Xhenseni i Shkretëtirës

Published On: February 7th, 2023Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Xhenseni i Shkretëtirës

Xhenseni i Shkretëtirës; Për qarkullimin e gjakut, forcën e ereksionit, shëndetin e trurit, funksionin normal të imunitetit

 

Arabisht: صفير الصحراء

Anglisht: Desert Hyacinth, Desert Ginseng

Emri shkencor: Cistanche Deserticola Ma

Familja: Orobanchaceae

 

Xhenseni i shkretëtirës është një bimë parazitore, që rritet në rrënjët e shkurreve të shkretëtirës. Është një specie e rrallë dhe e rrezikuar. Pritësi më i preferuar për këtë bimë është Salvadora persica. Xhenseni i shkretëtirës nuk është në gjendje të sintetizojë drejtpërdrejt klorofilin dhe për këtë arsye nuk ka ngjyrë të gjelbër. Është bimë njëvjeçare e përhapur gjerësisht që prodhon një thumbë të dendur piramidale me lule të verdha të ndezura, në krye të sythave të ngjyrosur në ngjyrë gështenjë. Farat e bimës janë të vogla dhe mund të qëndrojnë të fjetura për vite me radhë derisa rrënjët e bimës pritëse të jenë mjaft afër për të shkaktuar mbirjen. Bima është në gjendje të tolerojë mjedise të kripura dhe gjendet më së shumti në rajonet e thata shkretinore.

Xhenseni i shkretëtirës lulëzon në klimat që marrin më pak se 20 mm ujë në vit, zakonisht gjatë muajve të dimrit. Toka është zakonisht ranore dhe e kripur në natyrë.

Bima mbijeton duke thithur ujin dhe lëndët ushqyese nga bimët e tjera të shkretëtirës, ​​

Xhenseni i shkretëtirës është një specie e rrallë dhe e rrezikuar. Bima përdoret për ilaçe dhe ushqime. Shpesh thahet në pluhur dhe përzihet me qumësht deveje. Mblidhet në pranverë para se të mbijë, duke prerë kërcellet e bimës, është një adaptogen që është treguar se ka shumë përfitime shëndetësore.

Kërcelli i Cistanche deserticola përdoret në mjekësi.

Dy format më të zakonshme të Cistanche në treg përfshijnë Tubulosa dhe Deserticola, të cilat përmbajnë komponime kimike të fuqishme që përfshijnë vajra të avullueshëm, glikozide feniletanoide jo të paqëndrueshme (PhGs), iridoide, lignan, alditol, oligosakaride dhe polisaharide.

Dobitë mjekësore të Cistanche Deserticola

– Mbështet shëndetin seksual dhe ndihmon në trajtimin e sterilitetit femëror.

– Zakonisht rekomandohet për ata që kërkojnë të mbështesin madhësinë dhe forcën e ereksionit.

– Ruan nivelet maksimale të hormoneve tek meshkujt dhe femrat, si dhe ndihmon në mbajtjen e një jete seksuale rinore.

– Cistanche Deserticola mbështet lirimin e enzimave steroidogjene në testikuj duke çuar në një rritje të niveleve të hormoneve seksuale.

– Akteozidet dhe Echinacosides që janë të pranishme në Cistanche Deserticola shkurtojnë ndjeshëm periudhën e latencës midis ereksioneve, si dhe përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm të qelizave në testikuj.

– Echinacosides kanë gjithashtu efekt vazo-relaksues duke rezultuar në përmirësimin e madhësisë së ereksionit dhe rrjedhjes së gjakut në organet gjenitale.

– Mbështet një sistem imunitar të shëndetshëm.

– Hulumtimet e rëndësishme në këtë fushë kanë treguar se ekstrakti i Cistanche Deserticola mund të aktivizojë qelizat limfoide dhe të rrisë shkallën e vrasjes së qelizave kancerogjene në trup. Ajo që shumica e njerëzve nuk e kuptojnë është se këto qeliza mund të jenë të pranishme në çdo kohë, kështu që identifikimi dhe eliminimi i tyre përpara se të mund të shumohen është tepër i rëndësishëm.

– Hulumtimet kanë treguar se disa përbërës individualë si oligosakaridet që përmban bima kanë efekt mbreslënës në aktivitetin e shpretkës, duke rritur përhapjen e qelizave që prodhojnë antitrupa në organizëm.

  • Për shëndetin e trurit dhe performancën mendore:

– Cistanche ju ndihmon të ruani aftësinë për të mësuar, ruajtur dhe kujtuar informacionin.

– Studime të shumta në fushën e Cistanche dhe shëndetit të trurit madje tregojnë premtime për të ndihmuar pacientët për të lehtësuar simptomat që zakonisht lidhen me Alzheimer-in, demencën dhe sëmundje të tjera neuro-degjenerative.

– Përbërësit kryesorë kimikë në Cistanche ndihmojnë në mbrojtjen e neuroneve në tru nga degjenerimi, duke ndihmuar kështu në uljen ose ngadalësimin e rënies së shëndetit mendor të lidhur me moshën.

– Mbështet qarkullimin e gjakut dhe shëndetin e veshkave.

– Ul presionin e lartë të gjakut.

– Pastron gjakun dhe parandalon mpiksjet.

– Parandalon kapsllëkun për shkak të thatësisë së zorrëve në pleqëri.

– Cistanche përmban lëndë që veprojnë si antioksidantë.

– Gjithashtu përmban lëndë që luftonë sëmundjet inflamatore.

– Ngadalëson prishjen dhe dëmtimin e kockave që ndodh për shkak të kequshqyerjes dhe moshës.

– Modifikon nivelet e hormoneve në trup.

– Largon dobësinë dhe lodhjen.

Shënim!

– Bima është e sigurtë dhe pa efekte anësore.

– Mund të përdoret edhe nga fëmijët mbi dy vjeç, e shoqëruar me qumësht.

– MBA e përdor bimën në disa nga produktet e saj bimore, si ato të shëndetit seksual tek të dy gjinitë, kockave, trurit, etj.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook