Toksinat që dobësojnë Imunitetin

Published On: January 14th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Toksinat që dobësojnë Imunitetin

Toksinat që dobësojnë Imunitetin

 

Sistemi imunitar është sistemi mbrojtës i trupit dhe punon për të shmangur bakteret, viruset, kërpudhat, parazitët dhe toksinat. Fatkeqësisht, bota jonë është plot me toksina që mund të komprometojnë sistemin imunitar dhe të rrisin rrezikun e infeksioneve dhe sëmundjeve. Për fat të mirë, ekzistojnë disa strategji mbështetëse natyrore që mbështesin detoksifikimin, imunitetin e dobësuar dhe shëndetin.

Në këtë artikull, do të diskutohet rëndësia e një imuniteti të shëndetshëm. Ju do të mësoni se si toksinat mund të prishin imunitetin dhe cilat janë toksinat kryesore që mund të dobësojnë imunitetin. Këtu janë këshillat kryesore për të detoksifikuar dhe mbështetur imunitetin e shëndetshëm.

Rëndësia e imunitetit të shëndetshëm

Sistemi  imunitar është një sistem tepër i rëndësishëm, pasi që është sistemi mbrojtës i trupit,  shoku juaj, mbrojtësi dhe truproja juaj personal. Detyra e sistemit imunitar është t’ju mbrojë nga infeksionet dhe problemet shëndetësore të shkaktuara nga viruset, bakteret, kërpudhat, parazitët dhe toksinat.

Sistemi imunitar është një rrjet kompleks i qelizave, indeve dhe organeve. Së bashku, ato ndihmojnë për të ndaluar pushtuesit, patogjenët e huaj dhe qelizat malinje që të hyjnë në sistem dhe ndihmojnë për t’i hequr ato, nëse futen brenda trupit për t’ju mbrojtur.

Të kesh imunitet të shëndetshëm është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm. Një sistem i shëndetshëm imunitar ul rrezikun për të marrë një infeksion, për t’u sëmurë ose për të zhvilluar një sëmundje. Një sistem i shëndetshëm imunitar mund të mbështesë një shërim të shpejtë dhe të suksesshëm nga infeksioni dhe sëmundja. Një sistem imunitar i kompromentuar mund të ketë një kohë më të vështirë për t’ju mbrojtur dhe mund të ketë një kohë më të vështirë për të mbështetur shërimin.

Një sistem i shëndetshëm imunitar është gjithashtu në gjendje të rregullojë reagimin imunitar kundër shkaktarëve të padëmshëm, të tilla si ushqimi ose poleni, ose indet e trupit. Nëse një sistem imunitar i kompromentuar nuk është në gjendje ta bëjë këtë, ai mund të rrisë rrezikun e alergjive, inflamacionit dhe çrregullimeve autoimune.

Si e prishin toksinat imunitetin?

Sistemi imunitar mund të komprometohet për shkak të një larmie arsyesh, duke përfshirë një dietë të dobët, mungesë gjumi, stres, zgjedhje të dobët të jetesës dhe toksina mjedisore. Por toksinat janë një nga faktorët kryesorë që mund të prishin dhe dobësojnë imunitetin.

Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në iScience, toksinat e mjedisit mund të dobësojnë sistemin imunitar kundër infeksioneve. Sipas gjetjeve shkencore të botuara në librin Biology Markers in Immunotoxicology, agjentët toksikë mund të çojnë në sistem imunitar të kompromentuar dhe imunosupresion. Sipas një studimi të vitit 2005 të botuar në Journal of Experimental Medicine, toksinat bakteriale mund të prishin një sistem imunitar adaptues.

Toksinat që mund të prishin sistemin imunitar janë rreth nesh. Ato janë duke u fshehur në ushqimin jo-organik si pesticide, herbicide, hormone dhe antibiotikë. Ato janë në ajrin tonë dhe fshihen në shtëpitë tona si myku, ndotja e ajrit dhe tymi i cigareve. Ato janë në ujin tonë të rubinetit, paketimin plastik, mbushjet e dhëmbëve, trupin konvencional, produkte zbukurimi, pastrime, veshjet dhe produkte të tjera shtëpiake. Për të ulur ekspozimin toksik dhe për të mbrojtur imunitetin tuaj, duhet të keni kujdes nga toksinat kryesore që mund të dobësojnë imunitetin.

Toksinat kryesore që dobësojnë imunitetin

Dituria është hapi juaj i parë për rimëkëmbjen dhe shëndetin. Ju duhet të dini burimet e toksinave të ndryshme që ndikojnë në trupin tonë dhe dobësojnë imunitetin.

Ndërsa është e pamundur të shmangni ekspozimin ndaj të gjitha këtyre gjërave, është e rëndësishme të minimizoni ekspozimin dhe të hapni rrugët tuaja të kullimit për të eliminuar këto kimikate nga trupi. Le të mësojmë më shumë rreth  toksinave kryesore që mund të dobësojnë imunitetin.

– Glifosat

Glifosati është kimikati më i prodhuar në botë që vepron për të dobësuar imunitetin. Është përdorur për të kontrolluar barërat e këqija që nga vitet 1970. Përdoret në herbicide dhe mbi 700 lloje prodhimesh bujqësore, pylltari dhe produkte shtëpiake. Gjithashtu është kimik primar i përdorur në Roundup, një kimikat popullor i përdorur nga gjiganti bioteknologjik, Monsanto.

Atëherë, pse është glifosati kaq i keq? Ai është prodhuar për të vrarë barërat e këqija duke synuar enzimat që prodhojnë aminoacidet triptofan, tirozinë dhe fenilalaninë. Problemi është se shumë baktere mund të jenë të ndjeshëm ndaj glifosatit dhe glifosati mund të ndryshojë florën e zorrëve dhe të rrezikojë shëndetin e shumë kafshëve dhe njerëzve.

Megjithëse Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA (EPA) pretendon se glifosati nuk ka rrezik për shëndetin e njeriut, disa studime, duke përfshirë një hulumtim të vitit 2015 të botuar në Lancet Oncology, dhe një hulumtim të vitit 2003 të botuar në Mjekësinë e Mjedisit Profesional, zbuluan se glifosati mund të ketë efekte kancerogjene dhe Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) kishte deklaruar se ‘është ndoshta kancerogjene’.

– Myku & Mikotoksina

Myku dhe mikotoksinat janë disa nga toksinat më të përhapura në mjedis që dobësojnë imunitetin. Mikotoksinat janë një lloj specifik i mykut të ngjashëm me kërpudhat. Ato janë shumë të adaptueshme dhe mund të rriten pothuajse kudo për sa kohë që kushtet janë me lagështirë, të errëta dhe të ngrohta.

Ato shpesh gjenden në banjo, bodrumet me lagështirë, kuzhinë, letër-muri, pllaka tavani, izolim prej xhami dhe diku tjetër. Ato nuk janë gjithmonë të dukshme.

Ato mund të rriten gjithashtu në ushqim pas korrjes ose para ruajtjes. Paraqesin një rrezik serioz për shëndetin dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash nga simptomat e frymëmarrjes, dhimbje koke dhe lodhje në çështje të shëndetit të zorrëve, çështje hormonale dhe çështje të shëndetit mendor.

– Ftalatet (Phthalates)

Phthalates janë një grup kimikatesh që janë tepër toksike dhe dobësojnë imunitetin. Ato gjenden më së shpeshti në produktet kozmetike por mund të gjenden edhe diku tjetër. Sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA), ato “përdoren në qindra produkte, të tilla si lodra, dysheme vinili dhe mbulesa muri, detergjentë, vajra lubrifikues, paketim ushqimi, produkte farmaceutike, çanta gjaku dhe tuba dhe produkte të kujdesit personal, të tilla si manikyri i thonjve, spërkatjet e flokëve, locione për rroje, sapunë, shampo, parfume dhe përgatitje të tjera aromash.

Hulumtimi po vazhdon për sa i përket efekteve toksike në Phthalates. Sipas një studimi të vitit 2009 të botuar në Transaksionet Filozofike B, ftalatet mund të kenë efekte të dëmshme shëndetësore dhe kërkohen kërkime të mëtejshme. Sipas një studimi të vitit 2010 të botuar në Perspektivat e Shëndetit Mjedisor, ekspozimi ndaj ftalateve mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit.

– Metalet e renda

Metalet e rënda janë një nga toksinat kryesore që mund të ekspozoheni gjatë jetës. Metalet e rënda janë metale me dendësi 5 g / 3cm ose më shumë. Në sasi të mëdha, ato kanë efekte negative në organizmat e gjallë dhe mjedisin tonë dhe dobësojnë imunitetin. Përveçse janë potencialisht të dëmshme, ato gjithashtu nuk kanë absolutisht asnjë rol të dobishëm në trupin e njeriut.

Sipas një studimi të vitit 2014, të botuar në Toxicology Interdisciplinary, disa metale të rënda ndërhyjnë në proceset normale biologjike dhe kanë efekte toksike. Ato mund të shkaktojnë stres oksidativ, inflamacion kronik dhe ndërhyrje qelizore.

Disa metale të rënda të zakonshëm që mund të hasni përfshijnë plumb, që gjendet në bojë që përmban plumb, ujë të ndotur komunal të çezmës, kozmetikë, ushqim të kontaminuar, produkte duhani, arsenik, që gjendet në pesticide, prodhime të rritura komerciale, lëng molle, produkte orizi, punime qelqi, shkrirja dhe prodhimi gjysmëpërçues, merkur, i gjetur në prodhimet më të mëdha të detit, mbushjet e dhëmbëve prej argjendi amalgamë dhe disa vaksina, kadmium, të gjetura në duhan, përpunim metali, prodhim baterish dhe ushqime të kontaminuara, alumini, që gjendet në disa vaksina, deodorant antidjersë, ushqim dhe pije të konservuara, dhe disa ushqime të përpunuara.

– Organofosfatet

Organofosfatet (OP) janë substanca kimike me efekte toksike. Ato prodhohen nga reagimi i acidit fosforik dhe alkoolit. Duke u kthyer në vitet 1930, ato u përdorën si insekticide, por gjatë Luftës së Dytë Botërore, u zhvilluan në neurotoksina nga ushtria gjermane. Ato mund të ndikojnë në transmetimin neuromuskular duke vepruar si frenues të kolinesterazës.

Disa OP përdoren si pesticide ose vrasës të insekteve si në përdorime shtëpiake ashtu edhe në ato bujqësore. Sipas gjetjeve të hulumtimit dhe rishikimit të botuar në librin, Lufta e Gjirit dhe Shëndeti: Vëllimi 1. Uraniumi i varfëruar, Sarin, Piridostigmina Bromuri, Vaksinat, ekspozimi afatgjatë ndaj OP mund të çojë në rezultate serioze neurologjike, neuropsikologjike dhe / ose psikiatrike, dhe ekspozimi afatshkurtër, i ulët mund të prodhojë rezultate negative.

– Xylenes

Xylene, xylol, ose dimetil benzen i referohet ndonjërit prej tre izomereve dimetil benzeneve ose kombinimit të disa ose të gjitha prej tyre. Xylenes përdoret si një tretës, si lëndë e parë për prodhimin e filmit, ngjyrave dhe fibrave, prodhimi i lëndëve të para të polimerëve dhe në karburantet e aviacionit dhe benzinë.

Sipas një studimi të vitit 2010, të botuar në Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, xileni mund të paraqesë një rrezik serioz në punë dhe mund të çojë në pasoja shëndetësore. Sipas Agjencisë për Regjistrin e Substancave Toksike dhe Regjistrit të Sëmundjeve (ATSDR), avujt e xilenit mund të irritojnë sytë, lëkurën dhe mushkëritë, thithja e xylenes mund të çojë në dhimbje koke, të përziera, përgjumje, plogështi marramendje dhe ekspozim serioz mund të shkaktojë rrahje të çrregullta të zemrës, përgjumje, të fikët, dhe madje edhe vdekje.

– Endotoksinat

Lipopolisakaridet (LPS), ose endotoksinat janë toksina që gjenden brenda një qelize bakteriale. Ato lirohen ndërsa qeliza shpërbëhet. Ato shpesh rezultojnë nga rritja bakteriale në zorrën e hollë (rritja e zorrëve të vogla, SIBO) ose nga sepsa. Ato mund të ndodhin si rezultat i infeksioneve jo bakteriale. Endotoksinat mund të lirohen nga kandidatët dhe parazitët duke rezultuar në një problem kompleks shëndetësor nga mikroorganizmat e dëmshëm të shumtë.

Kur flasim për endotoksinat, duhet të flasim për shëndetin e zorrës. Disbioza e zorrëve do të thotë se ekziston një çekuilibër në mikrobiomën e zorrëve që krijon një florë të kompromentuar të zorrëve, ul aftësinë e trupit  për të luftuar pushtuesit dhe rrit rreziqet dhe simptomat të endotoksinave dhe sëmundjes së biotoksinës. Disbioza e zorrëve është një terren kultivimi për Candida dhe infeksione të tjera të majave, baktereve të këqija, parazitëve, viruseve dhe patogjenëve. Rrit rrezikun e dëmtimit nga endotoksinat që dobësojnë imunitetin.

Sipas një studimi të vitit 2018, të botuar në Environment Health, edhe nivele të ulëta të endotoksinave në ajër mund të kenë efekte të dëmshme të shëndetit të frymëmarrjes.

Si të detoksifikoni dhe mbështesni imunitetin

Kur kemi të bëjmë me ekspozim toksik dhe një ngarkesë të lartë toksike, hapi i parë është të bëjmë më të mirën për të shmangur burimet kryesore që dobësojnë imunitetin. Pasi ta kemi bërë këtë, duhet të përqendrohemi në hapjen e rrugëve të detoksifikimit dhe eliminimit. Rrugët tona kryesore të kullimit janë mushkëritë, lëkura, veshkat dhe zorra e trashë. Ne, fjalë për fjalë, duhet të rrisim sistemin e frymëmarrjes, djersitjes, jashtëqitjes dhe urinimit për të eleminuar këto toksina nga trupat tanë.

Detoksifikimi mund të tingëllojë i frikshëm, por sapo të filloni të lexoni rekomandimet e mëposhtme se si të detoksifikoni dhe mbështesni imunitetin, do të kuptoni se në fakt është një proces i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Për të mbështetur detoksifikimin dhe imunitetin e shëndetshëm, rekomandohet të ndiqni një ndihmë ushqimore anti-inflamatore. Së pari, eleminoni të gjitha ushqimet dhe pijet inflamatore, përfshirë sheqerin e rafinuar, ushqimet e përpunuara, vajrat e rafinuar, ushqimet e skuqura thellë, pijet me gaz dhe ato me sheqer dhe përbërësit artificialë.

Ndiqni një dietë ushqyese anti-inflamatore të pasur me zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, bimë, erëza, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra shtazore. Për të shmangur ekspozimin ndaj pesticideve, hormoneve dhe kimikateve, hani ushqim organik.

– Hidratimi i mirë

Hidratimi i mirë është tepër i rëndësishëm për detoksifikimin pasi ndihmon në largimin e toksinave përmes djersës dhe urinës. Rekomandohet që ditën ta filloni me 2 gota ujë dhe të pini gjatë gjithë ditës çdo orë apo më shumë, të paktën 10 gota në ditë gjithsej.

Për më tepër, në ujë shtoni perimet tuaja të preferuara dhe limon. Hiqni çdo pije me gaz dehidratuese, pije me sheqer, kafeinë dhe alkool.

Sigurohuni që të pini ujë të pastër duke shmangur ujin e rregullt të rubinetit, duke investuar në një sistem të mirë filtrimi dhe pastrimi dhe duke përdorur shishe qelqi ose çeliku inox në vend të plastikës.

Për më tepër, sigurohuni që të hani shumë perime hidratuese dhe fruta me indeks të ulët glicemik, lëng kockash, dhe të pini lëngje jeshile.

– Ushtrimi & Lëvizja

Ushtrimet dhe lëvizjet e rregullta janë thelbësore për shëndetin e përgjithshëm dhe gjithashtu mbështesin detoksifikimin përmes djersitjes. Rekomandohet të ushtroheni të paktën 3-5 herë në javë për 20 – 30 minuta ose më shumë.

Përzieni aktivitete kardiovaskulare, të tilla si shëtitje, vrapim, biçikletë, not, gjimnastikë, trajnim force dhe rezistence, të tilla si ngritja e peshës, stërvitje me peshë trupore, dhe ushtrime me ndikim të ulët, të tilla si shëtitje të lehta.

Qëndroni aktiv gjatë gjithë ditës duke bërë një shëtitje në park, duke bërë një shëtitje gjatë drekës, duke marrë një udhëtim me biçikletë, duke ecur ose duke ecur me biçikletë në distanca të shkurtra në vend që të vozisni, duke luajtur me fëmijët dhe kafshët shtëpiake, duke luajtur lojëra në oborrin e shtëpisë, kopshtari, dhe duke zgjedhur shkallët në vend të ashensorit.

– Përmirësoni lëvizjen e zorrëve

Përmirësimi i lëvizjes së zorrëve është thelbësor për detoksifikimin. Sigurohuni që të pini shumë ujë, të hani ushqime të pasura me fibra me lëndë ushqyese, të konsumoni ushqime të pasura me prebiotikë dhe probiotikë dhe të ushtroheni rregullisht.

– Ekspozimi ditor ndaj Diellit

Vitamina D është thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien imune. Sigurohuni që të kaloni 15 – 30 minuta në diell çdo ditë. Shmangni diellin e mesditës për të mbrojtur veten nga rrezatimi UV i dëmshëm. Edhe nëse jetoni në një klimë më të ftohtë, për sa kohë që dielli është jashtë, sigurohuni që të kaloni të paktën një kohë të shkurtër jashtë çdo ditë.

Kombinoni këtë praktikë me ecje ose qëndrim zbathur në bar, rërë ose në tokë, sepse ju ndihmon të merrni përfitime nga energjitë elektromagnetike të Tokës.

– Banjot me kripë Epsom

Banjat e kripës Epsom ndihmojnë në nxjerrjen e kripërave dhe toksinave nga trupi dhe lejojnë që magnezi dhe sulfati të hyjnë për të mbështetur shëndetin. Shtoni 1 deri në 2 gota kripë Epsom në vaskë dhe qëndroni në të për 20 minuta.

Banjot e kripës Epsom janë të mrekullueshme për shëndetin, ndihmojnë në heqjen e lëkurës së thatë, të vjetër dhe toksinave në sipërfaqen e lëkurës. Përdorni një furçë të butë, natyrore dhe pastroni trupin me lëvizje rrethore.

– Ajri i pastër

Për të detoksifikuar trupin dhe për të zvogëluar ekspozimin toksik, ajrosja në shtëpi është tepër e rëndësishme. Mos harroni, mikotoksinat dhe alergjenët mund të fshihen kudo dhe të lëshojnë sporet dhe toksinat e tyre në ajër.

– Përdorimi i vajit organik

Pirja e vajit esëll ndihmon në nxjerrjen e toksinave nga trupi. Filloni ditën duke pirë një lugë gjelle kokosi ose vaj ulliri ekstra të virgjër.

Gjithashtu rekomandohet të përtypni një lugë gjelle kokosi ose vaj ulliri ekstra të virgjër në gojë, dhe më pas të lani dhëmbët tërësisht.

– Përdorimi i produkteve bimore

Total imunity Herbs është i shkëlqyer për të mbështur natyrshëm një imunitet të dobësuar. Ndihmon për të nxitur qarkullimin e gjakut, dhe rrit rrjedhën e lëngjeve përmes sistemit limfatik.

Ndihmon trupin për të luftuar patogjenët dhe toksinat, mbështet sistemin imunitar dhe përmirëson shëndetin e përgjithshëm.

Total imunity Herbs detoksifikon metalet e rënda, mbështet mineralizimin e trupit dhe energjinë se qelizave.

Ndiqni këshillat e mësiërme për të detoksuar dhe mbështetur imunitetin e shëndetshëm, për të pastruar trupin, riparuar qelizat dhe për të rifituar shëndetin dhe gjallërinë.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook