Skanet CT mund të rrisin rrezikun e tumoreve të trurit

Skanet CT mund të rrisin rrezikun e tumoreve të trurit

 

Tomografia kompjuterike (CT) mund të jetë një mjet jashtëzakonisht i dobishëm në diagnostikimin e problemeve të caktuara dhe ndoshta ndihmon njerëzit të marrin trajtim shumë të nevojshëm në kohë për të bërë një ndryshim. Megjithatë, kjo dobishmëri vjen me një çmim të madh: rrit rrezikun e tumoreve të trurit, veçanërisht në fëmijët, sipas një studimi të ri që u botua në “Journal of the National Cancer Institute”.

Problemi është se skanet CT japin doza shumë më të larta të rrezatimit sesa llojet e tjera të testeve. Kjo mund të jetë veçanërisht e tatueshme për fëmijët, të cilët janë gjithashtu më të prekshëm ndaj malignancave që lidhen me rrezatimin sesa të rriturit dhe gjithashtu kanë më shumë kohë përpara në jetën e tyre për të treguar efektet e rrezatimit.

Studiuesit kërkuan në më shumë se 168,000 fëmijë holandezë, të cilët kishin patur një ose më shumë skanime CT gjatë viteve 1979-2012 dhe analizuan incidencën e kancerit mes këtyre grupeve. Në veçanti, ata dëshironin të vlerësonin rreziqet e leukemisë dhe tumoreve të trurit pas ekspozimit të rrezatimit CT, pasi këto janë malignancat më të zakonshme që lidhen me radioaktivitetin tek fëmijët dhe të rinjtë e rritur.

Ata gjetën se incidenca e përgjithshme e kancerit ishte 1.5 herë më e lartë se sa pritej. Ata zbuluan gjithashtu se rreziku i tumoreve të trurit malinj dhe jomalinj veçmas, si dhe për të gjitha llojet e tumoreve të trurit të kombinuara, u rritën me ekspozimin ndaj dozave më të larta të rrezatimit. Për shembull, rreziqet relative ngritur midis dy deri në katër herë në kategorinë më të lartë të dozës.

Studiuesit megjithatë kanë vërejtur se ekspozimi ndaj këtij lloji të rrezatimit nuk lidhej me leuçeminë. Doza e rrezatimit nuk ka arritur palcën e eshtrave, që është vendi ku lind leuçemia.

Është e rëndësishme të mbani në mend se një pjesë e këtij rreziku të lartë mund të lidhet me faktin se disa njerëzve u janë bërë skanime CT në radhë të parë për të identifikuar kushtet që lidhen me një rrezik më të lartë të tumorit. Edhe pse ky lloj i studimit mund të jetë sfidues, studiuesit megjithatë besojnë se ekspozimi ndaj rrezatimit CT rrezikon me të vërtetë rrezikun e tumoreve të trurit.

Mjekët duhet të jenë më të kujdesshëm në rekomandimin e testeve të imazhit (CT)

Studiuesit po u bëjnë thirrje pediatërve që të justifikojnë me kujdes çdo skanim CT që ata urdhërojnë dhe gjithashtu do të donin të shihnin mjekët që optimizonin me kujdes dozat për të mbajtur rreziqet në minimum.

CDC kohët e fundit ka lëshuar një rekomandim prej 19 pikash që përshkruan protokollet e standardizuara për diagnozën, menaxhimin dhe trajtimin e lëndimeve të lehta traumatike të trurit ose tronditjeve, me shpresën për të reduktuar ekspozimin e fëmijëve ndaj rrezatimit. Udhëzimet rekomandojnë që skanimet e CT të mos përdoren në mënyrë rutinore nga ofruesit e kujdesit shëndetësor për të diagnostikuar këto kushte.

Masa erdhi në përgjigje të shqetësimeve rreth skaneve, të cilat zakonisht lëshojnë 200 herë rrezatimin e një x-rreze të gjoksit. Është vlerësuar se një nga çdo tre skanime CT nuk ështe e nevojshme për të diagnostikuar saktë pacientin.

Udhëzimet e CDC-së, të cilat aktualisht janë vullnetare, bazohen në 25 vjet kërkime, të cilat përfshijnë reagime nga ekspertët, një rishikim tërësor i literaturës shkencore dhe kontributin publik.

Disponueshmëria më e madhe dhe kostoja më e ulët e teknologjisë së imazhit do të thotë që pacientët po kalojnë shumë më tepër skanime të CT dhe teste të ngjashme me ato që kanë bërë në të kaluarën. Amerikanët marrin më shumë se 85 milionë skanime CT çdo vit; në vitet 1980, shifra ishte vetëm 3 milion në vit.

Një studim i kryer nga Instituti Kombëtar i Kancerit në vitin 2009 vlerësoi se afërsisht 2% e të gjitha kancereve të diagnostikuar në SHBA në vitin 2007 ishin shkaktuar nga skanimet CT. Kjo do të thotë se 29.000 njerëz kanë marrë kancer thjesht sepse kanë marrë skanimin. Ekziston edhe fakti se skanimet nganjëherë shkaktojnë alarme false që çojnë në ankth të panevojshëm dhe testime të mëtejshme që i nënshtrojnë pacientët për rrezatim edhe më të madh.

Edhe pse këto teste kanë fuqinë për të kapur problemet përpara se të rriten, ato gjithashtu mund të krijojnë një sërë çështjesh. Kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme që secili pacient të jetë i vetëdijshëm për rreziqet që këto analiza mund të shkaktojnë dhe të peshojnë përfitimet e mundshme kundër degëzimeve të mundshme përpara se të bëjnë skaner CT.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Tumor të Trurit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Tumoreve të Trurit, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook