Zakone të gabuara që dëmtojnë shëndetin e bajameve

Zakone të gabuara që dëmtojnë shëndetin e bajameve

Bajamet janë dy gjëndra të vogla që pozicionohen në të dyja anët e fytit. Ato ndihmojnë në mbrojtjen ndaj mikrobeve dhe veprojne si nje barrier mbrojtëse ndaj infeksioneve të ndryshme.
Në momentin që bajamet infektohen, ato izolojnë infeksionin dhe pengojnë përhapjen e tij në pjeset e tjera te trupit.
Në të shumtën e rasteve infeksionet shkaktohen nga një infeksion viral, i tillë mund të jetë virusi që shkakton gripin e zakonshem ose temperaturen e lartë.
Në rastet e tjera infeksioni mund të vijë si rezultat i një infeksioni bakterial. Bakteri më i njohur për shkaktimin e infeksionit të bajameve është streptokoku.
Këto lloj infeksionesh përhapen lehtësisht ndaj është e rëndësishme shmangia e transmetimit të infeksionit në persona të tjerë, dhe për këtë rekomandohet:
-Qëndrimi larg ambjenteve publike, si pune, shkolle ose klinike mjekësore deri sa mjeku juaj nuk rekomandon rikthimin në këto ambjente.
-Në çdo rast kollitjet ose teshtimat duhet të shoqërohen me përdorimin e një pecete para gojës, për të parandaluar përhapjen e infeksionit.
-Gjithmonë duhet të lani duart para ngrënies dhe nëse është e mundur pas kollitjes ose teshtimës.

Ka disa zakone të gabuara që mund të dëmtojnë shëndetin e bajameve, dhe që mund të rrisin shanset e heqjes së tyre, kështu që duhet të qëndroni larg këtyre zakoneve.

Shumë njerëz duhet të heqin bajamet si rezultat i infeksioneve të përhershme që shkaktojnë dhimbje të forta dhe vështirësi në gëlltitje, dhe rreziqet që pasojnë.

Për të ruajtur shëndetin e bajameve duhet të shmangni një sërë gabimesh që dëmtojnë shëndetin e tyre. Këtu janë më të spikaturat e këtyre gabimeve:

  1. Akulloret dhe pijet e ftohta

Shanset për zhvillimin e bajameve të infektuara rriten si rezultat i ngrënies së ushqimeve të akullta vazhdimisht, veçanërisht për fëmijët dhe njerëzit që vuajnë nga imuniteti i dobët ose sëmundjet kronike, pasi është më e lehtë për ta të kapin sëmundje të ndryshme dhe viruse.

Këshillohet që të shmangni ngrënien e akulloreve dhe pijeve që përmbajnë akull, si dhe ujë të ftohtë, sa më shumë që të jetë e mundur për të shmangur rreziqet për bajamet.

Pijet e ngrohta ndihmojnë në mbajtjen e bajameve të shëndetshme dhe mbrojtjen e tyre nga infeksionet dhe sëmundjet e ndryshme.

  1. Pirja e duhanit

Pirja e duhanit është një nga zakonet më të spikatura të gabuara që prekin pjesë të ndryshme të trupit, përfshirë bajamet dhe fytin, pasi shkakton probleme shëndetësore në sistemin e frymëmarrjes dhe pengon aftësinë e tij për të kryer funksionet e domosdoshme.

Pirja e duhanit dëmton gjithashtu funksionet e sistemit imunitar, gjë që rrit mundësinë e kontraktimit të infeksioneve virale dhe bakteriale që prekin bajamet.

Këshillohet që të ndaloni zakonin e pirjes së duhanit që është e dëmshme për shëndetin e sistemit të frymëmarrjes, si dhe të qëndroni larg njerëzve që pinë duhan sa më shumë që të jetë e mundur.

  1. Marrja e ajrit nga goja

Disa njerëz ndjejnë frymëmarrje të rehatshme përmes gojës, gjë që është një zakon i gabuar që mund të përkeqësojë problemet me bajamet.

Në disa raste, njerëzit janë të detyruar të marrin frymë nga goja si rezultat i një hunde të mbushur gjatë infeksionit, por kjo duhet të shmanget në rastin e aftësisë për të marrë frymë nga hunda.

Më e mira është të trajtoni një hundë të mbushur që shkakton frymëmarrje nga goja, veçanërisht gjatë gjumit.

  1. Ajri i thatë

Shumica e njerëzve përdorin ngrohësit elektrik në sezonin e dimrit, por këto ngrohës rritin thatësinë e ajrit, gjë që ndikon në shëndetin e bajameve dhe fytit.

Këshillohet që mos ta vendosni ngrohësin elektrik në një temperaturë shumë të nxehtë dhe është mirë të vishni veshje që ndihmojnë të ndjeheni të ngrohtë në vend që të përdorni ngrohësin.

  1. Mos fjetja mjaftueshëm

Trupit i duhet pushim për të përmirësuar funksionet e sistemit imunitar në luftimin e sëmundjeve, si dhe për të ruajtur shëndetin e pjesëve të ndryshme të trupit, përfshirë sistemin e frymëmarrjes.

Prandaj, trupi nuk duhet të privohet nga pushimi dhe nga gjumi me premium të mjaftueshëm çdo ditë për të paktën 7 deri në 8 orë, me kusht që gjumi të jetë para orës 12.00.

  1. Mos pastrimi i gojës dhe dhëmbëve

Shanset për zhvillimin e bajametolitëve rriten nëse nuk kujdeseni për pastrimin e dhëmbëve dhe gojës mirë, pasi bakteret grumbullohen dhe ndikojnë në shëndetin e bajameve.

Një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur bajamet është larja e dhëmbëve dhe pastrimi i gojës tërësisht. Një nga problemet shëndetësore që kërkon heqjen e tyre është që ato duhet të lahen të paktën dy herë në ditë, veçanërisht pas ngrënies.

Këshillohet gjithashtu që të familjarizoheni me përdorimin e gargarës që zvogëlon përhapjen e baktereve dhe mikrobeve brenda gojës, të cilat mund të transferohen në bajame.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook