Sulmet në Zemër tek të rinjtë

Published On: February 26th, 2023Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Sulmet në Zemër tek të rinjtë

Sulmet në Zemër tek të rinj me sëmundje inflamatore sistemike janë më vdekjeprurëse

 

Sulmet në zemër tek të rinjtë kanë dy herë më shumë gjasa të jenë fatale tek ata me gjendje inflamatore si psoriasis, lupus ose artriti reumatoid.

Një përqindje e madhe e njerëzve në Evropë dhe në mbarë botën kanë sëmundje inflamatore sistemike, të cilat shpesh prekin sisteme të shumta organesh. Shumë prej këtyre sëmundjeve inflamatore sistemike nxiten nga autoimuniteti, që do të thotë se sistemi imunitar i trupit sulmon veten. Psoriaza është më e zakonshme dhe shkakton njolla të kuqe, kruarje, me luspa në lëkurë dhe gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion në nyje.

Artriti reumatoid çon në inflamacion në nyjet e duarve dhe këmbëve dhe në sistemet e tjera të organeve. Në lupus eritematoz sistemik, trupi mund të sulmojë lëkurën, nyjet, veshkat, qelizat e gjakut, trurin, zemrën dhe mushkëritë.

Njerëzit me sëmundje inflamatore sistemike kanë një rrezik të shtuar të sulmeve në zemër. Kushtet inflamatore mund të ndodhin në çdo moshë, por fillimi është shpesh në moshën e rritur. Ky ishte studimi i parë për të ekzaminuar shpeshtësinë dhe ndikimin e sëmundjes inflamatore në pacientët e rinj me atak në zemër.

Studimi përdori të dhëna nga pacientë të cilët kishin një atak në zemër para moshës 50 vjeç ose më të rinj.

Midis 2097 pacientëve me sulm në zemër të moshës 50 vjeç e lart, 53 (2.5%) kishin një sëmundje inflamatore. Psoriaza ishte më e zakonshme (64%), e ndjekur nga lupus (23%), artriti reumatoid (9%) dhe sëmundje të tjera (4%). Siç pritej, pacientët me gjendje inflamatore kishin më shumë gjasa të ishin femra. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin presion të lartë të gjakut, por kishin nivele të ngjashme të kolesterolit të lartë dhe diabetit në krahasim me ata pa sëmundje inflamatore.

Gjatë një ndjekjeje mesatare prej 11 vitesh, pacientët me gjendje inflamatore kishin gati dy herë më shumë gjasa të vdisnin në krahasim me ata pa kushte inflamatore.

Studiuesit më pas krahasuan shkallët e vdekjeve në 53 pacientë me sëmundje inflamatore me një nën-kampion prej 138 pacientësh pa këto kushte. Të dy grupet u krahasuan për moshën, gjininë dhe faktorët e rrezikut kardiovaskular, duke përfshirë diabetin, obezitetin, duhanin, presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë. Pacientët me sëmundje inflamatore kishin 2.68 herë më shumë gjasa të vdisnin gjatë ndjekjes 11-vjeçare krahasuar me grupin pa kushte inflamatore.

Kjo sugjeron se mbijetesa më e keqe afatgjatë në pacientët e rinj me atak në zemër me sëmundje inflamatore mund të lidhet me inflamacionin kundrejt prevalencës më të lartë të faktorëve të tjerë të rrezikut kardiovaskular.

Një arsye mund të jenë shqetësimet në lidhje me ndërveprimet medikamentoze pasi shumë pacientë shpesh marrin medikamente që shtypin sistemin imunitar. Aspirina dhe statinat rekomandohen pas një ataku kardiak, por studimi zbuloi se pacientët me sëmundje inflamatore nuk duhet të përdorin këto medikamente.

Lidhur me mënyrën se si të parandalohen sulmet e para dhe të mëvonshme në zemër, pacientët me sëmundje inflamatore duhet të ndjekin mënyra natyrale të trajtimit.

Ndryshimet e stilit të jetesës janë tepër të rëndësishme, duke përfshirë ushqimin e shëndetshëm, aktivitetin fizik dhe mos pirjen e duhanit, plus kontrollin e kolesterolit, presionit të gjakut dhe diabetit. Për një kurim efektiv të sëmudjeve rekomandohen vetëm produkte bimore pa efekte anësore, siç është produkti bimor i mrekullueshëm Cardiagreen, për të gjitha problemet e zemrës, venave, gjakut, e më shumë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook