Migrena; Shkaqet dhe 11 Mënyra Kurimi Natyrale

Migrena; Shkaqet dhe 11 Mënyra Kurimi Natyrale

 

Shanset janë të mëdha që ne të përjetojmë migrenë kohë pas kohe ose në baza të shpeshta, ose të njohim dikë që ka migrenë rregullisht. Një në katër njerëz ka të paktën një anëtar me migrenë. Çdo dhjetë sekonda dikush viziton dhomën e urgjencës me një formë dhimbje koke, në shumicën e rasteve, me një sulm akut të migrenës.

Migrena është më shumë se një dhimbje koke. Ato karakterizohen nga dhimbje të forta dhe simptoma neurologjike paaftësie.

Nëse keni migrenë, ju e dini se sa e rëndësishme është të gjeni mjete kurimi natyrore që në të vërtetë funksionojnë për lehtësimin dhe parandalimin e migrenës. Qëllimi ynë është t’ju ndihmojmë të trajtoni migrenën tuaj në mënyrë natyrale dhe të jetoni jetë të shëndetshme dhe pa dhimbje.

Në këtë artikull, do të mësoni se çfarë janë migrenat, llojet e tyre, shenjat dhe simptomat e zakonshme, si dhe shkaqet kryesore. Do të mësoni se si të dalloni migrenat nga llojet e tjera të dhimbjeve të kokës. Më pas do të ndajmë me ju 12 strategji natyrale për të ndaluar migrenën në mënyrë efektive pa ilaçe kimike.

Çfarë janë Migrenat?

Migrenat prekin mbi 1 miliardë njerëz në të gjithë botën. Ato prekin 18% të grave, 6% të burrave dhe 10% të fëmijëve vetëm në SHBA. Migrena është sëmundja e tretë më e përhapur dhe e gjashta me aftësi kufizuese në botë. Mbi 4 milion njerëz në SHBA kanë migrene kronike, që do të thotë se ata përjetojnë 15 ose më shumë episode të migrenës në muaj.

Migrena zakonisht karakterizohet nga një dhimbje drithëruese ose pulsuese. Zakonisht ndodhin vetëm në njërën anë të kokës, megjithëse disa mund ta provojnë atë nga të dy anët. Migrena shpesh shoqërohet me të përziera, të vjella, ndjeshmëri të erës ose ndjeshmëri të tingullit. Ato mund të ndjehen më keq me stërvitjen. Disa njerëz mund të pësojnë shqetësime vizuale të quajtur Aura para sulmit të migrenës. Migrena mund të zgjasë nga 4 deri në 72 orë.

Llojet e Migrenës

Ekzistojnë një shumëllojshmëri e formave të migrenave që mund të përjetoni, përfshirë ato më të zakonshmet, siç janë migrenat me dhe pa një Aura.

– Migrenat me Aura

Rreth një e katërta e njerëzve me migrenë përjetojnë një Aura (shqetësim vizual) para migrenës së tyre. Aura është një seri ndryshimesh vizuale dhe shqisore që mund të keni para një migrene, siç janë pikat e zeza, zigzagët, pikat e ndritshme, dritat ndezëse, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje. Një Aura mund të zgjasë 10 deri në 30 minuta para migrenës.

– Migrena pa Aura

Jo të gjithë përjetojnë një Aura para migrenës së tyre. Njerëzit me migrenë pa Aura përjetojnë një lloj të ngjashëm dhimbjeje pulsuese ose drithëruese dhe simptoma të tjera si ato me Aura.

– Migrena pa dhembje në kokë

Disa njerëz mund të përjetojnë një migrenë të heshtur ose acepalgjike. Ky lloj i migrenës nuk vjen me dhimbje në kokë, në vend të kësaj, mund të përjetohen simptoma të tjera alarmante, të tilla si një Aura, marramendje, shqetësime vizuale dhe vjellje.

– Migrena Hemiplegjike

Kjo lloj migrene mund të ndjehet e ngjashme me një goditje në tru. Karakterizohet nga një dobësi e njërës anë të trupit, humbje e ndjesisë dhe ndjenja e “shpimit të gjilpërave”.

– Migrena e Retinës

Migrena e retinës karakterizohet nga një humbje e përkohshme e shikimit në njërin sy, shpesh së bashku me një Aura.

– Migrena Kronike

Nëse keni 15 ose më shumë ditë në muaj me migrenë, ka të ngjarë të keni migrenë kronike. Njerëzit me migrenë kronike jo gjithmonë mund të përjetojnë migrenën e tyre si të rëndë çdo ditë dhe mund ta ngatërrojnë atë me tension ose një dhimbje koke të sinusit.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme

Sulmet e migrenës karakterizohen nga disa faza: Prodrome, Aura, sulmet e migrenës dhe postdrome. Çdo fazë ka shenjat dhe simptomat e veta. Le të hedhim një vështrim në shenjat dhe simptomat e zakonshme të secilës fazë.

– Prodrome

Para sulmit të migrenës së vërtetë me një ose dy ditë mund të përjetoni:

 • Kapsllëk
 • Lakmi të ushqimit
 • Ngurtësi të qafës
 • Rritje të etjes dhe urinimit
 • Ndryshime të humorit
 • Zverdhje të shpeshtë

– Aura

Disa njerëz mund të pësojnë shqetësime vizuale dhe shqisore të quajtura Aura 20 deri në 60 minuta para sulmit të migrenës.

Një Aura migrene mund të karakterizohet nga:

 • Ndjesia e kunjave dhe gjilpërave në këmbë ose krahë
 • Duke parë pika të zeza, pika të ndritshme, ndezje të dritave dhe forma të ndryshme
 • Humbje e vizionit
 • Zhurma në dëgjim
 • Lëvizje me dridhje
 • Mpirje ose dobësi në njërën anë të trupit ose fytyrës
 • Vështirësi në të folur

– Sulmi i migrenës

Vetë sulmi i migrenës mund të karakterizohet nga:

 • Dhimbje drithëruese ose pulsuese, zakonisht në njërën anë të kokës, por ndonjëherë nga të dy anët
 • Ndjeshmëri ndaj dritës, tingujve, dhe nganjëherë prekjes ose erës gjithashtu
 • Të përzier ose të vjella

– Post-Drome

Pas sulmit të migrenës, mund të ndjeheni të drenazhuar ose të hutuar. Disa ndjehen të dalldisur. Lëvizja e papritur e kokës mund të sjellë përsëri një dhimbje të shkurtër.

Dallimi në mes të migrenës dhe dhimbjeve të kokës

Përveç migrenës, ka disa lloje të tjera të dhimbjes së kokës që duhet të dini për të kuptuar se çfarë lloj dhimbje koke po përjetoni. Nëse jeni duke përjetuar rregullisht, bisedoni me një profesionist të duhur të kujdesit shëndetësor për të parë nëse keni migrenë ose një lloj tjetër dhimbje koke.

Nëse e dini se me çfarë lloj dhimbje koke keni të bëni, do të jetë më e lehtë të identifikoni shkakun rrënjësor, të gjeni lehtësim dhe të zbuloni strategji parandaluese.

– Dhimbjet e kokës për shkak të Tensionit

Dhimbjet e kokës nga tensioni janë një nga format më të zakonshme të dhimbjeve të kokës. Ato njihen edhe si dhimbje koke nga stresi. Ato karakterizohen nga një dhimbje e fortë, presion ose shtrëngim zakonisht rreth ballit, pjesës së pasme të kokës ose qafës. Mund të ndjeni sikur diçka po shtrëngon kafkën tuaj. Dhimbjet e kokës nga tensioni mund të ndjehen kudo, nga të buta në të moderuara.

– Dhimbje koke ditore kronike

Nëse keni dhimbje koke 15 ditë ose më shumë në muaj, mund të merrni diagnozën e Dhimbje koke kronike ditore. Dhimbje koke kronike ditore nuk janë një lloj specifik i dhimbjes së kokës, përkundrazi, ato i referohen shpeshtësisë së dhimbjeve të kokës. Shumica e njerëzve me dhimbje koke kronike ditore përjetojnë dhimbje koke të tipit tension ose migrenë, ose të dyja këto.

– Dhimbjet e kokës në grupe

Dhimbjet e kllasterit janë një nga më të zakonshmet, por edhe një nga llojet më të rënda të dhimbjeve të kokës. Ato karakterizohen nga një dhimbje djegëse ose shpuese pas syve. Mund të ndodhin në grupe brenda disa javësh ose muajsh.

– Dhimbje koke nga Sinusi

Dhimbjet e kokës së sinusit karakterizohen nga sinuset e përflakur rreth ballit, faqeve dhe urës së hundës. Ato ndjehen si një presion, dhe mund të ndodhin së bashku me ënjtje të fytyrës, hundë të ndezur, dhimbje në vesh ose ethe.

– Sindromi i dhimbjes së përzier të kokës

Sindromi i dhimbjes së përzier të kokës është një dhimbje koke e transformuar që përfshin simptoma të përziera si të migrenës ashtu edhe të dhimbjes së kokës.

– Dhimbje koke ditore të vazhdueshme

Dhimbja ditore dhe e vazhdueshme e kokës është një dhimbje koke e re që bëhet e qëndrueshme dhe e vazhdueshme pas 24 orësh dhe zakonisht ndodh pa një histori dhimbjeje koke. Mund të ndjehet e ngjashme me një dhimbje koke tensioni ose migrene, por është në vazhdim e sipër.

– Dhimbje koke reaguese

Dhimbjet e kokës nga reagimi ndodhin nga teprimi i ilaçeve. Kur merrni acetaminofen, ibuprofen, aspirinë ose ilaçe të tjera pa recetë për lehtësimin e dhimbjes, mund të vëreni dhimbje koke më të shpeshta dhe dhimbje koke kur nuk merrni ilaçe.

– Nevralgjia Trigeminale

Nevralgjia Trigeminale është një gjendje kronike dhimbjeje. Ndikon në nervin trigeminal në pjesën e prapme të kokës, i cili stimulon fytyrën dhe rezulton në dhimbje të forta të kokës dhe fytyrës.

Shkaqet kryesore të migrenës

Ekzistojnë një larmi faktorësh që mund të shkaktojnë migrene, përfshirë faktorët ushqyes, stilin e jetës dhe mjedisin. Le të shohim shkaqet kryesore të migrenës një nga një.

– Mangësitë ushqyese

Një nga shkaqet kryesore të mundshme të migrenës janë mangësitë ushqyese. Mangësitë e mëposhtme ushqyese mund të rezultojnë në migrenë:

 • Vitamina B2
 • Folate
 • Vitamina B12
 • Vitamina D
 • Magnezi

– Dehidratimi

Kur djersiteni dhe dehidratoheni, trupi humbet lëngjet thelbësore dhe elektrolitet që i duhen të funksionojnë në mënyrë optimale. Kur dehidratoheni, truri juaj përkohësisht mund të kontraktojë nga humbja e lëngjeve që mund të rezultojë në migrenë dehidrimi ose dhimbje koke. Humbja e mineraleve të caktuara, siç është magnezi, përmes dehidrimit, gjithashtu mund të çojë në migrene.

– Ekspozimi ndaj mykut

Myku është një problem serioz në shumicën e shtëpive për të cilin shumë njerëz nuk janë plotësisht të vetëdijshëm. Myku mund të jetë nën lavaman, në bodrum ose në pjesë të tjera të shtëpisë. Ekspozimi ndaj mykut në shtëpi mund të çojë në disa simptoma të pakëndshme dhe serioze, duke përfshirë migrenë dhe dhimbje koke.

– Infeksionet virale

Migrena dhe dhimbja e kokës mund të jenë gjithashtu rezultat i një infeksioni viral, përfshirë virusin e influencës (gripit) dhe rinovirusin. Migrena dhe dhimbja e kokës mund të jenë gjithashtu rezultat i Virusit Epstein-Barr (EBV) dhe mund të ndodhë gjatë ose pas mononukleozës.

– Mosbalancimi Hormonal

Migrena mund të ndodhë gjithashtu për shkak të çekuilibrit të hormoneve ose luhatjes hormonale. Shumë gra përjetojnë migrenë para ose gjatë periodave të tyre.

– Qëndrimi keq dhe subluksimi i qafës

Shëndeti i shtyllës kurrizore është tepër i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm, për të siguruar forcë strukturore dhe stabilitet për trupin tonë, dhe për të mbrojtur sistemin tonë nervor. Keqformimet strukturore, subluksimet dhe qëndrimi keq mund të rezultojnë në dhimbje në trupin tonë.

Subluksimi i qafës, dëmtimi, stresi dhe acarimi i nervave shpesh ndodh në shpinën e sipërme të qafës për shkak të qëndrimit keq, që është një nga shkaqet më të zakonshme të migrenës dhe dhimbjes së kokës.

– Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund ta vendosin trupin në një cikël lodhjeje dhe inflamacioni. Si stresi kronik ashtu edhe gjumi i dobët mund të rezultojnë në simptoma fizike të padëshiruara, përfshirë migrenë dhe dhimbje koke.

– Nxitësit e zakonshëm të ushqimit

Migrena shpesh shkaktohet nga ushqime të caktuara ose mund të shkaktohet nga ndjeshmëria ndaj një ushqimi të caktuar. Zhdukja e shkaktuesve alergjik të ushqimit mund të ndihmojë në zvogëlimin ose eliminimin e migrenës.

Shkaktarët e zakonshëm të ushqimit alergjik përfshijnë:

 • Gluten
 • Bulmet
 • Vezë
 • Sojë
 • Misër
 • Sheqer
 • Çokollatë
 • Aditivë (shtojca)
 • Preservatives (ruajtës)
 • Alkooli
 • Kafeina

11 Strategji Natyrale për të Ndaluar Migrenën

Nëse keni migrenë të rregullt, patjetër që dëshironi që ajo të zhduket. Ne jemi këtu për t’ju thënë se ju mund të zvogëloni ose eliminoni sulmet tuaja të migrenës në mënyrë natyrale.

 1. Kapelja e akullit për migrenën

Ndërsa parandalimi është thelbësor për të ndaluar migrenën, lehtësimi i menjëhershëm është gjithashtu i rëndësishëm. Hulumtimet kanë treguar që një pako akull ftohës mund të sigurojë lehtësim efektiv nga një sulm i migrenës. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë Kapele Akulli Migrene.

Nëse keni një sulm të migrenës, kapelja e akullit mund t’ju sjellë lehtësim të menjëhershëm. Ajo vjen me pako akulli jo toksik të shkallës së terapisë që mund të nxehet dhe të ftohet në varësi të nevojave tuaja. Me ndihmën e një brezi tensioni të rregullueshëm okupital, krijon një kompresim të përsosur për lehtësim të shpejtë të migrenës për t’ju ndihmuar të riktheheni menjëherë në këmbët tuaja.

 1. Dieta anti-inflamatore

Inflamacioni kronik qëndron në shkakun numër një të rrënjës së të gjitha dhimbjeve dhe sëmundjeve kronike. Inflamacioni kronik mund të jetë një nga shkaqet kryesore të migrenës tuaj. Ushqimi i një diete anti-inflamatore është thelbësore për të parandaluar migrenën dhe për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm.

Zhduk sheqerin e rafinuar, ushqimet e përpunuara, vajrat e rafinuar, përbërësit artificialë, glutenin dhe ushqime të tjera inflamatore. Hani një dietë të pasur me zarzavate organike, perime, fruta të indeksit të ulët të glicemisë, arra, fara, mish të ushqyer me bar të një cilësie të lartë, pulat e fshatit, peshq të egër, gjalpë të lopëve të ushqyer me bar.

Hani shumë bimë dhe erëza anti-inflamatore, të tilla si shafran i Indisë, xhenxhefil, kanellë dhe rozmarinë.

 1. I jepni përparësi Gjumit

Nuk mund ta theksojmë sa e rëndësishme është gjumi për mirëqenien e përgjithshme. Dobësimi i gjumit mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore, dhe sipas hulumtimit, mund të rezultojë në migrenë dhe dhimbje koke. Sipas një studimi që krahason njerëzit që kishin më pak se gjashtë orë gjumë në natë dhe njerëzit që flinin më shumë se gjashtë orë, ata që flinin më pak kishin migrena më të shpeshta dhe më të rënda. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se marrja e sasisë së duhur të gjumit është thelbësore për parandalimin e migrenës me shtatë deri në nëntë orë që është sasia ideale për një natë.

Sigurohuni që të flini shtatë deri në nëntë orë gjatë natës. Hartoni një orar të rregullt të gjumit. Shmangni ngrënien afër gjumit. Zhvilloni një rutinë qetësuese të natës që ju ndihmon të relaksoheni dhe të përgatiteni për gjumë të mirë gjatë natës.

 1. Zakonet e thella të frymëmarrjes dhe menaxhimi i stresit

Mungesa e oksigjenit në nivelin qelizor mund të çojë në një sërë çështjesh shëndetësore dhe dhimbje, duke përfshirë migrenën. Stresi kronik është një tjetër faktor serioz që kontribuon në inflamacion, dhimbje kronike dhe probleme shëndetësore kronike. Mungesa e zakoneve të frymëmarrjes së thellë dhe niveleve të larta të stresit, që të dyja mund të kontribuojnë në migrenën tuaj.

 1. Përmirësoni nivelet e magnezit

Magnezi është i lidhur me migrenën dhe dhimbjet e kokës. Njerëzit me diabet, sëmundje të zemrës dhe alkoolistët janë veçanërisht të prirur ndaj niveleve të ulëta të magnezit.

Ushqimi i pasur me magnez, si mishi me cilësi të lartë, fasulet, arrat, farat, zarzavatet me gjethe, brokoli dhe kungulli mund tju sjellin dobi nëse keni migrenë.

Ne rekomandojmë banja të rregullta të pasuruara me magnez Epsom për të rritur nivelin e magnezit dhe për të qetësuar trupin në të njëjtën kohë.

 1. Kujdesi Kiropraktik

Kujdesi kiropraktik (ushtrimi i shtyllës kurrizore te një specialist) mund të zvogëlojë stresin oksidues në trup, të ulë inflamacionin dhe të ndalojë dhimbjen. Mund tju ndihmojë të korrigjoni qëndrimin tuaj në mënyrë natyrale, gjë që është e rëndësishme duke marrë parasysh që qëndrimi ulur keq mund të jetë një nga shkaqet themelore të migrenës.

 1. Optimizoni nivelet e hidratimit

Siç keni mësuar më parë, dehidratimi mund të çojë në migrenë dhe lloje të tjera të dhimbjes së kokës. Ju mund të dehidratoheni nga mos pirja e mjaftueshme e ujit gjatë ditës. Kafeja, pijet me sheqer dhe alkooli gjithashtu mund të kenë një efekt dehidratues duke ju lënë me migrenë.

Është e rëndësishme që të hidratoheni mirë. Pini 8-10 gota ujë në ditë, ose më shumë nëse ushtroheni shumë ose qëndroni jashtë në diell të nxehtë për një kohë të gjatë. Sigurohuni që të hani gjithashtu perime dhe fruta hidratuese, si tranguj, selino, spece jeshil, kungull të njomë, lakër, luleshtrydhe, mjedër, portokall, limon dhe grejpfrut.

 1. Vitaminat B

Të keni nivele adekuate të vitaminave B është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Vitamina B është thelbësore për formimin e neurotransmetuesve, siç është serotonina, të cilat janë thelbësore për një tru të shëndetshëm, dhe mungesa e tyre mund të çojë në migrenë, dhimbje koke, mjegulla të trurit dhe lodhje.

 1. Ekspozimi ndaj Diellit dhe Vitamina D

Mungesa e vitaminës D është një nga mangësitë më të zakonshme të shoqëruara me kushte të shumta kronike, duke përfshirë migrenën, sëmundjet kardiovaskulare, osteoporozën, kancerin dhe diabetin. Nivelet optimale të vitaminës D janë vendimtare për shëndetin tuaj, megjithatë, mund të jetë sfiduese për ta arritur atë. Shumica e njerëzve kalojnë shumë kohë në ambiente të mbyllura ose jetojnë në klimë me pak me diell.

Për të arritur nivele adekuate të vitaminës D, ne rekomandojmë që të drejtoheni te kombinimi i ekspozimit në diell, ushqimevet e pasura me vitaminë D dhe shtojcat e sigurta.

 1. Vajrat esencialë

Shpërndarja e vajrave esencialë në ajër mund të jenë një ide fantastike për të përjetuar lehtësim të migrenës për shkak të efekteve të tyre qetësuese dhe mpirëse. Ju gjithashtu mund të përdorni vajra esencialë të shkallës terapeutike në lëkurën tuaj duke vendosur disa pika në duar dhe duke i fërkuar në ballë. Mund ta holloni me vaj kokosi për përfitime shtesë hidratuese.

Dy vajrat thelbësorë për migrenat janë vaji i mentes dhe livando. Hulumtimet kanë treguar që vaji i mentës mund të rrisë rrjedhjen e gjakut të lëkurës dhe përshtatet me kontraktimet e muskujve. Ka një efekt ftohës të zgjatur në lëkurë dhe efekt qetësues kur thithet. Vaji i livandës ka një efekt qetësues dhe stabilizues të humorit. Hulumtimet kanë treguar që thithja e vajit të livandës për vetëm 15 minuta mund të zvogëlojë simptomat e migrenës në mënyrë efektive.

 1. Bimët Shkretinore dhe Migrena

Mbështetja për Migrenën


Migrena është një dhimbje koke primare dhe e përsëritur pulsuese që zakonisht prek njërën anë të kokës dhe mund të variojë nga mesatarja në të rëndë. Disa nga shkaqet kryesore të shkaktimit të migrenës janë stresi, ankthi, trauma mendore, gjumi i pamjaftueshëm etj.

Për tju ardhur në ndihmë me këto probleme, Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHRD) ka zhvilluar produktet bimore më të dobishme dhe efektive për migrenën – Jaerva Migraine dhe Zinginax.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook