju nevojitet për këtë është një test i presionit të gjakut. Shtrihuni për 5 minuta dhe më pas matni presionin e gjakut dhe shënojeni atë (sidomos sistolik – numri i lartë). Pastaj ngrihuni dhe matni përsëri presionin e gjakut menjëherë. Ekuilibri i shëndetshëm vagal dhe dashamirës do të shkaktojë një rritje të presionit të gjakut kur të qëndroni në këmbë, gjë që bën që sasia e duhur e rrjedhjes së gjakut të shkojë në tru, kështu që të ndiheni të qëndrueshëm dhe të palëkundur nga lëvizja.

Presioni sistolik duhet të rritet natyrshëm rreth 10 mm / hg kur shkoni nga ulur në këmbë. Nëse presioni sistolik mbetet i njëjtë ose zvogëlohet, ka mundësi që të keni lodhje të veshkave. Kur qëndrojmë, epinefrina sekretohet normalisht për të rritur presionin e gjakut, për të kapërcyer gravitetin dhe për të pompuar gjak drejt zemrës.

– Variacioni i ritmit të zemrës

Ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës (HV) i referohet ndryshimit në intervalin kohor midis rrahjeve të zemrës ose intervalit të rrahjes. Ekzistojnë metoda të ndryshme që mund të ndihmojnë për të zbuluar HRV anormale, duke përfshirë EKG, masa të presionit të gjakut, ballistokardiografi dhe fotopletizmograf (PPG). Një HRV anormale mund të nënkuptojë që keni një ton të dobët vagal.

Strategjitë kryesore për të përmirësuar tonin vagal

Nëse po përjetoni shenja dhe simptoma të një toni të dobët vagal, ka strategji të ndryshme që mund të praktikoni për ta përmirësuar atë. Këtu janë strategjitë kryesore:

– Ulni stresin dhe përmirësoni gjumin

Reduktimi i stresit dhe përmirësimi i gjumit mund të ndihmojë trupin të kthehet në një gjendje të sigurt dhe të lumtur. Gjumi lejon gjithashtu pushim, riparim dhe përtëritje. Ulni situatat stresuese dhe kohën me njerëzit që ju rrëzojnë. Merrni aktivitete relaksuese dhe de-stresuese, përfshirë lutjen, meditimin, ditarin, shëtitjet në natyrë, ushtrimet fizike, banjot kuruese dhe leximin.

Praktikoni pohime pozitive dhe zhvilloni një mendim pozitiv. Sigurohuni që të flini 7 – 9 orë çdo natë. Shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtën kohë çdo ditë për të mbështetur ritmin cirkadian të trupit. Shmangni ushqimin, stresin dhe elektronikën afër kohës së gjumit dhe merruni me aktivitete relaksuese. Sigurohuni që dhoma e gjumit të jetë një vend i sigurt dhe i rehatshëm.

– Praktikimi i Faljes dhe të Qeshurit

Praktikimi i faljes është një nga mënyrat më të mira për të mbajtur trupin dhe emocionet në një vend të lumtur, të sigurt dhe pozitiv. Nëse vini re se jeni të stresuar, të shqetësuar ose të zemëruar, ose gjendeni në një gjendje tërheqje ose luftimi ose mbylljeje, kryeni një falje të namazit apo lutje dhe falënderime ndaj Zotit duke numëruar disa nga të mirat që ju ka dhënë. Kjo automatikisht mund t’ju kthejë në një gjendje më të sigurt.

E qeshura është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të stimuluar nervin vagus, për të sjellë energjinë dhe për të krijuar një siguri. Gjeni një video qesharake, shikoni një komedi, përfshihuni në aktivitete dhe situata shoqërore që sjellin të qeshura dhe mos kini frikë të qeshni me veten tuaj. Nëse ndjeni ankth, stres ose mungesë sigurie, mendoni për diçka qesharake për ta kthyer veten në një gjendje të sigurt.

– Lidhjet shoqërore me të tjerët

Toni i dobët vagal mund të krijojë një përgjigje kronike të tërheqjes, luftës ose mbylljes. Lidhjet shoqërore me njerëz mbështetës dhe të dashur mund t’ju ndihmojnë të ndiheni të sigurt. Kaloni kohë me miqtë e mirë dhe familjen. Shkoni në xhami ose merrni pjesë në aktivitete fetare.

Anëtarësohuni në një klub libri, klub filmi, ose grup ngjyrosjesh. Kërkoni aktivitete në bibliotekë.

– Frymëmarrja e Thellë, Meditimi dhe Lutja

Frymëmarrja e thellë, meditimi dhe lutja janë mënyra fantastike për të përmirësuar tonin vagal dhe për të qetësuar sistemin nervor. Gjatë jetës sonë të përditshme, shumica prej nesh priren të marrin frymë shumë të cekët nga gjoksi. Vendosni kohë për të praktikuar frymëmarrje të thellë. Merrni frymë gjatë deri në bark për të stimuluar nervin vagus dhe për të krijuar energji.

Ndani kohë për lutje dhe falje të përditshme për të tonifikuar nervin vagus, për të krijuar siguri në trup dhe për të qetësuar mendjen. Lutja drejtuar Zotit ndihmon për t’u lidhur me një qëllim më të lartë dhe ju lejon të gjeni siguri dhe lidhje, dhe ndihmon për të krijuar një ndjenjë qetësie.

– Stimulimi i Muskujve Palatal

Toni i dobët vagal ndikon negativisht në muskuj, në fyt dhe gojë, gjë që mund të ndikojë në të folurën dhe marrjen e ushqimit. Kordat vokale janë gjithashtu të lidhura me nervin vagus. Stimulimi i muskujve palatalë dhe kordave vokale ndihmon për të stimuluar nervin vagus dhe për të përmirësuar tonin vagal.

Leximi me zë, të folurit dhe të bërit gargarë janë praktikë e shkëlqyeshme për të përmirësuar tonin vagal.

– Uji i Ftohtë

Uji i ftohtë është një nga mënyrat më të thjeshta për të stimuluar nervin vagus dhe për të përmirësuar tonin vagal. Kërkimet kanë zbuluar se ekspozimi ndaj ujit të ftohtë mund të sjellë rezultate të vëzhgueshme.

Ndërsa bërja e një dushi me ujë të ftohtë ose zhytja në një pishinë të ftohtë është një nga mënyrat më të mira për të përjetuar përfitime, nuk duhet të filloni me këtë nëse nuk jeni mësuar me ekspozimin ndaj ujit të ftohtë. Filloni me larjen e fytyrës me ujë të ftohtë, pastaj ngadalë lëvizni lart për të bërë një dush me ujë të ftohtë 30 sekondësh. Shumica e njerëzve e shohin se është më e lehtë të bësh një dush të ngrohtë dhe të përfundosh me 30-60 sekonda ujë të ftohtë në fund.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Të kesh një dietë anti-inflamatore të pasur me ushqime të dendura në lëndë ushqyese është shumë e rëndësishme për të mbështetur shëndetin fizik dhe mendor. Një plan ushqimor anti-inflamator mbështet shëndetin e zorrës, gjë që është e rëndësishme, sepse zorra është e lidhur ngushtë me shëndetin e sistemit nervor. Ai gjithashtu ofron lëndë ushqyese që mbështesin funksionin e shëndetshëm të sistemit nervor, ndihmojnë në uljen e simptomave të stresit dhe uljen e inflamacionit.

Së pari, prisni të gjitha ushqimet inflamatore, përfshirë sheqerin e rafinuar, glutenin, vajrat e rafinuar, ushqimet e skuqura thellë dhe të përpunuara, qumështet konvencionale, mishin dhe vezët e ushqyera me kokrra, sodën dhe pijet me sheqer dhe ushqimet ndaj të cilave jeni të ndjeshëm. Në vend të kësaj, përqendrohuni në një plan ushqyes anti-inflamator dhe të ngarkuar me zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, bimë, erëza, ushqime të fermentuara, yndyrna të shëndetshme, mish të ushqyer me bar dhe peshk të egër.

– Përmirësoni shëndetin e zorrëve për një ton më të mirë vagal

Zorra dhe sistemi nervor janë të lidhur ngushtë. Toni i dobët vagal mund të prishë shëndetin dhe tretjen e zorrëve. Shëndeti i dobët i zorrëve nga ana tjetër ka efekte negative në sistemin nervor dhe tonin vagal. Përmirësoni shëndetin e zorrës duke hequr ushqimet inflamatore dhe duke ngrënë një dietë miqësore me zorrët, anti-inflamatore dhe me lëndë ushqyese të bollshme në perime, yndyrna të shëndetshme, proteina të pastra. Probiotikët janë tepër të rëndësishëm për ekuilibrin e mirë të baktereve të zorrëve.

Për shumë njerëz, është e dobishme të hanë shumë ushqime të pasura me prebiotikë, përfshirë qepën, hudhrën, preshin, shpargun dhe ushqime të pasura me probiotikë, si lakra turshi, kimçi dhe kefir.

– Lëvizja dhe Ushtrimi

Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta janë absolutisht thelbësore për shëndetin e sistemit nervor. Lëvizja dhe ushtrimet ndihmojnë për të çliruar energjinë dhe tensionin nga trupi, ju ndihmojnë të largoheni nga mënyra e tërheqjes ose e luftës, të rrisni endorfinën dhe të rrisni humorin. Filloni ditën me një shtrirje të shkurtër. Lëvizni gjatë gjithë ditës duke shëtitur në park gjatë drekës, duke u shtrirë rregullisht, duke luajtur me fëmijët.

Ushtrohuni për 20 – 30 minuta të paktën pesë herë në javë. Në fillim kjo mund të nënkuptojë thjesht shëtitje. Me kalimin e kohës ndërsa bëheni më të shëndetshëm, duhet ta sfidoni veten me trajnime rezistence dhe ushtrime të tjera për të rritur ritmin e zemrës.

– Konsumoni ushqime të pasura me magnez dhe zink

Magnezi dhe zinku janë kritike për shëndetin neurologjik, shëndetin e trurit, shëndetin mendor, lehtësimin e stresit dhe relaksimin. Kërkimet kanë treguar përfitimet e tij të mundshme për dëmtimet traumatike të trurit, depresionin, ankthin dhe çështje të tjera të shëndetit mendor.

Ushqimet e pasura me magnez përfshijnë bajame, spinaq, avokado, lakër jeshile, fara kungulli, fara luledielli dhe arra shqeme. Ushqimet e pasura me zink përfshijnë vezë, mish qengji, arra shqeme, gjel deti, fara kungulli dhe fara susami.

– Dhe së fundi, produkti bimor i mrekullueshëm “Zinginax”, i cili është përkrahësi më i mirë për stimulimin e nervit Vagus dhe përmirësimin e tonit vagal, si dhe ndihmon njëkohësisht për kurimin e traumave të fëmijërisë, përkrah shumë përfitimeve të tjera krejtësisht natyrale, të sigurta për të gjithë dhe pa shkaktuar asnjë lloj efekti anësor.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook