Si të ruani trurin nga dëmtimi traumatik

Si të ruani trurin nga dëmtimi traumatik

 

Dëmtimet e kokës dhe të trurit

Megjithëse truri është i mbrojtur nga kockë e fortë (kafka) dhe mbushja (membranat), ai përsëri mund të lëndohet. Lëndimet e kokës që janë mjaft të ashpra dhe ndikojnë në funksionimin e trurit quhen lëndime traumatike të trurit (TBI). Dëmtimet mund të shkojnë nga të lehta në të rënda, pasi truri mund të ndikojë në çdo gjë që bëjmë.

Si mund të dëmtohet truri?

Dëmtimet traumatike të trurit rezultojnë nga një goditje në kokë që nuk depërton në kafkë (lëndim i mbyllur në kokë) ose nga një objekt që depërton nëpër kafkë në indet e trurit (dëmtim i hapur i trurit). Megjithatë, ekzistojnë variantet e këtyre termave në literaturën e përgjithshme mjekësore, kështu që njerëzit nuk mund të bien dakord për të gjitha pikat. Konsultohuni me mjekun tuaj për llojin e dëmtimit të kokës.

Lëndimi traumatik i butë dhe i rëndë i trurit

Një tronditje konsiderohet një formë e butë e dëmtimit traumatik të trurit (dëmtimi i trurit të mbyllur) nga shumica e mjekëve. Në shumicën e njerëzve, shërimi nga një tronditje e butë është e shpejtë. Megjithatë, nëse personi pëson një tronditje të rëndë, ai mund të humbë vetëdijen për një periudhë të gjatë kohore. Disa njerëz biën në gjendje kome ose edhe vdesin nga ky lloj i lëndimeve të mbyllura të kokës.

Çfarë është tronditja e trurit?

Tronditja ose goditja në njërën anë të kokës e hedh trurin tuaj drejt anës së kundërt duke shkaktuar kështu dëme në të dy anët e trurit. Kjo çon në tronditje ose lëndim të trurit të mbyllur që mund të shkaktojë simptoma të lehta ose serioze. Një tronditje është përcaktuar si një goditje në kokë që rezulton në shqetësim të funksionit cerebral. Konfliktet janë lloji më i zakonshëm i dëmtimit traumatik të trurit dhe nëse lëndimet janë të rënda, mund të shkaktojnë dëme të përhershme të trurit.

Si ta dini që keni të bëni me një tronditje të trurit?

Shenjat e një tronditje ndodhin pas lëndimit traumatik të trurit dhe mund të përfshijnë një ose më shumë nga këto simtoma:

– Humbja e vetëdijes

– Nuk ju kujtohet goditja në kokë

– Marramendje

– Vizioni i paqartë

– Dhimbje koke

– Përzierje dhe / ose vjellje

– Proceset e paqarta të të menduarit (konfuzion)

– Frazat përsëritëse (për shembull duke pyetur, “Çfarë ndodhi?” shumë herë).

Shërimi pas një përplasje të kokës

Një person mund të shërohet nga një tronditje. Rimëkëmbja varet nga sasia e dëmit. Nëse zonat e trurit janë plagosur, por jo të shkatërruara, shërimi ndodh si shërimi nga shtrembërimi i kyçit të këmbës. Nëse nuk i jepni pushim kyçit të këmbës të shërohet dhe ai ndrydhet përsëri, atëherë kyçi i këmbës mund të pësojë dëme të përhershme. E njëjta gjë vlen edhe për indet e trurit. Konsultohuni me mjekun për sa kohë duhet të prisni para se të bëni aktivitete që ju vënë në rrezik për një tjetër tronditje (boks, futboll, apo aktivitete të ngjashme).

Fraktura e kafkës

Megjithëse kafka është si një përkrenare që mbron indet e trurit, ajo mund të plasaritet, të lëkundet dhe të depërtohet në të me forcë të mjaftueshme. Fragmentet e kockave të mprehta të kafkës, pas tronditjes  mund të shtypen në tru. Kjo mund të rezultojë në dëmtimin e indit të trurit ose vdekjen e indit të trurit dhe gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje në tru. Nëse pas një goditje në kokë, rrjedhin lëngje ose gjak  nga veshët ose hunda, dyshohet një thyerje e kafkës.

Gjakderdhja në tru

Fluksi i gjakut brenda trurit është emergjencë mjekësore. Gjaku, nën presion, nuk ka vend për të ikur, kështu që shpesh formon hematoma. Hematoma mund të bëjë presion mbi indin përreth dhe të pengojë furnizimin me gjak në pjesë të ndryshme të trurit. Shenjat e një hematome përfshijnë dhimbje koke, të vjella dhe humbje të vetëdijes.

Diagnostikimi i dëmtimeve të trurit

Një mjek fillon të marrë dëshmi për diagnostikimin e dëmtimit traumatik të trurit, së pari duke bërë një provim fizik që fokusohet në funksionet e trurit të tilla si kujtesa, përqendrimi dhe sjellja e zgjidhjes së problemeve. Mjeku gjithashtu mund të intervistojë anëtarët e ngushtë të familjes ose miqtë për të përcaktuar nëse ata kanë vërejtur ndonjë ndryshim te pacienti. Një CT në kokë (tomografi kompjuterike) ose, herë pas here, MRI (imazhe me rezonancë magnetike) e kokës shpesh bëhet për të diagnostikuar përfundimisht dhe për të marrë prova për shkallën e dëmtimit traumatik të trurit.

Dëmtimi i trurit dhe kujtesa

Kujtesa shpesh dëmtohet kur ndodh një dëmtim traumatik i trurit. Dëmtimi i lehtë i trurit mund të ketë pak ose aspak efekt në kujtesë. Nëse ka efekt, kujtimet e humbura mund të jenë të kohëve të fundit (për shembull, nuk ju kujtohet ngjarja traumatike) dhe shpesh kthehen pas disa orësh ose ditësh. Sidoqoftë, dëmtimet më të rënda traumatike të trurit mund të shkaktojnë humbje të kujtimeve për periudha të gjata (javë, muaj ose më gjatë). Ndonjëherë, disa kujtime nuk mund të kthehen kurrë.

Lëndimi i trurit dhe lëvizjet

Një efekt i zakonshëm i një dëmtimi traumatik të trurit është dëmtimi ose humbja e ekuilibrit dhe ndjenja e trullosjes. Disa individë humbin perceptimin e thellësisë vizuale. Në varësi të ashpërsisë së dëmtimit traumatik të trurit, problemet mund të zgjasin disa sekonda, minuta ose gjatë gjithë jetës. Teknikat e rehabilitimit, të ngjashme me ato të përdorura për pacientët me goditje në tru, mund të ndihmojnë individët të përmirësojnë balancën dhe të rifitojnë shumë aspekte të jetës normale.

Dëmtimet e trurit dhe humori

Funksionet e trurit ndikojnë se si një person sillet dhe ndihet. Si pasojë, një dëmtim traumatik i trurit mund të shkaktojë ndryshime të sjelljes dhe humorit. Shqetësimi, depresioni, pagjumësia, ndryshimet e disponimit dhe ndjenja sikur nuk jeni vetja juaj normale, janë dukuri të zakonshme pas lëndimeve traumatike të trurit. Edhe pse këto probleme mund të zgjidhen shpejt, disa pacientë mund t’i kenë këto probleme për periudha të zgjatura kohore. Probleme të tilla duhet të diskutohen me mjekun tuaj, sepse mund të ketë trajtime lehtësisht të disponueshme për këto probleme.

Efektet afatgjata të dëmtimeve të trurit

Për fat të keq, dëmtimet e rënda traumatike të trurit mund të rezultojnë në rritje të rrezikut për çrregullime të tjera të trurit. Ka dëshmi se lëndimet traumatike të trurit rrisin rrezikun e personit për sëmundjen e Parkinsonit dhe sëmundjen e Alzheimerit. Përveç kësaj, lëndimet e përsëritura traumatike të trurit që tregojnë pak ose aspak simptoma të rëndësishme si ato që mund të ndodhin në lojtarët e futbollit ose boksierët, mund të rezultojnë në rreziqe të njëjta, sepse shumë dëmtime të vogla mund të jenë kumulative me kalimin e kohës.

Rimëkëmbja nga dëmtimi i rëndë i trurit

Rimëkëmbja nga dëmtimet e rënda traumatike të trurit kërkon që personi i dëmtuar të ketë ndihmë nga profesionistët. Terapistët fizikë, profesionalë dhe / ose logopedë janë të dobishëm dhe mundësojnë që personi të kurojë disa ose shumicën e funksioneve normale të jetës. Një psikiatër ose një psikolog mund të ndihmojë gjithashtu me problemet mendore dhe të sjelljes.

Sa të zakonshme janë dëmtimet e trurit?

Dëmtimet traumatike të trurit janë të zakonshme, nga të cilat rreth dy herë më shumë tek meshkujt. Grupet me rrezik më të lartë janë foshnjat dhe fëmijët (moshat 0 deri në 4 vjeç) dhe moshat 15 deri 19 vjeç, ndërsa të rriturit e moshës 75 vjeç e lart kanë shkallën më të lartë të hospitalizimit dhe vdekjes. Rreth 75% e të gjitha lëndimeve traumatike të trurit janë tronditje të lehta. Katër shkaqet kryesore të lëndimeve traumatike të trurit janë rëniet (28%), goditjet e automjeteve (20%), goditja e kokës (19%) dhe sulmet (11%).

Fëmijët dhe lëndimet e trurit

Dëmtimet traumatike të trurit ndodhin shpesh tek foshnjat dhe fëmijët. Ashtu si të rriturit, fëmijët mund të marrin simptoma që paraqesin probleme të mësimit, sjelljes dhe emocioneve. Disa probleme përfshijnë dëgjimin, të folurit, vizionin dhe problemet e balancimit, plus dhimbje koke dhe madje konfiskime. Në thelb, problemet e vërejtura tek të rriturit me lëndime traumatike të trurit mund të shihen edhe tek fëmijët, por ndonjëherë problemet nuk shfaqen ose nuk vihen re për muaj apo vite. Shumë fëmijë mund të kenë nevojë për ndihmë profesionale për të trajtuar problemet e tyre.

Thjesht një përplasje në kokë?

Për fat të keq, foshnjat dhe sidomos fëmijët e vegjël që mësojnë se si të ecin (ose të vrapojnë) shpesh bien dhe përplasin kokën. Shumica e këtyre gungave nuk shkaktojnë lëndime traumatike të trurit. Megjithatë, nëse fëmija nuk ndalon së qari, vjell, nuk mund të lëvizë normalish, thotë se ka dhimbje, ose qafa e tyre është e rëndë, ose e kanë të vështirë të zgjohen, atëherë gjendja e fëmijës duhet të vlerësohet nga një mjek.

Siguria nga biçikleta

Nëse fëmija juaj luan me biçikletë ose angazhohet në sporte të tjera si: futboll, basketbooll, motoçikletë, ATV dhe të tjera, ku mund të ketë rrezik për të ndodhur një goditje në kokë, gjëja më e mirë që mund të bëni për t’i mbrojtur ata nga lëndimet traumatike të trurit është t’i pajisni me kaskë mbrojtëse të mirë dhe t’i udhëzoni ata me rregullat e rrugës.

Dëmtimet e kokës nga sportet

Siç u përmend më parë, një kaskë në kokë ofron aktualisht një mbrojtje kundër lëndimeve traumatike të trurit në shumë sporte, nga sportet profesionale tek fëmijët. Menaxherët sportivë profesionalë vazhdimisht ndryshojnë rregullat e lojës dhe avancojnë planet e pajisjeve për të zvogëluar mundësinë e lëndimeve traumatike të trurit. Duke ndjekur rregullat dhe duke përdorur pajisje të përditësuara, mund të zvogëloni incidencën e dëmtimeve traumatike të trurit të lidhura me sportin.

Siguria në makinë

Aksidentet e makinave janë shkaku kryesor i lëndimeve traumatike të trurit në të rriturit dhe fëmijët. Masat parandaluese mund të zvogëlojnë incidencën dhe ashpërsinë e lëndimeve traumatike të trurit. Para se të udhëtoni me automjet, çdo fëmijë dhe i rritur duhet të jetë i lidhur me rripin e sigurimit, kurse foshnjat duhet të kenë ndenjëse të posaçme për moshën e tyre.

Parandalimi i lëndimeve të kokës nga rrëzimi

Rrëzimet janë shkaku numër një i lëndimeve traumatike të trurit. Thjesht rënia nga një pozicion në këmbë dhe goditja e kokës mund të shkaktojë lëndime traumatike të trurit. Reduktimi i rrezikut të rrëzimit, sidomos në shtëpi ose në punë, mund të ndihmojë në shmangien e lëndimeve traumatike të trurit. Parandalimi i rënies përfshin instalimin e ndriçimit të mirë në shkallë dhe korridore, dhe largimin e pengesave si lodrat, veshjet ose mjetet e ndryshme në dysheme. Qilimat duhet të jenë të qëndrueshëm për të shmangur rrëshqitjet që çojnë në rrëzim. Masat e arsyeshme që janë të lehta për t’u bërë mund të parandalojnë rrëzimet që shkaktojnë lëndime traumatike të trurit.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook