Ushtrimi mund të shpëtojë jetën tuaj

Ushtrimi mund të shpëtojë jetën tuaj, sidomos kur është fjala për shëndetin e trurit
Artikull dedikuar prindërve dhe moshave të thyera

 

Ju nuk keni nevojë të shikoni dikë që doni të përkeqësohet para syve tuaj për t’u përgatitur për sëmundjen e Alzheimerit; Shkencëtarët nga Qendra Mjekësore Jugperëndimore e UT-së kanë gjetur se stërvitja e rregullt është e lidhur me rritjen e shëndetit të trurit – gjë që ul gjasat për t’u prekur nga sëmundja e Alzheimerit.

Në studimin, i cili u botua në “Journal for Alzheimer’s Sick”, ekipi sugjeroi që shëndeti kardio-frymëmarrës mund të ndihmojë në rritjen e cilësisë së lëndës së bardhë në tru, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të trurit të njerëzve me dëmtim njohës të lehtë.

“Ky hulumtim mbështet hipotezën se përmirësimi i aftësisë fizike të njerëzve mund të përmirësojë shëndetin e tyre të trurit dhe të ngadalësojë procesin e plakjes”, shpjegoi Dr. Kan Ding, një nga autorët e studimit.

Studiuesit u përqëndruan kryesisht në indet e trurit të quajtur material i bardhë – një substancë e përbërë nga miliona fibra nervore që përdorin neuronet për të dërguar sinjale me njëri-tjetrin. Për studimin, studiuesit kërkuan pacientët më të moshuar të cilët shfaqnin një dëmtim të lehtë njohës si humbja e kujtesës, e cila është një faktor rreziku për sëmundjen e Alzheimerit. Kjo gjendje është shkaku i gjashtë i vdekjes në SHBA dhe është forma më e zakonshme e dementias.

Ndërsa vlerësimet ndryshojnë, të paktën pesë milionë njerëz mund të kenë sëmundjen e Alzheimerit. Ashtu si format e tjera të demencës, shenjat treguese të Alzheimerit përfshijnë ndarjen e funksionit njohës – që mund të rezultojë në humbjen e kujtesës, konfuzion dhe vështirësi në kryerjen e detyrave.

Për studimin, hulumtuesit përfshinë 81 pjesëmarrës për provat, të cilat përfshinin njerëz me funksionin normal të trurit dhe ata që shfaqnin dëmtim të lehtë njohës. Ata vlerësuan aftësinë kardio-frymëmarrëse të një individi me një formulë të quajtur marrja maksimale e oksigjenit dhe imazhi i trurit u përdor për të studiuar funksionalitetin e lëndës së bardhë në secilin pjesëmarrës. Për më tepër, u siguruan testet e kujtesës dhe njohjes për të vlerësuar funksionin e trurit. Kjo është bërë në mënyrë që studiuesit të mund të studiojnë lidhjen midis stërvitjes, shëndetit të trurit dhe njohjes.

Studiuesit pastaj konkluduan se nivelet më të larta të përshtatshmërisë kardio-frymëmarrëse janë të lidhura me integritetin më të mirë të bardhë, i cili lidhet me funksionin e përmirësuar të trurit. Sipas gjetjeve, marrja maksimale e oksigjenit ndikoi pozitivisht në cilësinë e fibrave të materialit të bardhë.

Ndërsa rezultatet aktuale të studimit bazohen në hulumtimet e mëparshme të bëra nga ekipi mbi Alzheimer, autorët pranojnë se shumë ndryshore mbeten për të zhbllokuar misteret e gjendjes neurodegjenerative.

“Shumë punë mbetet për të kuptuar më mirë dhe trajtuar çmendurinë – dementian”, përfundoi Dr Ding. “Por, përfundimisht, shpresa është që studimet tona do t’i bindin njerëzit që të ushtrohen më shumë.”

Ushtrime për të moshuarit

Ndërkohë, është e rëndësishme që të rriturit e moshuar të dinë se metabolizmi i ngadalshëm dhe kalimi i moshës nuk është justifikim për të lënë ushtrimin. Punë të thjeshta si kopshtari, larja e pjatave dhe fshirja e mobiljeve do i ndihmojnë shumë pasi këto gjëra kërkojnë lëvizje. Luajtja me fëmijët, shkuarja për një shëtitje të shpejtë, dhe nxjerrja e nipave në një shëtitje në park janë forma të ushtrimit.

Merrni parasysh faktorët e mëposhtëm kur ushtroheni

  • Aktivitetet duhet të rrisin frymëmarrjen dhe shkallën e zemrës. Kjo mund të përfshijë ushtrimet e rezistencës, ose aktivitete aerobike, si dhe vrapim, not, dhe biçikletë.
  • Gjithashtu duhet të forconi muskujt. Ju mund të përdorni një brez të rezistencës ose të ngritni peshat për të ndërtuar muskujt.
  • Ushtrimet duhet të përfshijnë gjithashtu ekuilibrin për të parandaluar rënien, si dhe për të përmirësuar fleksibilitetin.

Në moshën e shkencës së avancuar, gjithnjë e më shumë të moshuarit mund të gëzojnë vitet e tyre të përparuara duke ruajtur shëndetin e tyre fizik, emocional dhe mendor. Të moshuarit posedojnë mençurinë që vjen me përvojën. Pra, fëmijët dhe nipërit e tyre do të përfitojnë shumë nga prania e tyre e vazhdueshme në jetën e tyre.

Do të ishte mirë që familja të mbajë të moshuarit e tyre të shëndetshëm dhe të fortë gjatë viteve.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook