Shtyllat e shëndetit të mirë mendor

Shtyllat e shëndetit të mirë mendor

 

Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Është me rëndësi të madhe të përqendrohemi në përmirësimin e faktorëve të stilit të jetesës, të cilat më pas mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm mendor dhe më shumë qëndrueshmëri përballë stresit.

Shtyllat  e shëndetit mendor

– Ushqyerja

Në mënyrë që të optimizoni mirëqenien mendore, një dietë e shëndetshme me lëndët ushqyese thelbësore është jetike për funksionin e shëndetshëm të trurit. Individët që kanë dieta të shëndetshme kanë tendencë që truri i tyre të funksionojë më mirë, të ndjehen më mirë dhe të menaxhojnë më mirë stresin, qoftë ky stresi i përditshëm i punës, apo në këtë rast, stresi i jashtëzakonshëm i paparë që po përjetojmë të gjithë. Për shkak të pandemisë COVID-19, një dietë e shëndetshme që përfshin peshk të freskët, perime dhe drithëra është thelbësore.

– Aktiviteti fizik

Njerëzit të cilët merren me një aktivitet të rregullt fizik kanë tendencë të ndjehen më mirë dhe të mendojnë më mirë. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht stërvitje të fuqishme çdo ditë, por qëndrimi aktiv është thelbësor. Niveli i moderuar i aktivitetit mund të përfshijë shëtitje të rregullta (deri në 30 minuta ose më shumë në ditë), trajnim fuqie, përdorim i peshave, dhe shëtitje në fundjavë. Natyra është gjithmonë një mënyrë e mrekullueshme për të qenë aktiv dhe i freskuar, veçanërisht gjatë këtyre kohërave të izolimit. Ekziston një numër i madh kërkimesh që tregojnë marrëdhëniet midis aktivitetit të rregullt fizik dhe shëndetit të mirë mendor. Në fakt, shumë studime tregojnë se individët që kanë depresion duhet të merren me një aktivitet fizik të rregullt.

– Gjumi

Një model i qëndrueshëm i pushimit do të thotë që një pacient ka kohë të mjaftueshme për të bërë një gjumë të thellë. Kjo mundëson që dikush të zgjohet ditën tjetër i rifreskuar, i gatshëm për të shkuar në punë ose shkollë. Higjiena e mirë e gjumit përfshin gjërat që bëni nga fillimi i ditës deri në kohën kur shkoni të flini atë natë. Këto do t’ju predispozojnë të flini më mirë. Mundohuni të fikni televizorin ose çdo elektronikë tjetër. Studentët duhet të ndalojnë studimin të paktën një orë para se të shkojnë në shtrat. Mos pini alkool menjëherë para gjumit dhe përpiquni ta shmangni atë. Për pacientët me çrregullime ankthi, shkoni në një hapësirë ​​shumë të qetë dhe paqësore, bëni disa ushtrime të lehta fizike para gjumit për të hequr mendjen nga shqetësimet para se të përpiqeni të flini.

Njerëzit që flenë mirë kanë tendencë të jenë më elastikë emocionalisht. Në kontekstin e asaj që kemi të bëjmë tani, gjumi është thelbësor për ata që po luftojnë me depresionin.

– Menaxhimi i stresit

Kjo mund të jetë e thjeshtë ose mund të jetë e ndërlikuar, në varësi të preferencave tuaja. Angazhimi në një praktikë relaksuese të frymëmarrjes mund të jetë shumë qetësuese dhe mund të ulë ndjeshëm ankthin bazë.

Mjetet për zvogëlimin e stresit përfshijnë ndërgjegjësimin, lutjen dhe stilet e thjeshta të ushtrimeve që janë qetësuese dhe relaksuese. Disa lloje të ushtrimeve mund të nxisin përmirësimin e gjumit dhe ato duhet të bëhen gjatë natës, një orë apo më shumë para gjumit.

Meqenëse nuk e dimë se çfarë do të sjellë e ardhmja, është veçanërisht e rëndësishme dhe e vlefshme për njerëzit që të angazhohen në punën e tyre shpirtërore ose të afrohen me komunitetin e tyre fetar. Besimi në Zot ju siguron paqe të jashtëzakonshme për t’u thelluar në praktikën shpirtërore, e cila mund të jetë meditimi dhe lutja.

Marrja e hapave për të ndërtuar gjendjen mendore rrit aftësinë tonë për të përballuar stresin dhe përmirëson shëndetin fizik, produktivitetin në punë, marrëdhëniet dhe lumturinë e përgjithshme.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook