Mënyra natyrale për të balancuar nivelet e kortizolit

Mënyra natyrale për të balancuar nivelet e kortizolit

 

Nëse jeni si shumica e njerëzve në shoqërinë tonë, padyshim që jeni nën një formë stresi çdo ditë. Gjithçka nga stili i jetesës i ngarkuar, gjumi i dobët, toksinat mjedisore, deri te shëndeti i dobët emocional vendosin një kërkesë të tepërt në trupin tonë. Në mënyrë tipike, kur kjo ndodh, trupi ynë do të prodhojë nivele të ngritura të kortizolit nga gjëndrat mbiveshkore.

Kortizoli është mënyra e trupit për të rritur energjinë në mënyrë që të mund të mposhtim stresorët. Kur çrregullohet, ngritja kronike e kortizolit mund të ketë pasoja shëndetësore. Me kërkesat e rritura të ditës së sotme, është e rëndësishme të balanconi nivelin e kortizolit për shëndetin optimal.

Çfarë është kortizoli?

Kortizoli njihet si hormoni i stresit. Me kalimin e viteve, burime të ndryshme të mediave e kanë konsideruar kortizolin djalë të keq, duke pretenduar se është i keq për trupin. Ajo që shumica e njerëzve nuk e kuptojnë megjithatë, është se kortizoli është një pjesë thelbësore e funksionimit të trupit tonë. Çelësi është që të balanconi nivelin e kortizolit për shëndetin optimal.

Paraardhësit tanë shpesh jetonin në mjedise armiqësore me kërcënime të menjëhershme për jetën e tyre. Në këto situata, ne kemi nevojë për një mënyrë për të maksimizuar energjinë tonë dhe forcuar shqisat tona për të përmirësuar shanset që të mund të shmangim një kërcënim të menjëhershëm.

Përgjigja e kortizolit është në thelb mënyra e rritjes së aftësisë sonë për të mbijetuar në një situatë të rrezikshme. Kur truri percepton stresin ose një kërcënim të menjëhershëm për mirëqenien tonë, lëshon kortizol. Kur lëshohet kortizoli, ai vepron si një lehtësues i butë i dhimbjes dhe sinjalizon lëshimin e sheqernave të ruajtura në gjak për energji të menjëhershme.

Kur ekziston një kërcënim fizik në mjedisin tonë të menjëhershëm, ky është një veprim shumë i dobishëm nga trupi. Sidoqoftë, në kulturën e sotme shumë njerëz marrin lëshime të vogla të kortizolit gjatë gjithë ditës nga stresorët që nuk zgjidhen ose thjesht rrjedhin nga të menduarit stresues. Një cikël i përsëritur i kësaj mund të shkaktojë shumë probleme në trup.

  • Kortizoli i lartë

Shumica e njerëzve që janë nën stres kronik do të kenë nivele të ngritura të kortizolit. Kjo për shkak se trupi përpiqet të rrisë aftësinë e tij për t’u marrë me një kërkesë të tepërt. Ndërsa nivelet e larta të kortizolit nuk janë problem në vetvete, kortizoli i ngritur në mënyrë kronike mund të jetë.

Një nga problemet e mëdha me ngritjen kronike të kortizolit është se ne shpesh shohim pabarazitë e sheqerit në gjak. Këta janë një nga hajdutët më të fshehtë të shëndetit tonë. Pabarazia e sheqerit në gjak rrit inflamacionin që i bën më shumë stres veshkave dhe fillon një cikël të mbrapshtë, pasi ato vazhdojnë ta keqësojnë njëri-tjetrin.

Nëse vazhdohet mjaft gjatë, kjo ngritje kronike e kortizolit mund të hedhë gjithashtu ekuilibrin e hormoneve seksuale dhe të kontribuojë në shtimin e peshës, mjegullën e trurit, energjinë e ulët dhe një vitalitet të përgjithshëm të ulur.

Kortizoli i ngritur në mënyrë kronike (nganjëherë diagnostikohet si Sëmundja / Sindroma Cushing) është shpesh fillimi i mosfunksionimit të veshkave nëse asgjë nuk bëhet për të rivendosur ekuilibrin.

  • Kortizoli i ulët

Lodhja adrenale, ose më saktë mosfunksionimi i boshtit HPA, shpesh karakterizohet nga një nivel kortizoli i ulët kronikisht. Këta njerëz kanë tendencë të ndjehen të lodhur dhe të paaftë për të trajtuar stresorët e përditshëm të jetës. Simptoma të tjera mund të përfshijnë shtimin e peshës, çekuilibrin e hormoneve, ankthin, pagjumësinë, depresionin dhe rrëzimet e shpeshta të energjisë.

Kjo shpesh ndodh pas një periudhe të zgjatur të kortizolit të lartë, prandaj është kaq e rëndësishme të mësoni se si të ekuilibroni kortizolin tuaj.

Kortizoli i ulët është shpesh një shenjë që trupi ka qenë nën stres të ngritur për një kohë të zgjatur dhe nuk mund të trajtojë më kërkesën e mjedisit të tij. Kjo ndodh kur dikush fillon të përparojë nëpër fazat e ndryshme të mosfunksionimit të veshkave ndërsa prodhimi i kortizolit vazhdon të bierë.

Kjo gjendje mund të shkaktohet nga sëmundja e Addison-it. Addison është një gjendje autoimune në të cilën sistemi imunitar fillon të sulmojë gjëndrat mbiveshkore, duke penguar funksionin e tyre.

Strategjitë për të balancuar kortizolin

Kërkesat e sotme nuk po ndryshojnë dhe shëndeti ynë është një reflektim i kësaj. Tani, më shumë se kurrë, është e rëndësishme të përdorni strategji për të balancuar kortizolin. Kjo do të sigurojë që trupi të mbetet në një gjendje adaptive sesa në një keqtrajtim. Kjo gjithashtu do të sigurojë që të keni energjinë dhe qartësinë mendore që ju nevojitet për të patur një përvojë të thellë të jetës.

Kur bëhet fjalë për të provuar të balanconi kortizolin dhe optimizimin e ekuilibrit të hormoneve, këto janë strategjitë që duhet të ndiqni:

– Dieta kuruese anti-inflamatore

Një nga parimet më themelore të ekuilibrit në pothuajse çdo sistem të trupit është të keni një ekuilibër të shëndetshëm të sheqerit në gjak. Kjo për shkak se pabarazitë e sheqerit në gjak mund të kontribuojnë në inflamacion, i cili hedh më shumë procese në trup sesa mund të llogaritet.

Për të balancuar nivelin e kortizolit duhet të heqim sheqerin, karbohidratet e përpunuara dhe drithrat nga dieta. Këto duhet të zëvendësohen me yndyrna të shëndetshme nga arra kokosit, avokado, ullinj, mish i kafshëve të ushqyera me bar, peshk i egër dhe produkte të qumështit nga kafshët e rritura nëpër kullota. Sasi të vogla të arrave dhe farave të tilla si makadamia, bajame, dhe farat e kungujve të njomë mund të jenë gjithashtu një shtesë e shkëlqyeshme.

– Ulja e stresit dhe promovimi i paqes

Kur grindemi vazhdimisht, ndonjëherë harrojmë se si të qetësohemi. Nëse nuk merrni kohë për të trajnuar aftësinë tuaj për t’u çlodhur, stresi kronik mund të bëhet gjendja juaj e paracaktuar.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të ekuilibroni stresin me relaksim. Kjo mund të bëhet në shumë mënyra. Nga një këndvështrim i përditshëm, mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme të kaloni kohë në lutje, meditim, frymëmarrje të thellë, shtrirje, duke bërë një banjë kuruese.

Për më tepër, duhet të reflektoni në jetën tuaj dhe të shihni cilat janë fushat e stresit që mund të shkurtoni. Kjo mund të nënkuptojë largimin e njerëzve stresues, rrethimin e vetvetes me miqtë lartësues, gjetjen e një mënyre për të ulur atë udhëtim të gjatë, përmirësimin e aftësive të komunikimit (e shkëlqyeshme për uljen e stresit në marrëdhënie) dhe gjithçka tjetër që mund të mendoni. Gjeni ato fusha të jetës që po jua rrëmbejnë energjinë në mënyrë të panevojshme dhe bëni atë që mundeni për t’i përmirësuar ato.

– Flini mirë

Siç thamë, është e rëndësishme që të ekuilibroni stresin me relaksim, në mënyrë që trupi të mund të rinovohet dhe të përshtatet për të qenë nesër më i fortë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur bëhet fjalë për gjumin. Marrja e gjumit të thellë me cilësi të lartë, në mënyrë të rregullt, mund të jetë po aq shumë sa ndërrimi i lojërave sesa balancimi i sheqerit në gjak.

Kjo për shkak se gjumi i thellë rinovon trurin dhe rikthen ekuilibrin në të gjithë trupin në kaq shumë mënyra. Fatkeqësisht, mjedisi ynë i ditëve moderne është vërtet rrëmujë me aftësinë tonë për të fjetur.

Ne jemi nën stres kronik, jemi të rrethuar nga drita blu nga pajisjet elektronike, EMF nga telefonat dhe ëifi, dhe nuk kalojmë shumë kohë në diell. Këto janë të gjitha gjërat që kontrollojnë trurin tonë dhe orën e brendshme që na thotë kur të flemë.

– Frymemarrja e thelle

Frymëmarrja e thellë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të tërhequr shpejt trupin nga një gjendje e stresuar. Kjo pasi, duke u bërë si duhet, mund të aktivizojë degën parasimpatike të sistemit nervor i cili është përgjegjës për nxitjen e një gjendje qetësie.

Një mënyrë e zakonshme dhe efektive për ta bërë këtë është të kryeni atë që quhet teknikë e frymëmarrjes në kuti. Kjo është një teknikë e thjeshtë, në të cilën merrni frymë, mbani frymën, nxirrni frymën jashtë, mbajeni përsëri dhe përsërisni duke e rritur kohëzgjatjen e mbajtjes së frymës prej 5 sekondash çdo herë.

Shumë njerëz do të vërejnë se kjo teknikë është e shkëlqyeshme gjatë një kohe stresi dhe zvogëlon shpejt çdo ankth që ndjejmë. Ju mund të përdorni gjithashtu një formë aktive të kësaj teknike kur jeni duke ecur diku. Duke ndjekur të njëjtin model, merrni frymë, mbajeni, merrni frymë dhe mbajeni në ngritje të çdo 5 hapave. Kjo mund të jetë një strategji e shkëlqyeshme e mendjes kur nuk keni kohë të uleni dhe të meditoni.

– Ecja zbathur në tokë

Njerëzit modernë janë kryesisht të ndarë nga toka në shumë mënyra. Ne e kalojmë pjesën më të madhe të kohës sonë brenda dhe si rezultat nuk marrim më dritë të rregullt të diellit ose kontakt direkt me tokën. Këto të dyja janë në të vërtetë shumë të rëndësishme për shëndetin tonë. Trupat tanë janë optimizuar për të punuar me forcat e lehta dhe magnetike që janë nxjerrë nga toka dhe dielli. Kur nuk i marrim këto gjëra, pësojmë pasoja.

Studimet kanë treguar se kontakti me tokën direkt të zbathur mund të ulë inflamacionin dhe të përmirësojë nivelin e stresit tek njerëzit. Për të marrë këto përfitime një hap më tej, e bëni këtë nën rrezet e diellit. Kohët më të mira të ditës për të kryer këto aktivitete janë lindja e diellit, mesdita dhe perëndimi i diellit, në këtë mënyrë truri juaj do të rivendoset me shenjat cirkiane të mjedisit që na tregojnë kur të flemë.

– Magnezi

Stresi rrit nevojën tonë për magnez ndërsa njëkohësisht e varfëron atë shpejt nga trupi. Për shkak se magnezi përdoret për kaq shumë procese në trup, përfshirë prodhimin e energjisë, një mangësi mund ta bëjë stresin më të dëmshëm për shëndetin tuaj. Kjo mund të çojë në një spirale në rënie të pasojave shëndetësore nëse nuk adresohet.

– Bimët Adaptogjene

Për mbështetje shtesë që mund të implementohet lehtësisht në një mënyrë jetese të ngjeshur, bimët adaptogjene mund të jenë të fuqishme. Këto janë barishte që forcojnë aftësinë tuaj për të trajtuar stresin duke përmirësuar sinjalizimin e hormonit të stresit.

Përmirësimi i sinjalizimit të hormonit të stresit është i rëndësishëm për të ndihmuar me mosbalancimet e sheqerit në gjak dhe hormonit seksual të cilat kontribuojnë në shumë probleme shëndetësore më vete.

Një nga produktet bimore më të mira për të balancuar kortizolin është “Ardavana”, i cili siguron efekte të dobishme si për kortizolin ashtu edhe për DHEA (një pararendës i hormonit seksual). Është treguar gjithashtu se ul raportet subjektive të stresit dhe përmirëson funksionin njohës.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook